Spånga IS FF - Viggbyholms IK FF 2-1 (0-0)
Lördag 29:e september 2018, kl 13.00 på Bromstens IP

Näst sista matchen för säsongen spelades mellan Spånga och Viggan, men inte på Spånga IP som annonserats, utan på Bromstens IP, vilket berodde på att Spånga IP skulle beträdas av Akropolis kommande dag, och då planen inte skulle tåla två så viktiga matcher i rad, eftersom mattan ansågs alltför regntung, blev alltså alternativet Bromsten.

Det som först kommer i åtanke när det gäller matcher mot Spånga, är förstås när Viggan mötte dem 2010 i kvalet till division 3, något man ogärna glömmer då Viggan vann med 3-0. Därefter har det oftast varit mest tandagnisslan, även om det började bra 2013 med vinst 3-0 och sedan oavgjort 1-1 (Viggans siffror först). 2014 blev det först 1-1 och sedan 1-4. 2015 blev det 1-3 och 1-3, vilket följdes upp med 2-4 och 0-2 året efter.

Förra året kom Spånga 4:a, medan man 2016 och 2015 kvalade till div 3 utan att lyckas, så nog var Spånga favoriter alltid. I våras när lagen möttes på Hägernäs IP:s konstgräs slutade matchen 0-0, då det också kunde konstateras att Spånga inte skulle bli att leka med detta år heller, och där har ju ingen ändrat uppfattning.

Även om gräsmattan var i god ordning trots höstvädret och solen understundom sken, så skulle värdet på den 10-gradiga termometern sjunka dramatiskt på grund av den isande sidvinden, vilket gjorde upplevelsen om möjligt än kyligare, vilket i sin tur föranledde att inte alltför många åskådare lockades till matchen.

Efter att två omgångar i rad lyckats mönstra så gott som alla spelbara pjäser i galleriet, var det åter dags att ta fram dammsugaren för att få ihop en slagkraftig elva, sedan flera tvingats tacka nej till medverkan i denna, för den oinvigde betydelselösa matchen. Men för Viggan fanns chans att avancera några pinnhål i tabellen vid en god utgång i matchen.

Följande numerär kunde till sist ställas på fötter: Harald i målet efter en tids konvalescens; Mackan, Göran, Viking och Axel i backlinjen medan Seymon, Rahmen, Freby och Tauer fick inta mittfältet och längst framåt hittades Zacco, som i sin tur ackompanjerades av Olivier steget bakom. Ljumskansatte Nizze och målvakten Kajan fick utgöra långbänk denna dag.

Kl 13.00 blåstes det till strid och även om Viggan stod för det första försöket, då det ingick i presstrategin, så stoppades emellertid pressarna ganska snart då Spånga tog över mer och mer. Spångas taktik gick uppenbarligen ut på att mata vänsteryttern med bollar, som denne fick springa på och försöka utveckla till farligheter.

Inledningen blev därför ganska svettig för Viggans del, eller vad sägs om hörnor för Spånga i den 10:e, 11:e och två efter varandra i den 14:e, så Spångas taktik var uppenbart densamma som Viggans, även om nu Spånga lyckades genomföra sin lite mer effektivt, må vara att Viggan stack upp några gånger.

I den 20:e börjas det igen med en ny hörna som leder till ett skott i burgavelns utsida och minuten efter var det dags för ett skott utanför, och om det är något man kan beskylla Spånga för så var det deras skytte, som inte nådde några större höjder, eller så gjorde de det rättare sagt. I det här läget känns det alltså ganska pressat för Viggans del och då åt fel håll.

Men det skulle komma ljusare tider. I den 23:e får Rahmen lägga Viggans första hörna även om den nu inte ledde till något spektakulärt i det första skedet. Minuten efter skapar Viggan ett riktigt långt och innehållsrikt anfall som måste ha chockat Spånga ordentligt.

Viggan har nu nästan ett numerärt övertag inne i Spångas straffområde och ett flertal skott avlossas varvid målvakten Erik Lissel (som senare skulle utses till matchens lirare i Spånga) på det sista skottet tvingas slänga sig raklång och tippa ut bollen till hörna. Detta var den fetaste chansen hittills i matchen som något av lagen hade presterat.

I den 27:e får Viggan en ny hörna som Tauer effektuerar och här skapas Viggans andra målchans, och efter flera försök är det Rahmen, som på armlängds avstånd från stolpe och målvakt, får chansen men bollen blockeras och går ut till en mycket farlig kontring där Spånga kunde skapa en farlighet.

Resultatet av denna kontring blev en dubbelhörna för Spånga, där Harald i ett läge gör en rutinerad räddning och i ett annat hörs ljudet från när läder kommer i kontakt med aluminium. En synnerligen svettig sekvens i matchen för Viggans del.

I anfallet efter skapar Viggan ett bra anfall där Zacco tar sig igenom på högerkanten, och i valet mellan att passa en ganska frigående Tauer, eller att skjuta själv, väljer han det senare alternativet, samtidigt som han får se skottet gå över ribban till Tauers stora förtret.

Bägge lagen har sålunda tillskansat sig chanser, men där Viggans massoffensiv efter 27 minuter nog var så nära man kan komma utan att göra mål. Spånga må ha haft det större bollinnehavet och kanske också stod för de mest tekn?????iska lösningarna, men Viggans försvar såg hela tiden till att hålla tätt.

Då det tidigare mötet i våras också slutat 0-0 var det nog mången som var av uppfattningen att denna match också skulle kunna tendera att gå i samma riktning. Viggan har onekligen spottat upp sig vartefter höstsäsongen lidit, något som också varit helt kompatibelt med det manskap som stått till förfogande.

Ja, så var det dags för den andra halvleken och nu var frågan om bägge lagen skulle slåss om vilka som skulle stå för pressen. Viggan skapar en hörna redan efter en minut som Tauer lägger, sedan Seymon initierat ett bra anfall utmed högerkanten.

Men efter två minuters spel hamnar bollen nere i Viggans försvarsområde och det såg onekligen ovisst ut om man skulle få kontroll på den. På håll upplevdes inte situationen direkt kritisk, men då uppenbarligen en stor del av Viggans försvarsmakt hade fullt sjå med att påkalla domarens uppmärksamhet om en offside i vardande, brast uppmärksamheten på det man var satt att upprätthålla.

0-1 och en del fiollådor måste ha öppnats även nere på den sidan av planen. Frans Garbo antecknades för den bedriften i Spångas målprotokoll. Två minuter är ändå en ganska långt tid med tanke på att Viggan i den föregående matchen mot Bele Barkarby släppte in mål redan efter 25 sekunder (i den första halvleken).

Detta skedde alltså i den 47:e minuten och två minuter senare befinner sig Olivier inne i motståndarnas straffområde och lyckas mot all förmodan skjuta utanför, vilket måste förbrylla mången ballistiker som bevistat en och annan skjutbana. I sådana här matcher där chanserna inte dyker upp i parti och minut gäller det att pricka rätt.

I den 52:a minuten är det Spånga som befinner sig på Viggans sida och testar med ett skott som gick en bra bit över. Spånga har försatt Viggan under ett visst osmotiskt tryck de senaste minuterna och det är fortfarande lite sprätthönsvarning i det röda försvaret.

Mycket riktigt, i den 58:e minuten råder åter stor förvirring i Kungsfågelsgården, något som slutar riktigt olyckligt för Viggans del, sedan Spångas Andreas Grönvik kan antecknas som varande sist på bollen. Försvarsfacket går genast ut med förklaringen att bollen skulle ha gått utanför, om nu inte den hårda vinden underlättat för bollbanan så att bollen istället föstes in i målet av blåsten. Nja?

Nu kändes de isiga vindarna runt vaderna och mången fruktade nog att dessa två mål inom loppet av mindre än 10 minuter skulle kunna utgöra början på ett sluttande plan för Viggan. Men ack vad man bedrog sig. Snarare skulle man kunna säga att detta var början på något nytt fräscht från Viggans sida.

Även om Spånga mer eller mindre hade ägt halvleken så här långt, så skulle det snart vara slut med det. I den 67:e kan Tauer lägga en frispark från sin vänsterkant, där Olivier nu får en ny chans att peta in bollen i mål, men se det vill sig inte riktigt för Olivier denna dag, utan bollen fjuttas bara iväg och då skall man veta att det bara var ett under att den inte gick in. Det borde den ha gjort i nio fall av tio.

Minuten efter skrider Rahmen ner utmed högerkanten, och även om elaksinnade skulle vilja ha det till ett tänkt inlägg, kan det lätt avföras då det blev till ett giftigt skott som höll på att slinka in under ribban, och det var endast med stor ansträngning som målvakten lyckades tippa den vidare för att slutligen bli till inkast på andra sidan.

I den 70:e minuten har Viggan placerat sig i Spångas straffområde och efter att ha gjort ett antal piruetter finner Zacco en lucka för att kunna avlossa ett skott. Skottet var det inget som helst fel på, det var hårt och rakt men träffade målvakten mitt i magen där han stod. En riktigt fet chans var det dock.

I den 72:a minuten tas beslutet om att gå ner på en trebackslinje, samtidigt som Nizze med ljumsken släpps ut i manegen, medan Axel får ta sig till bänken. Samtidigt får Olivier ännu ett kanonläge, men får ej riktigt träff på bollen, och nu är frågan om han inte borde testa att gå över till ett annat skomärke.

Beslutet om en trebackslinje betalar sig redan efter två minuter, då Seymon på eget bevåg tar sig fram utmed hela den högra sidlinjen, innan han viker av in mot målet samtidigt som han skjuter. Han får strax efter se hur bollen går in mellan benen på målvakten och reduceringen till 1-2 är ett faktum.

I den 76:e får den stackars Olivier ännu ett jätteläge, men skottet blir alltför löööst och det blir bara till en hörna. Olivier skulle vid det här laget lätt ha kunnat bli matchhjälte, om nu inte skorna hade varit i vägen. Satt de verkligen på rätt fot? Men han utsågs av Spånga till matchens lirare i Viggan efter matchen.

Spånga kontrar efter hörnan och det var ytterst nära att det höll på att gå riktigt illa för Viggan. Ett nytt bra Viggananfall kan se dagens ljus i den 81:a minuten, men två minuter senare tvingas Harald till en enhandsräddning sedan Spånga kontrat mot den decimerade försvarslinjen i Viggan.

I den 85:e lägger Tauer en frispark mitt in i smeten framför mål, där Seymon missar ett till synes öppet mål och ännu en fet chans till kvittering rann ut i sanden. Viggan har nu fått Spånga i brygga under de sista 20 minuterna och det är bara en tidsfråga om det skall räcka till en kvittering.

Spånga är uppenbart ytterst skärrade av denna Vigganpress och frågan är bara om minuterna skall räcka till för Viggan. När Viggan så i den 90:e får en frispark fyra meter utanför straffområdet stiger förväntningarna ytterligare. Skottet från Tauer tar i muren och sedan blåser domaren av matchen.

I stridens hetta drabbas Spånga av två röda kort efter matchen och känslorna gick höga mot domaren. Oavgjort hade nog inte varit helt orättvis med tanke på hur matchen utvecklade sig mot slutet. Ett stort tack skall också framföras till Spångas lagledning för den gästfrihet Viggan bestods med i form av kaffe, läsk och kakor. Mycket uppskattat!

Nu återstår endast en match på säsongen, den mot Husby på fredag kväll, en mycket viktig sådan också, då en Vigganvinst kan generera en klättring i tabellen samtidigt som det ger en bättre eftersmak på säsongen.

/Gula Örnen



Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16

Laguppställning
Harald Hemström
Jan Tauer
Fredrik Rahm
Göran Dahlberg, K
Henrik Zacco
Siymon Okabmikel
Christian Freby
Olivier Matanda
Markus Flodmark
Axel Lindström (72)
Viking Peterson
Nils Pasthy, avb (72)
Patric Kajhed, avb

Målgörare
Siymon Okabmikel (74)

(se skytteligan)

Gula kort
Olivier Matanda (64)
Fredrik Rahm (71)
Siymon Okabmikel (90+3)

Röda kort
-

Domare
Marcus Holmberg, HD
Gabriel Lahdo, AD1
Alireza Hakami, AD2

Matchens VIKing
Olivier Matanda

Matchens VIKing

Publik
25 personer

Väder
+10 vxl molnighet, BLÅSIGT