Bollstanäs SK - Viggbyholms IK FF 1-4 (0-3)
Lördag 27:e maj 2017, kl 14.00 på Bollstanäs IP

Dagens match mot Bollstanäs ägde rum i pressande hetta, där 27 grader uppmättes i skuggan, men i den stekande solen var det betydligt varmare, om än mildrat av en svag bris som understundom dök upp till allas vår lättnad. De senaste 10 åren har lagen innan dagens match mötts 10 gånger.

2007 vann Viggan bägge mötena i division 4, med 3-0 och 3-1, för att året efter förlora med 0-1 och 0-3. Från och med 2009 spelade BSK i trean fram t o m 2013, då man åkte ur, året efter Viggan åkte ur. 2011 och 2012 möttes lagen i division 3 och då blev det 0-0 och 0-2 första året och därefter 0-1 respektive 3-1.

Med fyra vinster för Viggan och lika många för BSK samt två oavgjorda, går det lätt att bilda sig uppfattningen att det varit jämnt under årens lopp. Särskilt på bortaplan har Viggan haft det tufft och frågan var nu om man skulle kunna rå på BSK denna dag och fortsätta på sin inslagna framgångskurva. Jodå, det skulle man. När domaren blåste av stod Viggan som segrare med 4-1, efter 3-0 i halvtid, en seger som aldrig kan ifrågasättas.

Viggans framgångssaga så här långt saknar motstycke i modern historia, då man gått fram som en slåttermaskin och inkasserat trepoängare i varje match utom i en, den mot Husby. I de tre senaste matcherna, inklusive dagens, har man dessutom haft ledningen med 3-0 under den första halvleken. Det är lite skillnad mot förra året, då man efter åtta omgångar hade fått ihop 2 poäng och målskillnaden 10-22. Idag är motsvarande siffror 21 poäng och 35-10.

Men innan matchen, var nog oron ganska stor hur det skulle gå, med tanke på det stora manfall som Viggan drabbats av just till denna viktiga match, mitt i den uppkomna långhelgen. Coach Olausson fick nog slita sitt hår åtskilliga gånger på fredagskvällen innan han fått ihop en ensemble stor nog att matcha BSK.

Uttrycket ”Det ska fan vara teaterdirektör” myntat av August Blanche en gång i tiden, syftande på svårigheterna i att skapa en fungerande föreställning, där alla medverkande är på plats och spelar sina roller. Det kostar på att skapa något dylikt i form av svett, tårar, spända axlar och huvudvärk. Men om det fungerar så är lyckan desto större, om så bara för en kort stund. Man får sin belöning.

Till dagens föreställning saknades ett helt lag, eller närmare bestämt 10 personer i spelartruppen: Harald var tvungen att jobba, varför Nizze fick ikläda sig rollen som målvakt. Sten och Lindberg samt Rahmen led fortfarande av de skador som de ådragit sig. Nick lider av en återkommande halsfluss. Zacco var avstängd. Oscar förbereder sig för sitt Marathonlopp. Markus Flodmark och Göran Dahlberg voro bortresta. Linus var på bröllop och Dirisa led av en muskelåkomma efter senaste matchen.

Ja, då är det inte lätt att vara teaterdirektör, när alla Viggansupportrar nu har vant sig vid att få god underhållning vid alla föreställningar. Men när nöden är som störst är räddningen som närmast. Vilka dyker då oförhappandes upp på torsdagsträningen? Jo, herrarna Houlst och Brogren, stjärnor som lyst med sin rånvaro sedan i höstas, men som var väl inövade i sina roller efter att ha uppträtt under mer än ett decennium på scenen. Ensembeln kom således att bestå av 11 man på planen och tre som fick sitta på parkett. Föreställningen var räddad!

Nizze, som nu innehaft samtliga till buds stående positioner i Viggan, som forward, mittfältare och mittback, fick nu ta plats mellan stolparna i Haralds frånvaro. Backlinjen blev nu helt nykomponerad med Bragi, Tauer, Freby och Daniel Ghazarian som näst sista utposter innan Nizze.

Mittfältet kom att utgöras av Fille, Pontus, Houlst och Erik Flodmark, medan anfallet bestod av Viking och Mattias Bremander. Det var väl bara Viking som var någorlunda van med sin position sedan förra matchen, alla andras positioner var nya. Skulle denna uppsättning kunna infria publikens förväntningar?

Viggan börjar imponerande och kan efter sju minuters spel kassera in inte mindre än fyra hörnor på raken, dock utan att någon medförde något resultat målmässigt. I den 10:e testar Pontus ett skott som emellertid går utanför. Även Tauer försöker sig på något liknande i den 21:a minuten.

Två minuter senare skapar Viggan en dubbelchans, sedan både Fille och Viking gjort sitt yttersta för att få in bollen i mål. I den 24:e har Bollstanäs sitt första skott på mål, eller rättare sagt utanför mål, vilket knappast lär ha oroat Nizze i målet. Årets upplaga av BSK var betydligt yngre än tidigare årgångar och det var också Viggan som styrde och ställde med det mesta på planen.

I den 33:e minuten avfyrar Viking ett av årets mäktigaste skott, just utanför straffområdets halvcirkel. Skottet går spikrakt och tar i ribbans underkant och in, förkunnande att Viggan leder med 1-0. Viggan har gjort sig kända för att smida medan järnet är varmt och så gör man även denna gång.

I den 37:e kommer Erik farande ute på högerkanten och kämpar sig in mot mål i en ganska snäv vinkel, men lyckas få på ett bra skott som med hjälp av en försvarandes ben går in i nätmaskorna och ställningen var nu 2-0 till Viggan.

I den 41:e erhåller Viggan en indirekt frispark, inte långt från samma plats som Viking just avfyrat sin kanon. Denna gång var det Tauer som skulle avlossa skottet som erbjöds efter frisparken. Skottet går rakt in i muren, men med sådan kraft att det med stor sannolikhet orsakade en del frakturer bland de som var satta i muren.

En vaken Erik Flodmark lyckas dock fiska upp returen och kan skicka in bollen bland alla de församlades ben, så väl att bollbanan inte slutar förrän inne i nätmaskorna. 3-0 till Viggan. Halvleken avslutas sedan med ett skott från Fille i den 45:e innan domaren blåste av för en välbehövlig pausvila.

I den andra halvlekens första minut slinker Erik igenom motståndarnas försvarsnät och hade, om han hade fortsatt, säkert lurat målvakten, men väljer nu istället att avfyra ett skott i steget inne i straffområdet, med påföljd att målvakten hinner uppfatta skottet och ävenledes ta detsamma. Ett riktigt bra läge skapat av den mycket flyfotade Erik.

Två minuter senare får Viking ett jätteläge framför mål efter en passning, men bollen får vid nedslaget en konstig studs, vilket omöjliggör för Viking att förpassa bollen in i nät. I den 50:e skapar BSK, som hittills varit mycket beskedliga med att oroa de röda, ett bra anfall där skottet går utanför och över.

I den 54:e är BSK åter framme och oroar, men det hela syntes kunna uppklaras. Dessvärre slinker bollen ut vid sidan av målet och när Nizze i målet skall försöka peta bort den, så sker det inte bättre än att han på kortlinjen, ett par meter utanför målet, lyckas få omkull motståndaren med sin fotparad.

Domaren blåser straff. Nizze går åt höger. Bollstanäs skjuter åt andra hållet, varför ställningen ändras till 3-1, men fortfarande ledning för Viggan. I den 58:e får BSK ett bra frisparksläge men skjuter över och man känner att de ätit något uppiggande i pausen.

I den 61:a kan Viking från sin högerposition göra ett inlägg framför mål, även om det kan tolkas som ett skott, för effekten blir att bollen dalar ner mot BSK:s bortre kryss, men slinker just utanför. I den 66:e får Viggan en hörna och BSK en i den 69:e. Värmen har gjort att matchen har gått i stå nu, även om BSK är betydligt mer på bettet i andra halvlek.

BSK jagar nu en reducering och mycket av spelet sker nu på Viggans planhalva, där man särskilt använder vänstersidan för att komma fram, men försvaret biter ihop och avvärjer varje försök till att komma igenom. Ett mål till för BSK i detta läge skulle kunna skapa viss oro i det röda lägret, då man nu gått ner på en lägre växel, syntes det som.

Men Viggan håller ut och inte bara det. I den 83:e kan Karim göra ett instick till Fille som inte är sen att utnyttja detta erbjudande och slår in 4-1 till Viggan och det blev också sista spiken i kistan. Trots vinsten, i en egentligen ganska trist tillställning, där inget av lagen imponerade, så fick Viggan med sig sina tre poäng.

En stor eloge till alla som fick förtroendet mot Bollstanäs, att ni aldrig vek ner er, utan levererade som tidigare, vilket skämt bort oss under en längre tid. Må vi ej gripas av hybris utan fortsätta att ge järnet i alla väder. Nu väntar tre raka hemmamatcher och då får vi hoppas att teaterdirektören slipper samma vånda som inför den här matchen och att Viggan kan fortsätta sin framgångssaga.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19