Viggbyholms IK FF - Kista SC 1-2 (1-1)
Lördag 26:e maj 2018, kl 13.00 på Hägernäs IP

Återigen belystes Vigganspelarna av solstrålar på Hägernäs IP och graderna på termometern denna dag var lika många som publiken var få, denna underbara fotbollsdag, där andra aktiviteter uppenbarligen hade större lockelse. Även denna gång hade hinkar med vatten ställts ut för att uttorkade själar skulle kunna bevattna sig och behålla sin kroppsfuktighet.

På dagens meny stod Kista SC, ett lag som alltid bjuder på svårt motstånd, och som i år verkar ha seglat upp som ett av favoritlagen i tabellen. Viggan och Kista har tidigare mötts sex gånger, där lagen tagit två segrar vardera och två gånger har det slutat oavgjort. På pappret alltså upplagt för ännu en envig av oanade mått. Denna gång hade Nordicbet Kista som favoriter, 1,95 mot 2,45.

Nu var frågan vilket lag som var mest värmebeständigt och dessutom lyckats hitta den bästa formen till matchen. Vad gäller Kista är det svårare att sia om detta, men när det gäller Viggan kan man lätt konstatera att denna gång var man tvungen att ta fram dammsugaren för att få ihop tillräckligt med folk så att även bänken kunde besättas.

De senaste veckornas träningar har nämligen medfört icke oansenliga avbräck i spelarnumerären. Sålunda har exempelvis Fille, Linus, Erik, Axel, Nick och Mattias skadats under dylika övningar och med Tauer avstängd så krympte skaran ganska snabbt, samtidigt som Siymon och Didris jobbade. Inalles nio spelare kunde sålunda inte mobiliseras denna dag.

Nåväl, de som ställdes på benen kunde dock rubriceras som välkvalificerade och redige män och utgjorde en startelva lika så god som någon annan. Vad gällde Kistas bestånd rådde av förklarliga skäl en viss ovisshet, men där röd flagg hade hissats för Douglas ”DC3:an” Correia Rodrigues, som tidigare skrämt en hel del motståndare.

Kl 13.00 blåste domaren till spel, och eftersom myndighetsutövarna i tidigare matcher skapat vissa problem för Viggan, rådde viss osäkerhet om kvalitén på uppsättningen av dagens representanter, vilket skulle visa sig vara mer än befogat. Deras insats skulle dessutom bli helt matchavgörande, även denna gång.

Viggan startar mycket alert, och det hela ser mycket hoppingivande ut inledningsvis, men Kista kommer mer och mer in i matchen, och efter 7 minuter får de på ett hårt skott som Harald tvingas boxa ut till hörna. Minuten efter skapar de en ny hörna och två minuter var det dags igen.

Viggan får under de kommande 15 minuterna se sig omgärdade av bollekvilibrister, som tydligen övat ganska bra på passningsspel och även om det inte ledde till några farligheter, annat än till några hörnor, så var det ändå lite besvärande.

I Viggans vapenarsenal har man på senaste tiden lyckats komplettera Tauers frisparksfot med en norrländsk variant av märket Rahm, något som skulle bereda motståndarna betydande frustration under matchen. Exempelvis i den 15:e lägger Rahmen en frispark som vållar stor nervpåfrestning för Kistaförsvaret, men kulan tas till sist av målvakten.

Minuten efter får Zacco ett bra läge men blåses av för offside. I den 18:e är det dags igen att rulla fram Rahmen för en ny katapultinsats, men även denna gång nyper målvakten projektilen med händerna. Kista har trots detta inledningsvis skapat ett visst osmotiskt tryck och imponerar stundom med sin bollskicklighet.

Ibland känns det som de är ett par man extra, då de alltid finns på plats där bollen är, samtidigt som det finns resurser, oavsett var bollen hamnar, vilket medför en hel del jagande för Viggans del, något som aldrig är hälsosamt i den rådande värmen. Vid en kapplöpning med en motståndare mot det egna målet drabbas D. Lindberg av en friktionsinsufficiens och halkar i gräset…

Men medelst en förlängningsmanöver, där han med utnyttjande en av sina nedersta lemmar, lyckas D. Lindberg ”mit Aufbietung seiner letzten Kräfte” förpassa bollen över kortlinjen till hans medlöparkonkurrents stora förtret, vilken nu endast uppnådde en hörna. Detta skedde i den 22:a minuten.

Vid det här laget har Viggan lyckats kravla sig ur det ormgrepp man varit fast i under en tid, och börjar nu istället att uppvisa en större närvaro på den andra planhalvan i en allt större utsträckning. I den 26:e är det återigen dags för att dra fram Rahmverket för en frispark och återigen skapas en farlighet.

Från ett bra läge vid sidlinjen, och hyfsat nära hörnflaggan, avfyras projektilen och skapar Viggans första egentliga farlighet i matchen så här långt. Men det skulle komma mer. I den 31:a lägger Henrik Zacco en utstuderat kylig passning som slinker igenom till Göran Dahlberg, som är ytterst nära att få nätkänning.

Precis i avfyringsögonblicket kommer dock ett mörkblått ben farande och ändrar bollbanan i en för Göran negativ riktning, men ack så nära det var. Minuten efter lyckas Viking tråckla sig igenom försvaret, men ensam med målvakten drabbas han av ”Boasyndromet” och skjuter mitt på målvakten. Fortfarande 0-0.

I den 34:e får Viggan en hörna, och man är inne i en mycket bra period nu, och det nästan känns i luften att något är på gång. Dessa meteorologiska föraningar visade sig snart kunna besannas. I den 35:e kan nämligen Viking lägga en riktig fin passning till Zacco som överlistar målvakten och rullar in 1-0 till Viggan och stort jubel i busken.

Som om detta inte skulle vara nog så kommer ett sk jätteläge i den 38:e minuten, då Olivier är ytterst nära att få in bollen men det hela slutade bara med en hörna, men ack så nära igen. Just nu ligger 2-0 närmare än en kvittering. Ja, den uppfattningen delades nog av de flesta. Men så var det ju det där med linjedomarna.

I den 40:e springer en mörkblå Kistaspelare iväg på högerkanten, och så pass fort att linjemannen inte hinner med i svängarna, eftersom den senare missar att den flyfotade är offside, vilket alla andra verkar ha uppsnappat. Sekunden senare befinner sig bollen i straffområdet och där i närkamp faller en Kistaspelare.

Domaren pekar då på straffpunkten och eftersom Harald befinner sig på väg mot Arninge och bollen åt andra hållet ändras resultattavlan till 1-1, vilket då kändes väldigt snopet, men å andra sidan var Viggan vid det här laget ganska luttrade vad gäller linjemäns domslut, eller för den delen även vad gäller ej fattade beslut.

Trots detta bakslag så trycker Viggan på igen och kan i den 43:e minuten peta in ledningsmålet genom frisparksekvilibristen Fredrik Rahm, tror han och alla andra. Men då har den andre linjedomaren vaknat och viftar för offside, något han senare medgav kan ha varit ett felaktigt beslut, då det var så mycket folk på mållinjen och dess närområde. Men vifta skulle han.

På tre minuter hade Viggan alltså fått en straff emot sig, som egentligen aldrig skulle ha lagts, då förspelet var offside och därefter ett felaktigt bortdömt mål. Riktigt surt enligt Rävfarmarnas riksförbund. Sämre avslutning på en halvlek är svårt att få.

Men det höll på att förändras i den 51:a minuten, då Olivier rinner igenom, men komprimeras i skottögonblicket av tvenne tillskyndande Kistabackar, varför skottet inte riktigt blev som han hade önskat. Nu står matchen och väger och nästa mål kan bli mentalt avgörande.

Så i den 57:e kommer skottet, om det nu kan tituleras så, utifrån vänsterkanten och ingen, jag vågar påstå att inte någon som helst, anade att det skulle vara några problem med att ta hand om denna ormdödare som rasslade genom gräset från ganska långt håll. Men så var uppenbarligen fallet.

Vad som hände sedan är svårt att vetenskapligt bevisa, men det kan ha något med tyngdlagen att göra, då bollen verkar ha passerat under en liggande Harald, som uppenbarligen vägde för lite för att stoppa bollen. Lite snopet var det och 1-2 blev det.

Adrenalinstinna efter dessa framgångar öser Kista nu på och i den 60:e är det riktigt farligt men det renderade endast en hörna. I den 69:e hamnar Harald på mellanhand och målet räddas av D. Lindberg som nickar ut till hörna. Riktigt obehaglig sekvens i matchen.

Två hörnor i den 73:e och 76:e, en för Viggan och en för Kista. I den 78:e beslutar den decimerade ledarstaben, Johnson & Wallén, att gå ner på en trebackslinje. Coach Olausson fick nämligen denna dag se sig sittande på åskådarplats, efter ett meningsutbyte med linjedomaren i den föregående matchen.

I den 80:e rinner Zacco igenom men linjedomaren väntar in i det sista innan han blåser för offside, med påföljd att Zaccos skott lite oengagerat tar i stolpen och ut. Nya Kistahörnor i den 83:e och 86:e dock utan resultat. En av Viggans bättre chanser kommer i den 90:e efter ett riktigt bra tryck mot Kistamålet. Det hela avslutas med att Göran drar en riktigt hård rökare strax över ribban och ett sus hördes i publiken. En hörna till hann dock Viggan med innan domaren blåste av.

Det här var Viggans första hemmaförlust i år, vilket kändes extra surt med tanke på linjedomarnas insatser, men Kista var i all ärlighet ett riktigt bra och spelande lag som kan känna sig nöjda med sin insats. Nu levde de mycket på Douglas DC3:ans flygande raider på vänsterkanten som ofta störde Viggans försvar.

Det var en ganska otacksam uppgift för Markus ”Roadrunner” Flodmark på en högerbacksposition att hela tiden utsättas för dessa attacker, men han skötte det på absolut bästa sätt i de ”dogfights” som utkämpades på Viggans nedre högerflank. I övrigt stod Viggans försvar upp som vanligt och hindrade alltför närgångna besök.

Firma Freby & Rahm hade det svettigt i mittcirkeln, men liksom tidigare knep de så det hördes. Rahms frisparkar och underkända mål kommer man särskilt minnas. Göran och Olivier på kanterna hade åtminstone varsin chans att förbättra målskillnaden men det kanske släpper på lördag istället. Zacco och Viking fick till sist till det, även om det här kunde ha blivit något mål till.

Nu har vi förlorat mot tre av ”de förmodade stora” Bele (1-2); Järfälla (1-3) och nu Kista (1-2), men i samtliga fall skulle jag hävda att utgången hade blivit en annan, om linjemännen hade varit av en annan kaliber. I samtliga tre matcher påverkade de slutresultatet, till Viggans nackdel. Vi får nu hoppas att förbundet skickar några kompetenta ”sidekickers” till lördagsmatchen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18