Viggbyholms IK FF - Spånga IS FK 0-0 (0-0)
Lördag 21:a april 2018, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter de två inledande bortamatcherna, där Viggan gått segrande ur striderna med 6-0 mot Vaxholm och 3-2 mot Husby, så var det äntligen dags för hemmapremiär på Hägernäs nya konstgräs. På motståndarmenyn stod Spånga IS, en nog så aptitretande uppgift men väl så svårsmält, särskilt som Spånga tillhör ett av de favorittippade lagen, men också för att Viggans ”trade record” inte varit alltför imponerande.

Perfekt gräsmatta, perfekt fotbollsväder, om än lite väl blåsigt (10 sekundmeter i byarna), men ack vilken svag publiktillströmning, då endast 41 hugade åskådare hade letat sig ner till matchen. I de två tidigare matcherna var Viggan beskådade av inte mindre än 130 resp 150 personer, siffror som Viggan kunde ståta med för ett decennium sedan.

Kan det månne ha med oddssättarna på Nordicbet att göra, då Viggan hittills varit uträknade redan från början som nykomlingar? Ty i de båda inledande matcherna, liksom i Spångamatchen, fick Viggan finna sig i att inneha det högsta oddset. Men hittills har Nordicbet fått se sina analyser avlagda i det blå skåpet. Man kan dock ha en viss förståelse för oddset mot Spånga (3,65) med tanke på vad som förevarit de gångna åren.

2010 besegrade förvisso Viggan Spånga i kvalet till division 3 med 3-0, men därefter har det oftast varit mest tandangnisslan, även om det började bra 2013 med vinst 3-0 och sedan oavgjort 1-1 (Viggans siffror först). 2014 blev det först 1-1 och sedan 1-4. 2015 blev det 1-3 och 1-3, vilket följdes upp med 2-4 och 0-2 året efter. Förra året kom Spånga 4:a, medan man 2016 och 2015 kvalade till div 3 utan att lyckas, så nog var Spånga favoriter alltid.

Nåväl, kl 13.00 blåste Fikret Göker igång matchen och under första halvlek fick Viggan vinden i ryggen, något man dock fick emot sig under den andra halvleken och bägge lagen fick sålunda uppleva hur det är när Beaufortskalan är med och spelar ett spratt. Viggan har i de tidigare matcherna varit väldigt alerta inledningsvis och så även denna gång.

Redan efter 3 minuter skapar Viggan ett anfall där Zaccos skott styrs ut till hörna som Rahmen lägger, dock utan utdelning målmässigt. Minuten efter lägger Tauer en frispark ute på högerkanten, som en driftig Viggbyit nickar direkt på mål, (enligt Nizze skall det ha varit Rahmen som nickade och där Nizze själv skall ha varit beredd om Rahmen nu missat), men en vaksam målvakt lyckas lägga vantarna bollen, men nära var det.

Tauer kallas åter in i den 7:e minuten då Viggan får en ny hörna, men Rahmen (igen) nickar över och Viggan har nu tagit ett fast grepp om matchen, där Spånga verkar helt tagna på sängen. Men minuten efter vaknar de till liv och kan på sitt första anfall utsätta Vigganmålet för direkt fara, men Kajan tar bollen. Kajan, som återvänt efter en tvåårig konvalescens, hade i denna match fått hoppa in i målet, då Harald ådragit sig en muskelkramp i låret efter ett intermezzo i den föregående matchen.

Nu får vi se en riktig metamorfos i spelet, då Spånga helt tar över och pressar tillbaka Viggan. I den 15:e får man dessutom en farlig frispark som dock avvärjs. Viggan kontrar dock snabbt och i den 17:e lägger Tauer ytterligare en röd frispark som blev riktigt farlig i slutändan. Så här skriver man bl a på Spångas hemsida:

”Viggan har många erfarna spelare med förmåga att läsa spelet och att hålla boll. Den mest erfarne, Jan Tauer, 35 år och tidigare bl.a. i Djurgården dominerade i Viggbyholms fasta situationer och redan i matchens fjärde minut tvingades Spångas målvakt Erik Lissel till en paradräddning på en skarvnick efter en frispark från just Jan Tauer. Sådana farligheter på hörnor och frisparkar oroade sedan Spångas försvar under hela matchen.”

Men Spånga behåller initiativet och tvingar Viggan på defensiven och här kan ytterligare ett par rader från Spångas hemsida passa in:

”Sista halvan av första halvlek tog Spånga alltmer över spelet, kanske är Vigganspelarnas stora erfarenhet kombinerad med visst sämre flås, i alla fall tog Spånga allt oftare initiativet, men fastnade ständigt i Viggbyholms backlinje som oftast hindrade avslut på mål”.

Efter ca 20 minuters spel är det mycket Spånga och Viggan tvingas ideligen att knipa där bak och detta arbete leds förtjänstfullt av Daniel Lindberg från sin mittbacksposition, flankerad av Nizze Pasthy och tillsammans utgjorde de ett perfekt patentlås av typen Assa Abloy under matchen. Inte minst fick Linus på linjen och Tauer på ytterbackskanterna bekänna färg denna dag.

I den 25:e får Viggan lite andrum när Viking, om än sittandes, skapar en halvchans framför mål, men hans ergonomiska position tillåter inte något allvarligare skott, utan mer en fösning av bollen i målets riktning. Men det kunde ha blivit något farligt om Viking behållit balansen.

Tre minuter senare tar sig Mackan Flodmark ner på högerkanten av egen maskin och lyckas frigöra sig vid hörnflaggan så att han får in ett inlägg, som dock målvakten hinner först på. I den 31:a får Spånga en dubbelhörna, dock utan resultat annat än att det skapar en viss nervositet.

Viggans fetaste chans kommer nog i den 35:e, då Zacco elegant frispelar Erik Flodmark (den yngre halvan av The Roadrunners). Och nu handlar det om nanosekeunder om Erik skall hinna före sin namne Lisell i målet. Om han gör det så är det 97% mål, men om inte… De kommer i princip samtidigt fram till bollen och därmed stod det fortfarande 0-0.

Spångas fetaste chans kom nog i den 36:e, då ett från långt håll avlossat skott först syntes som tämligen ofarligt, tills det tar i överliggaren ovan Kajan i Vigganmålet. Onekligen en parabolisk farlighet. Minuten efter är dock Viggan på hugget och Viking kan likt en publikdragande estradör lura några blårandiga nere vid Spångas högra stolpområde. Skottet går sedan i snäv vinkel just över ribban. Lite lägre elevationsvinkel och bollen hade gått in i nättaket.

På slutet är det dags att ta fram Tauer som hörnläggare igen, efter att Mackan lyckats skapa en hörna i den 42:a minuten, som dock blir utan resultat. Ja, hur skall man sammanfatta denna halvlek. Man måste erkänna att Spånga är det mest spelskickliga laget, där passningsspelet för det mesta överträffar det som Viggan kan uppbåda. Men i övrigt en ganska jämn halvlek, där bägge lagen hade kunnat få utdelning med lite tur.

När det blåses till spel i den andra är det ombytta roller från den första halvlekens inledning. Spånga chocköppnar och redan efter två minuter tvingas Kajan göra en tokräddning, då han får utnyttja hela sin längd och lite till, för att hinna ner till sin högra stolprot där han med ena handen lyckas styra ut bollen till hörna. Den räddningen räddade nog en poäng till Viggan.

Denna räddning innebar en dubbelhörna för Spånga men som Viggan lyckades desarmera. I den 52:a minuten är det åter dags för Tauer att ta fram Kruppkanonen och som vanligt blev det farligt för Spånga. Den här gången var det Nizze som var ytterst nära att få till det framför mål.

Viggan har nu hämtat sig från den inledande chockstarten och kan i den 56:e skapa en trippelhörna, men utan resultat. Med tanke på alla farligheter som dessa fasta situationer medfört under matchen men utan direkta resultat, borde det kanske vara av intresse att öva in något oortodoxt tillvägagångssätt framför mål framöver.

I den 58:e är det ytterst nära att Erik Roadrunner rinner igenom, men han fastnar på den sista utposten. I den 65:e skapar Spånga en riktig kalabalik i Viggans straffområde, där nu totalt kaos råder utan att någon lyckas få bort bollen, annat än att den snabbt kommer tillbaka, men till sist reds situationen ut.

I den 67:e lägger Rahmen en frispark som Tauer nickar i ribbans överkant och ut och så var det kvitterat vad gäller ribbträffar. Minuten efter är dock Spånga tillbaka i Viggans försvarsdepå och skapar ett riktigt farligt läge som genererar två hörnor, där Kajan räddar den första medan den andra rinner ut i sanden. Viggan kontrar minuten därefter med ett skott som går över.

I den 80:e tar sig Olivier ända ner till målvaktens högra målområde och skulle nog vid ett eget skott säkert kunna ha överlistat målvakten, men då samtliga i Viggan ville avgöra denna match, distraheras Olivier av en passningssugen medspelare och lyssnar istället på det örat. Därmed rann den situationen ut i sanden.

Avslutningen blir extra dramatisk då tre poäng hägrar för bägge lagen och där ett enda litet misstag kan avgöra matchen. I den 86:e minuten räddar Kajan till hörna och även den reds ut, men spänningen är olidlig. Viggan kontrar med en i den 88:e och strax efter får man reda på att det är två minuters tillägg.

Bland det sista som händer i matchen är att Olivier och Zacco driver upp som två parhästar och har en ypperlig chans att kunna avgöra matchen. Mot sig har de två retirerande backar och mellan dem finns en synlig lucka, som vid ett utnyttjande skulle ha kunnat frispela Zacco som är längst ut till höger. Olivier, som ser luckan, lägger passningen som är ytterst nära att gå igenom, men fastnar på en blårandig stortå och så dog den chansen och sedan blåstes matchen av.

Det slutade 0-0 och bägge lagen kan nog vara nöjda med det, även om kanske Viggan ändå var nöjdast till sist. Det här var betydligt bättre motstånd än tidigare, vilket kanske gjorde att Viggans spel inte kom upp i nivå likt tidigare, men man svarade återigen för en riktigt fin kämpainsats. Även om Kajan inte fick alltför mycket att göra, så var hans få ingripanden av absolut avgörande karaktär.

Och även om ibland samtliga Vigganspelare på slutet ingick i försvarsmakten, så måste en extra eloge utdelas till det ursprungliga försvaret, Linus, Nizze, Lindberg och Tauer, i samarbete med Rahmen och Freby, som stod pall för alla anfall, vilka oftast stoppades innan några direkta farligheter uppstod. 7 poäng på de inledande tre matcherna och 9-2 i målskillnad är en bra inledning och något att vara stolt över.

På lördag väntar ännu en tuff utmaning då Bele Barkarby står för motståndet, men den här gången på Strömvallen, vilket blir en ny upplevelse och som kanske bryter den förbannelse som verkar ha rått på gamla Veddestavallen, där det verkat vara omöjligt att få med sig några poäng ifrån. Något att tagga till på!

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21

Laguppställning
Patric Kajhed
Daniel Lindberg, K
Jan Tauer
Nils Pasthy
Fredrik Rahm
Henrik Zacco
Linus Bleiweiss
Christian Freby
Erik Flodmark (82)
Markus Flodmark (58)
Viking Peterson
Henok Haile, avb (82)
Nick Remneby, avb
Göran Dahlberg, avb
Olivier Matanda, avb (58)
Axel Åhman, avb

Målgörare
-

(se skytteligan)

Gula kort
Erik Flodmark (46)

Röda kort
-

Domare
Fikret Göker, HD
Kakarnakis Pagonis, AD1
Radisa Simic, AD2

Matchens VIKing
Daniel Lindberg

Matchens VIKing

Publik
41 personer

Väder
+16, vxl molnighet