Viggbyholms IK FF - IFK Viksjö 4-2 (2-2)
Lördag 6:e maj 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

Matchen mot IFK Viksjö på lördagseftermiddagen var den 17:e i ordningen som lagen mötts de senaste 20 åren och senast man möttes i division 5 var 2003, samma år som Viggan vann serien och gick upp i fyran. Med dagens vinst med 4-2, bättrade Viggan på statistiken och har nu 11 segrar medan Viksjö har fem och en match har slutat oavgjort.

Viggan har i och med den senaste segern fyra raka vinster och en målskillnad på 19-4 och 12 poäng, vilket är ganska imponerande, särskilt som man behövde 12 omgångar på sig för att komma upp i 20 gjorda mål förra året och då endast fått ihop 9 poäng. En återuppstånden Henrik Zacco har onekligen bidragit en hel del till denna metamorfos med sina 10 mål, tätt följd av Viking med sex mål och en sladdande Fille med tre mål.

Det är en stor skillnad jämfört med förra året. Inte nog med att vi har en bredare och betydligt bättre trupp att ställa på fötter, nu verkar även konditionen genom alla rundor och ”tusen fötter” ha förbättrats avsevärt sedan förra året. Detta har man inte minst märkt under den andra halvleken av matcherna, då motståndarna hittills tycks ha kroknat.

Som vanligt är det ett pussel att få samma bitar på plats gång efter gång, något som i år dock inte är lika problematiskt som förra året, då det nu finns gott om folk som håller lika hög klass och kan hoppa in. Den här gången lyste Bleiweiss och Freby med sin frånvaro i laguppställningen, men dessa hål fylldes snabbt.

Många poäng så här långt, samtidigt som våra hetaste konkurrenter just nu, gick på pumpen i helgen, gör att självförtroendet och poängskörden känns bra att ha med sig inför det stundande mötet mot Husby på tisdag kväll. Vår värsta fiende är dock hybrisen och den måste vi hålla tillbaka då serien är lång, mycket lång.

Glädjande nog kunde vi ställa Harald på fötterna mellan stolparna denna dag, även om han förmodligen hade en del svårigheter att hålla sig just på fötterna, då han hemsökts av en elakartad flunsliknande åkomma och inte mådde alltför bra. En stor eloge till Harald som visade pro`v på stor laglojalitet trots sitt tillstånd.

Framför sig fick han nu skåda de ädlare delarna av Oscar på vänsterbacken, Nizze och Danne som det oupplösliga mittlåset, och Nick på högerbacken. Fille och Tauer höll sig ute på flankerna medan Göran och Sten som oftast syntes i området kring mittcirkeln. Dagens torpedpar utgjordes av Viking och Zacco.

Det manskap Viksjö mobiliserat var svårt att känna igen, förmodligen för att det var ett helt nytt lag, betydligt bättre än det vi mötte förra året. En sagesman uppger att man samlat ihop en hel del ärrade kämpar från tidigare år, men även namnkunniga från vänorter i väst.

Hursomhelst, Viksjö började bra och skapar omgående en hörna som dock ej noteras som en farlighet. I den 4:e kan Tauer ta sig ner ända till kortlinjen och dra in ett inlägg framför mål, som dock upptäcks av målvakten. Minuten efter får Viksjö en ny hörna, vilket känns lite oroande så här tidigt i matchen. Tauer lägger en frispark i den 8:e som Fille nickar strax utanför stolpen. Man känner på varandra.

I den 14:e antecknas Fille för ett bra förjobb till det som skulle bli ett pass till Viking, som dundrar in 1-0 till Viggan och tarmperistaltiken lugnar sig något ett tag, men inte länge, ty redan två minuter senare ringer det bakom Harald. Bollen går i stolpens insida och in och det var kvitterat till 1-1. Såg inte ut att bli något farligt till en början, men så blev det i alla fall.

Men skam den som ger sig och i den 20:e minuten spelar Viking fram till Zacco som trycker in 2-1 och ny ledning för Viggan. Trots ledning känns det fortfarande inte säkert och Viksjö, med sina svepande bollar mot hörnområdena, utgör hela tiden ett orosmoment. Ny Viksjöhörna i den 21:a är ett bra exempel på detta.

I den 23:e kan Viggan mobilisera ett riktigt bra anfall som dock inte utmynnar i något mål. Fille gör i den 25:e minuten några imponerande finter i ett försök att få upp motståndarna på läktaren och lyckas så pass väl att han kan avsluta med ett skott. Dessvärre sköt han över efter alla dessa förberedelser.

Minuten efter kommer Viggan i ett nytt bra anfall som avslutas med att Filles skott blir alltför löst för att kunna tas på allvar. Viksjö dyker upp då och då och skapar två riktigt farliga lägen i den 29:e minuten, men det hela rinner ut i sanden.

Tauer, som är väl känd för sina bredsidor av ”Dicke Bertha”-klass, avlossar en dylik salva i den 38:e, där skottet dock blockas av en motståndare, men aj vad det måste ha känts. Blåmärke? Mycket troligt! Två minuter kvar av matchen och vad kan kännas skönare än att gå in till omklädningsrummet med en ledning i bagaget?

Då händer det som inte får hända. En i försvaret med nummer 11 på ryggen, skall göra en vardaglig rensning framför Harald, men hans ”pas de chat” var inte tillräckligt perfekt för att ge några stilpoäng, varför resultatet endast blev ett stort hål i ozonskiktet framför Harald. En uppmärksam motståndare vallar därför in bollen via stolproten och så var den glädjen slut för stunden.

Nåja, i de senaste sex matcherna har Viggan visat att man som oftast går på sparlåga under den första halvleken, varför man lade sina förhoppningar till den andra halvleken, det är ju då som Viggan brukar slå till. Jorå, redan i den första spelminuten skapar man en hörna.

Men det skulle komma mer. Redan efter tio minuter (56:e) skapar Viggan ett mönsteranfall med ett flertal pjäser inblandade och det hela avslutas med att Zacco nickar in 3-2 och allt kändes bra igen. Det känns till och med i luften att Viggan varit inne och slipat hörntänderna.

Nytt bra Viggananfall i den 57:e och i den 64:e får Viking till ett bra skottillfälle men skottet blir för löst. Trots det så får målvakten en hel del bekymmer att suga in bollen. Ny röd anfallsvåg i den 66:e, liksom minuten efter, då Göran avslutar det hela med att skjuta över. I den 68:e är Zacco nästan helt igenom men målvakten styr ut till hörna. Viksjö är nu i brygga.

Viggan prövar med en ny halvnelson, när Viking i den 70:e får på ett riktigt bra skott som stöts ut till hörna. Minuten efter spelar Tauer fram Fille till ett eminent läge, men den senare skjuter över. I den 72:a skapar Viking ett nytt bra läge men skjuter liksom alla andra över.

Viggan dominerar nu totalt och Viksjö är en skugga av sitt forna jag från den första halvleken. Men Viggan skulle få utdelning för allt sitt slit. I den 74:e kommer Tauer farande på sin vänsterkant och spelar in till Fille som skjuter, förbi den nu liggande målvakten, men skottet tar i stolpens insida och snett ut för att i nästa moment studsa i den liggande målvaktens rygg och in i nätmaskorna. 4-2!

Minuten efter får Viggan en hörna, där Tauer får på en bra nick men som går rakt i famnen på målvakten. Ytterligare en minut senare skjuter Viking igen, men skottet tas av målvakten. I den 80:e minuten kan Mackan, sedan han släppts ut i manegen, svepa in från vänsterkanten så att han kan se vitögat på målvakten, men det hela avstyrs till hörna.

På den hörnan skapar Viggan flera chanser att trycka in bollen och som närmast var det bara några centimeter som skulle överbryggas för att det skulle bli mål igen. Men icke. Viksjö sticker istället upp och skapar en hörna i den 82:a.

Det sista som händer i matchen är när Fille spelar fram Zacco i den 85:e och denne är ytterst nära att måla igen, men det bidde bara en hörna, på vilken Zacco dock är ytterst nära att nicka i mål. Viksjö höll dock på att få ett reduceringsmål i sista minuten, men Harald uppbådade sina sista krafter (eller som Tauer och Viking samfällt förmodligen skulle ha sagt: ”Mit Aufbietung seiner letzten Kräfte.”) och räddade förtjänstfullt målet från påhälsning.

På Viksjös hemsida avslutar man sitt referat med orden: ”Matchen slutar 4-2 till Viggan som är robusta och effektiva i år. Viggan har redan gjort många mål och blir nog att räkna med i tabelltoppen i höst.” Det kan man ju inte argumentera emot, men som sagt, vi får inte gripas av hybris. Endast hårt och fokuserat jobb kan ta oss ända fram.

Ännu en bra insats av alla och det är märkbart vilken skillnad det är på teknik, kondition, inställning på planen jämfört med förra året. Nu väntar två tuffa matcher till inom loppet av denna vecka, och kan vi bara ta med oss det vi har inom oss, så kan det se riktigt kul ut om en vecka.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24