Viggbyholms IK FF - Husby FF 0-0 (0-0)
Lördag 7:e oktober 2017, kl 14.00 på Hägernäs IP

Ja, så hade den stora stunden då äntligen kommit, när det skulle avgöras vilket lag som skulle få entrébiljett till division 4. Viggan eller Husby? Läget innan matchen var att Husby hade två poängs försprång, medan Viggan hade ett rejält övertag vad gällde målskillnad, något som denna dag dock var betydelselöst, då endast vinst för Viggan skulle räknas.

Bägge lagen hade under hösten uppvisat en snarlik formkurva där man resultatmässigt följdes åt parallellt. I förra mötet lagen emellan hade Husby på Ärvinge IP dragit det längsta strået när man vann med 3-2, där segermålet kom med endast sju minuter kvar. Då liksom nu var det Viggan som skapade de flesta chanserna, men som ändå till sist fick sitta med Svarte Petter.

Dagen inramades av ett rejält lågtryck som bjöd på lågtsvävande grå moln helt indränkta av vatten, något som också skulle komma att påverka inte minst planens kondition, och därav följt även spelet. Trots det urusla vädret hade 250 personer dristat sig ut i denna otjänliga väderlek, där säkert hälften kom från annan ort än Viggbyholm.

Inramad av en palett färgglada paraplyer låg Hägernäs IP där med en fuktskadad gräsmatta redan innan start, och värre skulle det bli under den andra halvleken. Husby som är vana vid konstgräs (och vilket lag är väl inte det i dessa dagar?) fick sig nog en liten chock när de beträdde detta tungsprungna underlag. Chockade blev nog också alla hundar som fick uppleva det pyrotekniska spektaklet som gästande fans medförde.

Nåväl, till sist hade den stora visaren nått 12 på urtavlan och domaren kunde blåsa till spel på utsatt tid, kl 14.00. Redan efter tre minuter tillskansar sig Husby en hörna och en viss oro kunde kännas i magtrakten, men det hela rann ut i gräset. Mungiporna flög dock snabbt upp i den sjunde minuten, då Didris i en kapplöpning med målvakten är ytterst nära att lyckas.

Han rundar målvakten, men tappar samtidigt kontrollen över bollen, och trots att han nu var ensam med målet så försvann den chansen och bollen går ut över kortlinjen, men vi talar nanosekunder ifrån ett mycket lyckat tilltag från Didris sida. Minuten efter får Viggan en hörna och varje gång vid Vigganhörnor så blev det oreda framför målet, men inga mål.

I den 13:e tvingas Anton i Vigganmålet gå ut för att göra en utboxning, men det måste i princip ha varit det enda ingreppet han kan ha gjort under matchen, då Husby inte skapade några farligheter framåt. Däremot var de skickliga på mitten och dess närområde. Viggans försvar och mittfält var ytterst kompatibla denna dag.

En kvart har gått av matchen och likt två sumobrottare känner lagen på varandra och spelet är följaktligen väldigt trevande. I den 18:e skapar Didris själv ett jätteläge, men istället för att satsa på ett eget skott, väljer han osjälviskt att spela in framför mål, där dock ingen med röd tröja uppenbarade sig. Synd på så rara karameller.

Viggan har nu fått fart under fötterna och i den 20:e skapar man ett riktigt bra anfall, och man känner att något är på gång. Och det är det. Minuten efter kan Zacco inne i straffområdet avfyra stora kanonen, men skottet rikoschetteras ut till Erik på högerkanten och denne skyfflar in bollen i mål. Euforin var stor, för en kort stund, innan linjemannen tolkat Eriks närvaro för offside. Kanske var det så, eller inte.

I den 24:e skapar såväl Didris som Erik varsitt bra läge men ännu inget mål. Sedan kommer ett av matchens absolut fetaste lägen. I den 29:e blir Viking ren med målvakten, men denne lyckas på något konstigt sätt få bollen på sig och räddar. Om man minns rätt, så var det samme målvakt som förra gången räddade Husby i vårmötet, då han också gjorde några idioträddningar.

Minuten efter testar Göran ett skott som dock tas om hand. Från den 31:a och ett tag framöver utsätts Husby för ett osmotiskt tryck, där vi talar i enheter som Pascal och liknande. Viggan bosätter sig i Husbys straffområde, men trots ihärdiga försök förekommer det alltför många vita ben för att bollen skall nå mål. Men det känns som något hänger i luften och då talar vi inte i regntermer.

Nästa stora feta chans som Viggan erhåller uppstår i den 37:e minuten då Viking passar fram till Zacco, som glidtacklar in bollen i mål…tror alla…men det visar sig att bollen hamnat precis på fel sida om stolpen. Ytterst snopet för dem som stod på fel sida av målet.

Minuten efter är Viking på bettet igen. Denna gång direktskjuter han på en passning, stående endast en meter från mål, men dessvärre tar bollen mitt på målvakten. Men Viggan släpper inte på trycket. I den 40:e är Viking på gång igen, men denna gång fälls han inom straffområdets markeringar och domaren tvekar inte en sekund. Straff!

Den som satt alla straffar under sin karriär, J. Tauer, stegar resolut fram mot straffpunkten och lägger upp bollen. Vad som nu utspelar sig är närmast en parodi med likheter från dam-VM i fotboll, då USA-målvakten Solo fjantade sig mer än vanligt för att psyka den svenska straffskytten. Samma hände här.

Man kanske tycker att den i övrigt prickfria domaren här skulle ha agerat mot förhalandet av domslutet. Måhända störd av det utspelade spektaklet så skjuter Tauer utanför, och ett redan diskonterat mål gick således upp i rök och mången var den som nu började ana att detta inte skulle bli Viggans dag. Och så blev det ju inte heller till sist.

Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast. På tilläggstid (47:e) är Viggan på vippen att ta igen skadan för den missade straffen. Någon (idag ej känd) skjuter mot mål och bollen är på väg in i nätmaskorna, när en Husbyback lyckas rädda på mållinjen.

Rädda och rädda? Han skjuter rakt upp i underkant av ribban med full kraft, varvid bollen returneras ner på mållinjen…och ut (förstås!). Närmare mål än så är det svårt att komma. Halvtidsvila och genomblöta spelare tågar in genom publikmassorna. Husby glada för att man inte släppt in något mål. Viggan bittra för att man inte har gjort något mål och en gnagande känsla av att stjärnorna inte står rätt på himlapällen.

Viggan hinner knappt komma ut på planen förrän man i den första spelminuten skapar ett jätteläge, dock utan nätkontakt. I den 50:e får Husby sin andra och sista hörna för dagen, men utan resultat. I den 53:e är Viggan nära i ett mycket bra anfall, men även denna gång blev det ingen röd lampa som tändes.

Kring den 56:e utsätter Viggan Husby för en ordentlig press men fortfarande ingen utdelning. Husby noteras för en frispark i den 62:a, på vilken man nickar över och det var ett av ytterst få tillfällen som Husby skapade något som skulle kunna ha oroat Anton i målet.

I den 74:e skjuter Henok utanför. I övrigt skall dock tillstås att Husby nu har en period med visst spelövertag, där Viggan dock med ett intensivt lagarbete kan hålla motståndarna utanför riskzonen. Viggan som nu ser på klockan och inser att oavgjort inte är tillräckligt för en trevlig lördagsavslutning, går ner på en trebackslinje.

Sista kvarten blir därför en stor press mot Husbymålet. I den 75:e får Viggan en hörna som följs av ytterligare en fem minuter senare, i den 80:e. På denna uppstår total kalabalik i Husbyförsvaret och det är ett under att inte någon rödfotad kan tråckla in bollen i nät. Husbys enda egentliga målchans uppstår i den 85:e, men situationen reds lugnt ut av backar och målvakt.

Viggan får sedan tre hörnor på raken i den 86:e, 87:e och 88:e minuten. På den sista hörnan är nog mången i tron att Viggan skall ta ledningen. Bollen som är på väg in vid den bortre stolpen, räddas i absolut sista sekunden av målvakten som lyckas slänga sig och stöta ut bollen till hörna just vid stolproten. Det var nära!

Viggans sista chans kommer i den 89:e minuten då Zacco språngnickar bollen just utanför den bortre stolpen, och närmare än så kom aldrig Viggan denna otursladdade dag. Husby kan tacka sin målvakt och sitt försvar samt framförallt fru Fortuna att de kunde fira seriesegern denna regntunga eftermiddag.

Viggan skall ha en stor eloge för att man i varje moment gav allt och aldrig gav upp, utan satsade allt för ett avgörande mål. Ett gediget försvarsarbete sörjde för att Anton skulle bli arbetsbefriad denna dag. Så länge bollen är rund kan den rulla som den vill och det gjorde den sannerligen denna dag.

Nu är det bara att knäppa händerna och be en stilla bön att det går vår väg högre upp i systemet, så att vi kan knipa en fribiljett till fyran, där vi hör hemma efter årets insats. Hade vi inte turen med oss denna dag, så borde utsikterna vara större att vi får den med oss när kvalspelen är slut den 21 oktober.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22