Åkersberga BK - Viggbyholms IK FF 0-4 (0-3)
Lördag 13:e maj 2017, kl 15.00 på Margretelunds IP

Senast Viggan och Åkersberga möttes i officiella sammanhang var i oktober 1998, då man i sista omgången skulle göra upp om vilket lag som skulle få lämna division 6. Viggan låg näst sist och Åkersberga som hade en poäng mer hade då något bättre förutsättningar. Oavgjort skulle räcka för ÅBK.

En mörk höstkväll drabbade lagen samman och när det hela var över stod Viggan som segrare med 4-1 och en av målgörarna var den unge Henrik Zacco, som då gjorde sin tredje säsong i A-laget. Det måste ha varit en viss nostalgisk känsla när han även denna dag ställdes öga mot öga mot ÅBK:arna.

Åkersberga som i decennier legat och harvat i de lägre divisionerna, under femman, har på senare år gjort en uppryckning och har nu hittats i femman på senare tid. För Viggan som ända sedan början på 1950-talet, även de legat i dessa lägre regioner, med undantag för två perioder 1977/78 och 1988/89, då man legat i femman, är det nu första gången på 14 år som Viggan åter spelar i femman.

En sejour som alla Viggbyiter hoppas är av kortvarig karaktär, en förhoppning som onekligen förstärks av den mycket fina inledning som laget gjort på säsongen. Sex matcher varav fem segrar och en imponerande målskillnad på 25-7 och 15 poäng. Har det någonsin hänt? Tror inte det!

För att återknyta till den unge Henrik Zacco, så kan det nämnas att han 2003, året då Viggan vann division 5, gjorde 31 av Viggans 61 mål. Idag står han på 13 gjorda efter sex matcher och har dessutom gjort mål i alla utom en. 2003 vann Viggan 17 matcher, spelade en oavgjord och förlorade fyra. Ett bra inspirationsår med andra ord.

Alla, åtminstone undertecknad, levde länge i tron att dagens batalj skulle äga rum på Röllingby IP eller kanske Åkersberga IP, vilket för övrigt många andra tillresta trodde, med påföljande irrfärder som resultat. Nej, det var Margaretelunds IP som gällde, en vit fläck på kartan för många. Men en trevlig vit fläck å andra sidan, även om planen nu kanske inte var i yppersta skick denna fina vårdag.

Efter veckans besök på Ärvinge IP var denna upplevelse mycket välkommen för många, i synnerhet som det fanns möjligheter att inta varma drycker av koffeinkaraktär. Detta var nu Viggans tredje match på en vecka och tisdagens drabbning med Husby hade satt sina spår i skadestatistiken.

Det var därför med viss möda som laguppställningen kunde sammanställas. Mikael Stens knä som skadats på tisdagen och Tauers uppsvullna knä bidrog till att två viktiga pjäser måste strykas från listan. Göran och Rahmen hade även de dragits med ortopediska störningar, medan Nick och Harald hade legat nedbäddade under veckan. Herr Bleiweiss kunde ej medverka pga anledning som i skrivande stund är okänd.

Å andra sidan kunde Oscar Maturana åter enrolleras och tillsammans med nykomlingarna Abdul Karim Katungi och Dirisa Mugerwa, fick man ihop en bänk tillräckligt lång för att rymma fyra avbytare, där även Mattias Bremander och Pontus Tavemark fick plats. Det skulle senare visa sig att hela bänken gick åt för att täppa till de luckor som skulle uppstå.

Nåväl, kl 15.00 blåste domaren till spel och alla var säkert osäkra på var ÅBKs formkurva låg för tillfället, efter bl a 2-2 mot Ursvik tidigare. Men Viggan behövde inte vänta länge på svar. ÅBK gick på hög press redan från första minuten och det såg riktigt oroande ut, då Viggan under de första fyra minuterna inte tilläts att ens passera mittlinjen.

Med tanke på vad som tidigare skrivits om konvalescenslistan ovan, så blev det riktigt oroligt när Daniel Lindberg tvingades halta av efter endast fem minuters spel, efter att ha ådragit sig en kraftig sträckning/muskelbristning i baksida lår. Detta fick dock de röda att repa mod och i den 6:e minuten så slår man till.

Filip Carlsson driver fram på vänsterkanten och spelar elegant in snett bakåt mot mitten, där en målhungrig Henrik Zacco bara väntade på att få trycka in bollen i nätmaskorna. 1-0 till Viggan på första anfallet, vilket måste ha tagit musten ur ÅBK. Trots att ÅBK verkade betydligt mer vana vid planen att döma av kvalitén på passningarna så fick man inte ut något av detta.

En frispark i den 12:e som gick 2,5 meter utanför, upprörde ingen bland de röda och mycket mer än så blev det egentligen inte heller under matchen. Zacco är ytterst nära att hinna före målvakten i den 13:e men kom tvåa på bollen. ÅBKs chanser inskränkte sig till fasta situationer och en ny frispark i den 14:e tas enkelt av Harald.

En del tyckte kanske att ÅBK´s försvar inte imponerade särskilt mycket, vilket kanske är att överdriva, men kanterna var ofta den väg som Viggans snabbfotade yttrar valde att gå, som exempelvis i den 22:a, då den flyfotade Markus Flodmark slinker igenom nere på högerkanten och får in ett inlägg som en påpasslig Pontus Tavemark trycker in med en del av sin ståtliga lekamen. 2-0 till Viggan och nu kändes det säkert ganska pyrt i ÅBK-lägret med tanke på deras något imponerande inledning.

Men det skulle komma mer. Viggan har nu fått upp flåset och anfaller en masse och när Zacco försöker dra målvakten blir det istället det omvända. Den reslige Zacco ligger vid stolpen och ser bollen ligga fri en meter ifrån, dock utan att kunna göra något åt situationen, då målvakten har kopplat en dubbel halvnelson kring Zaccos båda underben. En observant linjeman upptäcker tilltaget och tillkallar domaren.

Straff! I den 25:e minuten lägger Viking Peterson upp bollen på straffpunkten och sekunden senare leder Viggan med 3-0, sedan Viking får målvakten att gå åt Norrtäljehållet, vilket var åt helt fel håll skulle det visa sig. Tre minuter senare har Viking chansen att visa sig på styva linan igen, men missar ett från sidan sett ett helt givet mål. Han kan ha undsläppt sig uttryck som ”Scheize” eller något liknande när han upptäckte vad han gjort, eller inte gjort.

I den 33:e leder Zacco ett anfall som skulle kunna ha resulterat, om nu inte bollen räddats ut till hörna. Fem minuter senare skapar Filip Carlsson ett jätteläge då han driver in mot målvakten från SSV, men målvakten lyckas styra ut bollen till hörna. ÅBKs enda antecknade farlighet, förutom de två frisparkarna, var en dubbelhörna i den 41:a, vilka båda dock blev resultatlösa.

Trots att Viggan ökat på målskörden får de även konstatera att även skadeskörden ökar i samma takt. Zacco kliver av efter att fått en uppgradering av sin känning i ljumsken i den 40:e, medan den Rahmska fotleden får den slutgiltiga påfrestningen fem minuter senare, varför även denne får halta av banan. Tre man som alltså fått linka av, vilket skall läggas på toppen av de två som sedan tidigare ej kunnat ta sig till matchen, Sten & Tauer.

Dessa tre utgångna hade nu ersatts av Pontus, Mattias och Dirisa och när Oscar Maturana senare, pga lunginsufficiens lämnade planen, klev även Karim in i manegen. Men inget skulle förändras utan Viggan gick från klarhet till klarhet, även om ÅBK skapade en hörna i den 50:e minuten.

Dirisa skulle visa sig vara en frisk fläkt på sin vänsterkant och kan i den 53:e pröva skottlyckan, men bollen gick över. I den 55:e har Viggan ett mycket bra anfall genererat av Fille och på en retur kan den på planen ännu synlige Oscar kruta på för fullt men bollen gick över.

Men så i den 65:e befinner sig Dirisa åter på utflykt nere på vänsterkanten och måttar ett inlägg, som en fristående Pontus kan raka in i nätmaskorna, vilket gav 4-0 till Viggan och ännu ett mål för Pontus. I den 75:e skjuter Dirisa ett hårt skott som styrs ut till hörna. Två minuter senare ådrar sig en ÅBK:are sitt andra gula kort och visas av banan och så var den dagen totalpajad för hemmalaget.

Viggan har dominerat den andra halvleken totalt, som man i och för sig blivit bortskämd med i år, och man måste tillstå att man är mycket imponerad av försvarsspelet, där Göran och Nizze täppte till varenda litet hål. Tillsammans med dem som assisterat på kanterna, bl a Freby och Oscar så blir betyget mycket högt.

ÅBK´s enda egentliga chans kom när, trots vad som nyss skrivits, ett Harrisburghaveri inträffar vid ett bakåtpass, som så när skulle kunna spräckt Haralds nolla, men en dristig röd försvarare uppoffrar sig och undanröjer faran. Men som sagt, en del av våra insläppta mål, om än endast sju stycken har ofta föregåtts av egna tillkortakommanden.

Detta skedde i den 80:e minuten men tre minuter senare skulle Viggan kunnat ha gjort sitt kanske snyggaste mål i år. ÅBK´s målvakt befinner sig ohälsosamt långt ut på planen, något Viking upptäcker och drar av en lobbvolley, som när bollen befinner sig i orbit förväntas ta en bana som kan sluta i nätmaskorna. Väntans tid är lång och när bollen väl närmar sig målet kan man konstatera att den tar i ribban och ut.

I den 87:e får Viggan en frispark som Nils Pasthy direktskarvar på volley mot mål, men målvakten var vaken och lyckas ta bollen. Viggan hade många bra anfall under den andra halvleken och man måste utdela en kollektiv eloge till samtliga i försvaret, på mittfältet och i anfallet, i synnerhet som nästan halva laget fick bytas ut pga skador. Ingen nämnd men ingen glömd å andra sidan. Tack för en kanoninsats av samtliga.

Nu väntar Bosna 08 på Hägernäs på lördag kl 13.00 och vi kan bara hoppas att skadelistan inte blir större under veckan och att alla friska är tillgängliga så att vi kan täppa till hålen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27