FK Bosna 08 - Viggbyholms IK FF 4-5 (1-1)
Lördag 26:e augusti 2017, kl 16.00 på Bromstens IP

Efter ett synnerligen långt sommaruppehåll har höstsäsongen kommit igång med en rasande fart, där Viggan redan spelat fyra omgångar inom loppet av en fjortondagarsperiod. En tättrio har redan utkristalliserat sig med Husby, Viggan och Somalia som främsta konkurrenter om seriesegern.

Husby har börjat hösten med fem matcher, med vinster över Sthlm Midia, Plavi Team och Danderyd, medan man förlorade mot Somalia och spelade oavgjort mot Ursvik nu senast. Somalia som smugit sig upp i vassen, har även de spelat fem matcher efter sommaruppehållet, där man började med en torsk mot Bosna (2-4) för att sedan vinna de senaste fyra matcherna, varav bl a mot Husby med 2-1.

Viggan hade saken i egna händer när hösten började, men debaclet mot Danderyd gjorde att man inte tog den chansen, utan har fått finna sig i att jaga Husby, som nu i och med den oavgjorda matchen mot Ursvik senast, endast leder med två poäng före Viggan. I och med att lagen möts i sista omgången har Viggan alltså fortfarande saken i egna händer.

Av Nyhetssidans sammanfattning av matchen mot Bosna, framgår att Viggan inte längre tycks vara varken ett hemmalag eller naturgräslag, något som förhoppningsvis inte skall inverka alltför menligt, då nu endast sex omgångar återstår med fyra hemmamatcher och en borta på gräs. Sosmalia är borta på konstgräs.

Innan Bosnamatchen hade Viggan alltså förlorat borta på gräs mot Danderyd, men kört över Ursvik på konstgräs, för att sedan tappa poäng igen hemma på gräs mot Bollstanäs i 1-1 matchen. Här finns mycket att göra för analysgruppen, men det verkar som naturgräs suger och tar mer på krafterna, som ännu kanske inte har nått full styrka efter semestern.

Om oddssättarna är medvetna om detta fenomen, så skulle de säkert ha satt Viggan som säkra vinnare mot Bosna 08 i lördagsmötet. Mot bakgrund av att Viggan vann hemmamötet med klara 6-2 så kanske valet var än lättare, men då bör man också veta att den matchen var tuffare än vad resultatet i slutändan visade.

Nåväl, när domaren blåste till spel så visade det sig ganska snabbt att Bosna var ute efter revansch och redan efter 8 minuters spel tvingas Harald göra en högklassig reflexräddning för att freda målet och man förstod nu att det här inte skulle bli en dans på rosor.

Efter en knapp kvart fälls Göran inne i straffområdet och Viggan tilldöms en välbehövlig straff som Tauer säkert effektuerade. 1-0 och Viggan hade fått ett värdefullt startbidrag som skulle visa sig ytterst värdefullt. I början av halvleken står Viggan upp bra och efter 16 minuter skapar man ett riktigt bra anfall där Lindberg passar Göran som lägger fram till Viking som dessvärre skjuter över.

Minuten efter kommer en riktig läckerbit. Tauer slår en perfekt crossboll från sin vänsterbacksposition till Zacco som startat sin löpning och skulle ha blivit helt ren med målvakten, om nu inte bollen hade varit såpad, med påföljd att Zacco halkade på bollen och välte. Vilket läge det hade blivit och även förmodligen mål, vilket skulle ha behövts.

Minuten efter, i den 18:e, tvingas Harald till ännu en paradräddning och det framgår nu mer och mer att spelarna i Bosna är synnerligen tekniska och bollskickliga, vilket gör att Viggan som oftast får ställa in sig på försvar. I den 19:e tillskansar sig Bosna en dubbelhörna och nu känns det riktigt hett om öronen.

Zacco sticker dock emellan med ett skott i den 20:e, men det blir för löst och tas lätt om hand av målvakten, men det är Bosna som har kommandot i matchen. I den 25:e får man en farlig frispark just utanför straffområdet, men skottet blockas. Två minuter senare tvingas Harald att slänga sig för att rädda ett giftigt lobbskott.

I den 29:e får Harald åter visa sig på styva linan och rädda efter en hörna. Minuten efter ser det dock ut som om att den röda lampan skall tändas bakom Harald, men Bosna skjuter strax utanför. Viggan är nu extremt tillbakapressade och man väntar bara på en kvittering.

Viggan drabbas dessutom av rätt många frisparkar emot sig och när matchen är slut registrerades inte mindre än fem gula för Viggan och 0 för Bosna, vilket inte kändes helt med verkligheten överensstämmande, där särskilt Zaccos gula var taget direkt ur luften.

Det är alltså Bosna som helt och hållet styr matchen och Viggan får inte till sina anfall utan de stoppas lätt och sedan är bollen över på den röda planhalvan igen. När trycket är som störst tvingas Fille och Nizze stoppa en Bosnaspelare så bryskt att domaren pekar på den obefintliga fläcken i den 38:e. Straff och 1-1.

Nu gäller det för Viggan att knipa allt vad man kan och det gör man också under de återstående minuterna av matchen, men det är tungt och i den 44:e tvingas Harald till en ny räddning. Viggan avslutar dock halvleken med ett bra anfall där Göran spelar fram till Houlst, dock utan att det påverkade resultatet.

Viggan öppnar den andra halvleken starkt och kan inom loppet av de första två minuterna ordna fram tre hörnor på raken, dock utan att det blev något nätrassel. Men det skulle det däremot bli i det egna målet inom kort.

I den 51:a får Bosna en frispark ute på vänsterkanten sedan Nizze ådragit sig ett gult kort. Bollen beskriver en alltför lång och hög bana för att det skall kunna bli något farligt, tycks det, men en Bosnaspelare lyckas fånga upp bollen vid kortlinjen och nickar in den i smeten, där någon från Bosna lyckas nicka in bollen i det bortre hörnet, där uppenbarligen markeringen var insufficient. 1-2 betydde det.

Några minuter senare får Bosna en ny frispark som Harald gör en TV4-räddning på och tippar ut till hörna. På denna hörna håller Bosna sig framme igen och nickar in 1-3 i den 55:e, även där var man uppenbarligen omarkerade. Nu hade Bosna alltså lyckats göra tre mål på fasta situationer, vilket kändes alarmerande och framtidsutsikterna för Viggan kändes likaså.

Men på något sätt blev detta en väckarklocka för Viggan och ledningen beslutar sig för att göra två byten, samtidigt som man går ner på en trebackslinje, för att därigenom ändra på det osmotiska trycket till egen fördel. I den 56:e kan Viking i ett bra Viggananfall ses skjuta över från ett ganska bra läge. Justering av elevationsvinkeln är att tillråda till kommande matcher, vilket gäller fler än en.

I den 57:e får Viggan en hörna på vilken Viking nickar över, men Viggan har nu tagit över matchen och utstrålar ett helt annat självförtroende än vad man gjorde under den första, när det gäller det offensiva spelet. I den 61:a får vi en exakt kopia på vad som hände nyss. Hörna och Viking nickar över.

Nu trycker Viggan på för allt vad klutarna håller och i den 64:e spelar Tauer fram till Zacco som oturligt nickar mitt på målvakten, men det skulle gå bättre framöver, mycket bättre. I den 68:e får Viggan ännu en hörna som Rahmen lägger och nu har Viking verkligen huvudet på skaft och nickar in en reducering till 2-3 och man riktigt hörde hur adrenalindepåerna fylldes på.

I den 70:e får Viggan till ett nytt bra anfall, där Zacco spelar fram Viking som nästan hinner före målvakten, som dock tappar bollen men ändå hinner ta den. Fem minuter senare i den 75:e får Viggan en frispark i bra läge och Zacco och Tauer står och pokulerar om vem och hur den skall slås.

Rätt var det var så rasslade det till i nätmaskorna och Viggan hade kvitterat till 3-3, sedan Zacco dundrat in frisparken direkt i mål, vilken återhämtning. Men det skulle komma mer. Men dessförinnan har Bosna en livsfarlig nick just över Haralds ribba.

Så i den 77:e kan Tauer, efter att ha framspelats av Houlst (enl overifierade uppgifter), skära in på vänsterkanten och han gör inget misstag, utan lägger bollen säkert otagbart i nät och Viggan har nu plötsligt gått upp i ledning då resultattavlan visar 4-3. Men det skulle komma mer.

Bosna skräms dock när man får en hörna i den 78:e och det är ingalunda avgjort än på långa vägar, men härligt är det. Minuten efter får Viggan en hörna på vilken Viking skjuter över (se råd ovan). Bättre går det då i den 80:e, när Viggan får en ny hörna som Rahmen slår och där mittbacken Nizze håller sig framme och nickar in ännu ett mål för Viggan. 5-3 och glädjen visste inga gränser.

Minuten efter gör Bosna sitt första spelmål och reducerar till 4-5, men Viggan håller undan och vinner förtjänstfullt en synnerligen svår match, där man hämtar upp ett till synes ointagligt underläge som man vänder och vinner och erhåller tre superviktiga poäng. Nu två poäng efter Husby och två poäng före Somalia. Kan det bli mer spännande? Nej!

Efter att ha sett några genomtrampningar i matchen mot Danderyd och lite mot Bollstanäs, kan man bara böja sig i vördnad för den krafttömning som gjordes mot Bosna. Trots de uslaste förutsättningar en bit i den andra halvleken, reste man sig som en man och pumpade in fyra bollar inom loppet av mindre än en kvart.

Framåt gjordes mer än vad man kunde önska sig under rådande omständigheter och bakåt likaså, där Harald med försvar slet som djur för att freda borggården och trots detta ramlade ändå fyra bollar in, varav tre på fasta situationer. Men den som var med och såg matchen kan bara imponeras av slutresultatet, även om det blev bandysiffror till sist, men det visar också på hur tufft och jämnt det var.

Ett stort grattis till alla som slet och bärgade de viktiga tre poängen. Nu bör träningarna kännas betydligt lättare den här veckan, innan det är dags att möta Åkersberga på lördag.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27