Ursvik IK - Viggbyholms IK FF 0-7 (0-1)
Onsdag 16:e augusti 2017, kl 19.30 på Ursviks IP

Det vilar något magiskt över Ursviks IP, då Viggans A-lag inte förlorat en match där, åtminstone inte sedan 1997, då P80 vann McDonalds Cup där. I år har det exempelvis blivit storvinster på denna arena mot både Storskogen 6-0 och nu Ursvik 7-0, så även om den platsar som nästjumbo efter Ärvinge vad gäller charm och faciliteter, så ligger den oss varmt om hjärtat resultatmässigt.

Senast vi mötte Ursvik var hemma på Hägernäs och då åkte vi lite snopet på en 0-2 torsk, trots att vi stod för de flesta chanserna. Ursvik, som öppnade serien i våras på ett storstilat sätt med tre raka vinster, har sedan inte direkt rosat marknaden, bortsett från mot oss då, och är nu inblandade i den nedre delen av tabellen.

Denna vecka som är minst sagt tajt, med tre matcher inom en vecka, är ju inte direkt ett önskescenario för ledarstaben med tanke på att semestrar nu alltmer tenderar att löpa långt in på hösten och effekter av detta fick vi om inte annat skörda i lördags mot Danderyd.

Nu hade i alla fall de flesta fått sig en ordentlig genomkörare, något Ursvik fick sota för. Fortfarande har vi några spelare som ligger kvar på någon sandstrand, men det går ändå att få ihop en slagkraftig trupp. På lördag blir det lite trångt i vändkorsen då bl a Viking saknas liksom Ramen, medan å andra sidan Fille dyker upp från någon ankomsthall.

Men som tur var har vi kvar rester av det gamla Gardet att förlita oss på, något Houlst gav prov på i ett inhopp mot Ursvik på slutet. Efter Danderydsmatchen måste oddssättarna haft ordentligt huvudbry, huruvida Viggan var fågel eller fisk. De som åkte ut till hönsburen i Ursvik kunde få besked: Viggan var fågel.

När domaren, som var en regeltolkare av rang och inget negativt i det, blåste till spel tog Viggan direkt kommandot. Redan efter två minuter är Didris framme och lyckas sno bollen av målvakten och kunde ha ställt till det ordentligt för Ursvik, men det hela rann ut till en hörna.

Viggan fortsätter att trycka på och under de första fem minuterna har man ett par nickar över samt skott som dock ej påverkar resultattavlan. Det känns att alla är på spänn och viljan att vinna är stor. En hörna i den 11:e blir även den resultatlös.

Efter en tiominuterspress börjar Ursvik komma in mer och mer i matchen men utan att skapa något, vilket för övrigt inte är helt enkelt på denna studsmatta. Ibland kände man sig som förflyttad tillbaka till WWI, med ett regelrätt skyttegravskrig där bollarna passerade månen vid mittlinjen, för att sedan snabbt skjutas tillbaka till den andra sidan.

I den 18:e kan Anton efter att ha fått ett inkast i huvudet förpassa bollen till Zacco som är extremt nära att rycka upp bollen i nättaket, men det blev lite för snävt. I den 24:e skjuter Ramen men det blev lite för löst så målvakten kan lätt ta bollen, vilket också inträffar minuter efter när Erik gör ett försök. I den 27:e är Didris ytterst nära att hinna före målvakten.

I den 31:a skapar Viggan ett riktigt bra läge men det leder bara till en hörna. Men tre minuter senare skall det äntligen ringa bakom Ursvikskeepern. Efter ett långt uppspel från Tauer, kan Didris så småningom attackera Ursviksburen och i ett första försök tillämpar han lobbvarianten och när det inte fungerade blev det en ormdödare som letar sig in i maskorna. 1-0 till Viggan.

I matchens sista skälvande minut är Viggan nära att öka på, sedan Viking passat fram Zacco men det resulterade i en hörna och sedan var det dags att gå till vila. Bra och gedigen insats av Viggan, som trots den svårspelade planen ändå försökte gång på gång.

Ursvik hade tydligen intagit något stärkande i pausen och startar aggressivt och skapar en hörna efter fyra minuters spel, som till sist blev riktigt farlig. Minuten efter får Viking på en riktig kanonrökare, som målvakten tvingas att slänga sig för att stöta ut bollen. Nu är klockan 20.30 och det börjar bli riktigt mörkt då belysningen inte sätts på förrän 20.45.

I mörkret hittar ändå Zacco fram med en passning i den 53:e till Didris, som i ett mycket bra läge skjuter mitt på målvakten. I den 57:e försöker Didris ännu en gång att lobba över målvakten, men denne ser det hela och lyckas få tag i bollen.

I den 60:e lägger Tauer en frispark som når fram till Görans välfriserade skalp och han gör inget misstag utan förlänger bollen in i mål, vilket ger 2-0 till Viggan och en viss lättnad infinner sig. Nu har Viggan hittat öppningen på ketchupflaskan och nu går det undan.

Viking kommer på högerkanten och i en snäv vinkel avlossar han i den 61:a en riktig rökare, som otagbart går in i nätmaskorna. 3-0. Två minuter senare råder totalt kaos framför Ursviksmålvakten, men inget mål denna gång. Minuten efter detta har Erik ett jätteläge men skjuter över, till de framför mål väntande rödkläddas stora förtrytelse.

I den 65:e rundar Zacco målvakten och smeker in 4-0 och saken är Oskar, men den som väntar fyra minuter till får se samme man gå ensam från mittlinjen i riktning mot målet utan att stoppas, vilket han avslutar med en riktig projektil in i mål. 5-0.

I den 74:e spelar Houlst fram till Viking, som står och väntar framför målvakten och bara har att peta in 6-0, klapp-klappspel. I den 83:e avslutas sedan målkavalkaden med att man gör exakt det omvända, dvs Viking spelar fram till Houlst som gör på samma sätt som Viking gjorde alldeles nyss. 7-0.

På slutet hade även Nizze en riktigt bra chans, men kom lite ur vinkel och skottet motas ut till hörna och sedan blåste domaren av och Viggan hade tagit tre välförtjänta och viktiga poäng. En eloge till hela laget, och den här gången var det en riktigt positiv kollektiv insats av alla.

Ett hermetiskt tillslutet försvar som knep så det hördes samt ett offensivt anfall som såg till att få utdelning på det mesta. Det var så att man glömde fadäsen mot Danderyd. Nu gäller det bara att behålla denna skärpa till på lördag då Bollstanäs står som motståndare.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20