Viggbyholms IK FF - FK Bosna 08 6-2 (3-1)
Lördag 20:e maj 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

Viggan har onekligen fått en betydligt bättre start på årets säsong än på förra året. Dagens vinst mot Bosna 08 med 6-2 befäste också Viggans serieledning, även om det är i en haltande tabell i skrivande stund. Efter sju omgångar har Viggan 18 poäng och 31-9 i målskillnad.

Förra året, efter sju omgångar, låg Viggan cementerat sist i tabellen med två futtiga poäng och med målskillnaden 9-19. Det är en ganska stor scenförändring och med de mål som är uppsatta för detta år så kan man ju knappast vara missnöjd med utvecklingen.

Dagens motståndare Bosna 08, är en helt ny bekantskap för Viggan. Men ryktena om att laget förstärkts med ett par nya spelare, däribland en f.d. Hammarbajare, gjorde att respekten var stor i det röda lägret, inte minst sedan Bosna tidigare slagit såväl Husby med 2-1 som Plavi Team med hela 5-1.

Viggan som den senaste tiden tampats med sin berömda konvalescentbänk kunde denna dag pricka av Sten, Lindberg och Rahmen som varande absent friends, men, å andra sidan hade Flodmark d.y. och Nick tillfrisknat för att kunna ta en plats i uppställningen.

Viggans dilemma denna vår har varit att man ofta överraskats av motståndarnas blixtoffensiver under den första halvleken, för att sedan själva ta över kommandot i den andra halvan av matchen. Dessbättre har detta varit undantaget i de två senaste matcherna då Viggan istället blixtöppnat.

Eller vad sägs om en stabil 3-0 ledning efter 25 minuter mot Åkersberga förra helgen och en 3-0 ledning nu mot Bosna efter 32 minuter? I sammanhanget skall dock nämnas att i bägge dessa matcher har respektive motståndare öppnat i ett tempo furioso, men endast under de inledande fem minuterna bör nämnas.

Så också denna dag. Bosna, ett välväxt kraftigt lag, tog direkt tag i taktpinnen och redan i den första spelminuten var man framme och ofredade Harald & Co, dock utan resultat. Värre blev det två minuter senare när Harald tvingades göra en fotparad för att avstyra att bollen skulle gå i mål.

Även om Viggan var beredda på starkt motstånd så var denna början lite i svettigaste laget. En Bosnahörna i den 4:e visade var det hela lutade åt just då. Men likt tidigare kommer Viggan igen och i den 6:e fälls den långe Henrik Zacco på väg på sin vänsterkant och alla förväntade sig någon form av åtgärd, men icke.

Minuten efter, i den 7:e, kan Göran få fram bollen till Dirisa Mugerwa, som ser till att Viggan tar ledningen med 1-0 och en mängd snopna motståndare blev åsyna vittne till detta. Fler fiollådor öppnades minuten efter, då den nyss nedlagde Zacco kan peta fram bollen till en framrusande Markus Flodmark som gör processen kort med målvakten och smeker enkelt in 2-0. Vilken smakstart!

I sammanhanget skall infogas att Bosna ingalunda var ett slaget lag och med sin tyngd och framåtanda så utgjorde de hela tiden ett orosmoment för Viggan. Särskilt deras högerkant var ett ofta välbesökt utflyktsmål. I den 14:e får de en farlig frispark som Harald tvingas tippa till hörna.

I den 19:e är Viking nere i motståndarnas målområde med högt ställda förväntningar men skottet går just utanför. Minuten efter är Markus Flodmark nere vid högerkanten och slår ett perfekt pass in till Zacco som står i ett delikat läge, men rotationen innan avfyringsögonblicket gör att själva skottet blir för lööst.

I den 25:e tilldöms Viggan en hörna och minuten efter lägger Tauer ett perfekt inlägg som Viking, alternativt Zacco, nickar över. Trots bildbevis går det ej att utse vem nickaren var, utan det får avgöras i vittnesbåset. Men ett bra tillfälle för att göra mål var det i alla fall.

Zacco forsar fram på högerkanten i den 32:a minuten, men går omkull pga stark uppvaktning, men lyckas ändå liggande sparka över bollen till en framrusande Viking Peterson, som nu är helt ensam med ett tomt mål och kan avancera fram för att distinkt rulla in 3-0. Vilken smakstart!

Bosna sticker upp och får till en hörna i den 35:e och två minuter senare kan Dirisa generera ett snyggt Viggananfall, som slutligen ger Viking möjlighet att avsluta det hela, men skottet går över . Minuten efter kommer Zacco öga mot öga med målvakten. Vinkeln var lite för snäv så skottet tar på målvakten.

I normala fall hade nog Zacco gjort en gir och rullat in bollen i någon av hörnorna av målet, men nu blev det ett hårt skott som målvakten räddar. En hörna till blev det minuten efter. I den 42:a serverar Tauer en passning som gör att Dirisa kommer igenom men skottet går över.

Viking, som flåsar Zacco i nacken vad gäller skytteligan, får i den 43:e ett utmanande läge där målvakten befinner sig ute på vift och även om avståndet är stort satsar Viking på en skottlobb som alla följer till dess att alla inser att bollen går utanför, men spännande var det.

En minut kvar av matchen och en stabil 3-0 ledning och nu väntar alla på att få njuta av halvtidsvilan, men Viggan hinner ändå med att skapa ett s.k. jätteläge där 4-0 endast är millimeter borta, men vad händer då? I sekvensen efter går Bosna upp och avslutar halvleken med att reducera till 1-3. Mycket snopet måste man tillstå.

Även den andra halvleken inleder Bosna med att gå på offensiven och får då en hörna efter en minuts spel som dock blev resultatlös. Värre blev det då i den 49:e, då nr 18 i Bosna, Fahrudin Semovic, kan nicka in 2-3 och nu blev det darr på manschetten. Det var hans andra mål för dagen, men också det sista.

En stensäker 3-0 ledning hade nu förbytts till en osäker utgång av riktig nagelbitarkaraktär. Det fanns onekligen en viss tyngd i Bosna, både bildligt och bokstavligt, och tillsammans med Husby och Somalia utgjorde de också det hårdaste motståndet hittills i serien.

Först ett mål i slutminuten av den första halvleken och nu ytterligare ett reduceringsmål endast några minuter in i den andra, vilket gjorde att utgången nu plötsligt kändes ytterst oviss. Matchen står och väger. Kommer Viggan att kunna återta initiativet?

I den 55:e är Viggan nära att förbättra siffrorna på resultattavlan, men målvakten hinner före. Viggan hade vid det här laget noterat att kommunikationen i de bakre leden hos Bosna inte var de allra bästa. Framåt var Bosna som ilskna bålgetingar men bakåt uppstod ofta luckor i sambandet.

Bosna hade alltså även börjat de första fem minuterna av den andra halvleken lika bra som i den första, men skulle det räcka för att rubba Viggan? En som kunde ge svar på tal därvidlag var Jan Tauer, som i den 62:a minuten kan lägga bollen till rätta borta vid avbytarbåsen, då en frispark hade utdömts.

Tauer, som är en meriterad skytt, avlossar sin Mauser och en kvick Dirisa är inte sen att upptäcka bollbanan, utan ser till att han får huvudkontakt med bollen och kan på så sätt förpassa bollen över målvakten och in i nätmaskorna. 4-2 till Viggan, vilket var precis vad som behövdes för att minska nervdallret.

I den 65:e är Mackan Flodmark nästan igenom dock utan att komma till avslut, något som Zacco repeterar minuten efter men det skottet tar i burgaveln. Det senaste målet har nu gett Viggan råg i ryggen och man trycker tillbaka Bosna ordentligt.

Fille,, som kommit med tåget från Linköping och anlänt lagom till den andra halvleken, hade nu släppts ut och var ytterst nära i den 67:e och man känner att något hänger i luften och det gjorde det också. I den 72:a fälls Zacco med dunder och brak, varvid domaren sätter pipan till munnen och blåser straff.

Fram stegar Tauer, lägger bollen till rätta igen och trycker sedan av för att få se målvakten flyga åt fel håll, samtidigt som resultattavlan ändrar sig till 5-2 och saken är Oskar. Men Bosna visar stort mod och ger inte upp trots att det ser avgjort ut på förhand. Freby blockar ett skott i den 81:a som annars med stor säkerhet hade gått i mål.

I den 83:e jobbar sig Tauer ner på vänsterkanten och lägger sedan vinkelrätt in bollen precis framför mål, där en omarkerad Viking enkelt kan stöta in 6-2, vilket även blir slutresultatet. Bosna avslutar matchen med en dubbelhörna i den 87:e för att två minuter senare få se Viggan lägga sista hörnan i matchen.

Stor uppmärksamhet har getts åt de som levererar målen, men detta hade inte kunnat ske utan allt förarbete som äger rum i de bakre regionerna. Återigen måste en eloge utdelas till Maginotlinjen där bak med Oskar, Nizze, Göran och Freby som rensar, rensar, spelar fram och håller tätt. Tillsammans med Harald (och Diffen) har det nu bara blivit 9 mål bakåt på sex matcher.

Mittfältet har, särskilt i de två senaste matcherna, visat att de är den viktiga länken för att kunna lätta på trycket bakåt, samtidigt som man utgör förutsättningen för målen framåt. Riktigt bra insats av alla denna dag. Ingen nämnd men å andra sidan ingen glömd. Enda plumpen i protokollet denna dag är de sex gula korten, må vara att ett var välplanerat.

Viggan har nu spelat två matcher i rad, där undertecknad har varit riktigt nöjd med spelet och det är väl egentligen bara mot Husby som koordinationen inte var den allra bästa. Trots skador och förkylningar så har man ändå lyckats pussla ihop nya elvor vartefter och ingen verkar svagare än den andra så här långt.

Senaste tillskottet, Dirisa Mugerwa, har verkligen visat framfötterna när han fått chansen och tvåmålsskytt mot ett motstånd som detta är inte fy skam. Nu väntar tabelljumbon Bollstanäs nästa helg och då är det lätt för underskattning, men vi som varit med ett tag vet att Bollstanäs alltid har utgjort ett av våra svåraste motstånd historiskt sett, särskilt på bortaplan.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30