Viggbyholms IK FF - Storskogens SK 6-4 (3-2)
Lördag 16:e september 2017, kl 13.00 på Hägernäs IP

Varje match är i och för sig viktig, men när det kom till dagens match mot Storskogen, kändes den om möjligt ännu mer viktig och detta trots att Viggan besegrat dem med klara 6-0 på bortaplan i våras. Vadom då denna upphaussning kring just denna match?

Enligt oinitierade källor hade Storskogen gjort en hel del rockader i sin trupp sedan sist och endast ett fåtal återstod nu, sedan man under sommaren gjort en del nyförvärv från slocknade föreningar, enligt deras ledning, vilket också hade återspeglat sig i deras rörelse uppåt i tabellen. Från att ha varit mer eller mindre uträknade, hade man nu lyckats äta sig uppåt.

På Viggans sida hade det som inte fick hända hänt. Harald hade under veckan skaffat sig en fraktur i handleden efter en teambuildingsaktivitet i Torsby och skulle nu bli borta resten av säsongen. Då det är synnerligen ont om gott om målvakter detta år, drabbades ledningen av en ytterst orolig tarmperistaltik. Anton Borg, som var ett första val, släpptes inte från sin anställning under lördagen. Nu kommer han dock att få möjlighet att stå de tre återstående matcherna, enligt uppgift.

Diffen hade avböjt att stå, trots en formidabel insats i bortamötet. Men när nöden är som störst är räddningen som närmast, nu i form av vår forne stormålvakt Petri Anufrijeff, alias Pennti, fordom en av seriens stora giganter, men nu behäftad med gnisslande knäleder. Petri räddar dagen, för vilket vi skall vara honom evigt tacksam. Men det var inte bara målvakter det var ont om denna dag.

Lindberg hade drabbats av en akut ljumskåkomma under torsdagsträningen och måste även han avböja medverkan i sista stund. Göran befann sig i Götet, Fille var avstängd, Oskar sjuk och Gaza tvingades lämna strax efter samlingen. Mot denna bakgrund var alltså en viss oro befogad inför matchen, då nu varje trepoängare var livsviktig i kampen om seriesegern.

Coach Olausson hade under torsdagsträningen gått ut hårt och siktat på att Viggan snabbt skulle gå upp i en 3-4 måls ledning under de första 20-30 minuterna, för att på så sätt ta udden av eventuella upprorsplaner från Storskogen. Detta mantra upprepades sedan även vid samlingen innan match och detta till trots mot de signaler som hörts på byn om det nya Storskogen.

Och nog fick han rätt, åtminstone delvis, ty redan efter drygt 20 minuter ledde Viggan bekvämt med 3-0, må vara att Storskogen sedan åt upp den ledningen innan halvtidsvilan, då ställningen var 3-2. Fortsatt ledning, men överkörningstaktiken hade gått i stå för tillfället, vilket skapade en viss oro.

Nåväl, om vi tar det från början. Helt uppenbart hade budskapet gått hem hos de röda och redan efter fyra minuter satt den första bollen i nät. Det var Rahmen, som från vänsterkanten skickat in en passning till den reslige Viking Peterson, som med en enkel, men genial bredsida otagbart trycker in 1-0 till Viggan och än så länge höll alltså planen.

Tre minuter senare sticker iofs Skogen upp och skjuter över, utan att några nervdallringar kunde skymtas från bänken, eller för den delen hos de röda på planen. I den 9:e stormar den numer välbyggde Henrik Zacco genom Skogens försvar, men hängs upp just i skottögonblicket, varför skottet smiter just över ribban, men nära var det.

Viggan är nu inne i ett riktigt bra flow och under samma minut hinner Didris med att skapa ett jätteläge 10 meter framför mål, men precis när han skall trycka in bollen, blir han av med densamma, då en neongrön Storskogare lyckas få en fot i vägen. Men det kommer mer. Minuten efter avlossar Freby sin stora haubits, men dessvärre bara med den effekten att fågelbeståndet vid Hägernäs minskades.

Storskogens kompenserade ett kanske mindre stabilt försvar med att vara ganska bra framåt och på mitten, något Viggan fick känna på efter 11 minuter, men deras sikte var inte heller inställt korrekt, varför skottet går utanför. Två minuter senare kommer Viggan farande i ett riktigt fint anfall, där MålRahmen ser chansen att öka på sitt målkonto.

Med lite mer gestrikulerande från gräsrotsnivån, hade MålRamen kanske kunnat förmå domaren till att ha tolkat lagtexten lite hårdare, då Ramen ändå hade drabbats av en äkta rotvälta inne i straffområdet, men så bidde det nu inte. Storskogen har inte gett upp, utan kan i den 15:e i ett bra frisparksläge, skjuta strax utanför Penntis målram.

Coach, som nu börjar bli lite orolig att hans spådom ej skall slå in, slappnar av något efter 19 minuters spel, då han får se Zacco solo med målvakten och liksom så många gånger förr, gör han inget misstag utan utnyttjar stolpens insida för att på så sätt få in bollen i mål. 2-0 och stor lättnad inte bara på ledarbänken.

Minuten efter får Pennti leva upp till sitt epitet ”stormålvakt” och får göra ett blixtingripande med klistereffekt, då han naglar fast bollen i nyporna och detta i ett flygande tillstånd på väg ner mot marken. I den 21:a är Erik Flodmark ytterst nära att frispela Zacco, men så blev nu inte fallet.

I den 22:a lägger Zacco en perfekt passning in till Didris, som lokaliserat sig mitt i straffområdet. Denne skjuter på direkten och hade hans spridningsvinkel varit något större hade det definitivt varit mål. Nu gick skottet dessvärre rakt på och målvakten kan med sin placering inte göra annat än att rädda.

I den 24:e kan sedan Viking, stenhård konkurrent till Zacco om den interna skytteligakronan, passa just till nyss nämnde Zacco, som konfronterar målvakten, men då denne gjort misstaget att ha tvättat sina handskar med Grummes rengöringssåpa, erbjuds Zacco möjligheten att öka på sin målskörd, vilket han också gör. 3-0. Men Viking verkade lika glad ändå.

Japp, 3-0 på 24 minuter var vad som hade önskats och även levererats. Men säg den glädje som varar. Blott en minut senare visade resultattavlan 3-1, sedan Storskogen haft flera möjligheter i samma sekvens att få in bollen, trots ihärdigt motstånd i Viggans absoluta bakre försvar, men på det tredje försöket gick det, tydligen med viss hjälp av stolpen. Ett allmänt tips till Henok kan vara att lämna in skorna för omsulning, något som säkert också kommer att minska risken för att välta, eftersom vissa kontaktsvårigheter med naturgräset syntes uppenbara.

I den 31:a skapar Viggan ett bra anfall men skottet tas och två minuter senare slår Tauer en farlig frispark som Zacco nickar över. I den 34:e tar sig den notoriske målskytten Zacco sig igenom hela försvaret och förväntas rulla in bollen i mål, men det blev på fel sida av den bortre stolpen denna gång.

I den 37:e jagar Viking efter den efterlängtade trofén men skjuter över. Tre minuter senare missar en av Viggans mittbackar (inga namn) ett uppspel, vilket Skogen inte är sena att utnyttja och plötsligt så stod det nu 3-2 på tavlan och en viss nervositet insmög sig bland de deltagande, såväl på som utanför planen.

I den 42:a får Viggan en dubbelhörna, där målvakten gör en otrolig reflexräddning med en fotparad på ett direktskott från nära håll, vi talar här om point- blank range, där det i 9 av 10 fall borde ha blivit mål. I den 45:e tvingas Pennti göra en kanonräddning ut till hörna, vilket var ett mycket gynnsamt utfall för Viggan.

Matchens första halvlek avslutas på övertid med att Nizze får till ett bra skott, liksom även Freby, men där det senare blockas av en numer blåtonad neongrön spelares bak. Ja, inte hade man väntat sig denna utveckling efter den formidabla inledningen, men alltför mycket bolltapp från Viggans sida bjöd in Skogen i alltför onödig omfattning.

Den andra halvleken börjar med en Skogenhörna i den 50:e minuten, något som nu börjar göra en orolig med denna upptakt. Dessbättre var detta mer av en engångskaraktär, ty i den 55:e kan man andas ut igen, efter det att Viggan skapat ett bra tryck på Skogen, vilket avslutas med en riktig projektil av Zacco, där få hann reagera. 4-2 och andrum.

Tre minuter senare missar Didris öppet läge, när han skall lägga in bollen som istället väljer att rulla utanför målvaktens vänstra stolpe och där han inte haft en sportmössa at ta den, om den nu hade gått på rätt sida av stolpen. Minuten efter är Zacco nära igen, men utan utdelning i protokollet.

Skogens försvarslinje har kanske inte imponerat storligen på Viggans sylvassa anfallspar och i den 59:e erbjuds Viking möjligheten att stjäla bollen från en fumlig back och precisionsskjuter sedan in 5-2 varvid saken var Oskar. Trodde man i alla fall, även om Viggan minuten efter skapar ett jätteläge att öka på efter ett synnerligen snyggt anfall, men det ville sig inte.

Istället skapar Skogen en hörna i den 61:a och kan i den 63:e skrämma inälvorna ur skribenten, som står precis bakom Pennti, på rätt sida om nätet förstås, när skribenten får se en projektil närma sig med ljusets hastighet och växa sig allt större, tills den stoppas av det utbuktade nätet, strax bredvid stolpen. Som en blixt från en klar himmel kom skottet och lika snabbt blev man klarvaken. 5-3.

Viggan tar sig dock samman. I den 64:e drar Mackan Flodmark på ett skott som resulterar i tvenne hörnor. Två minuter senare nickar Zacco över. I den 74:e avlossar Viking (tror vi) ett kanonskott som dock räddas. I den 75:e blåses alarm nere vid Viggan målet, men Pennti och Henok kan med gemensamma krafter hålla rent framför målet.

Den på morötter och bananer utfordrade Mattias Bremander, visar att dessa växtligheter kan ha god inverkan på en annars så pass gracil kroppsbyggnad, då denne är i stånd att avfyra två icke oansenliga skott med en minuts mellanrum, där det första i den 89:e tas strax under ribban medan det andra går utanför.

På tal om unga ”coming men”, måste i sammanhanget även nämnas Nick Remneby, som trots sin ringa ålder uppvisar ett totalt dödsförakt på planen och med sitt lugna spel och coola uppsyn säkert driver en och annan motståndare till vansinne. I denne unge man finns mycket att se fram emot det kommande året.

När alla hade börjat se fram emot att få klämma i sig segercolan i omklädningsrummet, passar Skogen på att göra 6-4 strax innan domaren blåser av spelet på övertid. 6-3 hade ju känts lite bättre, men nu var det ju de tre poängen som Viggan var ute efter i första hand och har man dessutom den i särklass bästa målskillnaden i serien, så gick det ju att svälja denna förtret.

Många gjorde en helhjärtad insats, där de diverse rockaderna gjorde att de nya positionerna för en del säkert var ganska ovana. Det enda man kan peka finger mot är väl egentligen två saker: Olaten att tappa boll i uppspelsfaser samt oförmågan att skriva rätt adressat på bollförsändelserna. Kan man fixa det till på onsdag så kan det gå riktigt bra då också.