IFK Viksjö - Viggbyholms IK FF 0-3 (0-3)
Söndag 10:e september 2017, kl 18.00 på Viksjövallen

Bortamatchen mot IFK Viksjö var 22:a gången som lagen mötts under 2000-talet och där Viggan nu vunnit 13 gånger, spelat en oavgjord samt förlorat 8 gånger, så rent statistiskt så såg det bra ut redan innan matchstart och målmässigt leder Viggan nu totalt också med 62-44 på dessa möten.

Med dagens 3-0-vinst på Viksjövallen, har Viggan nu spelat 10 bortamatcher, där man vunnit 8 av dessa och förlorat endast 2, med en målskillnad på 44-13, vilket onekligen är imponerande. På hemmaplan har det på 8 matcher blivit 5 segrar, 1 oavgjord och 2 förluster och en målskillnad på 24-12. Så hemma bra men borta bäst.

Av Viggans hittills 13 segrar på 18 matcher, har man i sju matcher lyckats hålla nollan, samtidigt som man i dessa matcher gjort inte mindre än 35 mål, vilket minst sagt är imponerande. Det kan inte tyda på annat än att vi har ett vasst anfall, där Zacco nu svarat för totalt 20 mål och Viking för 19, samtidigt som försvaret är så gott som ogenomträngligt, där Harald i målet kraftigt bidragit till detta.

När domaren så skulle blåsa till spel kl 18.00 på söndagskvällen, var förutsättningarna att en Vigganvinst mot Viksjö var nödvändig för att kunna hänga med i rat racet mot en eventuell serieseger. I samma ögonblick som domaren blåser, så öppnar sig himlens skyar och regnet formligen öser ner och senast något liknande hände, var väl mot Vaxholm i premiären förra året.

Nåväl, detta verkade inte ha någon direkt inverkan på Viggas anfallslusta, ty redan efter 2.26 ligger bollen i nät bakom Viksjömålvakten, sedan Zacco varit framme igen. Alla jublar för mål, tills man upptäcker en viftande linjeman och så var den glädjen borta. Två minuter senare har Zacco skapat ytterligare ett bra läge dock utan resultat.

Efter fem minuter tvingas Harald till en styv räddning av TV-karaktär, där han medelst en utsträckt hand, liggande i luften parallellt med marken, räddar ett givet mål, som nu endast renderar en hörna för Viksjö. Rahmen, som inträtt som hörnläggare på senare tid, har visat att han har en viss fallenhet för detta och när han i den 10:e lägger en hörna, får han sekunden senare se Viking effektuera den på ett högst vinstgivande sätt. Vigganledning 1-0.

Minuten efter är Didris framme på vänsterkanten, men får se sitt skott toucha ribban och ut igen. Men Viggan ångar på och i den 12:e fälls någon (i dagsläget oklart för redaktionen vem denne var), varvid det strängaste straffet utdöms. Till exekutor väljs Tauer, som tidigare har visat sig vuxen denna uppgift. Några steg och sedan slänger sig målvakten åt fel håll och ställningen är nu 2-0 till Viggan och stämningen mycket hög.

Tauer håller sig även framme i den 15:e, då han lägger en frispark som vållar Viksjö enorma problem, dock utan nätkontakt. Men Viksjö är ingalunda ofarliga och sticker upp efter 21 minuter och skapar en farlig hörna. Men det är Viggan som skapar en hydraulisk press på Viksjö, men det snoriga vädret gör mattan såphal med många sliringar som följd.

Viggans press är ihärdig som sagt, men Viksjö sticker upp då och då, som exempelvis i den 25:e, då Harald medelst ett utsträckt ben kan göra en formidabel fotparad av balettkaraktär, varigenom han hindrar målet från påhälsning, men en hörna bidde det, som följdes av ytterligare en strax därpå.

Viggan kontrar med två efter varandra följande hörnor i den 29:e, som blev riktigt farliga för Viksjö, men de lyckades reda ut bägge situationerna. Minuten efter får man en ny hörna på vilken Nizze får på en riktig supernick, som i 9 av 10 fall går i mål, men denna gång gör Viksjömålvakten en idioträddning och lyckas reflexrädda med händerna.

I den 31:a får Viggan till ännu ett bra anfall, där Didris skickar in bollen till Viking som testar sina hårlockar men bollen nickas över. I den 32:a skjuter Zacco strax utanför, kan ha varit med fel fot (red.s anm.). Minuten efter ny Vigganhörna och Viksjö befinner sig i brygga och nu behövs bara en halvnelson och matchen är vunnen.

Viksjö sticker dock upp i den 35:e och avlossar ett skott som dock Harald enkelt tar hand om. Minuten efter kommer Viggan åter farande och Viking lyckas få fram bollen till hörnläggare Rahm, som distinkt trycker in bollen i målvaktens högra hörn, strax invid stolproten. 3-0 till Viggan och där kom väl den halvnelson som tidigare omnämnts.

Det är i och för sig svårt att upprätthålla ett säkert spel, då planen nu är snorhal med många omkullåkningar i det blöta gräset, men i den 37:e, en minut efter målet alltså, skapar Viggan återigen ett bra anfall som slutar i en hörna och på den var det jättenära att det kunde ha blivit mål igen. I halvlekens slut skapar Viksjö en farlighet, då man efter ett inkast nickar i Haralds överliggares överkant.

Första halvlek var en riktig njutning att beskåda efter en synnerligen gedigen insats av Viggan, kanske en av de bästa i år, där samtliga lagdelar var välsynkroniserade. Finns egentligen ingen anmärkning att göra, utan alla får bästa möjliga betyg. Försvaret är betongsäkert, samtidigt som anfallet med hjälp av mittfältet hela tiden vållade Viksjö stora problem.

Uppenbarligen hade Viksjö käkat taggtråd i pausen och när de kom ut i manegen igen så hade man gett sig fasiken på att skapa en utjämning i målprotokollet. Redan efter två minuter skapar man sålunda en hörna som dock blev resultatlös. Mattan känns nu både tungsprungen och opålitlig vad gäller spelarbalansen, vilket kunde spela obehagliga spratt.

I den 53:e tvingas Harald till en utboxning för att freda sitt mål. I den 57:e rinner Zacco fram på vänsterkanten och trängs ut mot kortlinjen, varför det avlossade skottet tappar kraft och målvakten kan ta bollen precis vid stolpen. Två minuter senare kommer Viggan ånyo i ett bra anfall, där Erik spelar fram Zacco vars skott dessvärre hamnar utanför målramens vågräta ställning.

I den 60:e kommer Viking så gott som helt ensam med målvakten, men uppvaktas bakifrån av en glidande back, varför det delikata läget istället utmynnar i ett skott som går över. Där hade nog de flesta satt en krona på att han skulle gå upp på samma plats som Zacco i målligan, dvs 20 gjorda mål.

I den 62:a får Viksjö ett riktigt bra läge, men skjuter även de över som tur var. Även om Viggan har en till synes betryggande ledning så står matchen och väger spelmässigt, där Viksjö ger allt i alla situationer för en reducering. Ett mål och det kan bli darrigt i Vigganlägret.

Viggan kan dock i den 67:e skapa en hörna, som de är ytterst nära att få utdelning på, men någon närmare nätkontakt blev det inte den gången. I den 74:e svarar Erik för en riktigt fin soloprestation, där nog alla såg fram emot en utdelning, men när Erik skådade målvakten i vitögat, slirade han på kopplingen varvid skottet brinner av och träffar mitt i solarplexus på målvakten.

I den 77:e skjuter Viksjö utanför i ett annars bra läge. Viksjö var riktigt duktiga och med sitt kraftfulla spel utgjorde de hela tiden en fara för försvaret, men då dessa aldrig ryggade utan hela tiden stod upp, så hindrade man allt som skulle kunna störa Haralds nolla. Det osmotiska trycket mot Viggan är nu stort och två minuter senare avlossar Viksjö en riktig rökare utifrån som går strax över Haralds ram.

I den 85:e har Viksjö ett mycket bra läge men skjuter utanför. Zacco kontrar minuten efter och skapar ett jätteläge, men målvakten lyckas få ut bollen till hörna. Två minuter efter det får Viksjö en hörna utan resultat. Men i den 90:e tvingas Harald till en avancerad räddning, där rikoschetten måste tas om hand av Tauer, som liggande lyckas få ut bollen från riskområdet.

Matchen avslutas sedan med att Fille får en chans men skottet går precis utanför stolproten och sedan blåser domaren av matchen. En välförtjänt seger, där särskilt insatsen under den första halvleken gav bra utdelning. Omöjligt att egentligen plocka ut någon särskild spelare denna dag, då alla gav sitt yttersta för att kunna bärga dessa värdefulla poäng.

Med lite flyt hade det kunnat gå ännu bättre denna dag, då Husby samtidigt var nära att tappa poäng mot Bosna, som ledde med 2-0 tills man fick en man utvisad, varefter Husby kom igen och vann med 4-3. Spänningen är nu olidlig och för att den skall bestå krävs ännu en ny bra insats på lördag då Storskogen står på menyn.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18