FC Järfälla - Viggbyholms IK FF 3-1 (1-0)
Lördag 19:e maj 2018, kl 13.00 på Järfällavallen

Järfällavallen, tillsammans med Veddestavallen, tillhör nog de arenor som Viggan ogärna åker till, inte för att själva arenorna är behäftade med några större fel, utan det handlar snarare om Viggans oförmåga att få med sig poäng från dessa planer. Även om A-laget inte varit på Järfällavallen så många gånger i seriesammanhang, så har man oftast fått lämna planen poänglös.

Nu har Viggan i och för sig inte mött Järfälla så många gånger, sju inklusive dagens match, dvs endast fyra matcher på nämnd arena, men känslan finns där. 2004 förlorade man bägge mötena med 0-2 och 0-6 och året efter blev det förlust med 1-3 och 0-4. Sedan dröjde det ända till 2013 innan lagen möttes igen och då Viggan vann hemma med 5-1 och fick 1-1 borta, vilket alltså är den enda poängen som man bärgat där hittills.

Järfälla är ett av lagen som tippats tillhöra eliten i årets serie, och så här långt verkar man leva upp till dessa förväntningar. En förlust i premiären mot Enebyberg och en oavgjord mot Bele Barkarby, medan resten är idel segrar mot Vaxholm, Husby, Spånga, Djursholm och nu mot Viggan. Efter dagens match ligger nu Viggan fem poäng efter Järfälla som ligger tvåa, men det kunde ha blivit annorlunda.

För andra matchen i rad har Viggan nu tvingats ställa upp med ett halvdussin spelare på missing people-listan pga skador och resor. Den här gången var det bl a Fille, Linus och Nick som var skadade medan Erik, Nizze och Lindberg befann sig på annan ort, vilket exempelvis innebar en nykomponerad backlinje. Hursomhelst, en bredare trupp i år gör att närvarofluktuationen inte har samma betydelse som tidigare.

På Järfällavallen kunde Viggan därför denna dag mobilisera Harald i mål samt Mackan, Göran, Tauer och Henok i backlinjen som därigenom blev lite nykomponerad. På mittfältet ställdes Didris, Freby, Rahmen och Siymon upp vilka sålunda kunde beskåda Zacco och Viking i det främsta ledet. På bänken återfanns Olivier, Mattias, Åman och Kajan.

De yttre förutsättningarna voro de allra bästa med solsken och sommarvärme, även om konstgräset hade sett sina bästa dagar och förmodligen var detsamma som vid invigningen för ganska länge sedan. Järfällavallen var för övrigt en av de första uppvärmda konstgräsplanerna i Stockholmsregionen, men idag var det knappast behov av att utnyttja dessa faciliteter.

Så var det dags för domaren att blåsa till start kl 13.00. Knappt hade han hunnit göra detta innan en av Järfällabackarna skulle testa målvaktens nervsystem, vilket var ytterst nära att lyckas, sedan backen gjort en sk Elfsborgare och försökt rulla in bollen i eget mål. Viggan torde nog inte kunna räkna med att få ytterligare assistans inom det området.

Järfälla öppnar sedan med ett farligt anfall i den 5:e minuten dock utan att resultattavlan gav något utslag. Det svartvita laget såg bastanta och stabila ut och var väl så duktiga på mittfältet och utmed sidlinjerna, särskilt då utefter den vänstra. De i backlinjen kanske inte hade sina bästa dagar. I den 9:e är den flyfotade Didris på väg att skapa en riktig farlighet, efter att ha snurrat upp Järfällas försvar på vänsterkanten, men skottet tas av målvakten.

I den 11:e är han i farten igen och lägger ett delikat inlägg direkt framför mål, men samtliga rödklädda voro uppenbarligen nypedikurerade då ingen nådde fram för att få en tå på bollen. Minuten efter lägger Tauer en hörna som blev resultatlös. Harald, som lyckats få e fridag från jobbet, kan i den 17:e medelst en reflexräddning rädda ett närskott till hörna.

Hector är sedan nära att nicka in en hörna som Rahmen lagt i den 20:e men bollen går utanför stolpen, men ett bra läge var det dock. I den 23:e tvingas Harald boxa ut en hårt slagen frispark för att hålla rent framför mål. Men Viggan då?

I den 25:e så kommer Viggans första riktigt stora feta chans, sedan Didris snurrat upp försvaret och målvakten så att denne är ur spel, men bollen går inte in utan går så småningom ut till Viking som står inne i målgården och letar efter en lucka att peta in den. Bollen tar dock på en backvad som hindrar bollen att passera mållinjen, men ack så nära det var.

Sedan så händer det som förryckte hela matchen för Viggans del. I den 29:e skapar Järfälla ett friläge på en kontring och rullar in bollen bakom Harald till alla rödas stora förtrytelse, då de syntes vara helt överens om att det var en solklar offside. Den som var mest överens var Tauer som vill diskutera ämnet med linjedomaren.

Denne var dock inte upplagd för diskussioner, utan viftar istället ivrigt med flaggan för att tillkalla den riktige domaren, som snabbt anländer. Efter ett snabbt meningsutbyte sträcker domaren upp ett gult kort över Tauers lockar. Men det var inte nog med det.

Sedan domaren åter inträtt i mittcirkeln och Tauer tyngd linkar in mot planen, tömmer Tauer munhålan på överflödig saliv som hamnar i gräsmattan, något som linjedomaren upplever som en protest och en kränkande handling gentemot hans yrkesskicklighet varför det var dags för ny flaggning.

Även denna gång kom den riktige domaren springande och efter ett nytt utbyte av ord sträcker han återigen upp handen, nu med ett nytt gult kort som snabbt förvandlas till rött. Att Tauer och hans närmaste omgivning också såg rött är lätt att förstå, vilket accentueras av att även coach Olaussons invändningar medförde utvisning även för honom.

Till och med motståndarsidan medgav att det var offside, liksom den välplacerade delen av publiken som såg rött. De sportsliga förutsättningarna förändrades därför radikalt genom linjedomarens offsideinsufficiens, vilket även kom att påverka utgången av denna kamp. Trots numerärt underläge både vad gäller mål och aktiv personal på planen så håller Viggan spelet uppe väl även om påfrestningen per capita nu blir större.

I den 35:e skjuter Järfälla utanför och minuten efter lägger Rahmen en hörna som Viking nickar, men inte bättre än att målvakten kan lägga vantarna på bollen. Med tre minuter kvar av halvleken skapar Viggan den kanske allra fetaste chansen sedan Olivier från högerkanten skickat in en markboll parallellt utmed kortlinjen.

Bollen fortsätter sedan, endast decimeter från mållinjen, förbi hela målet, 7,32 meter, utan att en enda tå kan få in bollen, trots att större delen av de rödklädda måste ha befunnit sig i det omnämnda området. Ett stort sus hörde från den församlade publiken som nog alla trodde att bollen skulle, likt en flipperkula, åtminstone ta på någons ben, oavsett vem det tillhörde. Men så blev inte fallet.

Inne i omklädningsrummet under pausen ventilerades de församlades frustration över det felaktiga domslutet, både vad gäller det godkända offsidemålet liksom tilltaget med de gula korten, vilket decimerade Viggan för resten av matchen. Istället för att säcka ihop efter denna domarblunder fick det istället Viggan att tända till ytterligare.

Järfälla, som nu invaggats i tron att man nu skulle springa hem det här lätt, startar också den andra halvleken i den tron, och kan i den 53:e skapa en hörna som dock Harald kan klistra efter en närnick från en Järfällaspelare. Men sedan handlade det faktiskt rätt mycket om Viggans revanschlusta.

I den 57:e skapar Viggan ett riktigt bra anfall som avslutas med en nick från Zacco som målvakten dock kan ta hand om. Noterbart är att den gode Zacco, som är enfotad, numer verka använda huvudet i större utsträckning än tidigare. Viggan står nu upp som en man och utsätter Järfälla för ett osmotiskt tryck av sällan skådat slag.

I den 59:e lägger Rahmen en frispark som skapar kaos framför Järfällamålvakten men det hela reds till sist ut, och tre minuter senare kan samme man lägga ytterligare en frispark som Viking nickar i ribban och ut. Minuten efter detta skapar Viggan ytterligare en farlighet och Järfälla är nu riktigt skärrade.

I den 66:e spelar Mackan från vänsterkanten fram Zacco, som därigenom blir fri med målvakten, om han hade varit några centimeter närmare bollen än vad målvakten var. Synnerligen bra läge annars. Ett mål hänger i luften och alla är inställda på att det är Viggan som skall få bli pappa till det.

Men nu är det inte alltid så att det mest troliga inträffar utan det är nu peripetin får ett ansikte. Ty, i den 70:e kan Järfälla etablera ett tryck inne i Viggans försvarsområde där man vrider och vänder för att hitta ett skottillfälle. Efter flera försök hittar man till sist en lucka nere i Haralds högra hörn och 0-2 var ett faktum till mångens förvåning.

I den 72:a testar Didris att nicka in bollen men målvakten slänger sig och räddar. Trots det lite snopna baklängesmålet stångar Viggan vidare och skapar en hörna i den 75:e som Rahmen lite förvånande lägger bakom kortlinjen. Två minuter senare får Viking ett riktigt bra läge men skottet som avfyras kan räddas av målvakten och det verkar som förgjort att få bollen att rulla Viggans väg.

Men så i den 79:e minuten får Viggan en frispark från högerkanten som den reslige Zacco håller sig framme på och kan skalla in en reducering till 1-2 och nu fylls bröstkorgarna med frisk luft hos de rödklädda. Nu är det kvittering som gäller. All in och ner på en trebackslinje.

Dessvärre hinner det inte gå mer än tre minuter innan målvakten i Järfälla får på en riktigt fin långboll utmed sidlinjen på Viggans planhalva, där en snabbfotad svart-vit spelare lyckas fånga bollen och slå in den i mittområdet där en annan medspelare ångar fram mot Harlald i ensamt majestät och lägger in 1-3. Matchuret visade nu att 82 minuter spelats.

Trots alla bakslag lägger Viggan i en ny växel och i den 84:e skapar Viggan matchens förmodligen fetaste chans, där Didris efter en målvaktsretur kommer farande på vänsterkanten och bara kan lägga in bollen i mål, men väljer att ta i för kung och fosterland, varvid skottet därför hamnar utanför. En lätt bredsida hade förmodligen inneburit mål.

Under de sista skälvande minuterna skapar Viggan ytterligare ett bra läge i den 89:e, medan Järfälla avslutar matchen med en frispark som Harald tvingas slänga sig på för att rädda. Så slutar matchen till sist med en 3-1 seger för Järfälla men många var nog av uppfattningen att resultatet hade blivit annorlunda om inte en av linjedomarna varit så kitslig av sig.

En tung förlust som inte hade något med Viggans spel eller kampvilja att göra, men som visade vilken sprudlande espri Viggan har inom sig, även när det är uppförsbacke och som man på Järfällas hemsida uttryckte det: ”Viggbyholm kommer att plocka många poäng i årets serie”, något man är benägen att hålla med om.

En store eloge till alla och särskilt till backlinjen som med en man mindre nu fick jobba 110 procent istället för normala 100 procent. Med lite mer flyt hade resultatet som sagt kunna ha blivit något annat, men vi får hoppas att detta uppstår på lördag mot Kista SC, något som kan behövas mot det motståndet.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16