IFK Österåker - Viggbyholms IK FF 6-1 (3-0)
Söndag 12:e augusti 2018, kl 14.00 på Åkersberga IP

Bataljen mellan Österåker och Viggan på söndagseftermiddagen inramades av ett gediget grått molntäcke som vid matchens slut ändrat färg till ett ogenomträngligt blåsvart sådant, åtminstone kom det att upplevas så av de som hade röda ögon denna ogästvänliga eftermiddag.

Det regnade både uppifrån och horisontellt, något Viggans målvakt kunde konstatera med ett förmodat ryggskott efter halvdussinet böjningar bland nätmaskorna. Gott om folk var det också ont om denna söndag, då den slopade industrisemestern fortfarande sätter sina spår i Viggans spelarlista.

Inledningen på höstterminen brukar nu inte direkt vara någon höjdare för Viggan, då dessa matcher oftast sker på bortaplan när folk fortfarande ligger på playan och solar. Inte sedan 2010 har Viggan vunnit en inledande höstmatch i början av augusti (dock oavgjort 1-1 mot Täby IS 2015), uppgifter som förstås underlättar för oddssättarna på Nordicbet.

Även om avdelningen för bortförklaringar ännu lider av semestervärmen, trots kallduschen denna söndag, så är det svårt att hitta några bra svepskäl. Österåker var på tok för bra denna dag, och om det skulle ha blivit match av det hela, hade Viggan varit tvungna att ha mönstrat hela sitt spelarkapital, vilket nu inte gick.

Bland missing people stod exempelvis att finna Tauer, Zacco, Nizze, Fille, Didris plus några som precis dragit till Amerikat för studier. Men 14 gubbar gick att få ihop som höll emot i 25 minuter innan man fick släppa till. Successivt därefter slog semesterkoman till, vilket också underlättade för de snabbfotade motståndarna.

Nu skall inget ont sägas om de som fick chansen att stå upp mot segermaskinen Österåker, som hittills är obesegrade i serien, men många av dem som sågs hade nog inte sett varandra sedan Vaxholmsmatchen den 19 juni, åtminstone kändes det så understundom. När Viggan dessutom måste använda en av sina målvakter som forward, då vet man också att man utnyttjat manskapet hundraprocentigt.

Innan matchen hade direktiv utgått om att knipa under hela matchen, men i synnerhet under den sista kvarten, då Viggan i de tre senaste mötena har släppt in alltför många mål mot Österåker under just denna sekvens av matcherna. Senast i våras stod det exempelvis 1-1 med bara 3 minuter kvar, men slutresultatet skrevs ändå 3-1 till Österåker, då man även utnyttjade tilläggstiden.

Att säsongen 2016 leda med 2-0 och bara ha 25 minuter kvar, men sedan ändå få stryk med 2-4 är inte bra. Värre var dock att leda med 3-0 i returmötet och sedan ändå få se Österåker göra tre mål under de sista 12 minuterna, är inte heller det direkt upphetsande, men det ingår tydligen i Österåkers spelmanual att fortsätta spela och gärna utnyttja tilläggstiden, något Viggan i alla fall då inte hade snappat.

Första augustimatchen är alltså inget som Viggan direkt ser fram emot, och särskilt inte då man skall möta serieledande Österåker på bortaplan. Utan att veta vad Nordicbet hade satt för odds på denna match så var väl förhoppningarna om seger inte alltför stora i det röda omklädningsrummet får man förmoda med tanke på omständigheterna.

När domaren väl blåst till match kunde man genast ana vad Österåker hade för planer, då man tryckte ner gaspedalen i botten för att visa vem som skulle bestämma var skåpet skulle stå. Även om lagen bytte sida i halvlek så var det ändå den planhalva som Viggan höll till på som blev mest nött om man uttrycker det lite försiktigt.

Efter tre minuters spel, och då hade Österåker redan haft bollen initialt, fälls Göran och blir liggande utan någon förbarmande åtgärd från domarens sida, vilket blottar Kajan i Vigganmålet, men skottet går tursamt över, men ack vilken inledning det skulle kunna ha blivit. Sedan fortsätter pressen och Viggan blir glada varje gång man får känna på bollen.

I den 10:e minuten är det ytterst nära att Kajan får kapitulera, men genom att sträcka på sig lyckas han förlänga ena benet med 15 cm och kan därigenom medelst en fotparad ännu hålla tätt. Det är ingen överdrift att säga att pressen nu är konstant. I den 12:e får Kajan lägga vantarna på bollen igen efter hårt skott utifrån.

I den 14:e får Österåker en hörna från vänster och 20 spelare trängs tillsammans med Kajan på mållinjen. Många voro samlade i målet och det är ytterst nära att det blir nätkänning, men en röd spelare som står vid den bortre stolpen lyckas på något mirakulöst sätt vidarebefordra bollen ut till hörna.

Viggan har extremt svårt att passera ekvatoriallinjen och det är endast vid ett fåtal tillfällen som man lyckas åstadkomma några ströanfall, som dock oftast självdör nere hos de vita. Istället svarar de vita för en kolossal press och man kan bara beundra den kampvilja som finns i de bakre röda regionerna.

Göran och Lindberg fick slita hund stup i kvarten i mitten för att hålla rent mot de reptilsnabba vita anfallarna, som tydligen kände sig väldigt hemmastadda då de exakt viste var och när bollarna skulle slås och till vem, vilket förstås gjorde det extra svårt för försvararna. Och kom man inte i mitten så var det på sidorna.

Frågan var nog närmast hur länge Viggan skulle kunna stå emot denna tornado av vita spelare. Jo, till den 25:e minuten. Då många långa saknades hos Viggan denna dag, samtidigt som medellängden i Österåker överskred det normala, så var det kanske inte så konstigt att det var just en sådan som fick knoppa in 1-0 på den vänsterhörna som man tilldömts.

Medan Österåker hade en i det närmaste 100-procentig förmåga att få bollen dit man ville, hade Viggan det diametralt motsatta förhållandet, vilket givetvis försvårade uppgiften. Men ibland slank man över mittlinjen och in mot motståndarmålet, där Viking nickar just utanför i den 26:e minuten, men det tillhörde undantagen denna dag.

Minuten efter får Kajan åter visa sig på styva linan och knipa en rödglödgad boll. I den 30:e lägger Rahmen en vänsterhörna och den genererar det första längre Viggananfallet i matchen, men dessvärre lyckas man inte utnyttja det till fullo. Precis när man trodde att Viggan höll på att få tag i matchen kommer en riktig haksmäll.

De vita var riktigt duktiga på att ta löpningar under hela matchen, oavsett var på planen man befann sig. Ett exempel på en förmodad inövad ryggmärgsreflex kom i den 33:e minuten. En långboll från de bakre regionerna passerar just under molntäcket, samtidigt som en vit spelare accelererar i bollens tänkta riktning.

Trots uppvaktad av en Vigganback lyckas den vite ta ner bollen i steget, samtidigt som han lobbskjuter över Kajan och nu stod det 2-0. En synnerligen delikat uppvisning och snyggt mål, oavsett hur ont det gjorde innanför de röda skjortorna. Trots den totala dominansen hade Viggan stått upp bra så här långt, även om man inte fått iväg ett enda skott på mål.

I den 39:e lägger Lindberg en perfekt slagen frispark in mot motståndarmålet, men där nicken dessvärre går utanför. Även om det ser mörkt ut både ovanför och på planen har Viggan inte gett upp utan kämpar frenetiskt om varje boll, även om det är svårt att få tag på den.

0-2 underläge var ändå inte katastrofalt med tanke på matchbilden, men en lampa slocknade dock i den 42:a minuten då Österåker tilläts göra 3-0, trots intensiva protester från de röda då vita händer var inblandade i målögonblicket, något som säkert släckte en och annan låga inombords.

Österåker hade sedan ett farligt skott över i den 44:e minuten innan Viggan fick gå in och slicka sina sår i pausen. Trots halvtidsvilan och en nästan två månader lång semestervila verkade det uppenbarligen inte hjälpa denna dag, då Österåker lite för enkelt fick rulla in 4-0 efter bara fem minuters spel.

Dessvärre antecknades Viggan inte för ett enda skott på mål denna eftermiddag, men över och utanför fick man dock några noteringar att man hade nickat eller skjutit. Ett exempel på detta gavs i den 60:e minuten då Rahmen i ett ganska bra frisparksläge skjuter just ovanför den vita ribban.

I den 62:e orkar det röda försvaret inte hänga med och en vit pjäs kan därför passera utmed vänsterkanten och slutligen rulla in 5-0, och man riktigt hörde ljudet från en ridå som så sakteliga höll på att sänkas denna mulna eftermiddag. Men de vita var inte nöjda med det.

I den 68:e har man en given målchans som Kajan med sitt elongerade ben dock kan sätta stopp för, och med 20 minuter kvar räds man för att bli helt avklädd på bortaplan. I den 72:a antecknas sålunda de vita för en hörna, likaså i den 76:e och i den 80:e skjuter man över. Hur skall detta sluta?

Jo, i den 85:e så kommer sextumsspiken fram och 6-0 är ett faktum, något de röda nedslaget kan konstatera. Den enda egentliga ljuspunkten denna dag var när Viggan fick snuva Österåker på avslutningen. Som sagts tidigare är de vita vana vid att utnyttja all tilläggstid för att uppnå sina resultat.

Den här gången var det dock de röda som snuvade dem på detta då de tilldömdes en straff på övertid. En straff som Viking elegant satte i målvaktens högra hörn och som fastställde slutresultatet till 1-6. Viggan är ju som bekant inte bortskämda med att vinna den inledande höstmatchen, men att åka på en dylik överhalning var inte kul.

Men Viggan föll dock med flaggan i topp, något följande citat får exemplifiera just när slutsignalen gått, då Viggans coach Olausson till sin coachkollega säger:
”Nu hade ni tur, när vi precis hade kommit igång”. Kanske om målet kommit i den första halvleken så skulle det ha kunnat ge den stimuli som då behövdes. Matchen mot Österåker var ju kanske inte heller den match som vi i första hand skulle vinna.

Även om åtminstone två pjäser fortfarande saknas på lördag i hemmamatchen mot Hallonbergen, så får man innerligen hoppas att det skall bli enklare att få ihop en elva som kan matcha Hallonen och att vi då får revansch för den nesliga förlusten i våras.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12

Laguppställning
Patric Kajhed
Daniel Lindberg
Fredrik Rahm
Göran Dahlberg, K
Christian Freby
Erik Flodmark (25)
Olivier Matanda (75)
Harald Hemström
Markus Flodmark
Axel Lindström (62)
Viking Peterson
Henok Haile, avb (25)
Sharif Kasule, avb (75)
Ssber Mahmoud, avb (62)

Målgörare
Viking Peterson, str (90+1)

(se skytteligan)

Gula kort
Viking Peterson (76)

Röda kort
-

Domare
Eshaq Ayobi, HD
Viktor Bjälkenfalk, AD1
Javid Yousefi, AD2

Matchens VIKing
Göran Dahlberg

Matchens VIKing

Publik
110 personer

Väder
+15, molnigt/regnigt