Hallonbergen - Viggbyholms IK FF 3-2 (1-1)
Lördag 2:a juni 2018, kl 15.00 på Örvallen

Ännu en match i stekande solhetta spelades kl 15.00 på lördagen borta på Örvallen i Sundbyberg. Motståndarna var för Viggan helt obekanta men deras plats i tabellen skvallrade om att det skulle bli en tuff match. Och det blev det.

När allt var över och alla antingen var helt uttorkade, eller kunde vridas ur som tvättsvampar, visade det sig att Hallonbergen vunnit efter att ha slagit in en straff i slutminuten. Det var alltså tredje matchen i rad som Viggan fick bita i det sura gräset.

Enligt tabellen har Viggan nu alltså torskat tre matcher i rad, Järfälla borta (3-1); Kista hemma (1-2) och nu Hallonbergen (3-2). Men vad som är gemensamt för alla dessa matcher är att Viggan har haft en osannolik otur, eller vad man nu skall kalla det för.

• Totalt har man fått se två offsidemål för motståndarna godkännas (mot Järfälla och det som föregick straffen mot Kista).
• Två röda kort. Järfälla för offsidekommentaren samt mot Hallonbergen efter två gula kort och det senare är inget att säga om.
• Två tveksamt bortdömda egna mål som säkert hade förändrat matchbilderna.
• Tre straffar emot sig på två matcher (en för Kista och två för Hallonbergen).

Ja, då är det sannerligen svårt att vinna matcher och få med sig poäng, något som nu börjar bli en bristvara med tanke på att det börjar röra sig nere i kölsvinet. En stor anledning till poängdroppen måste nog också tillskrivas den okontinuitet som förevarit vad gäller spelarbeståndet.

I de två första matcherna kunde Viggan mobilisera två identiska uppsättningar, medan det därefter varierat mellan 5-9 spelare som saknats på grund av skador eller annan frånvaro och då blir det förstås svårt att få till det. Matchen mot Hallonbergen var inget undantag.

Även om tre spelare tillkommit så saknades det istället minst lika många andra denna gång. Nu var exempelvis Tauer, och Didris tillbaka samt Pontus direkt från USA, men då saknades istället exempelvis å andra sidan Rahm, Nizze, Zacco och Harald. Tur att man inte är cirkusdirektör. Men tillräckligt med gubbar gick ändå att skicka ut i manegen.

Nu fick Patrik Kajhed stå i mål, vilket han gjorde med den äran med flera reflexräddningar på kontot. Didris och Mackan fick ta ytterbackspositionerna, medan Göran och Lindberg tog hand om mitten. Framför dem startade Siymon och Tauer på flajerna samtidigt som Freby nu fick sällskap av den jetlaggade Pontus.

På toppen sattes Viking och Olivier och i Zaccos frånvaro kunde nu Viking med sina två mål glida upp jämsides med Zacco i skytteligan. Det kunde faktiskt ha blivit fler mål, men som sagt, gudarna är inte med Viggan just nu, något vi får hoppas kommer att förändras i de återstående matcherna.

När solen var som hetast blåste domaren till spel på Örvallen, där ingen kvadratcentimeter av skugga gick att uppbringa. Helt förklarligt användes de första 10 minuterna åt att bolla gris av de respektive lagen så att ingen skulle förta sig i förtid.

Första försöket till ansträngning kom i den 9:e minuten då Hallonen skjuter ett skott mot mål där Kajan tvingas till en ”pied de battement” och reflexräddar med ena foten och därefter tillskansar sig Hallonen ett visst okulärt spelövertag. I den 13:e får Tauer en möjlighet att höja temperaturen då han får ett bra frisparksläge men skjuter högt över.

I den 16:e får Viggan på ett bra skott, av en hittills oidentifierad skytt, men skottet rikoschetteras så att det blev till en kontring dock utan någon resultatinverkan. Två minuter senare tvingas Kajan till en reflexräddning, nu med ena handen och ytterligare två minuter senare utsätts han för ytterligare ett skott men räddar.

Efter detta halvchimära tryck mot Viggan kommer motreaktionen. Det är Christian Freby, som enligt initierade uppgifter lobbar över den vita försvarslinjen, vilket ger Viking fritt spelrum att så småningom rulla in bollen i tom bur. 1-0 till Viggan och en viss lättnad utgöt sig bland de församlade röda.

Efter exakt halva halvleken blåser domaren till vattenpaus, och när domaren sedan blåser till spel är det ytterst nära att Kajan blir överlistad efter en hörna i den 28:e minuten, men en alert, lätt skavsårsbehäftad D. Lindberg är där med en fot på mållinjen och rensar. Puh!

Viggan svarar med ett likartat scenario i den 32:a, då Viking får på en riktig mörsare från vänsterkanten, men där bollen tippas till hörna. På den efterföljande hörnan är Viking ytterst nära att nicka i mål, men bollen räddas på mållinjen och på returen skjuter Lindberg förmodligen ett stort hål i en av backarnas rygg.

Det var ytterst nära, men tre minuter senare (35:e) får Mackan krångel med växellådan och trasslar in ett av sina ben i en motståndares motsvarighet, varvid den senare lär ha fallit lövligt lätt, vilket domaren upptäcker och blåser straff. Kajan väljer att slänga sig åt E4-hållet medan skytten siktar mer åt Esplanadhållet. 1-1 blev resultatet av detta.

Sedan spelas halveken av i ett ej alltför våldsamt tempo. Hallonen var resliga och bollskickliga, likt många av våra senare motståndare har varit. De farhågor som förelegat efter en titt i tabellen innan match kunde nu delvis upplösas i en trygg förvissning om att motståndarna inte var odödliga.

Hallonen hade i och för sig imponerat med sitt bollibompaspel och de var även i besittning av några snabbfotade yttrar som ibland skapade en del farligheter, särskilt på deras högerkant. Viggans hermetiskt tillslutna försvar med Kajan som sista stoppkloss hade dock avfärdat alla försök till ovälkomna besök i nätmaskorna, bortsett då från straffen.

Pausvilan hade gjort Viggan gott, något som syntes omgående, och även om Hallonen fick en frispark efter tre minuter som Kajan tar, så kändes de inte lika heta längre utan den temperaturhöjningen kunde nu snarare skönjas hos de röda.

I den 49:e får Viggan en hörna som dock blir resultatlös, men i den 50:e lyser den röda lampan bakom Hallonmålvakten, sedan Olivier trängt sig fram på vänsterkanten och spelat in till Viking som ånyo håller sig framme och skickar in en 2-1 ledning för Viggan och allt ser riktigt ljust ut.

Hallonen kontrar med en hörna minuten efter och en minut senare skickar Viking en stickpassning till Olivier som är ytterst nära att komma helt fri. I den 53:e får Viggan till ett riktigt bra anfall som avslutas med att Olivier är ytterst nära att få till det. Tre minuter senare skapar Olivier ånyo ett bra läge men försöket styrs ut till hörna.

I den 58:e får Hallonen ett farligt frisparksläge men skjuter högt över. Minuten efter slår Viking ett hårt inlägg från högerkanten som Pontus störtnickar på och själv var man övertygad om att bollen gick innanför stolpen men det visade sig senare att den gick utanför, men nära var det.

I den 62:a minuten noteras sk idiotpassning från en av de längre mittbackarna, som hamnar hos en motståndare på språng, vilket leder till en frilägeskontring men skottet tar i ribbans underkant och ut, viket säkert kändes skönt för den längre mittbacken.

Så här långt kändes det som om Viggan hade kontroll över matchen, och kunde man fortsätta med det skulle nog tre poäng kunna tillföras boet om inget hände. Men nu hände det! Didris agerar lite för mycket pitbullterrier i den 65:e minuten, tyckte domaren och säkert valda delar ur Kennelklubben. Didris andra gula kort blev följden av detta vilket direktgenererade ett rött.

10 man på planen i stekande sol (28 grader i skuggan som då inte fanns någonstans att uppbringa) och nu var frågan om Viggan skulle orka med att stå emot en förmodad press. Efter vattenpausen förändrades spelet och nu utnyttjar Hallonen hela planen och de upplevs som betydligt fler än Viggan. Vitt överallt.

I den 72:a skapar Hallonen en hörna och minuten efter nickar de just utanför och Viggan är under belägring, och det är uppenbart att saknaden av ytterligare en man är stor. I den 75:e så skall enligt en anonym källa Göran Dahlberg rensa bollen ur stridsområdet, men bollen tar på en motståndare och in i mål. 2-2. Vi avvaktar en bekräftelse på målets tillvägagångssätt.

Nåväl en kvart kvar och en pinne är inte fy skam under rådande omständigheter. Olivier vill dock ändra på poängfördelningen i den 77:e och trycker sig igenom men skottet tar mitt på målvakten och går ut. Fyra minuter senare är Hallonen nära att lyckas bättre men skjuter utanför.

Sex minuter kvar och fortfarande en pinne att ta med sig hem. Då får motståndarna en hörna som var ytterst nära att resultera. Viggan kontrar med en egen hörna i den 86:e och nu är det bara fyra minuter kvar. Nu börjar man nästan känna vittringen av en hjälteinsats som skall ge poäng.

Då händer det. Någon från motståndarsidan uppträder på ett sätt som verkar illavarslande för resultatet inne i straffområdet, och den längre av de två mittbackarna upptäcker då att han har fel ben på fel plats vid fel tillfälle varför den vitklädde inkräktaren faller.

Vad händer då? Straff så klart och den andra för dagen! Klockan står på 90 minuter och det som skulle kunna ha blivit en riktig fin avslutning på lördagen förändrades nu till en diametralt motsatt känsla, då den vite liksom alla andra ånyo får höra ett nätrassel. Även om himlen var blå så kändes den lika svart som insidan av en sotarbyxa.

Nu väntar Enebyberg på Nationaldagen och det är tveksamt om Viggan skall behöva utstå fler onödiga påfrestelser. Någon gång måste det ju vända och då borde det ju bli till Viggans fördel, eller hur?

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19