Viggbyholms IK FF - Hallonbergen 1-2 (1-0)
Lördag 18:e augusti 2018, kl 13.00 på Hägernäs IP

Efter att ha slickat såren under en veckas tid, efter det tunga nederlaget borta mot Österåker, var det dags att ta sig an Hallonbergen på Hägernäs IP. Förutsättningarna inför denna match var snarlika de som var veckan innan. Stor personalbrist.

”Detta är skandal, var är min personal?” skanderade Magnus Härenstam för länge sedan, och det fanns nog visst fog för detta även nu, då det var synnerligen ont om folk igen. En eloge måste därför utdelas till ledningsstaben som i garderoberna lyckades hitta tillräckligt med folk på sluttampen.

Ja, vart har alla tagit vägen, undrar nog vän av ordning. Tre försvann till Amerikat för studier; Nizze har ont i ljumsken; Erik fick ont i låret förra matchen; Tauer är nyopererad; Lindberg blev hastigt sjuk; Seymon försvann på vägen; Viking och Zacco var på ferier; Linus är fortfarande drabbad av hjärnskakning samt att Olivier saknades. Så plötsligt blev det tomt i skafferiet.

Trots detta lyckades man sätta 15 man på listan inför den viktiga drabbningen mot Hallonbergen, som i våras snuvade Viggan på segern i den 90:e spelminuten, sedan Viggan lett med 2-1 med en kvart kvar, men ett rött kort och en straff tog död på alla glädjeämnena den dagen.

Ett brev från straffkolonin låter berätta att Viggan på de hittills spelade 15 matcherna har ådragit sig sex straffar (mot Sollentuna, Kista, Hallonbergen, Enebyberg och Hallonbergen igen), vilket i poäng omräknat kan ha inneburit ett poängtapp på åtminstone fem poäng, något som skulle ha kunnat förändra marginalerna nedåt.

Förra matchen mot Hallonbergen var i och för sig lite extra jobbbigt, då Viggan som sagt ledde med 2-1 men till sist förlorade, varför extra stor försiktighet gällde inom det inrutade området, liksom uppmärksamhet i matchens slutskede. Jorå, vad gäller det senare så lyckades Viggan hålla koll på det, men det första var det värre med.

Minnena från förra mötet var annars att Hallonbergen var ett mycket spelskickligt lag med fullvuxna spelare, så när som på en, men han kompenserade å andra sidan detta med att vara extremt snabb och bollskicklig, vilket Viggan skulle få erfara även i denna match. Han antecknades nu för två mål och en knockout som gav rött kort i sista rondens sista minut.

Kl 13.00 blåste domaren till spel inför en liten men trogen publik med stora inslag från motståndarsidan och vädret kunde inte ha varit bättre. Frågan var nu om den nykomponerade elvan som för hösten bestod av tre nygamla ansikten, Nick, Fille och Didris samt ett helt nytt, Simon Rofhök, skulle kunna stå emot Hallonen från Sumpan.

Kvar från förra matchen var Kajan i målet; Göran och Henok i backlinjen; Freby och Rahmen samt Mackan på mitten. I anfallet tvingades även denna gång en av Viggans målvakter, Harald, att spela. Luckorna i denna uppställning fylldes sålunda ut av de nyss nämnda nyanlända. Skulle denna elva lyckas stå emot lirarna från Sumpan?

Ja, det började med att Hallonbergen (nedan kallat H) åstadkom en hörna nere till vänster efter fyra minuters spel. Men sedan tog Viggan tag i taktpinnen och kunde under de första 10 minuterna få mången på läktaren att vädra morgonluft och då särskilt i den 6:e minuten.

Viggan kommer i ett anfall på mitten med bl a Didris och Harald, men sedan blir det svårt att återge vad som egentligen hände, men på något sätt fick man med sig bollen in över mållinjen efter att såväl ryggar som bakhasor hade varit inblandade.

När röken hade lagt sig och det konstaterats att Viggan tagit ledningen med 1-0 kom Didris Mugerwa att antecknas för målet och en viss optimism måste ha spridit sig innanför de röda tröjorna. H kontrar dock med en farlighet minuten efter men skottet blockeras.

Även om Viggan ser riktigt bra ut så här långt så sticker H upp emellanåt, och i den 9:e tvingas Nick Remneby till en mycket kvalificerad brytning åtföljd av en lika kvalificerad passning framåt. I den 12:e kan inte Fille hålla sig utan avfyrar stora kanonen men skjuter en liten bit över, men skottet borde ha skrämt såväl motståndare som fågelbeståndet runt Hägernäs.

Nu börjar det kännas som om H har hämtat sig från chockmålet i början och kan i den 13:e få en högerhörna, som visade sig bli riktigt farlig i slutskedet. Två minuter senare testar Fille igen, men krutet var inte lika torrt då och en passning där hade förmodligen kunnat få andra följder.

Nu uppstår en förändring i lufttrycket på Viggans planhalva, då alltför många spelare skall dela på samma mängd luft. I den 17:e skapar H ett riktigt farligt anfall men skjuter utanför. I den 19:e och 22:a skapar de två hörnor och varje gång drar man efter andan. Hur länge skall det hålla?

I den 29:e får H en frispark, just utanför straffområdet, med allt vad det kan innebära. Från sidan såg det ut som bollen slank in innanför burgaveln, men det visade sig vara en chimär, då bollen hade gått på utsidan. Men ack vilken obehaglig upplevelse som uppenbarade sig i maggropen.

Ny hörna för H i den 36:e, men minuten efter får Didris till ett bra anfall men skjuter likaså han på fel sida av burgaveln. Viggan rycker upp sig lite i slutet av halvleken och skapar en hörna i den 38:e för att få se H effektuera en likadan två minuter senare.

I den 43:e kollar Fille om krutet har torkat och alla kan notera att så inte var fallet då bollhastigheten ej kunde hålla bollen ovanför marken. Minuten efter har Didris ett fint läge sedan en H-back strulat och Didris kan norpa bollen inne i straffområdet. Istället för att skjuta passar Didris, men passet blev för kort och sedan var det dags för halvtidsvila.

Nu trodde nog mången att halvtidsvilan skulle leda till en fortsättning av det som Viggan presterat i slutet av den första halvleken, men där bedrog man sig. Istället startar H med en icke tidigare visad storoffensiv, som nästan tar andan ur den röda bataljonen. En H-hörna i den 47:e påverkade ånyo rörelserna i tarmregionen.

I den 49:e tvingas Kajan till en fotparad för att förlänga sig, och minuten efter tvingas han slänga sig för att boxa bollen ur närområdet. I den 54:e ny H-hörna som går just över i det efterföljande scenariot. Nu är det riktigt svettigt för de röda efter denna chocköppning.

På något sätt kändes det som att något låg i luften och det gjorde det också. Här kan man snacka om en Västgötaklimax, då Didris i den 60:e minuten var ytterst nära att öka på ledningen för Viggan, men målvakten var en nanosekund snabbare. På efterföljande kontring kan istället H kvittera, trots att Nick & Co ivrigt markerar för offside, något domarkåren inte fäste någon större notis om. 1-1 var ett faktum.

Minuten efter är det dags för en ny hörna dock utan påföljd målmässigt. En av Viggans fetaste chanser kommer senare i den 65:e, då Saber från högerkanten smeker in bollen till Didris som i ett drömläge skjuter utanför, vilket i sig var en prestation.

Ny H-hörna i den 66:e minuten, och minuten efter tar bollen i Kajans ribba sedan en motståndare skjutit, alternativt passat, så att bollen touchade ribban. Ytterligare en minut senare har H ett jätteläge, men lyckas få bollen över och nu befinner sig Viggan i brygga kan man lugnt säga.

I den 69:e får dock H utdelning på sin press, även om det kanske juridiskt inte är helt korrekt om man får tro Kajans och Arvids utsago. En av motståndarna har lyckats ta sig in i straffområdets högra hörn nere mot kortlinjen och har för avsikt att avancera mot bollen och in mot mål. Kajan som upptäckt det tilltänkta tilltaget ilar dock ut mot bollen.

Det blir en kamp om tiden och på håll ser det ut som Kajan är något före, men för att undvika personskador eller av annan anledning, drar Kajan snarare in händerna än sträcker ut dem så att motståndaren ej skall falla i hans händer. Den erfarne anfallaren noterar nog detta och ögonblicket är alltför frestande, varför densamme faller som en fura, utan kroppskontakt med Kajan.

Det blir förstås straff enligt domaren, som kanske inte hade den bästa utsikten just då. 1-2 blir därför ett faktum, något som Viggan vid det här laget är ganska familjära med. Den femte straffen i år, om man nu inte räknar med den mot Vaxholm i träningsmatchen för 14 dagar sedan. Då blir det nämligen sex.

Skall man ta poäng i sådana här matcher måste man ha lite flyt och det hade man inte nu heller. I den 73:e får H ett farligt frisparksläge just utanför straffområdet men skottet går utanför. Viggan sticker upp i den 76:e då Rahmen får chansen att justera resultatet medelst en frispark. Bollen går in i smeten framför mål och ett rött huvud nickar bollen just ovan ribban.

Nå, hur kan det då komma sig att H ideligen kan få detta strupgrepp på Viggan? Ja, närmast sanningen är nog att Viggan till stor del bjuder på mycket, särskilt som man har en fäbless för bolltapp i utsatta situationer, vilket ofta ledde till farliga anfall i fel riktning.

En annan starkt bidragande orsak, om vi bortser från den bristande kontinuiteten i spelaruppställningen match efter match, är det minst sagt ebarmliga passningsspelet som emellanåt gjorde en vithårig. Tvåmeterspassningar som inte går fram utan hamnar i motståndarnas händer, skapar inte några bra förutsättningar för bollibompaspel direkt.

Nåväl, med 10 minuter kvar på urtavlan sätter Viggan allt på ett kort för en kvittering genom att gå ned på en trebackslinje, med påföljd att Göran lyfts upp till de högre breddgraderna, vilket visade sig vara en genial tanke, så länge inga motståndare tilläts passera nätet där bak.

I den 88:e har Rahmen ett bra läge men skjuter utanför pga ett adrenalinöverskott. I den 90:e ökar förväntningarna drastiskt hos Viggans supportrar när man får en hörna, men dessvärre bidde intet av denna. I den 92:a har motståndarna slunkit igenom nätet, men Kajan räddar.

En minut kvar av tilläggstiden och då får Freby en chans att bli matchhjälte, då han inifrån slottet avlossar stora kanonen och får på en riktigt bra rökare, som om den hade gått lite till vänster eller höger, förmodligen gett Viggan en poäng, men nu tog den rakt på och sedan blåste domaren av i ögonblicket efter.

Det har sagts förut, men det tål att upprepas, om Viggan skall ha en chans mot de återstående lagen krävs att man kan ställa upp med en snarlik laguppställning match efter match, men just nu har så inte varit fallet. Årets samtliga lag, med några få undantag, är alltför bra och för att kunna ta poäng måste alla spelare vara tillgängliga nu under hösten.

Trots två inledande förluster skall en eloge ges för att man aldrig gav upp och särskilt den uppvisade viljan under denna matchs slutskede var imponerande. Nu väntar ännu en svår utmaning redan på fredag kväll i Ärvinge mot Kista SC, och då krävs inte bara en stor kampvilja utan även att alla ställer upp.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23

Laguppställning
Patric Kajhed
Henok Haile (82)
Nick Remneby
Fredrik Rahm
Simon Rofhök (60)
Filip Carlsson
Göran Dahlberg, K
Christian Freby
Dirisa Mugerwa
Markus Flodmark
Harald Hemström
Faris Negase, avb
Sharif Kasule, avb
Saber Mahmoud, avb (60)
Mattias Bremander, avb (82)

Målgörare
Dirisa Mugerwa (6)

(se skytteligan)

Gula kort
Göran Dahlberg (30)
Dirisa Mugerwa (73)

Röda kort
-

Domare
Payam Pahlavanloo, HD
Behrang Bandali, AD1
Adonis Sotoodeh, AD2

Matchens VIKing
Nick Remneby

Matchens VIKing

Publik
39 personer

Väder
+21, vxl molnighet