Sollentuna FK - Viggbyholms IK FF 7-0 (3-0)
Lördag 8:e september 2018, kl 13.00 på Norrvikens IP

I våras spelade Viggan och Sollentuna 3-3 hemma på Hägernäs. Sollentuna hade en något trevande inledning på vårsäsongen, men har vartefter hämtat upp sig och nu är man med och nosar på kvalplatsen, vilket förstås gör motståndarna än mer taggade.

Sollentuna, som nu efter dagens seger mot Viggan, har en ordentlig chans att vara med i toppskiktet under Österåker som redan nu är klara seriesegrare trots att fyra omgångar återstår. Med den ambitionsnivån har man också förstärkt med några spelare från storebror i norrettan, sägs det, vilket också kom att synas under matchen.

Viggan dras fortfarande med sitt personalunderskott, och tillkommer någon så försvinner någon lika fort pga jobb, resor eller liknande, varför det blir näst intill omöjligt att skapa någon kontinuitet, vare sig det gäller spel eller laguppställning. Så var även fallet idag, och även om Tauer var tillbaka efter ett par månaders konvalescens, så var det istället andra som saknades.

Detta gav å andra sidan möjligheten att lufta några juniorer, vilka bestod eldprovet med den äran, vilket lovar gott för framtiden. Inför torsdagsmatchen mot Djursholm ser det dock ut som att så gott som samtliga gångbara spelare skall kunna finnas hemma, och dessutom vara tillgängliga, vilket skall bli spännande att se om och hur det kan påverka resultatet i en positiv riktning.

Full fart framåt och håll tätt bakåt var tidigare en devis som Viggan höll fast vid, men under hösten har det blivit det diametralt omvända, utan att här omtala hur illa det gått. Huvudanledningen har dock varit den varierande uppställningen i backlinjen, där ingen variant har varit den andra lik.

Förra gången lagen möttes haglade korten över spelarna, och då vann Viggan med 6-1 medan det idag blev 4-4, sedan domaren varit extremt flitig att utnyttja kortleken, men dessvärre ofta inte på rätt ställe, vilket ledde till en hel del frustration från Vigganspelarna.

När matchen väl börjat tar Viggan snabbt tag i taktpinnen och redan i första minuten kan Viking avlossa stora kanonen, men skottet träffade mitt på målvakten. Dessvärre följdes denna ambitiösa öppning av ett debacle i försvarsområdet minuten efter.

Det var rörigt framför Kajan och bevakningen av motståndare var otillräcklig, varför Sollentuna i den 2:a minuten tillåts göra 1-0, vilket kändes minst sagt snopet. Dessvärre gick det att på håll se hur det ibland uppstod stora brandgator i Viggans försvar, något som Sollentuna sedermera skulle komma att utnyttja.

Det skulle ganska snart visa sig att Sollentuna var mycket snabba och tekniska, samt behärskade bollkonsten i form av bra passningar och stora vinster i bollduellerna, något Viggan inte kunde matcha tillnärmelsevis. Sollentuna var duktiga på att slå långa krossbollar över på vänsterkanten, där det alltid fanns en löpvillig flankspelare att tillgå som sedan skapade oreda i Viggans försvar.

I den 6:e minuten får Sollentuna så sin första hörna som dock blev resultatlös. Minuten efter kan Mattias Bremander få på en riktig rökare, som i och för sig inte riktigt stod i proportion till hans fysiska möjlighet, men skottet tas trots allt. Ny Sollentunahörna i den 10:e, och alltför mycket spel sker på fel planhalva sett med röda ögon.

I den 13:e minuten får Sollentuna en frispark utmed kortlinjen som dinglar ner i gröten framför Kajan, och där någon glömt att räkna in antalet motståndare, varför en av dessa kan raka in 2-0, och det här kändes absolut inte som någon bra början för de röda.

Ny Sollentunahörna i den 17:e och i den 20:e skapar man ett riktigt bra anfall vars följder man fruktar, men skottet tar turligtvis i utsidan av burgaveln och det börjar onekligen kännas lite svettigt. Nu gäller det bara att rida ut den här stormen och försöka få till en reducering, även om inga riktiga tecken på det varit synliga så här långt.

I den 23:e får Sollentuna ett farligt frisparksläge strax utanför straffområdet men det hela rann ut i sanden. I den 24:e så har Viggan äntligen tagit sig in på fiendemark och Zacco stävar framåt i full fart med ambitionen att få fritt skottfält. När detta så uppstår blir skottet till en ormdödare och förorsakar inte målvakten några större problem.

Zacco, som fått uppdraget att ensam vakta mittcirkelns bortre del för eventuella bollar att avancera framåt med, fick vänta otåligt under större delen av matchen. Seymon som fått en något mindre offensiv roll bakom Zacco, skulle i dennes bakvatten försöka assistera vid eventuella anfall, men dessvärre blev förekomsten av sådana försök alltför ringa.

Däremot fick Seymon tillryggalägga åtskilliga kilometer i jakten på boll, som för det mesta var i motståndarnas händer. Men 2-0 är ju egentligen inget ointagligt försprång, om man nu bara kan hålla ut till pausvilan för att då samla ny kraft och inhämta lite visdomsord. I den 38:e får Kajan boxa ut ett hårt skott till hörna, och efter det borde man ju kunna hålla ut de sista fem minuterna, tyckte man.

Men så i den 41:a avlossar Sollentuna ett långskott, som Kajan i och för sig lyckas täcka, men på returen är en snabbfot framme och rakar in 3-0, vilket inte var önskescenariot för en trevlig pratstund inne i omklädningsrummet. Det såg ju inte helt bra ut, men det fanns ändå lite hopp om en bättre tillvaro i den andra halvleken.

Men ack vad man bedrog sig! Redan efter tre minuters spel hade Viggan åsamkat sig en straff, sedan Didris touchat en svartklädd spelare på fel sida av linjen. 4-0 i den 48:e var alltså ett faktum, och det innan halvleken knappt hade börjat, och då kan man ju ana hur blytungt det kändes innanför de röda tröjorna och man riktigt såg hur vinkeln på det sluttande planet ökade avsevärt.

Nåväl, i den 52:a skapar Viggan en hörna som Tauer lägger dock utan nämnvärt resultat. Däremot är Sollentuna betydligt mer effektiva och kan i den 53:e öka på till 5-0, sedan renhållningsarbetet i Viggans försvar var mer eller mindre obefintligt i denna sekvens. Hemska siffror redan då kunde man känna.

Hursomhelst, man måste ändå ge Viggan en eloge att man inte hängde med huvudena, även om all anledning fanns därtill. I den 55:e håller Mattias show tillsammans med Sollentunas målvakt nere vid kortlinjen. Det är ytterst oklart hur denna duell skall sluta. Det här ser riktigt lovande ut.

Men ingen lyckas med att få kontroll över bollen, och just för tillfället är de ganska ensamma där vid kortlinjen. Mattias ger sig inte och lyckas få viss kontroll på bollen och mången är nog övertygad om att han skall få in bollen i mål, men så blir inte fallet, även om oddsen just då syntes låga.

Viggan har nu spottat upp sig rejält och matchens snyggaste prestation står Viking för i den 57:e minuten, då han i ensamt majestät tar sig från egen planhalva, genom ett hav av motståndare som alla görs bort under hans färd mot målet. Väl framme i straffområdet fälls Viking bakifrån, men vad händer då?

Aldrig tidigare har väl en straffsituation varit tydligare än just då, men domaren, Deput Marshall, väljer att vinka avvärjande och låter spelet gå vidare till allas stora förvåning. Men i den påföljande kontringen blåser han frispark för Sollentuna, något som helt saknade substans och man kan förstå hur frustrationen steg bland de röda.

I den 60:e får Viggan en hörna och man har lyft upp spelet under en längre period nu, varför det då kändes extra kymigt eftersom resultattavlan redan visade 5-0. I den 77:e lägger Tauer en frispark i ett ganska bra läge som sedan genererar en hörna vilken Seymon fick ansvaret att slå, men utan något märkbart resultat.

Med tanke på matchen mot Djursholm redan nu på torsdag, och att några nyckelspelare satt inne med två gula kort sedan tidigare, gjordes det löpande byten under den sista kvarten, vilket gjorde att såväl Joel Hjelm, Fabian Holmberg och Saber Mahmoud fick speltid, vilket de skötte med den äran.

Men trots alla ansträngningar var det svårt att hålla tätt bakåt när de snabbfotade Sollentunaspelarna anföll gång på gång och de röda var trötta efter allt bolljagande, och i den 79:e kan en ensam Sollentunaspelare i straffområdet slå in 6-0, vilket kändes som sista spiken i kistan, men det var det inte.

Sista spiken slogs däremot i när det var nio minuter kvar, alltså endast två minuter efter det senaste målet. Viggans försvar läckte nu som ett såll och man kunde bara konstatera att detta inte var Viggans dag, heller. Men mentalt var nog de flesta inställda på torsdagsmötet mot Djursholm som kan bli nog så avgörande för framtiden.

Ännu en tung förlust för Viggan alltså, men som sagt, inför torsdagsmatchen skall Viggan kunna mobilisera ett lag som det var länge sedan man kunde ställa på benen. Nu är bara frågan vad Djursholm kan ha i bakfickan, men det får vi svar på kl 20.15 på torsdag, en match väl värd att åka och titta på.