Viggbyholms IK FF - Bollstanäs SK 1-1 (1-0)
Lördag 19:e augusti 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter en synnerligen intensiv start på höstterminen, med tre matcher på åtta dagar, vilket inte precis kan sägas vara optimalt, med tanke på att den tidigare industrisemestern numera ligger i augusti, kunde Viggan ha fått en smakstart om inte om varit med.

Redan innan den första matchen förra lördagen mot Danderyd, hade Husby bjudit på en gratischans, då man förlorat mot Somalia med 1-2, vilket gav Viggan chansen att gå om redan i första omgången. Det gällde bara att tvåla dit Danderyd, vilket inte borde varit något problem då man inte förlorat mot dem sedan 2008.

I fotboll kan man aldrig förlita sig på statistik, visade det sig förra lördagseftermiddagen, sedan Viggan tappat en trygg 2-0 ledning med bara 20 minuter kvar men på 10 minuter svängde Danderyd och vann med 3-2 sedan orken på sluttampen trutit hos de rödklädda.

Betydligt bättre gick det då som bekant i den andra matchen i onsdags, då Viggan tvålade dit Ursvik med hela 7-0 efter en 1-0 ledning i halvtid. I den andra tömde man dock magasinet genom att göra inte mindre än fem mål inom loppet av en kvart. Med det i ryggsäcken hade självförtroendet återvänt får man utgå ifrån.

Inför dagens match mot Bollstanäs var alla införstådda med att det inte skulle bli en dans på rosor, även om Viggan hade vunnit vårmatchen borta med 4-1. Bollstanäs har nämligen efter förlusten mot oss gått som tåget och tagit inte mindre än 16 poäng på de senaste sju matcherna, innan dagens match.

Lagen har sedan 2007 nu mötts 10 gånger och med dagens resultat så har lagen fyra segar vardera samt två oavgjorda, vilket tyder på att det bruka vara jämnt när man möts, något dagens resultat också vittnar om. Viggan hade som sagt tvålat dit Ursvik med 7-0 i onsdags, men Bollstanäs tryckte till Storskogen med 5-0 samma dag och Åkersberga med 8-0 innan sommaruppehållet, vilket tyder på ett visst uppvaknande borta i Upplands Väsby.

Viggan saknade för dagen Viking som befann sig i Vilnius, Oskar som befann sig på en cykel någonstans i Sverige samt Lindberg och Markus Flodmark på okänd ort. Rahmen var avstängd och hade sålunda juridiska hinder för att kunna närvara. Dessbättre kunde då Houlst återigen närvara, liksom en nyanländ Fille.

Av Viggans hittills spelade 15 matcher, har man på hemmaplan inklusive dagens match vunnit 4, spelat oavgjort i en samt förlorat 2, med en total målskillnad på 16-12. På bortaplan har man vunnit 6 och förlorat 2, med en total målskillnad på 36-9, vilket måste sätta en del myror i huvudet på ledarstaben.

Med tanke på den lite tunnare hemmastatistiken, parat med Bollstanäs härjningar på sistone, var en viss oro alltså inte helt obefogad. Nåväl, domaren blåser till spel och det ser ganska förtroendegivande ut inledningsvis och när Zacco fälls av målvakten i Bollstanäs, kan Tauer gå fram och lägga in 1-0 till Viggan redan efter 9 minuters spel, vilket kändes betryggande för stunden.

Sedan är det mycket fram och tillbaka, där man måste låta sig lätt imponeras av Bollstanäs (BSK) bollskicklighet, där man är riktigt duktiga på mittfältet och serverar delikata passningar till höger och vänster. Men det är ändå Viggans pondus som märks i brytningar och offensiva försök.

BSK har en hörna i den 20:e, men i övrigt skapar man inget framåt, då Viggans försvar sätter stopp för alla dylika intentioner. Minuten efter har Didris ett riktigt bra läge men blir avblåst (orsak okänd i skrivande stund). Ytterligare en minut senare har BSK en dubbelhörna, utan att det orsakar några svårigheter för Viggan.

I den 25:e spelar Tauer fram en smörpassning till Didris som får ett kanonläge, men bollen går utanför. I den 28:e satsar Göran på ett skott en bit utanför straffområdet och läget måste betecknas som mycket gott. Skottet var stenhårt, men ack för högt. BSK har en del frisparkar i halvbra lägen som dock ser betydligt farligare ut än vad de sedan resulterade i.

Viggan skapar emellanåt en del farliga anfall, som det i den 35:e, när man nästan når ända fram sedan målvakten inte lyckas hålla bollen utan tappar ut den, men farligheten avvärjs. En som fick ett riktigt bra läge var Fille i den 35:e, när han på ett direktskott skjuter högt över, efter att ha fått ett pass från Didris.

Halvleken ser ändå ut att kunna avslutas på ett positivt sätt när Zacco får ett bra läge, men bollen kommer för långt ifrån och det hela rann ut i sanden. Halvleken avslutas sedan definitivt med en hörna och förhoppningarna är stora, men det bidde intet av detta heller.

Den andra halvleken erbjuder en fet chans för Viggan att öka på sin ledning redan efter en minut, när Nisse avfyrar ett skott som målvakten dock lyckas ta nere vid sin högra stolprot genom att slänga sig i rätt ögonblick. I den 57:e har Zacco ett bra läge nere vid målvaktens ena stolpe, men får en frispark emot sig, vilket förvånade fler än en.

I den 69:e händer då det som inte får ske. Viggans flås verkar inte vara på topp och det är svårt för alla lagdelar att hänga med tillbaka och vid ett sådant tillfälle kan BSK nere på vänsterflanken få in en passning, parallellt med kortlinjen, som en omarkerad BSK:are enkelt kan sätta i mål och man riktigt kände hur Danderydsspöket visade sitt fula tryne.

Men trots en viss mjölksyra i huvud och ben gör Viggan en kraftansträngning och Nick kan i den 70:e få på ett riktigt bra skott från sin vänsterkant, som länge ser ut att nå ända fram in i den bortre burgaveln, innan målvakten ånyo ger sig ut på en luftfärd och kan styra ut bollen precis svid stolproten.

Vetskapen om att varje poäng är guld värd gör att man struntar i mjölksyran, även om det byts stup i kvarten för att folk skall få syrgastillägg, så försöker ändå Viggan skapa något framåt ändå. BSK har som sagt inte särskilt mycket framåt, även om man har mycket bollinnehav emellanåt, men en hörna får man i den 72:a. Även de ger förstås allt för att försöka tillskansa sig ytterligare två poäng.

I den 76:e skapar Viggan ett bra anfall som leder till en hörna och minuten efter uppstår en exakt likadan situation, även den med en hörna som följd. I den 81:a får Zacco ett jätteläge precis framför målvakten, men just i skottögonblicket får han en knuff, varför skottet brinner av i blindo och rikoschetteras ut på planen.

Viggan fortsätter att trumma på, även om man ser att det är tunga ben och huvuden, men man skapar ändå en hörna i den 84:e och i den 86:e. Skall man ha tappat ännu en trepoängare som så länge såg ut att hamna i de egna händerna? Knappa fem minuter kvar av matchen samtidigt som adrenalinet blandar sig med mjölksyran i ett sista desperat försök att ta hem potten.

I den 88:e har Didris lyckas slingra sig igenom BSK:S försvar på högerkanten och lägger en perfekt passning in fram för mål, kanske 4 meter eller så från mållinjen. Där står Erik Flodmark med spänd hane och avlossar ett stenhårt direktskott som alla tror skall gå in, ty så hårt var det.

Men vad händer? Jo målvakten gör en reflexartad rörelse med bägge händerna för att skydda sig från att bli en Schweizerost och för upp händerna mot ansiktet, varvid bollen styrs över ribban och 11 röda fiollådor stod och gapade av förvåning. Lite högre, alternativt lite åt höger eller vänster och Erik hade burits ut i guldstol.

Det var en jämn match inte tu tal om det, men med tanke på att BSK inte skapade särdeles mycket framåt, samtidigt som Viggan ändå hade bud på mål vid några tillfällen, känns ändå poängen som en förlust med tanke på den ledning som man innehaft så pass länge.

Både mot Danderyd och Bollstanäs orkade Viggan ungefär 70 minuter och om en vecka kanske alla har återhämtat sig så pass, att man orkar alla 90 minuterna och då kan vi verkligen ta upp kampen om förstaplatsen. Med tanke på vårt fina bortafacit så kanske oddsen står oss bi nästa lördag mot Bosna, som idag besegrade Storskogen med 3-2. Att Husby samtidigt slog Danderyd med 3-1 känns nu extra besvärande en vecka senare.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16