Kista Galaxy - Viggbyholms IK FF 1-0 (0-0)
Lördag 11:e april 2015, kl 16.00 på Ärvinge BP

Normalt sett brukar bataljerna på Ärvinge utspelas sent en fredagskväll i mörker, men denna gång var det faktiskt på en lördag kl 16.00 och dessutom i fint vårväder och det var väl det enda som var bra med denna dag. Eller som det heter i filmen: ”Vi hade i vilket fall tur med vädret”.

Man kan också citera en tidigare coach i Viggan, som så fint sammanfattade seriepremiären för ca 15 år sedan: ”Det är bättre att vinna en seriepremiär än att förlora” och nog är det så alltid, särskilt känns det så nu lite efteråt.

Viggan har sedan 2000 vunnit sju premiärer, spelat tre oavgjorda och förlorat fyra och nu läggs dessutom ytterligare en förlust till statistiken. De första fyra åren i femman blev det tre vinster och en förlust. I division 4 har det nu totalt blivit tre vinster, tre oavgjorda och fyra förluster. I trean blev det en vinst och en förlust.

Förra året spelade vi oavgjort (1-1) mot Kista SC i premiärmatchen, en mörk fredagskväll, sedan Sten kvitterat i den 97:e minuten. Så lyckliga blev vi inte denna dag, snarare tvärtom. Första halvlek är egentligen inte mycket att skriva hem om, då mycket premiärnerver bidrog till att det blev en ganska händelsefattig tillställning.

Kista lyckades skapa en hörna efter 6 minuter, men en helt ofarlig sådan. Efter 9 minuters spel får Göran ett jätteläge nere på vänsterkanten, men en okoordinerad reflexrörelse med foten, gör att bollen hamnar utanför nätmaskorna istället för innanför. Här trodde nog vän av ordning att den röda lampan skulle tändas.

19-årige Rasmus Karlsson Håård, fick göra sin debut i A-laget och gjorde det med den äran, vilket han exempelvis visade i den 18:e minuten, men i övrigt hade han inte alltför mycket att bry sig om denna dag, så när som på ett par plockbollar. Mellan den 20:e och 35:e minuten lyckas Kista skaffa sig ett större bollinnehav, vilket ofta skedde kring mittcirkeln, utan att det för den skull skapade någon oro bland de röda. I övrigt var det jämnt så det förslog.

I den 40:e hade de däremot ett skott i ribbans överkant, som fick Rasmus att vakna till ordentligt, men annars finns inget antecknat från något håll, annat än att Viggan i den 49:e får till en bra frispark, som två röda huvuden hjälps åt att till sist nicka över. Typisk seriepremiär, där två sumobrottare känner på varandra utan att få något grepp.

En del nya premiärlejon såg dagens ljus på Ärvinge, sålunda kunde Rasmus, som tidigare nämnts, släppas ut i manegen för första gången, liksom även Lukas Braunschweig, Filip Carlsson och Oscar Maturana. Sebastian Kraitsik fick även han göra ett smärre inhopp sedan Oscar tappat linsen i en närkontakt.

Markus Flodmark, som i den andra halvleken tog över fanan efter Lukas kan, redan efter två minuter skapa ett bra läge som renderar en hörna, på vilken Anton på sedvanligt vis är uppe och nickar på, vilket i sin tur leder till ännu en hörna, även denna utan resultat. Dessvärre åsamkar sig den reslige Anton ett gult kort strax efteråt.

En av ytterst få noteringar om Kistas framfart görs i den 52:a, då man får en frispark som man skjuter över. Fyra minuter senare får de en till, men som Rasmus enkelt avvärjer till hörna. Här hade dock faktiskt Kista en 10-minutersperiod, där man hade lite bollövertag, men det bedarrade helt, efter det att man avslutat denna period med att göra 1-0.

Hur målet gick till? Ja, det är det nog inte så många som vet, men det skedde på den nyss omtalade hörnan i den 57:e minuten. Fyrtornet Johnson och Matteus Sezkir träffades uppe i Rasmus vänstra krysshörn, där de slog sina kloka skallar ihop, med påföljd att bollen började flippra mellan ribban och de nyss nämndas huvuden, för att sedan, förmodligen med hjälp av blåsten, hamna innanför mållinjen.

Men efter det var det bara Viggan för hela slanten. I den 62:a har Viggan ett jätteläge att kvittera, då det råder fullständigt kaos i målvaktens närområde. Ett stort antal ben är inblandade i att få bollen över mållinjen, men den ligger klämd mot stolproten där många röda gör sitt yttersta för flytta bollen ur sitt läge. Till sist får en Galax ut bollen till hörna, på vilken Anton nickar utanför.

Kista befinner sig nu under belägring och man känner att något hänger i luften. I den 63:e minuten kommer Fille (Filip Carlsson) farande som ett jehu och får på en kanonpärla, som målvakten lyckas tippa till hörna, men det lär nog fortfarande ryka om hans handflator.

I samband med denna monumentala press skaffar sig Viggan ett antal frisparkar ute på högerkanten och i den 67:e är vår notoriske nickare Mr Johnson uppe igen, men även denna gång hamnar bollen utanför målramen. Tre minuter senare är det dags för ytterligare en farlig frispark, dessvärre även den resultatlös.

När vi kommit in i den 71:a minuten, får Fille ett jätteläge och lyckas även denna gång få på ett kanonskott, som styrs ut till höger om målvakten, där Mackan fiskar upp bollen och skjuter stenhårt mot det bortre krysset. Undertecknad som står exakt bakom målet är helt övertygad om att här har vi kvitteringen.

Målvakten, som nyss avstyrt Filles skott, är på väg upp, men halvliggandes lyckas han få upp en hand och tippar till hörna. Helt otrolig räddning och nu ryker det inte bara om handflatan det osar bacon. Tre minuter senare får Göran på ett stenhårt skott, men bollen går över, utan hjälp av målvakten den här gången.

I den 78:e skapar Viggan ännu ett bra läge, men det hela mynnar ut i en hörna, där förhoppningarna även denna gång grusades. Men i den 81:a är hela kavalleriet inne i Kistas straffområde, där de längsta och tyngsta sprang främst, vilket leder till att Tauer fälls inom straffområdet, varvid domaren ej kunde göra annat än stoppa pipan i mun och dömma straff. Exekutor Viking Peterson stegar fram till bollen.

Det som händer nu skulle endast vara möjligt att reda ut om Viggan Video varit där, men man var nu istället i Degerfors, varför ingen nog riktigt vet vad som egentlige hände, såvida inte Houlst och Göran kan träda fram och avlägga vittnesmål och leverera sanningen och intet annat än sanningen.

Viking lägger en innerbredsida med högerfoten och alla håller andan. KLANK! Bollen tar käpprätt i aluminiumstolpen och ut, där den uppfångas av Mikael Houlst, som i sin tur passar den till Göran Dahlberg, som lämnat sin position. När Göran sedan kan förpassa lädret in i maskorna kan glädjen inte finna några gränser. Kvitterat!

Men icke sa Nicke. Linjedomaren flaggar bort målet, hänvisandes till att Göran var i offsideposition, något han senare tog tillbaka och istället lade skulden på Houlst. Ja, ungefär så gick diskussionerna i den alltmer förtätade atmosfären, men domaren var orubblig, liksom Göran. Men mål blev det inte.

I den 88:e är det hörna igen, på vilken Tauer får på ett mäkta hårt skott, som dessvärre går över. Pressen är nu enorm i jakten på en kvittering och när Houlsten kommer igenom i den 92:a minuten, så håller alla andan, men det hela avslutas utanför. Det sista som händer är att Tauer i den 95:e drar av ytterligare en rökare, men även denna går över.

Ja, vad säger man? Riktigt surt och ytterst molokna, lämnade de röda Ärvinge IP (igen) efter en riktigt bra insats, där man minst borde ha haft en poäng med sig och med lite flyt borde det kunna ha varit alla tre. Men det är inte så förvånande, när man betänker att Viggan aldrig vunnit någon match på denna plan under 15 år. Bästa resultatet var som sagt 1-1 mot Kista SC förra året.

Nästa lördag är det hemmapremiär mot Andrea Doria, som även de gick på pumpen och förlorade med 1-2 mot Spånga. Då får vi se vem som varit snabbast med att återhämta sig.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21