Viggbyholms IK FF - Åkersberga BK 8-0 (5-0)
Lördag 2:a september 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

Senast Viggan mötte Åkersberga var den 13 maj på Margretelunds IP, då Viggan van med 4-0, efter 3-0 i halvtid. Efter 25 minuter ledde Viggan då med 3-0, sedan Zacco gjort mål redan efter 6 minuter. Viking och Pontus (2 mål) såg sedan till att fastställa slutresultatet.

Inför returmötet idag kunde man konstatera att Åkersberga, uppenbarligen påverkade av kräftsäsongen, utfört en riktigt kraftig kräftgång och hade på de senaste åtta matcher kammat hem noll poäng. Men alla vet vad som kan hända om man möter en skadad tiger, varför den röda flaggan hissades innan match, vilket man inte hade gjort i den inledande höstmatchen mot Danderyd.

Med Somalia flåsande i nacken, samtidigt som Husby gått som tåget (som SJ förr i tiden), hade Viggan en viss press på sig att leverera, såväl poäng som mål, då de omkringliggande lagen själva öst in sådana på sistone och nu knappat in på Viggans tidigare så ståtliga målproduktion.

En av målskyttarna, Zacco, var dessutom avstängd och passade på att vila upp sig med en svensexa på annan ort. Nizze, likaså han avstängd, kanske inte aspirerade på skyttekungstiteln, men väl på att hålla tätt bakåt som mittback, var även han avstängd. Men det fanns gott om annat material i depån och 16 redlige män staplades upp i matchprogrammet.

Vad gäller målfabrikationen, hade ju Viggan inte visat sig på den styvaste linan på hemmaplan, åtminstone inte så här långt i serien, och kunde sålunda bara uppvisa fyra segrar, en oavgjord samt två förluster och den något knapra målskillnaden 16-12. Då hade dessutom en av segrarna tillkommit på konstgräset, varför man undrade om laget bestod av en samling gräsallergiker.

Nåväl, inför dagens match gällde det alltså att putsa till hemmastatistiken och komma över grässpöket, ty borta var det ju aldrig några problem, där man hade sex segrar och två förluster samt den imponerande målskillnaden 41-13. Senast hade det bara blivit 1-1 hemma mot Bollstanäs, medan man vände och vann mot Bosna borta med 5-4, vilket känns lite talande.

Domaren blåste till spel och man riktigt kunde se hur det riktigt lyste om de röda och redan i inledningen av matchen tillskansar man sig sin första hörna. I den 4:e får Viggan sitt första sk jätteläge, när Tauer trycker på för fullt men skottet går mitt på målvakten. I den 7:e kommer den andra hörnan men inget nätrassel den gången heller.

Viggan har nu skapat ett bra grepp om matchen och i den 12:e kan Tauer göra ett inlägg som Viking kommer upp högst på. Bollens hastighet bromsas upp bland Vikings yviga hårlockar, varför bollen sakta men säkert dalar ner mot mål och den bortre stolpen. Hela situationen är ganska bisarr med tanke på hur bollen framskrider i ultrarapid genom luften.

Men till sist så slänger sig målvakten mot den bortre stolpen i ett desperat försök att ta den roterande bollen, men då den kan ha varit påverkad av Vikingvax, så den slinter ur händerna och tappas och det var först när alla närstående Viggbyiter började vifta med armarna, som man förstod att bollen sakta men säkert passerat mållinjen. 1-0.

Viking, som nu jagar Zacco i den interna skytteligan, ser nu sin chans att utnyttja den senares frånvaro, vilket han också utnyttjar i den 15:e minuten. Efter ett riktigt fint klapp-klappspel, där Tauer först spelar fram till Rahmen, som i sin tur förpassar bollen till Viking, vilken i sin tur fyrar av stora kanonen och får höra publikens jubel strax därpå. 2-0.

Två minuter senare har Viggan ett riktigt fint anfall på gång igen, men det hela rann ut till en ny hörna. Bättre går det dock i den 21:a, då Rahmen förtjänstfullt spelar fram till Tauer i slottet, som inte får på någon direkt rökare, men framåt går bollen i vilket fall av sin egen tyngd och förorsakar målvakten stora problem, då denne släpper in den mellan såväl händer som ben. Han lär förmodligen aldrig mer få vakta grisar, åtminstone inte såpade sådana. 3-0.

Viking, som nu bara ligger tre bollar efter Zacco, testar lyckan i den 25:e men skottet tas. Minuten efter får Dirisa ett jätteläge, men väljer att utnyttja detta läge med en sk fjuttlobb, som målvakten enkelt kan ta, då bollen knappt hade styrfart eller tillräcklig höjd. Ytterligare en minut senare tillskapar sig Viggan två megachanser, där ingen av de röda har tillräckligt långa tår. Det hela resulterade dock i en hörna till sist.

I den 28:e spelar Erik fram till Viking, som i ett mycket bra läge tar i för mycket och får se bollen ta kål på ett par måsar istället. Som framgår är det hittills bara ett lag på banan, där man imponeras av alla Ghost Busters, som gemensamt försöker ändra på den tidigare så dåliga hemmaplansstatistiken.

I den 33:e avfyrar Houlsten en riktig drönarmissil en bra bit utifrån planen och den gick spikrakt genom luften och alla höll andan om Houlsten skulle få bli målgörare. Hela målställningen vibrerade av luftdraget när lädret passerade strax ovanför den horisontella aluminiumbegränsningen. Men nära var det.

Så i den 34:e uppvisar Viggan ett skolboksexempel på hur man skall spela fotboll, när man befinner sig på motståndarnas sida. Synd att Viggan Video inte var på plats. Hursomhelst, för att göra en lång historia kort så spelar Didris fram till Erik, som tillsammans med boll och målvakt åker in i nätmaskorna. När Erik väl kommer ur buren och till sans, utropas han till målgörare. 4-0.

Och så var det Viking igen. I den 37:e får han ett jätteläge, men väljer att sympatiskjuta utanför, då målvakten förmodligen fått vad han tålde vid det här laget. Men Viking ångrar sig minuten efter, då han i den 38:e blir framspelad av Tauer och trycker upp bollen i de övre nätmaskorna. 5-0 och nu är han bara två mål bakom Zacco.

Halvleken avslutas med att ÅBK får en hörna, en av de få gånger man skapar något framåt och i den 45:e får Viggan sin sista chans, men målvakten lyckas stöta ut bollen. En stabil 5-0 ledning, men framförallt en stabil kollektiv insats, där alla jobbade för varandra, såväl bakåt som framåt. Fanns inte ett enda ont ord att säga och det vill inte säga lite på hemmaplan.

När den andra halvleken börjat svarar Didris i den 49:e för matchens prestation, då han helt ren med målvakten avstår från eventuella lobbar, utan istället väljer att gå på rå urkraft. Det måste ha varit rent omöjligt, åtminstone teoretiskt sett, att missa målet, men Didris lyckades. Tre minuter senare spelar han fram Viking, vars skott dock blockas med ett grönrandigt blåmärke som följd.

Minuten efter passar Erik fram till Viking, som fortfarande har en hel del krut kvar, men skottet utmynnar i en hörna, på vilken Viking nickar utanför. I den 58:e skapar Viggan ännu ett bra anfall, där Erik avslutar med ett skott som dock tas. Men det skulle bli utdelning på Viggans alla försök.

I den 59:e går Tauer utmed kortlinjen, allt närmare och närmare målet och till sist lägger han en passning parallellt med mållinjen, kanske bara 50 cm ifrån den, och längst bort i kön väntar Didris på att få peta in bollen, även om det fanns fler röda fötter utmed bollbanan. 6-0.

Minuten efter är Tauer på gång igen och stormar fram emot målvakten, men sedan är det lite oklart om vad som egentligen hände, för sekunden senare ligger Tauer alldeles framför mållinjen och försöker få in bollen med i första hand huvudet, dock utan att lyckas. Bollen skulle bara in, men det gick bara inte. Tauer visade med sin gåpåarada vägen för många andra denna dag.

I den 64:e skapar Viggan en ny chans och den här gången är det Mackan Flodmark som spelar fram Tauer, som trycker på allt vad han har, men skottet går mitt på, i ett annars extremt fint läge. Som framgår av denna skrivelse finns det i princip bara ett lag på banan och man ser till att utnyttja det också.

I den 69:e spelar Viking fram Freby, som förutom att göra en av sina bättre matcher, även får förgylla dagen med att göra 7-0, vilket också var ett riktigt snyggt mål. Viggan hinner med en hörna i den 72:a, innan Fille Carlsson i den 77:e avfyrar ett av de hårdaste skotten den dagen. Kanonträff en bra bit utifrån planen och bollen går spikrakt och otagbart in i nätmaskorna. 8-0.

I den 80:e är Erik riktigt nära att lura såväl försvar som målvakt, men bollen tar på målvaktens fot och ut igen. Man kunde ha trott att de röda skulle vara mätta efter en 5-0 ledning i halvtid, men så var icke fallet. I den 87:e är i princip hela Vigganlaget uppe i ÅBKs straffområde på en hörna och det uppstår ännu ett jätteläge, men inget mål blev det den gången. Två minuter senare blev det en ny hörna, den sista.

Matchen slutar 8-0 och Viggan tog död på hemmaplansspöket och man visade även att man även kunde göra mål på samma plan. Att Somalia sedan samma dag förlorade mot Danderyd, gjorde att man i och med dagens kross nu glömt debaclet mot Danderyd. Inte bara fick man nu Somalia fem poäng efter sig, man ligger bara två efter Husby och har alltså fortfarande allt i egna händer med fem omgångar kvar, nu med flest gjorda mål och den bästa målskillnaden.

En helt igenom perfekt dag resultatmässigt, men framför allt en helt perfekt genomförd match av samtliga, där alla gav allt trots att man ledde obesvärat, vilket är ett lika fint karaktärsdrag som i matchen mot Bosna förra veckan, då man aldrig gav upp trots det svåra läget. Stort grattis till samtliga! Vi hör definitivt hemma i fyran om vi fortsätter så här.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28