Viggbyholms IK FF - Somalia U 3-2 (1-1)
Lördag 22:a april 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter påsksmällen som Viggan utdelade till Stockholms IF Midia, då man vann med 6-0, var förväntningarna stora inför mötet med Somalia på hemmaplan. I hopp om att kunna ställa alla på benen, grusades dock dessa förhoppningar sedan Freby tappat en kastrull med kokande vatten på foten och numer tituleras konvalescent. Sten, tillika han avfördes från rullorna pga en sträckning där bak, även om han såg till att värma upp bänken med sin bak utan att delta aktivt.

Nåväl, dessa avbräck kunde dock snabbt kompenseras med andra gångbara alternativ, varför allt kändes som det skulle inför matchen. För den som inte orkar läsa hela referatet, kan vi redan här avslöja att Viggan vann med 3-2, efter en heroisk insats av dem som fortfarande var kvar på planen.

Med denna, för säsongen andra seger i rad, kan man nu konstatera att Viggan aldrig tidigare, åtminstone inte sedan 2006, vunnit två inledande matcher på säsongen, så passa på att sträcka på er ni som var med, en historisk händelse alltså. Nu skall det dock villigt erkännas att segern satt ganska långt inne innan Viggan tände till.

Dagens motståndare Somalia United hade förra året vunnit div 6, endast en poäng före vår tidigare motståndare Stockholms IF Midia och dessa två lag utgjorde en egen liten elit i sin serie. Det kan också vara intressant att veta, med tanke på vad som skulle ske i vår match, att Somalia i sin förra match ledde mot Bollstanäs med 5-2 när endast 10 minuter återstod av matchen. Slutresultatet blev 5-5!!!

Dagens match inleddes dock med en diplomatisk incident, sedan domaren Ivan Markovic, tillika ordförande i LKF (de Lättkränktas Förening) hade upprörts av att välkomstkommittén inte varit uppställd på utsatt tid. Det dåliga humöret höll sedan i sig under hela matchen, och kulminerade när Loberg skrattade till, då domaren befann sig 7 meter från Loberg, medan han utdelade ett nytt gult kort. Domen för Loberg blev utvisning till den andra sidan av planen. Blev det rött där också?

Hursomhelst, när domaren väl blåste till match, kunde Viggan redan i den 5:e minuten uppvisa ett scenario som kommer att bli vägledande bland skolboksexemplen på hur ett anfall skall gå till. Linus spelar fram till Tauer, som i sin tur assisterar Zacco som tråcklar igenom en passning till Viking som distinkt sätter lädret i nätmaskorna. 1-0 till Viggan. Det här börjar bra.

Men där tog det roliga slut för Viggans del, åtminstone för överskådlig tid. Minuten efter får Somalia en dubbelhörna dock utan nätvittring. Men i den 11:e kan Somalia, efter det att en viss rensningsinsufficiens uppvisats i det röda försvaret, peta in kvitteringen, vilket kändes lite snopet, då man trodde att något stort var på gång.

Lagkapten, G. Dahlberg, lät nämligen då uttrycka sitt missnöje över baklängesmålet och undslapp sig en kommentar av genusrelaterad karaktär, vilket väckte domarens uppmärksamhet så till den grad att han lät visa ut den unge Dahlberg med ett rött kort hängandes över densammes huvud. Detta blev också en väckarklocka för Somalia, som nu tog tillfället i akt att utnyttja sin numerär. Inte var dag Viggan får spela med 10 man i 80 minuter.

En sommelierhörna i den 13:e, följdes av ett jätteläge minuten efter, där Viggan räddades av en flyfotat parad av Harald Hemström, vilket avstyrde farligheten den gången, men det skulle komma mera. En av ytterst få gånger som Viggan lyckades ta sig över på motståndarnas planhalva var i den 24:e minuten, då man får en frispark där Viking har ett bra läge men nickar precis mitt i famnen på målvakten.

I den 25:e får Somalia ett friläge men där Harald genom ytterligare en fotparad gör en så kallad idioträddning och håller Viggan kvar i matchen. Nu är det inte bara sommelierna, utan kanske lika mycket motvinden, som håller Viggan i brygga, men det luktar vidbränt varje gång bollen är på Viggans sida vilket den som oftast också är.

I den 26:e skjuter Somalia i ribbans underkant så att bollen studsar ner i kalabaliken som råder framför mål och nu är alla på det klara med att bollen kommer att hamna i nätmaskorna. Men icke! Medelst två osannolika räddningar vid mållinjen lyckas försvaret hindra bollen från att gå in, trots att vi här talar om ett s.k. givet mål. Närmare kan man bara inte komma. Detta följs dessutom av en dubbelhörna.

Även om vi vant oss vid att Viggan under de första halvlekarna uppträder som om det var första gången man sågs, så var det som skedde nu mycket påminnande om sprätthönsens vårsläpp på Kungsfågelns utfodringsanstalt. Trots den isande blåsten är man som åskådare blöt av svett, framkallat av det osmotiska trycket i Viggans försvarsområde.

Kanske att Viggan börjar repa lite mod i slutet av halvleken, men en Somaliahörna blir det ändå i den 38:e och tre minuter senare får Harald rädda medelst en tvåhandsboxning och sedan gick alla in och begrundade vad som skett. Viggan skall här vara extremt glada över att man fortfarande hade 1-1 efter Somalias framfart.

Andra halvlek har knappt börjat förrän Harald ånyo sätts på prov. I den 50:e får Somalia en sådan målchans att vi pratar om ett givet mål igen, men Harald var ånyo där med en av sina patenterade fotparader och räddade åter Viggan. Minuten efter får Viggan sin första chans sedan man gjorde målet för en timme sedan. Men det ser nu ändå lite bättre ut. Viggan är ju vana vid att vakna först under den andra halvleken.

I den 58:e räddar en sommelier bollen på mållinjen sedan Viggan lyckats skapa en chans. Minuten efter får Harald göra ytterligare en fotparad för att freda sitt mål. Skall Viggan stå emot och lyckas hålla 1-1 ända till slutet? Man får i vilket fall till en hörna i den 67:e minuten.

Men sedan går det inte att stå emot längre. I den 67:e lyckas en ensamstående sommelier ta sig ända ner mot kortlinjen på högerkanten och efter att ha snurrat bort ett par rödklädda går han för skott, om än ur en dålig vinkel. Trots den dåliga vinkeln, lyckas han virka in bollen i nätmaskorna och nu var det underläge 1-2.

Nu går Viggan ner på en trebackslinje enligt kanadensiskt manér och sätter allt på ett kort. Nu sker en transformation av guds like och trots att man utsätts för en hörna i den 72:a, så tar Viggan nu över rollen som förtryckare, något som också ger utdelning. Tauer driver fram på vänsterkanten och långt ner mot hörnflaggan måttar han ett inlägg framför mål, där Viking uppenbarar sig och placerar bollen distinkt i nätmaskorna. 2-2, en energiboost som känns på långt håll.

Två minuter senare skapar man dessutom en hörna, som inte är långt ifrån att resultera. Somalia har dock inte slocknat helt, utan får ett jätteläge i den 82:a när man skjuter just över ribban. Skall Viggan klara 2-2 är nu den stora frågan. Minuten efter tillskansar Viggan sig ytterligare en hörna dock utan resultat.

Ni minns vad som hände för Somalia mot Bollstanäs? Med två minuter kvar får de en hörna och alla håller andan. Inget mål! Istället hinner Tauer ifatt en boll nere vid kortlinjen, men nu på den högra sidan och slår ännu ett perfekt inlägg och återigen håller sig Viking framme och utför en ”Pas de chat” i luften, där han genom en dubbeltrampning kan skjuta in bollen i nät strax bakom insidan på ribban: 3-2 till Viggan!

Mycket har man varit med om under de senaste 20 åren men denna insats, må vara att det inte kan betecknas som skönspel, men desto mer en kampinsats med lycklig utgång, kommer att gå till hävderna som en bragd. Om vi nu bara i framtiden kan ”hålla den keft” som danskarna säger och spela 11 man i 90 minuter, alltså inte bara de sista 45, så kan vi gå hur långt som helst. I år är det stolpe in. Det var det knappast förra året.

En stor eloge till alla som fick förtroendet att försvara Viggans färger denna dag!