Viggbyholms IK FF - FC Djursholm 4-1 (1-1)
Lördag 5:e maj 2018, kl 13.00 på Hägernäs IP

Äntligen var det så dags för hemmapremiär på naturgräset, men den förväntade storpubliken lös med sin frånvaro, då solen ofta påverkar valet av aktivitet. Nu hade 61 personer valt att se på Viggan i solskenet, medan resten förmodligen satt på en uteservering och virkade eller kollade i facebook.

Det var ju ändå ett lokalderby mot de gamla antagonisterna FC Djursholm som skulle utspelas på Hägernäs yppigt gröna gräsmatta och detta i absolut bästa vårväder. Tidigare drabbningar mellan lagen har spretat åt olika håll men med ett övertag för Viggan. Djursholm har under åren också valt olika fusionsmetoder, där man tidigare uppträtt i skepnad av Café Opera/Djursholm men även som Andrea Doria/Djursholm, dock med mindre lyckat utfall.

2007 blev det förlust för Viggan i bägge matcherna med 0-1 och 0-1; 2008 kom storskrällen då Viggan torskade premiärmatchen med 1-7, då Djursholm var preparerat med gamla storheter som Thomas Bodström mfl, men Viggan vann returen med 7-4, onekligen ett målrikt år; 2009 var ordningen återställd, två vinster med 4-1 och 4-0; Även 2010 var ett gott Vigganår med två vinster, 1-0 och 7-1. Sedan dalade Djursholms stjärna medan Viggan äntrade division 3.

År 2015 var det dags igen, men då hade Djursholm valt att återkomma till division 4 genom att gå ihop med Andrea Doria som låg i division 4 och kunde därigenom komma tillbaka in i finrummet genom en rockad. Första matchen vann dock Viggan med 5-1 men förlorade returen med 0-4. Senast Viggan låg i fyran var alltså 2016, och då vann man första mötet med 2-0 för att förlora det andra med 2-3.

Senast Viggan mötte Djursholm hade de ett alert P19-lag, som dubblerade mellan juniorelitspel och spel i division 4, något man inte orkade med i längden och idag var det därför ett nykomponerat lag, vars framgångar dock hittills inte varit synliga. Även denna gång saknade Viggan några pjäser, varav en målvakt, varför Kajan som legat sjuk hela veckan stagades upp i målet. Även Diffen hade kallats in under fanorna, utifall Kajan ej skulle orka stå.

Bortsett från visst manfall, där även Zacco och Linus saknades, kunde spelet ta sin början under ypperliga meteorlogiska förhållanden. Mången fick nu känna på att det är betydligt tyngre att springa på naturgräs, om än mjukare, särskilt som träningsnärvaron varit sviktande hos en hel del den sista tiden, något som måste justeras om vi skall hänga med ovanför trädgränsen.

Till sist blåser domaren till spel kl 13.00, och vi som varit med i år har sett att Viggan brukar starta med alla växlarna i redan från början och så även denna gång. Inte ens två minuter hade gått av halvleken innan Viggan hade hunnit med tre giftiga anfall mot Djursholmsmålet, och motståndarna måste nu ha blivit lätt chockade av denna öppning. Trots detta åstadkommer Djursholm en hörna i den 5:e minuten.

I den 7:e kommer det röda kavalleriet åter i full karriär mot motståndarmålet, och nu fyrar Fille Carlsson av en riktig kanonrökare som målvakten dock stöter ut, men inte bättre än att bollen går till den eftersläpande Fredrik Rahm, som enkelt skyfflar in 1-0 till Viggan och nu trodde nog de flesta att det var dags att ta fram kulramen. I Zaccos frånvaro under de två senaste matcherna, visade det sig att såväl Rahmen som Viking skulle utnyttja detta gratistillfälle att låta sig publiceras i skytteligan och gå om den gamle kanonkungen.

Efter ytterligare ett bra anfall i den 9:e som genererar en hörna, skapar Fille ytterligare ett bra tillfälle i den 11:e men där resultatet uteblev. Två minuter senare skapar Tauer ett nytt bra läge, men kraften i skottet överdimensioneras, varför bollen går skyhögt över, vilket föranledde Tauer att skruva lite på siktet, men skulle det senare visa sig, inte tillräckligt.

Viggan har nu matchen som i en ask, och har förmodligen redan diskonterat tre poäng trots att 75 minuter av matchen återstår. Uppenbarligen drabbades man av en släng av hybris, då man lite oförsiktigt bjuder in Djursholm i matchen, och då särskilt den flyfotade nr 10 hos motståndarna Mario Kennedy. Denne kan från ganska långt håll avlossa ett skott, som förmodligen alla trodde skulle gå över, men bollen valde en elevationsvinkel som gjorde att den for mellan ribbans underkant och Kajans uppsträckta händer. 1-1.

Det blev totaltyst på arenan och mången fattade nog inte ens att det blev mål. Frågan är vilka som blev mest snopna? Djursholm, Viggan eller publiken? Hursomhelst skapar Viggan ändå en hörna i den 17:e och alla ruskade av sig det som nyss hänt. Men något skavde. Tre poäng var ju redan klara, trodde man. Viggas fetaste chans uppstår dock i den 30:e, då Didris får öppet mål och bara har att bredsida in bollen, men bollen gör i ställer en parabolisk rörelse rakt upp och sedan ner, till fel fötter.

I den 34:e får Djursholm ett farligt friläge, sedan Viggans backar inte hängt med i svängarna, men Didris lyckas med uppbringandet av sina sista krafter att i sista sekunden bryta målförsöket, men alltför nära var det. Viggan uppträdde under den här delen av matchen onödigt stressat, åtminstone vad gäller mindre bra passningar och de felbeslut som ofta fattades periodvis.

Tauer, som tidigare hade problem med siktet, upptäcker nu att han inte skruvat tillräckligt, då han i den 35:e får ett mycket bra läge, men återigen skjuter högt över, vilket inte är så likt Tauer. I den 37:e får Djursholm ett nytt farligt läge direkt framför Kajan, men tack vare en uppmärksam domare blåses chansen av för hands, vilket nog var tur för Viggan.

I den 45:e får Viggan ett bra frisparksläge, där Tauer har chansen att lugna nerverna på de flesta runt planen, nu med siktet ytterligare kalibrerat, men skottet viner just ovanför ribban (igen) och nu var det dags att gå in till pausvila, något Viggan sannerligen behövde efter att ha tappat den stenkoll man haft på matchen. Även om Viggan hade spelövertaget så var 1-1 inget man kunde lita på.

Nu är man ju bra nyfiken på vad som sades inne i det röda omklädningsrummet under pausen, då intensiteten i tröjfärgen syntes betydligt mer markant när man nu lufsade ut på planen efter välbehövlig vila. Det som nu skulle presenteras var en 180-graderssväng i fråga om stresshantering och handlingskraft.

Redan i den 46:e minuten skapar Tauer ett jättebra läge då han passar in till Fille, vars skott dock blockeras just framför mål. Djursholms farlighet bestod egentligen av en enda spelare, nr 10, och han var den som Viggan hela tiden måste se upp med. Sålunda får Djursholm ett farligt frisparksläge i den 49:e men Kajan tar skottet enkelt.

I den 54:e skapar Viggan två givna målchanser, där både Fille och Viking efter varandra, lyckas skjuta mitt på målvakten, 97-procentiga målchanser bägge två. Minuten efter brassar Tauer på igen, men skottet går precis utanför ena stolproten. I samma spelminut får Viggan tag i bollen, och Erik Flodmark kan från kanten passa in till Fille som nickskarvar till Tauer, som i ganska snäv vinkel får på världens rökare som går rakt in i bortre krysset och nomineras härmed till ett av årets finaste mål (och viktigaste). 2-1.

Inte bara att målet var snyggt, det gav Viggan en chans att pusta ut och åter hamna i överläge. Minuten efter skapar Viggan ånyo ett bra läge, men utan att det påverkar resultatet. Tauer, som fortfarande inte fått ordning på siktet, kommer i den 60:e fri, men skjuter på tok för hårt och framförallt alltför högt, varför bollen förmodligen träffade några hemvändande sjöfåglar.

I den 64:e spelar Mackan Flodmark in till Viking, som står helt ren någon dryg meter från mål och bara behöver peta in bollen i tomt mål, men bolluslingen träffar Vikings benskydd och går strax utanför stolpen istället för in i mål. Närmare mål är svårt att komma. Attsingen tänkte nog Viking där. Men Viking har bestämt sig för revansch för det uteblivna målet och minuten efter är han helt fri med målvakten men skjuter mitt på, ett exempel på det sk Boasyndromet.

Men Viking kommer att få sin revansch. I den 71:a gör Fille ett bra förarbete som möjliggör för Tauer att få till ett inlägg till Viking som väntar i slottet, där han med högrest panna ser till att förpassa bollen in i nätmaskorna och saken kändes nu biff på allvar. 3-1. I den 75:e är Fille i farten igen men skjuter just utanför.

I den 77:e kan den nyinsläppte Siymon Okabmikel bli helt fri med Djursholmsmålvakten, men drabbas även han av Boasyndromet och skjuter mitt på. Något att kanske öva på under nästa träningspass. Bollen styrs dock ut till hörna och efter den skjuter Tauer stenhårt i stolpen, så att den fortfarande vibrerar. Tre minuter senare kommer Fille farande och avlossar stora kanonen i steget, men får se bollen ta i ribban så att nu hela målet vibrerade efter dessa två kanonkulor.

3-1 känns i och för sig som en säker ledning, men står knappast inte i paritet till vad som skulle kunna ha blivit en betydligt bättre utdelning av alla försök. Nåväl, i den 87:e lägger Mackan ett inlägg till Olivier, som befinner sig precis framför målvakten, om än omgärdad av flera vitklädda backar. Nu uppstår en sparkduell där bollen ömsom ligger på mållinjen och ömsom strax framför den.

Nu gäller att den som har störst tålamod kommer att gå vinnande ur striden. Ena sekunden är bollen på väg in i målet, för att sekunden efter vara på väg ut, och just när den är på väg att gå ut igen, träffar den en olycksalig back som i obalans backar in i målet med bollen, vilket medförde 4-1 till Viggan. På håll var det Olivier som gjorde målet men med förstoringsglas så var det självmål.

När domaren till sist blåste av matchen var det inte utan att alla drog en suck av lättnad, även om det var Viggans match helt och hållet, men oförmågan att få in bollen i mål gjorde till sist att man var benägen att misströsta. En mer rättvis seger är svår att uppbåda, men nu gäller att alla hänger med på träningarna framöver, för det kommer att behövas om vi skall kunna ta revansch mot Sollentuna på söndag då det är hemmamatch igen.