Viggbyholms IK FF - Stockholm Midia 6-0 (2-0)
Lördag 30:e september 2017, kl 15.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 30 september var en s.k. måstedag. Det krävdes en vinst mot Stockholms IF Midia för att målet om en direkt seriefinal mot Husby skulle bli verklighet nästa lördag. Även om all statistik talade för att det borde bli en promenadseger, så fanns nervositeten där.

Oron för att få spelare avstängda till den tänkta seriefinalen var om möjligt än större, då Viking, Göran Nick och Markus satt med par i gula kort och skulle bli blåsta på den sista matchen, om de nu skulle ådra sig domarens onda öga. Alla höll sig dock i skinnet, även om de lyftes av i förtid för att minska risken för återfall.

Alla var där, utom Nizze och Zacco, då den förre ådragit sig en sträckning i de bakre regionerna, medan Zacco befann sig på bröllop. Den senare gav därigenom också Viking ett gyllene tillfälle att gå i kapp honom i skytteligan, något Viking dock avstod från att utnyttja, gentleman som han är.

Vädrets makter stod oss förvisso bi, då det var uppehåll, men ack så mulet och trist det var. Hur det var med väderspänningarna är dock en annan fråga, med tanke på vad som låg i potten denna dag, men när domaren till sist blåste av, infann sig en förlösande känsla hos alla med röda ögon och oroliga magar.

Att mycket stod på spel syntes direkt, vilket också påverkade spelet och även om det redan från start syntes vilka som ville ha taktpinnen, så kom Viggans ledningsmål i den 9:e minuten som en befrielse, när Göran utnyttjade ett visst kaos i de bakre delarna hos Midia och kunde rulla in 1-0.

Men det känns ändå inte riktigt övertygande trots att bollinnehavet till största delen innehas av Viggan. I och med Nizzes frånvaro, får Tauer och Danilo agera mittlås, medan Freby och Nick får ta hand om ytterflajerna i försvaret. Som vänsterytterflajare får då Nick ett fint erbjudande på sin kant efter 14 minuter.

Efter att ha fått besittning av bollen vid mittlinjen, tråcklar han sig ner utmed sidlinjen och skär in mot mål och alla håller andan. Liknade faktiskt lite Hamrins promenad i VM 1958. Skall han nå ända fram? Ja, det ser så ut, men när skottet skall avlossas, så blir uppvaktningen alltför stor och skottet blir till en hörna.

Även om Midia har några skottchanser i matchen (men inte många), så lär de inte ha ställt in siktena särskilt bra, då de skott man väl avlossade hamnade långt ut i geografin, men i den 15:e leder dock ett skott till hörna. 1-0 är absolut ingen säker ledning, men det känns ändå allt tryggare ju längre matchen framskred.

I den 17:e rinner Fille ner på vänsterkanten och frågan alla nu ställer sig är om han skall skjuta eller passa. Det blir en kompromiss, som därför inte leder till något konstruktivt målmässigt, men upplägget såg bra ut ända fram till dess. Tre minuter senare får Viggan en hörna, som den nu nyutnämnde hörnläggaren av första graden, F. Rahm, lägger, men som ej utnyttjas av hans kollegor.

I den 21:a får Didris ett jätteläge, men likt de flesta med röd dräkt, tar han i så byxorna spricker, med påföljd att skottet går över. Här måste till en ordentlig genomgång med samtliga om hur elevationsvinkeln och den kraft som tillförs påverkar skottbanan.

I den 24:e rufsas Filles blonda lockar till, då han i ett målförsök nickar utanför. I den 32:a får Viggan en hörna tror man, men den omdirigeras till en frispark i ett icke ofarligt läge, men där Tauers inläggg dessvärre missbrukas i gröten framför mål.

Sedan kommer nästa överladdade yngling, med okalibrerad elevationsvinkel, och det är Viking, som i den 34:e skjuter stenhårt, men alltför högt över, i ett annars mycket fint läge om man nu har för avsikt att göra mål. Fortfarande 1-0 och det är på tok för liten marginal om man skall ha en chans på seriefinal nästa lördag.

Men så i den 39:e, håller sig Göran framme igen och lyckas överlista målvakten genom att runda densamme, på ett för denne förnedrade sätt, vilket leder till att Viggan nu leder med 2-0, vilket var det interna önskemålet före paus.

I den 42:a får vi ytterligare ett exempel på en elev som ej deltagit i elevationslektionerna och denna gång är det Rahmen, som i och för sig är känd för att ha en räfflad bössa, men likt alla andra tar han i för mycket och skjuter över i ett annars delikat läge. Midia sköt som gödselspridare när de väl sköt, men Viggan låg inte långt efter, även om de sköt över i stället för utanför.

Äntligen paus och möjlighet till inställning av siktena, invägning av krutladdningarna och justering av elevationsvinklarna. Mikael Houlst, som tills nu suttit på bänken och kalkylerat på olika infallsvinklar, är nu utsläppt i manegen och vill gärna göra avtryck med sin närvaro.

I den första matchminuten av den andra halvleken slänger han sig och språngnickar mot mål och även om nicken inte blev så hård som Houlsten hoppats, så får målvakten oanade svårigheter med att få fast bollen. Minuten efter är Houlsten där igen, men denna gång går bolen utanför.

I den 49:e får Viggan en hörna som dock blir resultatlös. Minuten efter gör Viggans vessla, Erik Flodmark, en soloprestation, som sent kommer att glömmas. Erik kommer farande på sin högerkant och kan till publikens jubel lura upp en av Midias försvarare på läktaren, mer eller mindre bokstavligt. Ett paradnummer.

Därefter söker han sig in i målområdet, men trampas ner, varvid domaren blåser för straffspark och snabbt är Tauer där som förste straffexekutor och lägger upp bollen. Strax efteråt står det 3-0 till Viggan och man kunde riktigt höra hur tarmperistaltiken började rätta till sig på läktaren.

Houlsten, som med sitt inhopp utgör en mycket frisk fläkt, kan i den 53:e rinna så gott som helt igenom det Midianska försvaret, men stoppas i absolut sista sekunden. Minuten efter missar Fille ett jätteläge då han skjuter utanför, varvid hårbeståndet på ledarbänken minskade markant. Många pratar ännu om att det kunde ha varit årets läge.

Men Göran, som verkar riktigt på bettet denna dag, prickskjuter utifrån i den 59:e, så att bollen går spikrakt i ribbans underkant och in i mål, ett resultat av perfekt beräknad elevationsvinkel och krutladdning. 4-0 och saken verkade Oskar och nu hade Viggan fått upp aptiten när nerverna började lägga sig till rätta.

Målet hade tillkommit efter ett synnerligen välplanerat anfallsspel, där bl a Erik stod för en del fioler. Midia sticker dock upp i den 60:e och skapar en dubbelhörna som inte oroade de röda. Viggan svarar med en egen minuten efter.

I den 62:a spelar Fille fram till Rahmen och den här gången hade han läst på, varför skottet, en riktig pärla, formligen susade in i nätmaskorna och nästen igenom, men 5-0 blev det. Tre minuter senare skjuter Fille över.

I den 65:e uppträder bröderna Flodmark tillsammans i ett lustspel, där Mackan spelar fram till Erik, som är helt övertygad om att han skall göra 6-0, men han skjuter över i detta jätteläge, till sin brors stora förtrytelse. Men det gäller att hålla tand för tunga som man säger, ty minuten senare får Mackan själv svälja förtreten.

I den 66:e får alltså Mackan ett s.k. jätteläge, men skjuter utanför, där alla inklusive brodern Erik var helt övertygade om att det skulle bli mål. Två minuter senare är det Didris tur att visa sig på styva linan. Han skjuter i ribbans underkant, varvid bollen studsar rakt ner på mållinjen för att så småningom ofarliggöras.

I den 69:e kan Freby skaffa sig en assistpoäng, genom att från högerkanten spela in till Fille, som nu äntligen får göra mål genom att använda huvudet och nu stod det 6-0 och de livsviktiga poängen syntes bärgade med råge. Men åter till den överdrivna storleken på krutladdningarna.

I den 70:e får Didris ett kanonläge och med en sträckt vrist på bästa balettmanér, skjuter han ett kanonhårt skott. Hur det gick? Jo, det gick högt över, mycket högt också förstås. Nu är det bara ett lag på banan och i den 73:e skapar Viggan en hörna och två minuter senare en till och på denna är Mackan så nära att göra mål som det överhuvudtaget går, men målvakten lyckas göra en idioträddning i sista sekunden.

Rahmen använder i den 77:e ånyo sin luftbössa och skjuter med andra ord över. Tre minuter senare får Didris och Fille varsitt kanonläge att göra mål, men oturen grinar dem båda i ansiktet och de givna målen gick om intet. Hoppas de har bättre flyt på lördag.

Nu har Viggan insett att de kommer att vinna och låter därför Midia få en hörna i den 80:e och sin första målchans i den 83:e minuten. Backlinjen måste ha haft en av sina lugnare dagar detta år och bör vara utvilade till på lördag. Anton i målet lär inte heller han ha överansträngt sig. Men framförallt inga fysiska skador uppdagades och ej heller några gula kort. Kan försvarsmakten uppträda lika resolut på lördag så kan man sova lugnt.

Det sista som händer i matchen av värde, är när Viggan får en megachans i den 88:e att öka på målskörden, då Mattias får möjlighet att nicka i mål, men bolluslingen slinker över ribban. En bra dag på jobbet får man säga, även om det kändes lite krampaktigt under den första halvleken.

Nu är det bara att se fram emot lördagens seriefinal som vi gått och väntat på hela säsongen, en envig mellan de två bästa lagen, där vinnaren tar allt. Må gudarna vara med oss på lördag.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20