Viggbyholms IK FF - Bele Barkarby 3-3 (0-2)
Lördag 22:e september 2018, kl 13.00 på Hägernäs IP

Matcherna mot Bele Barkarby (BB) har alltid varit speciella sedan 2006, då Viggan i säsongens sista match besegrade BB på Veddestavallen med 2-1, vilket medförde att BB till följd av detta fick lämna division 4. Möjligen kan detta ha att göra med att matcherna därefter omgetts med en viss atmosfär.

2009 när BB var tillbaka i fyran, vann Viggan hemmamatchen med 3-1 men förlorade borta med 1-2. År 2010, då BB vann serien och Viggan kom tvåa och kvalade upp till division 3, vann BB bägge mötena med 6-2 resp 3-2. I division 3 vann Viggan 2011 hemma med 3-2 men förlorade på hösten med 0-3. Andra året i trean blev det förlust för Viggan bägge gångerna, 0-1 och 1-2. 2016 var ett tungt år för Viggan då man åkte ur division 4, där man legat sedan 2004, bortsett från sejouren i division 3. Lika tungt var det att få inkassera två av de största förlusterna under tiden i fyran och bägge kom mot BB. Först hemma med 1-7 och sedan borta med 1-5. Att Bele Barkarby sedan vann årets första möte på Strömvallen i våras med 2-1 vittnar också om att detta är ett svårslaget lag.

Förutsättningarna inför dagens match var att Viggan hade säkrat kontraktet redan i föregående omgång, medan Bele Barkarby hade mikroskopiska chanser att vara med och slåss om en kvalplats. Det var alltså upplagt för ytterligare ett prestigemöte.

Efter Viggans minst sagt tunga inledning av höstsäsongen kunde man denna dag, liksom i förra veckan mot Djursholm, mönstra det bästa man kunde ställa på fötter just nu, trots att det fortfarande saknas en del nyckelspelare. Hägernäs IP visade sig från sin bästa sida med en riktigt fin och grön matta, belyst med sol om än utsatt för kraftiga sidvindar.

Ett rekord kom att sättas denna dag och som säkert kommer att stå sig länge på Hägernäs IP. Det var Bele Barkarby som slog till redan efter 25 sekunder då de gjorde 1-0. Rekordet i Sverige lär vara 4 sekunder (bollbana 4 sek), satt av Karlstad BK direkt på avspark, men rekordet på Hägernäs kändes inte direkt uppskattat av de röda.

Det finns väl ingen som kan ge en ordentlig redogörelse för vad som egentligen hände, annat än att det rasslade till och då hade inte ens strömmen hunnit fram till resultattavlan. Men 0-1 var ett faktum! Som om detta inte skulle vara nog rinner BB igenom igen efter 2 minuter och man började undra om försvaret ens fått av sig pyjamasarna.

Det tar ett tag efter det att Viggan totalt tappat koncepterna direkt i början, men i den 6:e minuten kan Viggan skapa sin första hörna som Tauer lade, men den kraftiga sidvinden tog hand om bollen. Nu har man också skakat av sig den chockartade inledningen och börjar rycka upp sig ordentligt, med påföljd att Rahmen kan lägga en ny hörna i den 8:e minuten.

Minuten efter håller sig de svartklädda framme men skjuter utanför i ett bra läge. Sedan håller man på och klämmer på varandra under de kommande 10 minuterna utan att något av värde finns att rapportera. Men i den 18:e kommer Viking farande och försöker nicklobba över målvakten, men denne var lite längre än vad Viking hade uppskattat. Bra BB målvakt för övrigt.

Men Viking får en ny chans minuten efter, då han strax utanför straffområdets ytterhörna på högerkanten, får på en riktig rökare som för målvaktens välbefinnande dessbättre inte gick mot mål utan strök över ribban. I den 20:e är Viggan på gång igen men den sista avgörande passningen var inte av alltför hög klass.

Viggan visar sig nu från sin bästa sida, och hade man gjort det redan i augusti, så skulle tabelläget inte ha sett ut som det gör idag. Spelet böljar och det känns understundom som om Viggan skulle kunna fixa till något riktigt bra denna dag. Det är jämnt så det förslår, och i den 22:a är det BBs tur att få till en hörna. BB är ganska duktiga på mittfältet och utnyttjar ofta sina yttrar på ett förtjänstfullt sätt.

I den 27:e skapar Viggan en riktigt bra chans men den mynnar ut i en hörna som Rahmen lägger. Det kan ha varit Lindberg själv som var framme med pannbenet när bollen väl dök upp, inne i gröten framför mål, och alla väntar under olidlig spänning för att se vilken sida av stolpen som bollen skall ta. Det blev utsidan.

När man tror att Viggan skall få till det, så händer det som inte får hända och det sker när BB slinker igenom och kan göra 2-0 i den 33:e. Många voro de fiollådor som nu stodo vidöppna, såväl på planen som bland åskådarna. Siffrorna kändes inte direkt som att de återspeglade det som hände på planen.

I den 35:e däremot så dyker det upp ett jätteläge för reducering. Göran befinner sig några meter från ena stolpen vid kortlinjen och skall bara dribbla av en ensam back, medan Zacco och Viking står ganska ensamma i målområdet och bara inväntar Görans passning. Målvakten, som just för tillfället inte riktigt är med i matchen, utgör nu inget hinder om man bara är tillräckligt snabba.

Hur det gick? Passningen tog på backen och ut till hörna. I den 39:e får BB en frispark i ett bra läge men det hela reddes ut. Freby, fd Bele Barkarby, vill visa sig på styva linan nu när kusinerna kommit till stan, och i den 41:a gör han en solopiruett nere på vänsterkanten. Han nöjer sig inte med det, utan är nära på att ta sig ända fram till målet, men det bidde bara en hörna av det, men snyggt och imponerande var det.

Men som sagt, Freby ville göra avtryck i den här matchen av förståeliga skäl, och i den 45:e avfyrar han dagens rökare inne i straffområdet. Många förväntade sig nog att se bollen fastna inne bland nätmaskorna, men skottet blockades i sista sekunden. Viggan gjorde en imponerande insats denna halvlek.

Det är ju aldrig kul att springa ut till ett 0-2 underläge då man måste satsa allt framåt, samtidigt som man skall hålla tätt bakåt. Detta gäller särskilt som motståndarna jobbar efter samma doktrin. Sålunda pressar BB på från minut ett och skapar en hörna i den 49:e efter ett bra läge men skottet blockas till hörna.

I den 51:a gör Nick en synnerligen fin insats utmed högerkanten och avslutar sin rusch med att slå en diagonalare över till Tauer, som kommer farande vid den bortre stolpen, men han lyckas inte koordinera bollhastighet och bollhöjd, men ack så nära var det.

I den 59:e får Lindberg problem med växellådan, vilket försätter Kajan i en akut situation, där han medelst en enhandsräddning lyckas freda målet från ytterligare påhälsning. Minuten efter är det dags för en BB-hörna som blir resultatlös. I den 61:a sätter Zacco 1-2, men någon tyckte det var offside, vilket var synd på ett så fint anfall.

Trots detta har BB nu skapat ett visst osmotiskt tryck på Viggan, och i samma minut som det bortdömda målet, är BB ytterst nära att göra mål men skjuter utanför. Rahmen vill inte vara sämre han, utan i den 69:e har han rört sig så pass långt från mittcirkeln så att han kan se målet.

Skottet kanske inte var signifikativt för denne norrländske kanonkung, men hade det gått några decimeter mer till höger hade det förmodligen hamnat inne i nätmaskorna. Men i en sådan här jämn match kan vad som helst hända och det gjorde det också, ty i den 70:e kan BB efter en slalomåkning göra 3-0 och nu kunde det vara fritt fram för gamnackarna.

I den 71:a skänker Viggan dessutom bort en hörna till BB efter en tillfällig härdsmälta, men som tur var hände inget med den. Med tanke på Viggans mindre exakta passningsspel uppstod det ofta onödiga situationer likt det som hände nyss. Om man kunde öka träffsäkerheten på passningarna med ca 10 procent så skulle nog matchresultaten också kunna bli därefter.

Bortsett från detta lilla handicap så kompenserar Viggan detta gott och väl med kämpaglöd, och man är lätt förvånad över att man till synes inte har gett upp hoppet trots 0-3 i baken. Ett bra exempel på detta kommer i den 74:e, då Tauer forsar fram på sin vänsterkant, dit han nu omplacerats, och skickar över en perfekt boll till Viking som drar på för fullt men skjuter strax över.

Viggan är inte bortskämda med att få straffar med sig, däremot har man inhöstat mer än ett halvdussin emot sig. Men denna dag var domaren med oss för en gångs skull och upptäcker att Göran petats omkull inne i straffområdet. Ah! Straffläge! Zacco gör en Zlatan och lägger bollen på straffpunkten men skjuter mitt på, alternativt att målvakten tar den. Men han är så pass alert att han på returen hinner skicka in bollen i nätmaskorna och det så högt det bara gick. 1-3.

Detta skedde i den 75:e minuten och minuten efter trycker sig Tauer fram på vänsterkanten och avfyrar sin ”Schwerer Gustav” och alla förväntar sig att skottet skall fastna på insidan av den bortre burgaveln, men dessvärre passerar bollen strax utanför stolpen till mångens stora besvikelse. Straffmålet hade uppenbarligen bidragit till att fylla på adrenalinförråden hos de röda.

I den 80:e skapar Viggan ett nytt bra läge vilket slutar med en hörna som Rahmen lägger. En hel del rockader äger nu rum. Mikael ”Einstein” Sten släpps nu ut i manegen för första gången på två år, samtidigt som man går ner på en trebackslinje för att skapa än större tryck på BB. I sammanhanget skall nämnas att alla röda visar upp en stridsvilja som sällan har skådats denna höst. Ett bra exempel på detta är Henok som sliter som en oxe varhelst han befinner sig.

Detta schackdrag med en trebackslinje ger direkt utdelning, och i den 82:a kan Zacco närma sig straffområdet innan han avfyrar sin fruktade fyrverkeripjäs. Han får dock se skottet stoppas av målvakten som slänger sig, men Viking är snabbt framme och tar hand om rikoschetten och placerar bollen lugnt i mål, 2-3.

Vi som var med när Österåker låg under med 3-0 mot Viggan här på Hägernäs för två år sedan när en kvart återstod, vet att det kan bli oro i byxorna när målen börjar trilla in. Den gången kvitterade man på övertid till 3-3. Skulle något omvänt kunna hända denna dag?

En minut efter Viggans 2-3 mål lyckas BB ta sig ner i Viggans försvar och kan stenhårt skjuta i ribbans underkant så att bollen studsar rakt ner och ut. Närmare än så kan man inte komma en glädjedödare. I den 86:e kommer ett hårt inlägg från högerkanten som Viking försöker nicka i mål, men passningen var för hård och för hög så bollen går utanför.

I den 87:e får Viggan en hörna som Rahmen lägger och det är inte långt borta att det blir nätkontakt. Spänningen är nu olidlig och det förs en kamp inte bara mot resultattavlan utan också mot klockan. Tre minuter kvar av ordinarie tid. BB kontrar i den 89:e sedan Viggan legat på press, så chanser kunde skapas även åt andra hållet.

I samma minut får Viggan en hörna som Tauer lägger, och nu kan man till och med höra pulsslagen från de röda, men hörnan gav inget och nu börjar sanden i timglaset rinna ut. Men, när nöden är som störst är räddningen som närmast och denna gång i form av S:t Göran.

Klockan står på 90 minuter då S:t Göran kommer flygande på högerkanten när han får syn på en hög rödklädda inne i straffområdet som gapar som små fågelungar efter boll. Bollen kommer och den som kom att förgylla denna eftermiddag blev D. Lindberg, som trots pannbandet kan nicka in 3-3 och glädjen fann inga gränser. Men det var inte över än!

BB gjorde allt för att grusa Viggans förhoppningar om poäng, men lyckas inte trots att allt hängde på en så pass skör tråd. Den som skulle ha kunnat få bäras hem i guldstol var S:t Göran, som i den 92:a skjuter diagonalt mot målet, och där alla inklusive skribenten tror att bollen skall hamna just innanför stolproten, men även denna gång var det på fel sida av stolpen.

Sedan blåste domaren av och gladast av dem alla var förstås de röda som gjort en heroisk upphämtning mot en historisk motståndare under den sista kvarten. Det är bara att buga och bocka för en dylik insats. Många gjorde sitt prestationsbästa denna höst och förhoppningsvis skall det sporra till vidare krafttag i de två kommande matcherna.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18