Viggbyholms IK FF - FC Järfälla 1-5 (1-0)
Lördag 1:a september 2018, kl 13.00 på Hägernäs IP

På den första dagen i den nionde månaden var det så dags att försöka utkräva revansch för vårens förlust mot Järfälla, då Viggan föll med 1-3 och då med decimerat manskap, efter det att Tauer tvingats lämna arenan, tätt följd av coach himself, efter ifrågasättande av en linjemans uppmärksamhet, eller snarare bristen på densamma.

Historiskt sett har lagen inklusive dagens match mötts åtta gånger, och likt Viggan har Järfälla både sett ljuset i division 3 samt mörkret i division 5. Viggan fick som nykomlingar i fyran möta Järfälla 2004 första gången och då gick det inte så bra och inte heller året efter. Sedan dröjde det till 2013 innan lagen möttes igen, men då gick det betydligt bättre för Viggan, en 5-1 vinst samt en oavgjord 1-1.

Järfälla, som gått som tåget (?) under de inledande tre matcherna, med tre raka vinster och en kvalplats inom synhåll, skulle nu ta sig an Viggan på sin väg mot nämnda kvalmål. Ett Viggan, som hade haft en diametralt motsatt inledning på sin höstsäsong, och som dessutom led av vissa insufficiensproblem vad gällde spelare.

Hursomhelst, Viggan kunde mobilisera en stark trupp efter omständigheterna, och även om svårigheten att uppehålla en kontinuitet i spelarlistan så fick man ihop tillräckligt med folk, en del nya och en del saknade, men nog för att man skulle kunna bjuda upp till batalj. Vädergudarna var dessutom på sitt bästa humör.

Kl 13.00 blåstes det till spel i ett fint sensommarväder och Viggan startar med en hörna redan efter en minuts spel, vilket visade på goda ambitioner. Men endast två minuter hinner gå innan det uppstår superkalabalik av Benderkaraktär framför Harald i målet, och Järfälla hann till och med avfyra två tre skott i röran dock utan att de nådde ända fram.

I den 4:e minuten behåller Järfälla det krampaktiga trycket och Viggan har förvånansvärt svårt att kunna rensa bort bollen, men som tur var sköt Järfälla så pass illa att skottet gick utanför. Järfälla behåller sedan initiativet ytterligare under fem minuter innan Viggan kvicknar till.

Z I den 9:e minuten passerar Viggan mittlinjen för första gången i form av ett anfall, som avslutas med att Didris slänger iväg ett skott som går utanför. I den 12:e lägger Siymon ett inlägg som leder till hörna, på vilken Viggan skapar stor oreda framför Järfällamålet, där många villiga håller sig framme för att komma till skott.

I den 14:e minuten tråcklar sig en Järfällare igenom hela Vigganlabyrinten och ensam med Harald fruktar man det värsta, men Harald lugnar omgivningen med en säker räddningsaktion. Viggan har nu kommit in i matchen efter den lite tilltrasslade inledningen och tar för sig mer och mer.

I den 20:e tar Henok mark på vänsterkanten och avancerar parallellt med sidlinjen innan han skjuter in mot mål. Det kan också tolkas som ett inläggsförsök till den församlade pressen framför mål. Här får man gå på vittnesmål som hävdar att Viking, som stod närmast mål, gör ett hål i luften i samband med att han missbedömer avståndet mellan fot och boll.

Denna miss kan även av tillskyndare tolkas som ett intelligent försök att förvilla målvakten, som därigenom tappar fokus på bollen, vilket sedermera leder till att Henoks skott slutar i nätmaskorna, något som medför en Vigganledning med 1-0. Det var inte i går som Viggan öppnade på ett sådant förtroendegivande sätt.

Inte nog med att det innebar ledning, utan det fyllde även på adrenalindepåerna på ett icke omärkbart sätt, ty redan strax efter målet testar Zacco ett skott som renderar en hörna. En ny hörna i den 22:a skapar en direkt målchans och nu andas de flesta morgonluft.

I den 27:e lägger Rahmen en frispark som i slutändan leder till två Vigganhörnor på raken och nu visar Viggan riktiga sisutakter. I den 28:e är det dags för ännu en hörna som dock inte mynnar ut i något nämnvärt. Efter denna kaskad av hörnor steg givetvis förväntningarna på mer utdelning.

Men för att stoppa dessa dagdrömmar väcker Järfälla Viggans försvar till liv, då man nickar över i den 32:a minuten och två minuter senare skjuter man utanför, och uppenbarligen vill man avsluta halvleken på ett mentalt inspirerande sätt. I den 38:e och 40:e tillskansar sig Järfälla två hörnor som för Viggans del dessbättre blir resultatlösa.

Som grädde på moset manglas sedan Harald av en anfallare i den 45:e minuten och alla håller andan, innan denne reslige gestalt åter kommer på benen, och domaren finner för gott att blåsa av för halvtidsvila. Viggan måste ha varit riktigt nöjda med sin insats under denna halvlek, särskilt som man även lyckats få utdelning på sitt slit.

Järfälla hade inlett halvleken bäst, men sedan hade Viggan tagit över för att åter få se Järfälla ta över taktpinnen på slutet, något som analysavdelningen kommit fram till att det berodde på akut syrebrist med medföljande symtom på orkbrist hos Vigganspelarna, ett fenomen som än mer skulle komma bli påtagligt under den andra halvleken.

Det kändes som om domaren knappt hade hunnit blåsa till avspark för den andra halvleken innan det plötsligt stod 1-1 på resultattavlan. Var det något Järfälla var duktiga på så var det att sticka in passningar som friställde någon av deras offensiva spelare, och så var fallet denna gång, men det skulle komma fler exempel på detta.

Viggan är definitivt inte med i matchen och skillnaden är redan nu som natt och dag från första halvleken. I den 49:e får Järfälla en hörna utan resultat, men i den 50:e rinner man igenom igen, men Nick lyckas i sista sekunden springa ikapp och rutinerat styra ut bollen till hörna.

I den 55:e är Järfälla ytterst nära att få till det, men det hela avstyrs i sista stund. Minuten efter får de en ny hörna efter sjabbel framför mål men även denna gång klarar sig Viggan ur krisen. I den 58:e är det jättenära igen, men någon i backlinjen lyckas rädda vid mållinjen och nu osar det bränd katt. Minuten efter skapar Järfälla ett nytt läge men skjuter över.

Just nu kan Viggans spel närmast liknas vid någon av Kronfågels inrättningar för sprätthöns, så oorganiserat såg det ut och frågan var hur länge man skulle orka stå emot detta tryck. I den 62:a minuten skapar Järfälla ånyo ett jätteläge, men Harald räddar men tvingas ändå ta hjälp av Nick som nickar bort bollen ur farozonen.

I den 65:e drabbas Viggan av ytterligare ett friläge och plötsligt stod det 1-2 på tavlan, även om vissa vittnesmål är på det klara med att det rörde sig om ett typiskt offsidemål, något vi i och för sig vant oss vid från förra mötet, men det är ju domaren som dömer. Nu är det helt uppenbart att Viggans träningsnärvaro lyser igenom, då benen synes stumma och huvudena därmed syrefattiga. Mjölksyran hade fått ett ansikte.

Minuten efter avspark efter målet så passerar Viggan ekvatoriallinjen och antecknas sålunda för sitt första anfallsförsök denna halvlek, men det hela rann dessvärre ut i sanden. Sporrade av sina två mål verkade Järfälla orka springa hur mycket som helst, och där det rakt motsatta rådde bland de röda spelarna.

I den 67:e är det nära att ringa igen, men Göran tvingas rädda på mållinjen och nu går Viggan formligen på knäna av utmattning, efter att ha fått jaga boll utan att få tag i den. Järfällas stabila och välväxta pjäser framstod som bättre och bättre för var minut som gick, medan Viggan snarare riskerade att få en Korpenstämpling på sig, så stor var skillnaden i kvalitet i detta skede.

Järfälla fortsätter att försöka sticka igenom passningar till en löpvillig medspelare, ibland gick det men inte alltid som tur var. I den 70:e tvingas Harald sålunda att rädda ett friläge och på returen skjuter Järfälla bollen så att den parallelltouchar ribban.

Viggan befinner sig i ett läge där man inte vinner en endaste bollduell och framstår snarare som koner, vilket känns ofattbart med tanke på hur man spelade i den första halvleken. I den 72:a åker Mackan på ett gult kort, vilket även medförde en frispark från vänsterkanten. En perfekt slagen sådan singlar in i nätmaskorna och ställningen var nu 1-3.

Drömmar om en kvittering och numera om en reducering kändes mer och mer längre bort. I den 75:e passerar Viggan för andra gången denna halvlek mittlinjen, men anfallet dör snabbt ut. Minuten efter kontrar Järfälla in 1-4 och man riktigt hörde hur luften gick ur såväl spelare som åskådare med röda preferenser.

Nu vill man bara att domaren skall blåsa av, men det vill inte Järfälla som nu har riktiga sötbrödsdagar på Hägernäs. I den 78:e tvingas Harald att rädda till hörna och det känns riktigt, riktigt tungt för Viggan. Viggan passerar dock mittlinjen en tredje gång i den 83:e, vilket leder till en frispark vilken Zacco skjuter i muren.

Det var som sagt inte ofta man fick se de röda på de vitas planhalva denna halvlek, det omvända var dessvärre legio. I den 84:e får Järfälla ytterligare en hörna och i den 87:e får man en frispark i farligt läge utmed kortlinjen, men bägge dessa orosmoment utmynnade i intet.

Det gjorde däremot inte situationen i den 89:e, då Järfälla ånyo lyckas smita igenom försvaret och göra 1-5 och förnedringen kändes total. Till sist blåser domaren äntligen av och alla funderade säkert på hur denna genomklappning kunde äga rum i den andra halvleken, när den första hade varit så bra.

Nu skall i ärlighetens namn sägas att denna omgång var riktigt målrik även på andra håll, eller vad sägs om följande: Vaxholm – Sollentuna 1-6, Djursholm – Kista 1-5 och Bele Barkarby – Hallonbergen 2-5. Nu återstår för Viggans del Sollentuna, Djursholm, Bele Barkarby, Spånga och Husby. Viktiga poäng på spel.

Nu gäller det att så snabbt som möjligt damma av sig vad som hände under den andra halvleken och blicka framåt. Viggan visade under första halvlek att man kan rubba alla lag, men då gäller det att kunna stå hela tiden ut, vilket som märktes nu inte blev fallet.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19