Enebybergs IF - Viggbyholms IK FF 3-1 (1-1)
Torsdag 14:e juni 2018, kl 19.00 på Enebybergs IP

Även om Enebybergs IP bjöd på kvällssol så slutade kvällen i moll för Viggan, sedan hemmalaget fått sin revansch för mötet lagen emellan veckan innan. Oavsett vad Nordicbets räknenissar hade satt för odds på matchen, så såg sig Viggan själva förmodligen som högoddsare denna afton när det gällde att ta det långa strået.

Bortsett från derbysegern mot Enebyberg förra veckan så har den senaste månaden inte direkt bjudit på några glädjeämnen, då Viggan inhöstat alldeles för många förluster, även om dessa varit ytterst dubiösa på många sätt. Röda kort, straffar underskott i spelarnumerären har bidragit till den klena utdelningen.

I matchen mot Enebyberg måste man erkänna att de var det bättre laget och man vann helt rättvist även om det sved ordentligt. I de övriga förlustmatcherna däremot känns resultaten mer tvivelaktiga, eller vad sägs om detta:
Förlust 1-2 mot Bele, där vinstmålet kom i den 81:a och då hade Viggan fått ett mål felaktigt bortdömt samt släppt in ett strulmål pga språkförbistring.

Förlust 1-3 mot Järfälla, sedan de fått ett mål felaktigt godkänt, samtidigt som Viggan fått ett rött kort. Sista målet kom dessutom i 82:a minuten.
Förlust mot Kista med 1-2, efter bl a ett straffmål.
Förlust mot Hallonbergen 2-3, efter ett rött kort och två straffar med sista målet i den 86:e, sedan Viggan varit i ledning 2-1 med kvarten kvar.
Slutligen förlust mot Österåker efter oavgjort 1-1 med två minuter kvar. De två sista målen kom i 88:e och 92:a.

I matchen mot Enebyberg är det som sagt svårare att snacka bort förlusten, men sista målet kom i den 89:e minuten plus en straff vilket gör att det blir svårt att vinna matcher.

Det här blir något för ledningen att ta med sig. Alltför många mål i slutminuterna samt på tok för många straffar emot sig vilket blir direkt matchavgörande. Viggan har fått en straff med sig men fem emot sig under våren, och då behöver man inte vara raketforskare för att inse vad sluteffekten blir.

Redan innan matchen hade Viggan en del problem för att uttrycka sig milt, då det var synnerligen svårt att mobilisera en startelva, då inte mindre sju spelare saknades från förra laguppställningen i mötet med Enebyberg veckan innan. Nu fick man till slut ihop elvan plus en halv bänk sedan röda kort, skador, jobb och resor dränerat truppen denna viktiga dag.

För första gången i historien ställde Viggan upp med tre målvakter, varav en fick stå, en fick sitta på bänken och en fick bli forward i ett försök att ersätta Zacco som var avstängd. Två utespelare fick ta den övriga platsen på avbytarbänken. Av de som spelade var dessutom fyra konvalescenter som tvingats in under fanorna. Gott om folk var det således ont om denna afton.

Ja, dessa var förutsättningarna inför denna viktiga match. Med tanke på att Viggan dragit alltför många korta strån den sista månaden, så var ett poängbehov av största vikt, men mången insåg innerst inne att det skulle bli en mycket svår uppgift, vilket det även blev.

Enebyberg var säkert stinna av adrenalin när domaren blåste till spel kl 19.00 och de sätter redan från början en hög press på Viggan, vilket säkert skapar stor frustration hos de röda, då mer eller mindre alla hade fått byta positioner för att fylla luckorna efter de som saknades.

Viggan kan trots detta få en frispark i den 4:e som Rahmen, för dagen back, lägger nere vid hörnflaggan, dock utan att den ledde till något. Tre minuter senare får han en ny chans på högerkanten men även denna blev resultatlös. Enebyberg ligger på ordentligt nu och skapar en hörna i den 8:e.

Ovan vid sin nya position håller Rahmen på att göra en tavla i den 9:e då han lägger en alltför kort bakåtpass till Kajan, varvid en lila hinner upp och är så när att göra mål, men Kajan och stolpen gör att bollen tar i den yttre delen av aluminiumramen och går ut. Hade inte varit bra för Rahmens CV som back om den bollen hamnat på fel sida av stolpen.

Nu E-hörna i den 10:e och nu blåser det snålt, men Viggan lyckas sparka bort de flesta av bollarna som kommer för nära Kajan. I den 14:e får de en frispark ute på vänsterkanten ett antal meter från straffområdets ytterhörn. En perfekt träff gör att alla följer bollbanan ända tills den slutar uppe i krysset. 1-0. Riktigt snyggt mål.

I den 23:e skapar de lila ett bra läge men Kajan styr ut till hörna som läggs i påföljande moment. Viggan sticker dock upp i den 26:e och antecknar sig för en egen hörna. Två minuter senare tvingas Kajan göra en avancerad fotparad sedan Rahmens nye backkollega Nizze gjort ett fundamentalt felpass, men Nizze är förlåten då han spelade på dispens för sin ljumskskada.

Ny hörna för de lila i den 29:e och mycket Löfbergs Lila är det just nu. Men när nöden är som störst är ofta hjälpen som närmast och i den 32:a får frisparksvirtuosen Fredrik Rahm lägga en av sina patenterare från vänsterkanten som går in i massan framför målet där flera hugade spekulanter dykt upp för avrop.

Någon, skall inte säga vem då jag inte vet, nickar dock bollen fram till Olivier, som inne i målgården ser till att bollen hamnar där den skall och kvitteringen är ett faktum. Ett glädjeämne som måste ha styrkt de rödklädda. Oavsett orsak så kan man eljest notera att de röda hade en fäbless för att passa fel, att bli av med bollen för lättvindigt samt att uppspelen ofta hamnade i ryggen på motståndarna eller längre ned, vilket givetvis inte underlättade spelet.

Men säg den glädje som varar för evigt. I den 38:e sägs konvalescenten Nick, som inkallats under fanorna efter långvarig frånvaro, ha fått omkull en motståndare på fel ställe vilket domaren såg men även de röda, som tyckte det var en billigt utdömd straff förstås. 2-1 till Enebyberg och lite sordin på stämningen.

I den 42:a lägger Viking ett perfekt inlägg från högerkanten till Rickard som är en nanosekund från att komma före målvakten. Tre minuter senare får de lila ett genombrott men där Kajan räddar till hörna. Viggan avslutar sedan själva med att åstadkomma en hörna i den 46:e innan domaren blåser av.

Enebybergs press var precis som förutspåtts, men det fanns ändå en viss förhoppning om att kunna kalibrera resultatet, då man nu i Viggan började känna igen sina lagkamrater mer och mer ju längre matchen framskred. Att knipa en poäng på bortaplan skulle kännas som en halv seger denna dag.

Viggan börjar den andra halvleken med ett bra frisparksläge i den 51:a som emellertid inte resulterade i något. Minuten efter får däremot Enebyberg en hörna som inte heller den blev något av. I den 53:e får Viggan ett inkast nere på högerkanten som Harald nickar över. Harald, som till vardags står i Viggans kasse, hade denna dag befordrats till forward för att täcka upp för Zaccos frånvaro.

I den 56:e får de lila på ett bra skott som dock går utanför. I den 58:e får Viggan en hörna som efter en rikoschett resulterar i en kontring men där Kajan är med på noterna. I den 61:a fixar Harald en hörna på vilken Fille skjuter högt över. Två minuter senare tar Kajan enkelt hand om ett skott från motståndarna.

Nick kan i den 65:e avlossa en riktig rökare som dock går över och Viggan har rest sig ganska betänkligt ur skyttegravarna och sätter säkerligen myror i byxorna hos de lila. Sålunda tvingas målvakten i den 67:e tippa ett skott över ribban till hörna. Enebyberg kontrar i den 82:a men skjuter utanför.

Viggans största problem nu, förutom Enebybergarna själva då förstås, är att man fortsätter att tappa boll i viktiga lägen, undviker att spela enkelt samt visar prov på att passningsövningarna på tisdags- och torsdagskvällarna inte riktigt sitter än, vilket förstås påverkar den estetiska bilden av Viggans spel.

I 89:e känner Nizze, som fått flytta ut på vänsterbackspositionen, där han förmodligen aldrig spelat förut, att hans ljumskar inte håller den återstående minuten, varför han beger sig mot avbytarbänken i hopp om att någon frivillig där skall vara beredd att ta hans plats.

Under denna reträtt uppstår då ett hål i Maginotlinjen som de lila utnyttjar, men den tilltänkte mottagaren i Enebyberg som bollen var avsedd för missar grovt, vilket ställer Kajan samtidigt som det gör att det blir till en perfekt passning till den som är missarens back up, vilken inte gör något misstag utan rullar in 3-1 i den 89:e minuten.

Nu kommer ju ingen att ställa till svars för att ha lämnat sin plats under eldgivning då ridån redan var på väg ner och domaren sågs hämta luft för en avblåsning för full tid. 2-1 hade dock känts lite bättre även om 3-1 kanske bättre speglat matchens utveckling. Fille hade dock i den 90:e minuten chans att snygga till siffrorna med matchens hårdaste skott som dock räddas på mållinjen av en nu skadeskjuten back.

Den här förlusten var nog mot bakgrund av vad som ovan angivits på ett sätt redan diskonterad, varför underläpparna inte nådde ner till sin lägstanivå som i annat fall skulle ha varit fallet. Man måste ändå utdela en eloge till att alla som kämpade in i det sista och såg en möjlighet att kunna sno en poäng innan draperierna drogs för.

Nu kan man bara be en stilla bön att alla som inte fanns på plats istället dyker upp på tisdag kväll, då matchen mot Vaxholm nu blir än viktigare när det gäller att ha torrt om fötterna. Vaxholm som ännu befinner sig nere i kölsvinet har säkert alla ambitioner för att komma upp och bli torrskodda.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21