Viggbyholms IK FF - Husby FF 8-1 (1-1)
Fredag 5:e oktober 2018, kl 19.30 på Hägernäs IP

Ja, så var det åter dags för den 22:a och sista matchen på säsongen och åter var det dags att möta Husby FF. Förra året gällde det vilket lag som skulle vinna serien och bli direktuppflyttad till division 4. Då blev det 0-0 vilket förde med sig att Husby drog det längsta strået och fick gå upp. Men Viggan utnyttjade ett halmstrå och följde snart efter.

Första gången lagen möttes var på våren 2017 borta på Ärvinge IP, då Husby till sist vann med 3-2 och på Hägernäs blev det som sagt 0-0. I våras fick dock Viggan revansch på Ärvinge IP och vann med 3-2, så nog har det varit jämnt i mötena lagen emellan. Frågan var då hur det skulle gå denna kväll i beckmörker, även om planen var lätt upplyst av en underdimensionerad ljusanläggning.

Med tanke på att Husby tvingats lämna w/o mot Järfälla i den föregående omgången, spekulerades det hej vilt om hur läget var borta i Husby. Hur läget var i Viggan fick man ganska klart för sig på eftermiddagen då spelarlistan krympte för varje timme. Att några skulle saknas var man väl medvetna om men inte vidden av det hela. Sjukdom, skador och jobb var den vanligaste orsaken.

Till sist gick det dock att trumma ihop 13 man, tack vare ett spadtag i juniorleden, något som skulle visa sig vara ett bra komplement, inte bara för stunden utan även för framtiden, då de inkallade gjorde mer än väl bra ifrån sig. Med tanke på att Tauer, Zacco, Lindberg, Siymon, Nick, Harald och Idris saknades från de senaste matcherna så var nytillskotten mycket välkomna.

Som coach måste man ha en viss fallenhet för schackspel, åtminstone måste man behärska konsten i att göra snabba rockader, vilket under den senare halvan av säsongen har varit legio. Den pålitlige Kajan fick åter städslas i målet, medan Mackan och Axel fick ta de yttre backpositionerna. Göran och Joel den yngre fick ansvaret för mittpartiet i backlinjen.

Saber den snabbe fick anställning på vänsterytterplatsen, medan Henok arbetat sig upp från sin tjänst som back och fick nu ikläda sig rollen som högerytter. Däremellan stod firma Freby & Rahm AB, radarparet som fick till uppgift att se till att mittcirkeln hölls ren, vilket de också lyckades med. Längst fram var det konstigt nog ganska som vanligt med Viking på spets, medan Olivier fått lämna sin ytterplats för att nu inta Zaccos position.

Nå, förutsättningarna inför dagens match var att Viggan vid vinst inte bara skulle passera Husby i tabellen, utan även kunna passera Enebyberg, om de i sin tur förlorade mot Kista, vilket skulle innebära att Viggan därigenom kunde inta en åttondeplats, istället för den tiondeplats som man för tillfället innehade. Vi talar alltså om prestige här!

Kl 19.30 blåste sex domare till match samtidigt, då den sista omgången skulle starta vid samma tidpunkt var matcherna än spelades. Många hade nog knappt hunnit sätta sig förrän den röda lampan tändes bakom Kistas målbur. Det var i den 3:e minuten, efter att Viggan hade tillskansat sig en hörna på vilken Olivier alert håller sig framme och kan göra 1-0 till Viggan, vilket blev exakt en sådan start som Viggan behövde. Stor glädje i det röda lägret. Husby stack dock upp två minuter senare och medelst en ormdödare fick de se bollen gå utanför Kajans domäner.

Viggan verkar riktigt på alerten denna afton, och i den 6:e minuten lägger Rahmen en hörna dock utan några synbara resultat. Strax efter kommer Viking i ett soloförfarande på vänsterkanten och lyckas komma ända ner till kortlinjen, och parallellt med denna söker han sig in mot målet och från ett par meters håll skjuter han, men skottet pareras till en hörna.

Viggan har redan skapat sig ett grepp om matchen, även om Kajan får mota ett skott efter 12 minuter. En minut senare får Husby en frispark inne på Viggans planhalva, men ingen oro tycktes sprida sig bland de röda inför detta. Men skottet träffar hårbotten på en av Viggans yngre backar och rikoschetteras in i det egna målet sedan bollbanan därigenom ändrat rikting, varför Kajan fick stå tomhänt där bollen annars skulle ha hamnat.

Viggan lägger nu i treans växel och i den 17:e skapar man en hörna på vilken Viking får till en perfekt nick och får se bollen gå otagbart in i nätmaskorna, men domaren håller upp två händer symboliserande att någon annan inne i gröten hade använt dylika för att förskaffa sig ett bättre läge. Synd på en så perfekt nick och ett välbehövligt mål.

Den ultrasnabbe Saber kommer farande på sin vänsterkant i den 18:e och får in bollen till den nyss nämnde huvudmannen Viking som får på en riktig rökare, men skottets elevationsvinkel var vid skottillfället alltför stor och bollen viner därmed över. Två minuter senare kommer Viking farande och kommer ända ner till kortlinjen igen, men stöter olyckligtvis ut bollen över kortlinjen vid en dragning.

I den 21:a får Viggan en frispark endast två decimeter från strafflinjen, men alltför många människor på en alltför komprimerad yta omöjliggör en penetrering. I den 22:a gör Olivier en ”pas de bourre” och snurrar ett par gånger för mycket runt sin egen axel innan han hittar det rätta läget för att försöka peta in bollen. En snurrfint hade räckt gott och väl för att det skulle ha blivit mål då avståndet till mållinjen var försumbart.

I den 24:e får Saber på en kanonrökare som tar i överliggaren och studsar ut, och när Olivier råkar befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle utnyttjar han situationen genom att nicka mot mål, men bollen går just över från mycket nära håll. I den 26:e skjuter Saber över efter att först ha tagit i för kung och fosterland.

I den 27:e skär Viking in från vänsterkanten och prickskjuter mot den bortre burgavelns insida, men både han och publiken får se bollen smita precis utanför. Viggan har nu skapat ett ordentligt tryck som synes och alla väntar bara på att det skall ringa igen nere hos Husbymålvakten.

Tack vare ett resolut försvarsspel från såväl backlinje som mittfält har Kajan en ganska lugn kväll, och det är endast på fasta situationer som Husby kan skapa någon oro, då deras skyttar inte alls är oävna. I den 29:e minuten hinner inte en Husbyspelare med när Freby ökar takten, varför motståndaren tvingas kapa Freby bakifrån med en sk vadslagning. Rött kort på direkten och så var de bara 10 i Husby.

Nu trodde väl alla att Viggan skulle lägga i den fjärde växeln vid detta ypperligare tillfälle som skulle kunna döda matchen, men där bedrog man sig och istället föll man ner i Husbys tempo, även om man får till en hörna i den 34:e som Rahmen lägger och som Henok skjuter över när han får tag i bollen.

I den 35:e kommer Freby farande på högerkanten och skickar in en perfekt passning till Viking som står inne i målgården ca två meter från målvaktens begränsningslinje. Viking, som förmodligen gnidit in sina skor inför den viktiga drabbningen med fetvax, noterar att bollen inte vill fästa vid skon som han tänkt sig, varför han får se bollen fortsätta i passningens riktning. Men ack så nära det var.

Halvleken avslutas med en dubbelhörna för Husby och det var vid sådana här tillfällen som de kunde skapa eventuella farligheter som tidigare sagts. Mest förbryllad var man över Viggans målimpotens med tanke på de farligheter man skapade stup i kvarten. Frågan var om Husby skulle orka ytterligare 45 minuter med reducerat manskap. Viggan hade i vilket fall gått ner på ettans växel i slutskedet av halvleken.

Viggan startar även den andra halvleken på ett imponerande sätt och i den 48:e minuten skapar man ett jätteläge, men får se bollen smita förbi ena stolproten. I den 51:a lägger Rahmen en hörna, där bollen efter kalabalik inne i straffområdet kan räddas på mållinjen av en motståndarback.

Husbys enda egentliga målchans kom nog i den 55:e, då man efter en frispark får på en perfekt nick som i nio av tio fall borde ha gått i mål, om nu inte Kajan hade trott att TV4 var där och filmade. Medelst ett tigersprång lyckas han slunga sig genom luften för att medelst en hand förpassa bollen ut över kortlinjen. En prestation av högsta klass!

Tre minuter senare får Husby en ny frispark och man börjar onekligen skruva på sig men den rann ut i sanden. Äntligen kan Viggan få hål på Husby igen och det sker i den 59:e minuten, då Olivier avslutar ett mycket fint Viggananfall med att elegant slå in 2-1 och man kunde riktigt höra hur CO2-halten på arenan översteg det stipulerade gränsvärdet.

Viking kan sedan i den 63:e öka på till 3-1, efter en elegant framspelning från Freby, och efter en dispyt med domaren drabbas Husby av ett nytt rött kort i samma sekvens och nu var de bara nio kvar på planen. Innan Vikings 3-1 mål hade Viggan missat två givna målchanser genom slarv och överbearbetning. I den 67:e lägger Rahmen en frispark strax utanför straffområdeslinjen, men skottet går strax utanför stolpen.

Han får dock en ny chans i den 76:e men skjuter över. Dessförinnan hade Husby drabbats av sitt tredje röda kort och stämningen bland de vita var inte den bästa så nu var de bara åtta kvar på planen. Det var däremot uppåt hos de röda, något som också förstärktes ytterligare i den 78:e, när Viking nu medveten om de välsmorda skorna, väljer att tåa in 4-1 och saken verkade biff. Men det skulle komma mer. Mycket mer!

Firma Freby & Rahm AB, som mest fått stå och se på när de andra rullade in bollar, ville nu också komma med i målprotokollet, och när Rahmen visar upp sig på högerkanten och känner doften av målvakt, laddar han sin stora norrlandskanon och får se projektilen avsluta sin bana i den bortre burgavelns insida varvid resultatet genast justerades till 5-1.

Fabian Holmberg, juniorspelaren som nyligen kommit in på planen, får nu göra sitt livs första mål i A-lagssammanhang, något som noteras i den 84:e minuten då resultatet uppjusteras till 6-1, vilket senare skulle visa sig att det hade räckt för åttondeplaceringen i tabellen.

Freby, som förmodligen lite avundsjukt sett hur kompanjonen Rahmen hade fått göra mål, ville inte vara sämre han, utan i den 87:e kan han till sin stora glädje notera att även han fick bli målskytt, vilket nu innebar 7-1, men det tog inte slut där, utan Olivier kan fastställa slutresultatet i den 88:e med att göra 8-1. Detta innebar att Viggan gjorde fem mål på tio minuter, vilket måste vara rekord.

Det kan inte ha varit roligt för Husby den sista kvarten men desto roligare för Viggan som inte bara fick avsluta säsongen på bästa sätt utan även fick se sig ta ett kliv upp i tabellen till en åttondeplats vilket var målsättningen på sluttampen av säsongen.