Viggbyholms IK FF - FC Plavi Team 1-3 (1-0)
Lördag 17:e juni 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

När Karl XII steg i land på Själland år 1700 och omsveptes av vinande danska kulor lär han ha sagt, ”Detta skall hädanefter bliva min musik”, något han knappast skulle ha sagt efter matchen mot Plavi Team. Det var istället närmast som att ha lyssnat på ett ostämt piano. Må vara att ett flertal saknades i Viggans orkester, men det tidigare så självspelande pianot stod inte att känna igen.

Vidöppna fiollådor i de glesa leden på läktarplats gav också vid handen att det man sett inte var vad man hade förväntat sig. En analysgrupp, som snabbt tillsattes, jobbade dessutom frenetiskt hela natten i ett försök att utröna orsakerna till vad som kan ha gått sett. Briefingen innan lagen skulle drabba samman hade inte lämnat något övrigt att önska, så vari låg förklaringen?

Plavi Team, som härbärgerat i division 6 sedan 2002, efter att tidigare spelat i divsion 2 i slutet av 90-talet, hade vunnit division 6 för två år sedan och spelade sålunda i femman även förra året, då man kom nia i tabellen. I år hade man börjat ganska bra, men trampat fel några gånger under våren, särskilt mot Somalia där man förlorade med 0-9.

När lagen äntrade planen kunde man snabbt se att de blå laget drog åtminstone en storlek större i matchställ, välväxta herrar med en förmodad högre sifferkombination i personnumret. När de väl kom i rörelse, infann sig en känsla av att det röda laget skulle vinna eventuellt uppkomna löpdueller, något som skulle visa sig vara både sant och felaktigt.

Generalstaben i det röda lägret hade som vanligt gett order om att direkt gå in i en hög press och ta en snabb skalp, vilket man även denna gång försökte göra och redan i den första minuten fick man också till ett bra anfall, men ingen skalp. I den 7:e upprepar man sig och denna gång kan Viking skjuta, men skottförsöket blockas av en blå bakända.

I den 9:e surrar Mackan Flodmark i straffområdet, siktar och skjuter, men alltför löst. Men det skulle gå bättre för Mackan fyra minuter senare, då han från högerkanten slår in en boll som Henrik Zacco går upp och nickar mot mål. Bollbanan tangerar ribbans underkant, för att senare med viss hjälp av en av stolparna fortsätta in i nätmaskorna, vilket förkunnade att Viggan tagit ledningen med 1-0. Stort jubel.

Än så länge finns ingen anledning till oro. I den 22:a testar Viking bössan igen, men skjuter mitt på även om siktet förhoppningsvis var inställt vid sidan om. Det känns som om Viggan har en viss kontroll på matchen, men Plavi innehar en hel del färdigheter som Viggan saknar. Dessutom behärskar man regionen kring mittcirkeln.

Det blå laget behärskar regionen kring mittcirkeln och kan ganska ostört bolla gris med varandra, utan att de röda kan störa dem i nämnvärd omfattning. Om än ej till synes snabba, så kompenserar de blå det med att ha 100-procentig kontroll på bollinnehavet när man väl har bollen. Alla passningar, om än korta, hamnar alltid hos rätt adressat, något man är ganska avundsjuk på hos de röda.

De blå hade dock en springkunnig person i sin uppställning, nummer 7, som ofta gjorde exkursioner in på de rödas marker, vilket ibland vållade en del bekymmer. Ett sådant läge uppstod exempelvis i den 31:a minuten, då man hamnar öga mot öga med Harald i Vigganmålet.

Med en Pavlovreflex kan dock Harald genom att utnyttja en s.k. ”Pied à droite”, då ha liggandes i luften, parallellt med marken, utnyttjar sin fulla längd och med sitt högerbens nedre delar ändrar bollbanan från att gå i nät till att i stället gå ut till en hörna. Man ack så nära det var.

Den allmänna inställningen, trots detta intermezzo, var nog att Viggan ändå skulle gå på knock och med ytterligare ett mål så skulle det hela vara i hamn. Men vad man inte tagit med i beräkningarna var att de blå nu var inne i ett flow och i den 33:e är det dags för Harald att ånyo visa sig på styva linan genom att medelst en TV-räddning slänga sig och rädda målet från påhälsning.

Väckta av dessa tilltag kan Viggan slå tillbaka genom en avancerad vänsterback, Linus Bleiweiss, som kommit så pass högt upp att han är inom mer än skotthåll. Skottet brinner av, men Plavimålvakten slänger sig och räddar bollen från att vina in vid stolpen, genom att tippa den till hörna, som ledde till ytterligare en. Bra läge där annars.

I den 35:e har Mackan tagit sig ända in i målgården och dess vänstra stolpe och öga mot öga med målvakten upplever Mackan att han är något för nära för att kunna runda väktaren, men det såg riktigt farligt ut för de blås målvakt. Men det skulle komma mer från den röda sidan.

I den 36:e har Zacco serverats en idealpassning som frigör honom och genom en snabb acceleration och med endast målvakten emot sig, stiger givetvis förhoppningarna bland de röda åskådarna på läktaren. Här luktar det mål!

Den snabbfotade Zacco, som efter ett par veckors konvalescens nu återinträtt i tjänst, hade i vanliga fall avancerat ytterligare några meter fram mot mål, men väljer istället att skjuta på ett alltför långt håll, utanför halvmånen, och dessutom mitt på, varvid ett sus av förtvivlan hördes utmed planen. Den omskrivna och välkända målinstinkten hade tydligen mattats något under skadefrånvaron.

Här hade matchen kunnat avgöras, men istället tog den en annan vändning, skulle det visa sig. I den 40:e tvingas Harald till att göra ytterligare en jätteräddning för att freda sitt mål och tillerkänns därmed samtidigt hjältestatus.

Ja, vad skall man säga om den första halvleken? Plavi spelade lugnt och kontrollerat och med ”one touch-passningar” behövde de inte förta sig, utan fick istället Viggan att alltför ofta jaga boll, något som också säkert tärde på såväl psyke som fysik. Viggan å sin sida kom aldrig upp till den nivå som man uppvisat tidigare i år, vilket även inkluderar de två senaste matcherna.

Nu har ju Viggan en historia om sig att vakna till liv under den andra halvleken och skulle i så fall detta kunna ske denna dag? Nog hade förhoppningar om detta skruvats upp under halvtidsvilan, ty efter fem minuter får Viking ett bra läge, men trängs i skottögonblicket. En hörna blir det dock till sist.

I den 53:e rinner Zacco igenom och nu luktar det mål igen, men endast några meter från mål fälls den gracile anfallaren med dunder och brak, varvid han och den skrivande viftar för det strängaste straffet. Domaren väljer att avstå och linjemannen hävdar att den blå foten var på bollen. Men vilket läge!

Minuten efter lägger Mackan ett bra inlägg som renderar två hörnor, som i sin tur inte leder till någonting. Trots att Viggan alltså inte lever upp till de ställda förväntningarna, så lever hoppet om ett andra mål och lite lugn och ro. I den 58:e trycker sig Zacco igenom igen, men fälls endast någon meter från mål och utan påföljd för de blå denna gång heller.

Nu har Viggan tömt sitt krut och det känns ganska avslaget, där Viggan har svårt att vinna dueller samtidigt som man är i klart överläge vad gäller felprocent i passningsackuratess. Det känns som något hänger i luften då Viggan tappat greppet om matchen samtidigt som Plavi regerar i Mittens rike.

Jodå, det stämde mer än väl. I den 61:a minuten kan en blåklädd alltför lättvindigt ta sig fram på högerkanten och göra bort alla som kom i hans väg, för att sedan utmed kortlinjen avsluta sin raid genom att kvittera till 1-1. Från håll såg försvarsinsatserna inte alltför imponerande ut.

Men inte nog med det. Ett handfallet Viggan såg ut som ett helt orkesterdike med vidöppna fiollådor någon minut senare, när de blå också tilläts ta ledningen och något mer handfallet uppträdande från de röda får man faktiskt leta efter. Det såg riktigt uppgivet ut under denna sekvens av matchen.

Hursomhelst, nu är goda råd dyra med endast en knapp halvtimme kvar. Tappa en ledning på två minuter är inte försvarbart. I den 65:e kan Viking spela fram till Zacco, som står mitt framför målvakten, men denne är med på noterna och tar bollen. I den 72:a blir det en Vigganhörna utan resultat. I den 76:e skapar Viggan dock ett bra anfall där Viking i ett bra läge skjuter hårt, men över.

I den 78:e får man en ny hörna där Tauer nickar över och två minuter senare skapar man ytterligare ett bra läge utan att få till det. I den 81:a skjuter Plavi just utanför Haralds högerstolpe, vilket Harald dock verkade ha kontroll över. Med bara två minuter kvar punkterar Plavi matchen genom att slå in sitt tredje mål, 3-1, efter ett synnerligen lamt försvarsspel.

Viggans insats under den andra halvan var långt ifrån bra och det är bara att hoppas att inställningen är betydligt bättre på onsdag, då möjlighet till revansch erbjuds. Frånvaron av alltför många spelare den sista månaden har onekligen satt sina spår i resultatkolumnen och vi får hoppas att de flesta är tillbaka efter sommaren och en del kanske redan till på onsdag, även om det då försvinner några till. Viggan kan betydligt bättre och det kan visas redan nu på onsdag.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15