Sthlm Midia - Viggbyholms IK FF 0-6 (0-2)
Måndag 17:e april 2017, kl 17.00 på Ärvinge BP

Ärvinge IP tillhör sedan länge inte någon av Viggans favoritarenor och att ta sig ut dit en annandagpåsk i typiskt aprilväder gjorde inte saken bättre. Nu skulle Viggan i och för sig ha begått sin seriepremiär på samma arena en vecka tidigare, men den matchen blev uppskjuten på grund av terrordådet som skedde på Drottninggatan.

Både 2014 och 2015 inleddes med seriepremiär på Ärvinge IP. Första matchen slutade 1-1 mot Kista SC, sedan Mikael Sten slagit in kvitteringen i den 98:e minuten. I den andra blev det förlust mot Kista Galaxy med 0-1. Förra året var det Vaxholm som svarade för motståndet på Vaxö IP och då blev det 2-2, efter varsitt självmål. 2013 vann Viggan dock mot Ursvik med 2-0 borta.

Även om Viggan denna gång åkte ut med stärkt självförtroende, sedan man i de tre senaste träningsmatcherna vunnit med 4-2 mot Erikslund, 7-2 mot Brottby och med 6-2 mot Stuvsta, dvs 17 gjorda mål, fanns ändå en gnagande oroskänsla med tanke på att man i samtliga dessa matcher uppträtt mindre imponerande under de första 45 minuterna, vilket motståndarna också utnyttjat spelmässigt.

Men nu var det tre veckor sedan den senaste träningsmatchen, samtidigt som Tysklandslägret fortfarande skulle kunna sitta kvar i huvud och ben och kunskapen om motståndarna var obefintlig, då information om dessa ej fanns att uppbringa. Det enda som var känt var att laget som kom tvåa i div 6B hade flyttats upp i femman sedan Rissne dragit sig ur.

Somalia Utd som är våra nästa motståndare, vann serien en poäng före Stockholms IF Midia förra året, vilket kan bli intressant att veta inför matchen nu på lördag. En del spelare i Stockholms IF Midia kunde identifieras från andra kända lag med högre tabelltillhörighet och en annan pekades dessutom ut som tidigare talang i FC Inters ungdomslag.

Viggan kunde å sin sida visa upp en hel del nya ansikten i denna seriepremiär, vilka inte var med förra året: Fredrik Rahm, Linus Bleiweiss, Harald Hemström, Mattias Bremander, Erik Flodmark, Nick Remneby och Mikael Sten. Nu saknades dessutom bl a Daniel Lindberg, Markus Flodmark och Nils Pasthy, som inte fanns med i spelarlistan denna dag. Från förra årets premiär saknades totalt 12 spelare, varav 8 slutat/bytt klubb och resterande befann sig på annan ort eller är skadade.

När matchen väl skulle börja kl 17.00 hade en del moln tornats upp med snöinnehåll, men det var inte de enda orosmolnen. Den stora frågan var huruvida Harald Hemström skulle klara sin axelskada, som nu suttit i sedan den 29 januari. Detta var dessutom Haralds första match sedan dess och oron var stor och befogad. Inte blev det bättre när han sedan tacklades hårt efter 8 minuter och däckades men lyckades till sist kravla sig upp på åtta.

Hursomhelst, motståndarna hade börjat oroväckande kvickt (något vi i och för sig vant oss vid från tidigare matcher) men det hindrar inte Fille från att testa ett skott i den 9:e, men bollen går utanför. Minuten efter kan Sthlm testa Haralds axel med ett enkel och löst skott. Sthlm kontrollerar spelet och är individuellt skickliga, men fungerar även mycket bra kollektivt så här långt i matchen.

Viggan försöker sig på några kontringar och kan uppvisa två riktigt bra anfall inom loppet av en minut i den 14:e. Minuten efter får Sthlm en hörna som inte oroar någon med röd klädsel. I den 16:e avlossar Tauer stora kanonen (Dicke Bertha), men med enda påföljd att en av de vita lär ha fått ett stort blåmärke i de ädlare delarna.

Det är lite oroande att Viggans spel inte är helt väloljat, samtidigt som Sthlm än så länge imponerar och i den 20:e är det ytterst nära, efter det att Göran Dahlberg med en fot blockat ett skott som får bollen att ta en parabolisk bana, där Harald endast kan bli åskådare och åse hur bollen dalar ner, innan den touchar ribbans överkant och går ut igen.

Sthlm har nu mest av spelet och minuten efter är det Harrisburgvarning i de bakre delarna av det röda laget, men det reds till sist ut under stor vånda. Viggan sticker dock upp och skapar en hörna i den 22:a och en dubbelhörna i den 27:e, där Viking på den första av dessa nickar så pass väl att endast ett backben kan rädda bollen från att passera mållinjen. Minuten efter en ny Vigganhörna sedan Zacco anfallit på egen hand.

Så i den 30:e får Viggan en frispark strax utanför strafflinjen och trots en riktig Jerikomur lyckas Zacco hitta en blotta i densamma, där han ser till att bollen får sin bana och Viggan kan antecknas för ett ledningsmål. Snyggt! I den 32:a är det dags för en ny Vigganhörna och de röda börjar nu synas lite mer på rätt planhalva.

I den 35:e får Pontus på ett bra skott som han dessvärre får se gå över. Minuten efter får Viggan ett jätteläge, där Fille efter bra förjobb får in bollen till Viking som står en liten bit från mållinjen, där han med en mjuk fotledsrörelse förmodligen är helt övertygad om att bollen endast med enkelhet kan fösas in i mål. Men ack, där bedrog sig den unge Viking, ty fösningen blev alltför lööööös.

Men i den 41:a kan Viking istället fösa bollen till en framsusande Zacco som elegant vinklar in 2-0 för Viggan och nu verkar det som maskineriet börjar komma igång. I den 45:e vädrar Tauer ”Dicke Bertha” igen, men skottet renderar endast i en hörna. Ja, vad skall man säga om den första halvleken?

Viggan hade trots undermåligt och ofta krampaktigt spel ändå lyckats skapa chanser framåt och dessutom gjort två mål, samtidigt som man lyckats hålla tätt bakåt, men detta var ju inget nytt, det var väntat. Nu var bara frågan om man i den andra halvleken skulle kunna upprepa det storspel man uppvisat i de tidigare matcherna.

Jorå, redan i den första spelminuten håller bollen på att så sakteliga rulla in i mål hos motståndarna, men stoppas i sin framfart av den ena stolproten, men det såg länge ut som om den skulle orka över mållinjen. Två minuter senare är Viking ytterst nära med ett ”break through” men stoppas i sista sekunden. I den 53.e är den målhungrige Zacco också nära att bryta sig igenom utan att lyckas han heller. I samma veva visar sig aprilvädret från sin sämsta sida då solskenet förbyttes i en hagelskur som varade en 10 minuter eller så. Sthlm har uppenbarligen inte gett upp hoppet och i den 60:e får Harald visa sig på styva linan med att göra en elegant fotparad.

Minuten efter är Zacco ytterst nära att ta sig igenom, men lyckas ändå få fram bollen till Fille som enkelt rakar in bollen i mål, vilket nu ger Viggan ledningen med 3-0. Chockade av detta får Sthlm minuten efter se Viking rinna igenom och elegant peta in 4-0 till Viggan och där tog luften definitivt slut hos motståndarna.

I den 63:e befinner sig Viking ensam på motståndarhalvan och kan helt solo stirra målvakten i vitögat under det han funderar på i vilket hörn han skall lägga bollen. Oavsett var han tänkte lägga bollen, lyckas målvakten få en kroppsdel på densamma, varvid bollen tar en oväntad bana över målet och det hela utmynnar endast i en hörna för Viggan, men ack så nära det var.

I den 69:e får Zacco likt Viking hela motståndarhalvan på sig för att fundera på i vilket hörn han skall lägga bollen, eller så funderade han inte alls utan bara lade in bollen i nätmaskorna: 5-0 till Viggan och motståndarna är nu helt uppgivna. Ja, så pass uppgivna att de i minuten efter får se samme Zacco i samma läge lägga in även 6-0.

Med sina fyra mål denna dag så är väl frågan om någon tidigare i en seriematch lyckats med det konststycket i Viggan, något för Loberg att kolla. Att han även gjorde lika många i den näst sista träningsmatchen kanske också vittnar om att en ny storhetstid är i vardande för Viggans genom tiderna störste skyttekung.

Pontus Tavemark vill även han synas i målprotokollet och drar på en riktig rökare som dock tar i stolpens insida för att retfullt gå ut istället för in. Detta var i den 78:e minuten och strax efter är det dags för en ny Vigganhörna. Nästa som sker är att Sthlm som omväxling får en hörna i den 80:e.

Minuten efter får den nyss 18 år fyllda Mattias Bremander ett jätteläge till att ge sig själv en egen födelsedagspresent, men skottet tar mitt på målvakten, något Erik Flodmark på samma sätt får uppleva minuten efter. Överskott på ungdomlig entusiasm kan ha påverkat utgången av dessa utomordentligt fina målchanser.

Dessvärre får Erik i näst sista minuten se sin andra feta chans passera utsidan av målburen, men kanske log han lite i lönndom när han får se Fille missa årets målchans i den sista spelminuten, då denne lyckas undvika att slå in bollen i ett tämligen öppet mål. Även han tog i för hårt och sköt utanför.

Nåväl, 6-0 i en premiärmatch är inte fy skam och utgör förmodligen den bästa öppningen av en serie på åtminstone 20 år. 5-0 mot Österåker 2009 i div 4 var annars det resultat som vägde tyngst fram tills nu. Låtom oss glädjas över denna fina utdelning och låtom oss hoppas att vi nu slagit an tonen för fortsättningen på serien.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27