FC Plavi Team - Viggbyholms IK FF 2-5 (1-1)
Onsdag 21:a juni 2017, kl 20.00 på Skytteholms IP

Plavi Team hade visat sig besitta större talanger än vad som först kanske hade insetts, något man om inte annat blev varse i lördagens möte, då Viggans mediokra insats fick Plavi Team att framstå som ett potentiellt topplag i serien. Returmötet mot Team Plavi på onsdagskvällen och utgången av den matchen skulle därför kunna få stora psykologiska konsekvenser, inte bara tabellmässigt utan även humörmässigt inför den stundande midsommaren och sommaruppehållet.

Onsdagen den 21 juni var årets längsta och därmed också den ljusaste dagen, något som även skulle komma att besannas, även om oddsen var skyhöga efter lördagsmatchen. Oron inför matchen var av förståeliga skäl stor, då ytterligare en förlust skulle innebära att Viggan hamnade allt närmre den jagande trion av tronpretendenter, men även att man skulle kunna förlora Husby ur sikte.

Så nära inpå midsommarhelgen kändes spänningen extra stor, då en negativ utgång skulle kunna påverka sinnesstämningen kring sillbordet och i ett längre perspektiv även lägga sordin på sommarhumöret. Men längst därinne fanns en stilla förhoppning om en Shakespearevariant av ”A Midsummer Night’s Dream”, där alla glada och lyckliga skulle kunna ligga under midsommarstången och med ett leende studera serietabellen.

Efter Viggans Waterloo på lördagseftermiddagen, då vetskapen om att Tauer skulle vara avstängd vid onsdagsmötet och Fille befinna sig på Algarvekusten, gällde det att räkna in manskapet som skulle kunna ställas under fanorna på Skytteholm.

Rapporter om att Daniel Lindberg numer skulle kunna stå på två ben, samtidigt som två husarer, fd konvalescenten Freby och nyrekryterade Anton, var på ingång från Polen, samtidigt som rykten gjorde gällande att Rahmen kvicknat till från vistelsen i Hudiksvalls närområde, gjorde att generalstaben såg något ljusare på tilvaron. Till detta kom att Houlsten också aviserat sin närvaro.

Diverse omdispositioner låg dock för handen, baserat på de tillkortakommanden som uppvisats under lördagens möte, vilka nu skulle testas. Harald behöll sin position i målet och något annat hade varit helt otänkbart. Backlinjen erhöll en viss omstrukturering sedan Freby gick in som högerback med Linus på den andra kanten.

De gamla kombattanterna Göran och Nizze erhöll fortsatt förtroende på mittbackspositionerna. På flankerna kunde man se Mackan och Pontus som inramade Houlsten och Rahmen, vilka i sin tur kunde beskåda Viking och Zacco i frontavsnittets främre delar. Ja, ungefär så såg det ut när det hela började.

Men spelet hade knappt hunnit börja förrän klockorna ringde bakom Harald i målet, som dessutom var helt oskyldig till den uppkomna situationen. Hade det gått 90 sekunder så var det inte mer, när någon (personsekretesslagen hindrar oss från att uppge namn på någon involverad) omedvetet gör en sk Harrisburg, vilket möjliggör för motståndarna att utnyttja situationen varvid det stod 0-1.

Men efter 5 minuter och när den värsta chocken hade lagt sig, sticker Viking fram sin nuna och stör målvakten på den andra sidan, men denne hinner reagera och lägger beslag på bollen. Fyra minuter senare brassar Linus av ett skott, även detta försök omhändertas enkelt. Två minuter senare (11:e minuten) prövar Mackan skottlyckan men inte heller där någon framgång.

I den 13:e testar Plavi Team (nedan kallat PT) men skottet går utanför. Liksom i lördags besitter det blå laget oanade talanger vad gäller passningsskicklighet och detta parat med personliga tekniska talanger, gör livet lite surt för det röda laget. Trots detta kan Viggans ansträngningar generera en hörna i den 15:e minuten.

Generellt kan man väl så här långt i matchen säga att PT är synnerligen giftiga framåt, samtidigt som Viggan har svårt att ta sig igenom det kompakta PT-försvaret, vilket också påverkar utsikterna till en justering av det rådande resultatet. Detta till trots lyckas Zacco i den 28:e sticka in en passning mellan alla blå ben till Mackan, vilket noteras som ett bra läge, bortsett från att skottet går utanför.

Även mittbacken Göran är framme och vädrar morgonluft minuten efter, men målvakten lägger beslag på lädret. Exakt en halvtimme har gått när PT får matchens fetaste chans, men Harald är med på noterna och stoppar bollbanan, men PT erbjuds en extrachans på returen som man bränner kapitalt då man skjuter över i ett jätteläge.

Detta tilltag fick de röda att darra på manschetterna ordentligt och fyra minuter senare kan ett blåben, i ett ganska fritt läge, avlossa stora kanonen men skottet tar i ribban, som darrade ett bra tag efteråt. Här hade matchen kunnat avgöras, men lyckan stod de djärve bi. De blå hade en osannolik förmåga att alltid stå på rätt plats vid rätt tidpunkt och att alltid få rätt adress på bollarna, vilket kanske inte jämt gällde för de röda spelarna.

Linus, som liksom i lördags hållit sig framme hos motståndarna, gjorde så även denna dag och avfyrar i den 43:e ett skott som dessvärre går utanför. Även om Viggan hållit spelet uppe ganska väl, så hade man dock inte skapat något nämnvärt framåt, i vilket fall inte något som skulle kunna karaktäriseras som direkta farligheter. Det hade dock de blå spelarna gjort, som sagt.

Alla väntar nu på gonggongen, så att man kan gå in och slipa hörntänderna och se vad som går att göra för att dyrka upp PT-låset där bak, som dessutom bestod av ett stort antal låskolvar som oftast. Men då händer det som oftast endast händer i bra sagoböcker. Den goda fén dyker plötsligt upp.

Vi talar om den absolut sista spelminuten. Zacco hade zickzackat sig fram bland de blå låskolvarna och i brist på andra alternativ skickar han bollen mellan en mängd blå ben, så att den till sist hamnar hos Mackan, som från högerkanten fläskar in bollen i nätmaskorna och en air av lättnad spred sig på den röda halvan av planen, för att inte tala om läget inne i avbytarbåset med dess generalstab. 1-1.

Det är näst intill omöjligt att producera ett mål som ger större psykologisk effekt. Kvitterat och efterlängtad paus för sammanfattning av vad som hade hänt under de senaste 45 minuterna. Man riktigt kunde känna hur krafterna kom smygande lite av sig självt, när domaren strax efter målet blåste av för halvtidsvilan.

PT, som själva hade haft överläggningar i pausen, börjar med ett skott över efter fyra minuter. Två minuter senare skapar Viggan ett bra läge där Pontus nickar utanför. I den 52:a spelar Linus, som för övrigt gör en av sina bästa matcher hittills, fram till Viking, som gör en piruett på en 5-öring och skjuter i flykten, men gravitationen var alltför hög, varför skottet går högt över. Men ett bra läge var det.

Minuten efter går det betydligt bättre. Viking (tror vi) spelar fram till den notoriske målgöraren H. Zacco, som inte gör någon besviken och Viggan har nu rest sig från ett underläge till ledning med 2-1. Men det tar inte slut där. Nu är Viggan inne i ett flow och tänker utnyttja det.

I den 57:e spelar Göran (tror vi) fram till Viking, som även han är känd som en notorisk ormdödare och denne gör inget misstag, utan ökar på Viggans ledning till 3-1. Det som till en början hade börjat i så dystra tonarter, hade nu förbytts i en euforisk anda av ljus och framtidstro, men så var det ju också årets ljusaste dag.

Men det skulle komma moln. I den 62:a lyckas en frispringande blåklädd motståndare såga sig igenom hela det röda etablissemanget utan att bli stoppad. Till sist avslutar han raiden med att skjuta bollen i mål. Reducering och nu ledde Viggan bara med 3-2 och en knapp halvtimme återstod att spela. Midsommarnattsdrömmen låg i farozonen.

Sporrad av målet och med adrenalinet pumpande, tar nu PT över mycket av tillställningen och anfaller gång på gång och frågan är om Viggan skall stå pall för detta tryck. Sex minut???er efter reduceringsmålet är man ytterst nära att ta steget fullt ut och kvittera, men Harald gör sig bredare än vad han egentligen är och avvärjer denna farlighet. Mål där och midsommarfirandet hade fått sig en kallsup.

Men när nöden är som störst brukar hjälpen vara som närmast. I den 69:e kommer Viggans vessla nummer ett, Markus Flodmark, farande på högerkanten och när han får syn på en som höjer sig över mängden, vilken skulle visa sig vara Zacco den långe, lägger Mackan ett perfekt avvägt inlägg. Zacco kan med hjälp av pannbenet ändra bollbanan med 90 grader, så att bollen otagbart susar in i nätmaskorna. 4-2 till Viggan.

Man kunde riktigt höra hur bröstkorgarna tömdes på luft av lättnad. Men det tar inte slut där. Ty tre minuter senare är det Zacco som spelar fram Viking, vilken inte heller han gör något misstag, utan fastställer vad som också skulle visa sig bli slutresultatet, 5-2 i Viggans favör. Våra främsta torpeder hade ånyo levererat.

En dryg kvart kvar att spela och frågan är om tyglarna skall hålla ända in på upploppet. I den 77:e får Viggan en hörna, men två minuter senare anfaller PT varvid Harald ånyo får visa sig på styva linan. Sedan en kort tid tillbaka har Viggans nya kavalleri kallats in, där de två långryggarna i form av Anton och D. Lindberg, visar sig leva upp till allas våra förväntningar.

I den 79:e minuten är Mackan på väg igenom hela låskolvssystemet, men fälls inne i straffområdet och det är väl ingen som tvekar om domen i detta fall. Särskilt inte som linjedomaren har darrat med flaggan i luften. Efter en längre diskussion mellan domaren och linjemannen, kommer så utslaget. Inspark! Här talar vi om Wienerfilharmonikernas samlade öppna fiollådor. Så stor var förvåningen bland de närmaste vittnena.

I den 87:e är Mackan så när att få huvudet på bollen, sedan Zacco nickat in bollen i målområdet, men Mackan var några centimeter för kort. I den näst sista spelminuten får så Viking ett jätteläge att öka på målskörden, då han från ganska nära håll får på en riktig rökare som knappast kan gå någon annanstans än i mål.

Jorå, målvakten får upp några spretiga fingrar just under ribban och tippar bollen över till hörna och på den hörnan är Göran ytterst nära att slå den direkt in i mål, men samma spretiga fingrar är där igen och ger en ny hörna. Sedan var matchen slut och Viggan kunde åka hem med en revansch och tre poäng i bagaget, samtidigt som midsommarfirandet kunde påbörjas på bästa sätt.

Förlusten i lördags berodde till stor del på en ganska dålig inställning, något man inte såg det minsta prov på denna afton. Matchen var slut närmare 22.00 och nog hade det varit en lång dag av väntan och psykisk press, ja, det var faktiskt den längsta dagen, men också den ljusaste, på mer än ett sätt.

Alla som deltog i att bärga denna extremt viktiga seger skall ha en eloge för att man kämpade under alla 90 minuter, trots att man fick en kallsup i princip innan matchen ens hade börjat. Det kallas lagmoral. Borta var det individuella jagandet från lördagen och istället fick man se prov på ett kollektiv som stod upp och dessutom levererade mer än förväntat.

Vad kan man säga annat än Glad Midsommar!

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21