Viggbyholms IK FF - Enebybergs IF 4-2 (1-1)
Onsdag 6:e juni 2018, kl 17.00 på Hägernäs IP

Efter tre raka förluster där även den mest objektive måste hålla med om att Viggan inte riktigt haft turen med sig, var därför onsdagskvällens möte extra viktig ur poängsynpunkt. Detta gällde även för motståndarna som mobiliserat en hel del supportrar för att bese envigen på Hägernäs IP.

Viggan och Enebyberg har mötts en del gånger genom åren och den derbyatmosfär som omgav matchen kunde man nästan ta på. Enebyberg som fått lämna division 3 hade nu att utså det problem som många klubbar får erfara som degraderats och fick nu spela med ett mycket ungdomligt manskap.

Deras början på säsongen hade fått en kickstart med segern över Järfälla, men därefter har det mesta gått i stå och ett av problemen har uppenbarligen varit att göra mål, om man tyder tabellen rätt. Viggan, som å sin sida haft det lite lättare vad gäller målfabrikationen, såg nu ett gyllene tillfälle att kapitalisera på denna förutsättning.

Liksom många klubbar i fyran verkar kontinuiteten på spelarnärvaron vara ett ständigt problem, något Viggan oneklige fått lära sig leva med efter de två första omgångarna i år, då man för enda gången kunde sätta exakt samma manskap på fötterna. Därefter har rockaderna varit många, liksom även inför kvällsmötet mot Enebyberg.

Denna gång hade listan utökats något sedan lördagsmatchen mot Hallonbergen, även om ett par nya namn tillkommit, men likafullt fattades denna dag Harald, Tauer, Fille, Henok, Didris, Mackan, Pontus och Linus, plus att halsflusskonvalescenten Nizze nu fick sitta på bänken för att fylla ut listan på aktuella spelare.

Ledningen fick nu medelst Tippex snabbt ändra på startelvan och den kom då att framstå enligt följande: Kajan i målet (liksom i lördags); Axel Åman och Freby fick nu ta ansvaret för ytterbacksplatserna; Lindberg och Göran blev mittlås. På mitten fick den nyanlände Rickard och den återvändande Rahmen axla manteln, flankerade av Olivier och fd fotkonvalescenten Erik Flodmark.

Längst fram kunde nu Viking få återse sin gamle radarpartner Zacco, som saknades i lördags, och dessa skulle nu tillsammans se till att Viggan skulle göra fler mål än vad Enebyberg kunde göra för att Nationaldagen skulle kunna firas ordentligt, en förväntan som de också skulle uppfylla, även om det dröjde till på slutet.

104 personer med olika favoritsympatier hade nu dragit sig samman på Hägernäs IP för att få se sitt lag kunna fira Sveriges Nationaldag med en trepoängare. Eventuella heta känslor skulle per automatik avkylas snabbt då vädret, om än sommarlikt, var tämligen kylslaget om man nu jämför med vad som tidigare varit.

Kl 17.00 var det dags att blåsa till spel mellan de röda och de lila. De röda, med en mixad ålderssammansättning, ställdes mot ett till synes mycket ungdomligt lag, och det var säkert lätt att dra en underskattande suck av lättnad vid den anblicken, något man snabbt skulle komma att få ångra bittert.

Redan från startsignalen verkade det som de lila hade bestämt sig för att nu skulle de röda få åka och parkerade sig under de första minutera nere på Viggans planhalva. Det var först efter fem minuter som Viggan visade sig på den andra planhalvan varvid Zacco skapar ett läge men där ett hopslag eller liknande förpassade bollen högt över målställningen.

I den 9:e slår Rahmen en frispark som Zacco nickar över samma målställning, men nu kändes det som Viggan hittat växelspaken, trodde man. I den 12:e skapar dock de lila ett riktigt farligt läge som styrs ut till hörna och minuten efter var det livsfarligt igen och man började undra. Vad är det som händer? Underskattning?

Ny Enebybergshörna i den 15:e och de lila har onekligen hunnit sätta sig i respekt hos de röda. Men under detta okulära övertag från Bergets sida sticker Viggan upp och Zacco skickar ett listigt pass fram till Viking, som i sin tur vidarebefordrar bollen till en löpande Siymon, som nu blir helt solo med målvakten och placerar bollen i mål. 1-0 till Viggan efter 20 minuter, vilket förmodligen chockade de lila.

Målet väcker dock samtliga andar inom Enebyberg och nu tilltar deras ambitioner att gå vinnande ur denna batalj, och under den kommande kvarten utsätts Viggans försvar för ett osmotiskt tryck där samtliga röda tår kommer till användning för att störa den sista passningen eller skottet.

Berget formligen slår ner sina tältpålar i Viggans försvarsområde och frågan är om Viggan skall rida ut denna storm från de oinbjudna. Liksom vid 1-0 målet kontrar Viggan i den 35:e då Zacco gör en bra forcering ner på vänsterkanten och skickar in bollen framför mål där Viking väntar.

Bollen kommer för högt för att kunna utnyttja tåfisvapnet, varför Viking testar en bredsida som går över, men med tanke på att målet var tämligen obevakat just framför Viking, måste läget betraktas som ypperligt. Det är Berget som har spelet men Viggan kan alltså sticka upp lite då och då.

I den 37:e får Kajan rädda målet från påhälsning efter en konstant press från Berget, men minuten efter iscensätter Viking en process precis framför motståndarmålets ena stolpe, som säkert skapade viss nervositet. Viggan vädrar morgonluft trots den sena timmen och efter 41 minuter är Zacco så när att frispela Viking.

Klockan visar nu på 45 minuter och att få gå in till pausvila känns skönt, ända fram till att domaren visar på hörna för Berget. Men så långt gånget på klockan skall väl inget hända? Jorå! 1-1 blev resultatet av denna hörna och bättre samtalsämne kan man ju tänka sig i omklädningsrummet.

Väl i omklädningsrummet kan konstateras att Enebyberg var en riktigt obehaglig överraskning, där alla uppenbarligen tränat med ögonbindel då alla visste var var och en var när passningarna kom. Perfekt samspel och perfekta passningar i kombination med vesselliknande löpningar skapade stort tryck på Viggans försvar, och det var med nöd och näppe som man lyckades hålla stången.

Andra halvlek startade inte bättre den och redan efter en minut antecknas Enebyberg för en ny hörna och ytterligare en två minuter senare, och ambitionen var uppenbarligen att tokpressa Viggan in i nätmaskorna, vilket man ofta var på väg att lyckas med.

Ett litet andrum fick Viggan i den 51:a då den från USA direktanlände Rikard får på en riktig fin rökare i ett bra läge, men målvakten lyckas rädda bollen från att slinka in. Minuten efter gör Viking ett nickförsök men bollen tas. Giftiga men sporadiska försök från Viggans sida.

Berget visar nu upp ett spel som imponerar och det inte bara på de egna supportrarna. Reptilsnabba yttrar springer långt innan bollarna är slagna, så det sitter redan i reptilhjärnorna var man skall befinna sig. Viggans ytterbackar fick en svettig afton orsakat av dessa vesselliknande ekvilibrister.

1-1 i detta läge känns väldigt skört, och med förra matchen i färskt minne då Viggan ledde med 2-1 när 20 minuter återstod, vet man hur lättflyktig en ledning kan vara och ett oavgjort måste då ses som än lättflyktigare, men när nöden är som störst är ofta räddningen som närmast.

Så i den 68:e minuten kommer Viking, hårt uppvaktad av sin överrock, farande på högerkanten och lyckas genom mycket hårt jobb och skicklighet skaka av sig rocken så pass att han får in bollen till Zacco, som i sin tur gör en piruett för att förvirra målvakt och omkringvarande försvarare. Tricket lyckas och Viggan tar ledningen med 2-1, vilket sannerligen behövdes just då.

I den 72:e skapar Zacco ett läge men det hela rinner ut till en Vigganhörna. Två minuter efter kommer Erik farande på mitten och sticker fram en spjutspetspassning i Zaccos färdriktning, vilken i sin tur förlänger bollbanan så pass att Viggan nu kan stoltsera med en 3-1 ledning, vilket måste ha skapat stor frustration bland de lila som kämpat så hårt för att få hål på Kajan.

Varje mål verkar reta upp de lila likt ett getingbo, och etter värre blev det nu efter Viggans tredje mål. Lindberg, som i förra matchen uppträdde med vingar på mållinjen, hade även denna gång klätt sig i fjäderskrud och kunde på så sätt bistå Kajan i hans värv.

Kajan fick även tillfälle att flera gånger visa sig på styva linan, liksom han gjorde i förra matchen, och får medelst en reflexräddning med ena handen bort bollen ur den riktning som skulle ha föranlett en justering på resultattavlan. Ett konstant tryck mot det röda försvarsområdet gör att till sist blir det omöjligt att stå emot.

Med endast fem minuter kvar av matchen lyckas Berget äntligen att få in en boll bakom Kajan, och 3-2 skapade nu ett nytt adrenalintillskott hos de lila och det förmodat omvända hos de röda. Men i fotboll får man inga poäng för skönspel eller bollskicklighet. Det är bara målen och poäng som räknas i denna grymma sport.

Med tre minuter kvar och hela nervsystemet utanpå de röda dräkterna tar sig Saber ner på högerkanten, och lyckas efter diverse aktiviteter få in bollen till Viking som står och väntar framför mål. Frågan är nu vad Viking skall ta sig till, omgiven av ett flertal uppvaktande lila spelare?

Jo, Viking gör som han brukar, dvs han roterar ett par varv kring egen axel innan han hittar en lämplig lucka som han kan förpassa bollen igenom. Så gör han även denna gång och bollen går också både genom luckan och in i målburen: 4-2 till Viggan. En riktig mästarprestation.

Vi förmodar att Viking jobbar efter den tyska devisen: ” Warum soll man es einfach machen wenn man es so schön komplizieren kann”. Är man ein Meister så får man göra som man vill och det gjorde ju Viking också.

Strax därefter blåser domaren av matchen och Viggan gladdes innerligt åt sina nyförvärvade tre poäng som om de vore dubbelt så många, så viktig var den här matchen med tanke på vad som ägt rum i de tre föregående matcherna, där linjedomare snuvat Viggan på såväl mål som poäng.

Man måste dock lyfta på hatten för det spel Enebyberg visade upp, där man med sin ungdomliga entusiasm, spelglädje och bollskicklighet är värda en placering betydligt högre än den man för tillfället intar i tabellen.

Viggans prestation låg den här dagen i att stå emot det hydrauliska trycket från Berget, samtidigt som man förmådde att utnyttja sina chanser på ett synnerligen effektivt sätt. Nu väntar Österåker redan på lördag, vilket lär bli en minst sagt lika svår uppgift, men vinsten idag lär spä på självförtroendet hos de röda.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24