Husby FF - Viggbyholms IK FF 3-2 (2-1)
Tisdag 9:e maj 2017, kl 20.00 på Ärvinge BP

Fyra raka segrar är det inte var dag som Viggan mäktar med att inleda en säsong på, inte ens under guldåldern 2009-2011. Även om de fyra segrarna kanske inte kommit mot det allra vassaste motståndet, var det ändå en moralboost som var välkommen efter några tidigare magra år. Nu skulle formen sättas på prov mot Husby, som innan serien utpekats som en av de stora utmanarna till seriesegern detta år.

För en gångs skull kunde Viggan mobilisera alla spelare som är tänkta att utgöra stommen i årets upplaga av Viggans A-lag, där nu också Freby med sin kokheta fot och en utvilad Rahm kunde uppvisas i omklädningsrummet. Oscar Maturana saknades dock från den förra matchen på egen begäran.

Trots fyra segrar i bagaget och en fullmantlad trupp, insmög sig ändå vissa farhågor, kanske inte så mycket för själva motståndet, utan snarare på grund av en skrockliknande känsla att Ärvinge IP inte är en direkt favoritarena för Viggan.

Av någon oförklarlig anledning har förbundet en fäbless för att lägga många av Viggans premiärmatcher just på Ärvinge IP en sen fredagskväll, denna gång blev det nu inte så men näst intill, då attentatet den 7 april ändrade på förutsättningarna så att det nu blev en tisdag istället och en kvart tidigare.

Nu kom dock alla onda föraningar inte på skam denna gång heller. Förlust med 2-3 efter 1-2 i halvtid och där segermålet för Husby kom så sent som i den 83:e minuten. För kalenderbitaren kan nämnas att vi nu spelat 11 matcher på Ärvinge IP sedan 2003 och av dessa har vi vunnit två, spelat en oavgjord och förlorat resten. Den andra vinsten kom mot Stockholm Mida med 6-0 häromsisten.

2003: Rinkeby 2-5; 2004: Akropolis 1-6; 2005: Rinkeby 0-1; 2006: Rinkeby 0-3; 2014: Kista SC 1-1; 2014: Kista Galaxy 1-3; 2015: Kista Galaxy 0-1; 2015: Kista SC 1-0 (!!); 2016: Kista SC 1-3 och nu 2017: Stockholms IF Midia 6-0) och Husby 2-3. Bortsett från resultaten så är det mycket annat som inte direkt drar en att åka till Ärvinge, där särskilt avsaknaden av kaffeutbudet kanske är starkast.

Nog om detta. Nu skulle det spelas boll och Viggan skulle försöka att fortsätta med sitt segertåg i femman och all mankraft kunde som sagt också mobiliseras. Några småändringar sedan sist, men i stort samma elva som startade mot Viksjö. Linus gick nu in som vänsterback när Oscar saknades, annars var det nog som förr.

Redan efter fyra minuter uppstår ett jätteläge för Viggan, då Viking spelar fram Zacco som ensam med målvakten i normala fall skulle ha gjort mål, men den här gången går lobben millimeter över ribban och trots Zaccos protester så blev det ingen hörna, då ingen annan än Zacco själv sett målvaktens touch. Men ack så nära det var.

I den 10:e skjuter Husby parallellt med Viggans mål men det hela rann ut i sanden. Minuten efter får de en dubbelhörna där Harald på den andra går ut och bröstar bort bollen i den folksamling som rådde utmed hans högra stolpe. Viggan hade börjat bra men nu hade Husby fått ett ganska fast grepp om matchen. En av Viggans synbara svagheter hittills, och inte bara i denna match, är att man har en viss svaghet i att kunna rensa bort bollen framför mål.

Så skedde även denna gång ,vilket i slutändan ledde till att Husby kunde ta ledningen med 1-0 till publikens ofantliga glädje. Husby hade nu dominerat stort och Viggan hade stora svårigheter att få igång ett eget spel, vilket var en direkt följd av Husbys press framåt.

Minuten efter målet får Husby en hörna och det kändes inte direkt lugnt just nu då Viggan levde under viss stress, något som också avspeglade sig i passningsspelet. Men i den 25:e skapar man ett bra läge där Zacco spelar fram Fille som får ett ganska bra skottläge men skottet blir alldeles för löst.

Minuten efter kommer Tauer in från vänsterkanten och avlossar årets hårdaste skott, där målvakten genom en sk TV-räddning slänger sig och får ut bollen till hörna som genererar ytterligare en hörna. Även Husby skapar en dylik i den 30:e.

I den 31:a lägger Tauer ett perfekt inlägg till en framrusande Zacco, som medelst en språngnick är ytterst nära att göra mål, men målvakten lyckas ånyo rädda. Det var en av matchens fetaste chanser. Viggan skapade de vassaste chanserna, men Husby gjorde flest mål trots att man i övrigt inte skapade så värst mycket i chansväg.

Men så i den 33:e kan Göran spela fram Zacco som glider igenom hela försvaret och skickligt förpassar bollen in i nätmaskorna. Utjämnat till 1-1. När bara några minuter återstår, fyra futtiga, trampar Sten fel i konstgräset och utsätter sitt knä för en vridning och blir liggande på planen, medan spelet fortsätter.

Vriden i smärtor kan Sten ej se men desto mer höra hur Husby i samma sekvens fullföljer sitt anfall ner mot Vigganmålet och avslutar med att göra mål och tar ledningen med 2-1 i den 41:a minuten. Så surt och så tragiskt att risken för Stens 1,5 år långa konvalescens nu kan bli en ny realitet. Bättre halvtidspauser kan man faktiskt få.

Förhoppningarna nu är att Viggan skall komma igen på sedvanligt sätt, som man brukar i den andra halvleken av matcherna, dock hinner Husby i den 52:a avfyra ett farligt skott som dock går utanför och över. Minuten efter har Fille och Viking något stort på gång, men det ledde bara till en hörna.

I den 57:e får Viggan ett inkast nere på Husbys högerkant, där Viking medelst en cirkusspark bakåt får bollen i en bana som ingen räknat med. Bollen beskriver en parablisk bana där målvakten med yttersta näppe lyckas vidarebefordra bollen via ribban och ut. Husby kan denna dag tacka sin målvakt för sina tre poäng.

I den 75:e skapar Viggan ett jätteläge när Viking spelar fram en framrusande Zacco som nog alla tror skall peta in den, men målvakten hinner med en nanosekunds marginal före och räddar. Husbys styrka ligger i de anfall man lyckas skapa nere utmed kanterna och de är riktigt skickliga på att utnyttja dessa ytor, vilket ofta sätter Viggans backar under stor press.

I den 77:e laddar Zacco för skott men det blir för löst och skapade mer förhoppningar hos de egna än vad det skapade panik hos Husby. Men minuten efter får han sin revansch.

Rahmen lyckas sticka emellan ett pass som frispelar Zacco och i kungligt majestät kan han ganska ensam på Husbys planhalva driva fram bollen för att avsluta med att skickligt förpassa den in i nät. 2-2 och bara 12 minuter kvar. Skall Viggan ändå kunna gå för tre poäng med 12 minuter kvar?

Stämningen är ganska hög på arenan och med det förstås att den egna publiken gör allt för att heja fram sitt eget lag, Husby. Husbyspelarna var själva inte heller de direkt tystlåtna, även om de denna gång fick en viss konkurrens av vissa Vigganspelare som manade på sina egna, något man hoppas få höra fler gånger.

Med endast sju minuter kvar att spela upprepas ett misstag, som senast gjordes i Somaliamatchen, nämligen oförmågan att rensa bort bollen i ett utsatt läge, något motståndarna aldrig är sena att utnyttja och vips så stod det 3-2 till Husby, vilket onekligen lade sordin på stämningen.

Trots detta trummar Viggan på för en kvittering och får till en hörna i den 79:e minuten dock utan resultat. I den 86:e får man till ett bra läge men målvakten hinner före och i den sista spelminuten har Zacco en nick som går över och sedan blåser domaren av och Viggan inkasserar sin första förlust för i år.

Även om den första halvleken såg lite darrig ut från Viggans sida så visade man ändå vilka kämpakrafter man kan mobilisera under den andra och viljan att aldrig ge upp är värt mycket under en lång säsong. Nu väntar Åkersberga på lördag, en motståndare vi inte mött sedan Viggan slog dem 1998 i division 6 med 4-1 och i och med det också höll sig kvar i division 6. Resten är historia.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21