Viggbyholms IK FF - FC Arlanda 2-3 (1-0)
Fredag 16 juni 2023, kl 19.00 på Hägernäs IP

Fredagskvällen den 16 juni bjöd på fint sommarväder när Viggan skulle få besök av sina gamla bekantingar från division 3 förra året, FC Arlanda. Alla minns väl att det var Arlanda som till sist drog det längsta strået när höstupploppet avslutades, strax före Viggan. Arlanda hade då kommit från division 2 och var sålunda tillbaka varifrån man nyss kommit.

Då, förra året, hade Viggan spelat 1-1 hemma i en batalj som utmynnade i trenne röda kort, där Viggan dock bara fick ett. Det var för övrigt då Stål-Simon fick sitt namn sedan han släppt ut luften på en motståndare. På hösten borta i Märsta slog Viggan till och vann med 2-0, en seger som gav eko. Den segern och lite andra framgångar bidrog till sist att Viggan fick kvala till division 2, vilket man gjorde så pass bra att man nu även skulle få möta Arlanda igen, i denna för Viggan helt nya serie.

Viggan, som saknat fem spelare eller fler med konvalescensproblem under månader, kunde även nu visa upp liknande siffror, vissa dessutom med extra långvariga krämpor. Man har därför tvingats göra ett antal rockader i matcherna på senare tid för att få ihop det. Nu var förvisso Hugo och Samuel tillbaka från sina avstängningar, men då var det Hjalles tur att vara avstängd.

Är det inte det ena så är det det andra som någon sa. Björknesjö & Co fick gnugga den gemensamma geniknölen ordentligt för att få ihop det. Hypotekslånet Anton Wetterqvist, som ersatt Jonte Vestman på vänsterbackpositionen efter dennes skada, har gjort det med bravur och nu skulle även ett annat sms-lån, Luca Treacy Kullenberg, få pröva sina vingar från start ute på högerflygeln.

Calle Kanon, alias Ringström, som brukar hittas ute på högerflygeln, fick nu pröva på att hamna i mittcirkeln tillsammans med Pontus Elfstrand och Vicke Widlund till att börja med, och med Lucky Luke Nilsson på vänstraste sidan av planen. Axel och Samuel frontade medan Anton där bak fick sällskap av Aggebo och Simon, som alla tillsammans såg till att skymma sikten för Kevin i målet.

Kl 19.00 blåste så blåste Teddy Dahlin till spel. Han var även uppe i Hudiksvall för några veckor sedan och blåste Viggan även mot Hudiksvallarna, så han är känd för oss och än mer nu efter matchen mot Arlanda, då domarteamet överöstes av glåpord och kom att känna sig hotade av Arlandas tillresta ”publik”. Den publiken är vi gärna utan i framtiden, särskilt som de även vägrar att betala entréavgift. Ärendet rapporterat till Fotbollförbundet av domaren.

Trist att ett gäng bärfisar kan förstöra en trevlig fotbollskväll, men det har ju inte hänt på Hägernäs tidigare som tur är. Dessa dagar måste man ju dessutom vara extra försiktig, då man inte vet vem som är publik, och vad som kan hända när en publik inte känner sig nöjd. Om vi glömmer dessa sordinare och istället koncentrerar oss på det som skedde inne på planen, så börjar Viggan riktigt imponerande.

Redan efter någon minut är man framme och skapar en riktig farlighet och Viggan känns heta. I den tredje minuten är det dags för Vicke Widlunds första frispark, och även om det blev mål på Gotland, så blev han inte lika framgångsrik denna gång, men en bra frispark var det. Viggan har kopplat en halvnelson på Arlanda och det känns som om alla går All In för ett snabbt avgörande, likt i många andra tidigare matcher när det begav sig.

Calle Kanon, som även skulle kunna lystra till Calle Katapult, då han utvecklat en egen teknik för att förpassa bollen längst med hjälp av sina övre extremiteter vid tilldömda inkast, kan i den 13:e minuten ge Viggan ledningen, om det nu inte var så att stolpen och ribban på Arlandas mål var sammansvetsade till den grad att de inte ville skiljas åt.

Calle hade nämligen fått iväg en riktig rökare, som fick grundämnet aluminium att förgasas i målställningen, just där den ena stolpen går ihop med ribban. Måste tillstå att man blir riktigt imponerad av den frenesi som Viggan tagit sig an uppgiften så här långt och på det sätt man lyckats pressa ner motståndarna till deras egna planhalva under de första 20 minuterna.

Då man inte lyckas få någon utdelning under detta okulära övertag, så upptäcker personalen från Arlanda att det kanske ändå finns hopp om en egen framstöt, och en sådan kommer också i den 21:a minuten, vilken leder till en hörna, den första i matchen. Dessförinnan hade Viggan varit ytterst nära, då Anton haft huvudet på skaft vid ett nickförsök.

Under de följande 10 minuterna jämnar spelet ut sig mer och mer, för att vartefter gå mer och mer Arlandas väg. Det kan inte ha varit roligt att vara domare och än mindre linjeman, med positionering just framför den ditresta Arlandapubliken, och hela tiden överösas med okvädningsord. Arlanda har nu mer och mer av spelet och kan också skapa hörnor i såväl den 42:a som i den 45:e minuten, men…

Däremellan har Calle Kanon hållit sig framme. Luca på högern hade, efter ett hopslag med en Arlandaback i den 44:e minuten, fått se bollen gå i en halvparabel bort till Calle, som vid tillfället befann sig några meter utanför målvaktens halvrunda förlängning av straffområdet. När Calle Kanon känner doften av det annalkande lädret, laddar han stora kanonen och alla kan nu se hur lädret, nu liksom elipsformat, försvinner in i nätmaskorna med ljudets hastighet. 1-0.

Mätta av denna framgång i stridens sista minut gjorde nog att de röda vid återmarschen ner på arenan kanske redan umgicks med en trepoängare i kappsäcken, det var ju ändå hemmaplan. Men alla vet vad som gäller i grekiska dramer och i italienska operor. Ingenting är över förrän den feta damen rullats ut på scenen. Detta verkade tydligen de från Arländerna veta om sedan tidigare skulle det visa sig.

Redan efter tre minuter in på den nya halvleken skapar de vita en hörna. Två minuter efter den…en ny hörna. Efter stor kalabalik, av Benderklass framför Kevin i Vigganmålet, tillåts motståndarna pröva skottlyckan vid flera tillfällen utan att lyckas, då skotten blockeras med olika röda kroppsdelar. Vid sista försöket lyckas Arlanda dock hitta en lucka i folksamlingen framför mål, men även ovanför Kevin. 1-1. Det är som vid Abba-fabrikerna på västkusten, det gäller att rensa och det snabbt och ordentligt.

Detta skedde i den 50:e minuten. Minuten efter fixar Pontus en hörna åt Viggan som han själv lägger. Samuel får till sist bollen, som dock blockas när skottet väl avlossats, och på den rikoschetten kan Arlanda få till en kontring, där man i antal övermannar de röda periodvis. För Viggans del mynnade det hela inte ut i någonting som tur var. I den 53:e tävlade Axel med målvakten om vem som skulle hinna först till bollen. Osman i Arlanda kom först.

Så i den 54:e minuten, dvs fyra minuter efter Arlandas kvittering, springer Luka i kapp med en från Arlanda på vänsterkanten och bägge verkar vara ungefär lika snabba. Luka var dock stadigare på benen, medan spelaren i vitt inte var det. Hursomhelst så skedde detta strax innan passagen av den vita markeringen till straffområdet, även om vi talar om centimeter. Uppenbarligen hade domaren dock bättre syn är VAR-kameran. 1-2. Typisk ostraff!

Luften verkade ha pyst ur Viggan efter dessa två snabba mål, även om inte Arlanda heller verkade förta sig, och det hela började utveckla sig till en allmänt avslagen tillställning, ungefär som när två sumobrottare redan fått betalt i förskott. Men i den 78:e minuten spelar Calle fram Pontus som driver fram med bollen på högerkanten, och när han väl kommit in i målområdets yttre area får han en knuff i ryggen så att han faller som fura.

Solklar straff, och här måste nog föreningen se till att spelarna åtminstone får gå första året på Dramatens scenskola, för att därigenom bättre kunna artikulera sina känslor och förmedla ett inneboende budskap om att saker inte står rätt till. Viggans väluppfostrade spelare kommer här i ett juridiskt underläge när det gäller att få utdelning på dylika situationer, utan att för den skull uppträda bedrägligt.

Det blev bara en hörna som Pontus själv fick lägga, och det så pass väl att bollen touchade såväl Samuels som Simons bakre del av fontanellerna. Bollen var på väg in i mål innan en av de vita lyckades få fram en stortå på mållinjen. Ack så nära. Den situationen var värd ett bättre öde. Det som kunde skönjas som ett ljus tunneln, skulle komma att visa sig vara 8.17-tåget från Katrineholm.

Ty i den 80:e minuten får Arlanda en frispark nere i högra försvarsområdet som målvakten lägger. Bollen går ut på vänsterkanten där en back direktskarvar med en parabel till en framrusande vänstervinge, som får gå ända in i målområdet innan han skjuter i mål. Det såg alltför enkelt ut. 1-3 plötsligt och nu var uppförsbacken brantare än brant.

Två minuter senare kommer Arlanda i tre mot en, men tack vare Kevins långa extremiteter kunde han utnyttja sin högernäve till att styra ut skottet. I den 89:e får Arlanda en hörna och alla väntar på att domaren skall blåsa, men på övertid försöker Viggan pigga upp publiken lite.

I den 93:e minuten får Hugo till en luftpastej som till sist går till Samuel, som skickar in bollen i smeten framför mål, där Aggebo är strategiskt placerad för att kunna reducera till 2-3 och sedan var det dags att gå hem för dagen. En dag som började så bra men där luften så sakteliga pös ur de röda, vilket de vita inte var sena att utnyttja. Det gäller att knipa som fru Lanefelt brukar säga och det har blivit lite väl mycket där bak på sistone.

Nu väntar snart sommarlov och enligt alla diagnoser så skall Viggans hela sjukbänk vara klar att sättas in när höstsäsongen startar. Men först återstår IFK Uppsala på onsdagkväll kl 20.30, där en stor och röd varningsflagga hissas, då det börjat röra på sig nere i botten av tabellen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25