Enskede IK - Viggbyholms IK FF 1-1 (1-0)
Fredag 14 april 2023, kl 19.00 på Enskede IP

Fredagskväll och endast 3 grader (plus) på kvicksilverpelaren, samtidigt som en sibirisk kuling sveper in från nordost. Det är den yttre inramningen kring Enskede IP och den tappra och frusna åskådarmassan på 91 personer som kommit för att se Enskede IK ta emot nykomlingarna från Viggbyholm. Lagen var dock inte helt obekanta med varandra, då man mötts i ett par träningsmatcher tidigare, en efter höstsäsongen förra året då Viggan vann med 2-0 och nu på försäsongen då Enskede vann med klara 5-2.

Enskede hade innan fredagskvällen förlorat i premiären mot Arlanda med 3-4, men senast slagit Viggans banemän i Järfälla med 1-0. Bortsett från Viggans initiala entré i division 2 mot Järfälla, hade man i matchen efter stått upp rakryggat mot ett av de favorittippade lagen, Karlberg. När krutröken lagt sig stod det 1-1 på resultattavlan, till såväl oddssättarnas som Karlbergs stora förvåning.

Apropå oddssättare så hade man inför matchen mot Enskede satt oddsen till 1,2 och 9 på Enskede respektive Viggan, och nog har mången säkert hållit Viggan för underdogs. De två senaste matcherna bär dock vittnesbörd om att de mer varit att likna vid dog fights, ungefär som under Blitzen. Vad gäller Viggans insatser vid de senaste två matcherna, fredagens inkluderad, är det inte helt fel att travestera Churchill igen: ”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”.

Viggan, som tidigare haft en fäbless för att inte riktigt vara med i matchen när domaren blåset till spel, behövde denna afton inte gnugga sig i ögonen utan var med på direkten. Domaren hade knappt fått pipan ur munnen, förrän det röda lokomotivet rusade ner mot Simon Gudmunsson i Enskedemålet, vilket genererar en hörna på direkten. Förutom Hudiksvall hade Aftonbladet tidigare satt Skiljebo, Karlberg och Enskede som fyra i topp och nu har Viggan fått tre av dem att möta på raken då Skiljebo nu står på tur närmast.

Att Enskede skulle vara favorittippade verkade det inte som Viggan tagit någon notis om. Sedan får i och för sig Jonte Westman trycka ut en boll till hörna efter fyra minuter, och två minuter senare var det Simon Anderssons tur och många hörnor skulle det bli denna afton, inte mindre än nitton stycken totalt. ”Bubben” på Enskedes hemsida uttryckte det så här inledningsvis: ”Äntligen hemmamatch på Enskede IP mot Viggbyholms IF på fredagskvällen.

Vi var väl förberedda men det var "Viggan" som inledde bäst och satsade fysiskt och spelade sig fram till några hörnor första kvarten”. Enskede har några skott utanför i den 15:e och 17:e minuten utan att Kevin behövde darra på manschetten. Viggan kommer i ett bra anfall i den 19:e minuten där Axel gör några resoluta skottförsök och när bollen sedan kommer ner mot kortlinjen är Enskede-Simon långt ute till höger i sitt målvaktsområde. Axel ser möjligheten att runda Simon då han befinner sig i obalans men det blir ”bara” till en hörna.

Tre minuter senare är det dags för en ny Vigganhörna men även den blir resultatlös. Enskede sticker emellan med en egen hörna i den 24:e, medan Viggan väntar på sin tur till minuten efter men även den hörnan blir resultatlös. Även om matchen är helt jämn, där spelet böljar fram och tillbaka, så lät man sig ändå imponeras av Enskedes diagonalare, särskilt ut på högerkanten under den första halvleken, men även dog leg vänster förekom understundom.

Ingen kan vid den här tiden säga vartåt det skall barka och när Axel, som verkar riktigt trigger happy denna dag, drar iväg några salvor i den 30:e minuten börjar det kännas riktigt bra. Men man kan aldrig slå sig till ro. ”Bubben” igen: ”Men i 30:e minuten spelar Jakob Strandsäter bollen till Stefan på vänsterkanten som med en bakåtpassning friställer KC som sätter bollen i mål och vi har 1-0”. Det såg man inte komma, då det fans gott om rött folk framför Kevin, minst tre stycken vid senaste folkräkningen.

Lite snopet kändes det alltså, då det inte funnits några direkta tecken tidigare på att något sådant här skulle kunna hända. Alla som följt Viggans framfart det senaste året, har säkert noterat att det åtminstone finns två pansarbrytande pjäser i laget: Stål-Simon Andersson, som dessutom blivit viral på Tik Tok, på grund av den ljudupptagna tackling han blev internationellt känd för förra året. Pansar-Calle Ringström gjorde sig rikskänd uppe i Bollnäs förra året, då han vacuumförpackade en motståndare genom att bara vara på rätt plats.

Nu var det dags för Pansar-Calle igen i den 39:e minuten, då en Enskedare råkar springa in i Calle, varvid ett nytt vacuumtillstånd uppstod denna gång, men när luften till sist kom åter, kunde en spak svartklädd motståndare darrande ta sig upp. Underläge 0-1 för Viggan men man har ingalunda gett slaget förlorat. En ny Vigganhörna i den 45:e minuten och någon minut senare fixar Simon ännu en hörna och i gyttret framför mål försöker Aggebo få till det.

Skottet blir dessvärre inte alltför hårt men det överraskar samtliga, inklusive Simon i målet som till sist tvingas slänga sig och hindra bollen från att gå i mål invid stolproten. Men den riktigt feta chansen kom ytterligare en minut senare, då den nye Hugo Ulfberg fälls just utanför målvaktens målområdeselips. Efter diverse överläggningar bestämmer man sig för att Samuel skall lägga frisparken.

Skottet, som blir en hård markbunden boll, tar sig genom den tjocka muren, där Enskede nu även börjat titta på hur man gör i Premier League och lägger en spelare vid fötterna för att undvika golvdrag, förbi den liggande spelaren och som till sist smeker yttersidan av stolpen, men ack så nära det var. I publiken uppfattades det som att det blivit mål, men så var alltså inte fallet. En riktig publikmatch som bjöd på högt tempo och mycket kamp. En av Viggans bästa halvlekar.

Den andra halvleken inleds med en tidig EIK-hörna, men följs upp av bra spel från Viggan och en efterföljande hörna i den 53:e minuten som Hugo lägger lågt. Tre minuter senare är det Pontus tur att lägga en högerhörna, med hopp om att den skall bli något högre. Närmare 20 man samlas fram för Enskede-Simon i målet och det är trångt, riktigt trångt. Ja, så pass trångt att Jonathan Jonte Vestman höjer sig över mängden och nickar i mål. 1-1. ”Robban har ju sagt att man skall stå vid främre stolpen”. Enskede-Simon blir helt galen i målet, anledningen inte helt känd men anad.

Det målet verkar inte bara ha fått Enskede-Simon att se rött, utan även alla hans svarta kollegor kände att nu måste man lägga i hela växellådan på en gång och så gjorde man det. I den 63:e tvingas Kevin stöta ut bollen till hörna och tre minuter senare måste han tippa bollen till hörna med en reflexartad rak höger. Ytterligare tre minuter senare, i den 69:e är det dags för en dubbelhörna för EIK som följs av ytterligare en fem minuter senare.

I den 77:e kommer Axel farandes med mycket hög hastighet och stadig blick. Han har alla förutsättningar att ta sig hela vägen fram till mål men fälls i steget av en svart som inte riktigt hinner med. En solklar frispark men inget ljud i pipan, något som inträffade lite då och då när vissa tilltag inte uppmärksammades, oavsett på vilken sida. Minuten efter får dock Viggan till det i ett bra läge men flaggmannen upptäckte då en offside.

Fram till nu har spelet böljat fram och tillbaka och utgången är oviss, men på slutet utvecklar det sig till en belägring av den röda planhalvan. I den 83:e minuten får EIK en hörna som följs av ytterligare en minut efter och ytterligare en i den 85:e minuten. Enskede trycker på ordentligt för en utdelning, men Viggans Magdeburgerspel är lika elastiskt som ett par lycrabyxor, varför Enskedespelarna lär ha tuggat fradga då man inte lyckades ta sig igenom Vigganförsvaret.

Skall Viggan klara trycket från denna hydrauliska press när klockan nu närmar sig 90 minuter? Kevin och hans 10 röda kollegor har hittills stoppat allt. Enskede får till ett skott en bit över Kevins ribba i den 90:e och man undrar hur mycket tid som är kvar. I den tredje tilläggsminuten får Viggan till ett bra anfall men skottet blockas av en självuppoffrande back. Två minuter senare får Viggan en hörna och på den blir det en omställning med två mot en och strax därefter 2 mot 2, innan den ene fälls och Enskede får en frispark i ett bra läge som dock Kevin tog.

Från Enskedehåll upplevde man det hela så här: ”I slutminuten en frispark från Stefan som räddas av planens kanske bästa aktör, målvakten i Viggan”… ”Det var en svår match där vårt försvar gör en bra insats med Philip P i mittlåset som städade bort alla långa uppspel från motståndaren. Ett onödigt poängtapp efter alla chanser vi brände sista tjugo tycker /Bubben”. Man är benägen att hålla med Bubben om att Kevin i målet som vanligt var outstanding.

Men det var många individuella prestationer som tillsammans skapade den röda maskinen som är som en giftig kobra, alltid på bettet, vare sig det är bakåt eller framåt. Kul att Maxen och Viktor kunde komma in på slutet och visa upp sina friskintyg. Nu väntar vi bara på alla halta och lytta, som fortfarande smyger runt utmed sidlinjerna på träningar och matcher, skall slänga alla bandage och kasta sig in i manegen.

Svårt att överhuvudtaget lyfta fram någon speciell en dag som denna, då samtliga bidrog lika mycket till poängen, som också ytterligare är ett bevis på att Viggan inte rädes någon i denna nya division. Jonathan Vestman, som representant för försvarslinjen och dess insats samt det egenproducerade målet, utses till Matchens Viking. Nu har man mött två av de fyra lag som är favorittippade och tagit poäng och nu på lördag kommer det tredje, Skiljebo SK, på besök. Väl mött på Vikingavallen 15.30.

Men först är det en Stockholm Cup-match nu på onsdag kl 18.45 på Hägernäs IP då Viggan möter Karlberg, igen.

/Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17

Laguppställning
Kevin Lund
Simon Andersson
Jonathan Vestman
Benjamin Sohl
Calle Ringström
Pontus Elfstrand
Axel M-Moulin (81)
Samuel Östlund
Hjalmar Thorgerzon
Marcus Aggebo
Hugo Ulfberg (81)
Olivier Kadak, ers
Max Sjölander, ers (81)
Tom Gyldorff, ers
Nikoloz Dzigurashvili, ers
Gustav Hasselgren, ers
Viktor Vidlund, ers (81)
Sebastian Fjäll (MV), ers

Målgörare
Jonathan Vestman (55)

(se skytteligan)

Gula kort
Benjamin Sohl (75)
Viktor Vidlund (90+2)

Röda kort
-

Domare
Lukas Wallin, HD
Mimmi Damtew, AD1
Kenan Dizdarevic, AD2

Matchens VIKing
Jonathan Vestman

Matchens VIKing

Publik
91 personer

Väder
+3, mulet


Kalendern

Kalender