Viggbyholms IK FF - FC Järfälla 2-3 (0-2)
Söndag 6 augusti 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Det var söndagen den 6 augusti och på radion hade man antytt att ett stort regnområde var på vägen upp mot Hägernäs IP, om än först mot kvällen. Matchen skulle börja kl 13.00 så det fanns gott om tid att kunna spela klart matchen. Nu var det inte vilken match som helst, utan det var höstpremiären som skulle inledas mot Viggans tidigare banemän FC Järfälla.

Samma Järfälla, som tvålat dit Viggan med hela 5-0 i vårpremiären, må vara att Viggan då blev en man kort. Järfälla hade visat en stabil insats i tabellen och när de kom ut i ljuset såg de minst lika stabila ut, säkert en storlek större än de flesta i det röda hemmalaget. Okulärt utgjorde Viggan vid en snabb jämförelse ett betydligt mindre tryck på den blöta gräsytan.

Efter den senaste tidens monsunregn hade den tidigare så eleganta ryamattan på Hägernäs IP förvandlats till en fuktig tvättsvamp, och efter gårdagens klippning låg mängder med fuktiga gräsbollar kvar. Strax innan matchen gjorde kommunens utsända ett tappert försök att maskinellt absorbera dessa minivolmar dock med minimal framgång.

Sedan kommer domartrion, och alla vet att likt alla oberoende juridiska institutioner är det domaren som har sista ordet. Domaren med entourage skrider därefter ut på planen för att göra en vetenskaplig kapillärbesiktning av gräsmattans kondition. Medförandes en boll av matchtyp beger de sig ut på planen för att där utföra ett otal ballistiska prov.

Ibland kunde bollen studsa upp men oftast sögs den fast i det fuktiga underlaget, vilket gjorde att ett beslut om huruvida matchen över huvud taget skulle kunna genomföras drog ut på tiden. Flera representanter från respektive lag höll sig närvarande i hopp om att kunna påverka ett beslut i endera riktningen. Efter långa överläggningar tar domaren till sist ett beslut. Det blir spel.

Kl 12.53 samlades de bägge lagen för en gemensam inmarsch och en line-up för att hedra minnet av den tidigare bortgångne Ulf Johnson, mångårig ledare i Viggan. Samtliga spelare bar dessutom sorgband, vilket Järfälla skall ha all heder av genom att solidariskt delta i denna minnesmanifestation.

Lagom till matchstart hade ett tidigarelagt regn ankommit och ökade luftfuktigheten lavinartat kring arenan. Efter att ha känt på varandra ett tag, hamnar Samuel nere i närheten av hörnflaggan och efter diverse för försvararen förvirrande fotsteg kan Samuel frigöra sig så pass inom straffområdet att han kan få på en riktig rökare som precis susade förbi den bortre stolpen.

Som tidigare framgått ger Järfälla ett stabilt intryck på planen och visar sig dessutom vara ganska duktiga på att hitta rätt adress vid passningsspel. Ibland var Viggan bra på det också men det skulle även visa sig vid en efteranalys, att 67 procent av passningarna emellanåt hade en tendens att ta på motståndarnas ben eller andra delar av dess lekamen.

Efter 18 minuter tillskansar sig Järfälla ett utmärkt frisparksläge en bit utanför straffområdet. Frisparken var det nog inget fel på och knappast heller Kevins räddning, varför ställningen fortfarande var 0-0. Två minuter senare har detta förändrats. Upprinnelsen var en av dess 67-procentare som bröt ett uppspel från Viggans sida.

Efter några abrovinklar kunde en i Järfälla servera en riktig delikatesspassning till en kollega, som sedan omhändertogs på för dem bästa sätt. Det är inte var dag Kevin låter sig rundas, men ensam med en av dessa svart/vita spelare hade han inget annat val än att kapitulera. 1-0 till Järfälla och det var ju inte så det var tänkt från början.

I den 22:a minuten kommer Axel galopperande i full fart på högerkanten, och han noterar att målvakten går ut för att skära av skottvinkeln, men Axel är ostoppbar varvid det blir en rödgrön röra av den grönklädde målvakten och den röde Axel. När kollisionen bedarrat reser sig Axel men inte målvakten som kändes lite tunnare. Axel belönades med ett gult kort då han inte var utrustad med Abs-bromsar.

Två minuter senare skall Hörn-Hugo lägga en frispark, men då hans krafter är större än hans uppskattningsförmåga, så hamnar bollen långt utanför synfältet. Viggan har nu mopsat upp sig ordentligt och Benji (Benjamin Sohl) kan i den 25:e minuten se till att skapa en hörna för Viggan. Järfälla är absolut inte ur leken utan träffar rotfästet på en av Kevins stolpar tre minuter senare.

I den 29:e minuten uppstår ett stort protestuppror då en samling röda spelare anser att en av de svart/vita spelarna har haft handkontakt med bollen. Domaren ruskar på huvudet och rusar ointresserad vidare. Viggan är på gång och har skapat ett visst osmotiskt tryck. Detta inte minst i den 34:e minuten.

Det är Samuel som kommer som skjuten ur en kanon och får syn på att Järfällas målvakt lämnat sitt skyddsutrymme och befinner sig way-out. Samuel känner trycket på sig. Underläge och chans att kvittera. Med tanke på Samuels uppmätta hastighetsrekord, skulle en fortsättning av hans forcering framåt lätt ha kunnat medföra en rundning av målvakten för att sedan likt Järfälla bara rulla in bollen.

Samuel har dock andra planer. Han gör en snabb uppskattning av avståndet och väljer i stället en haubitsvariant med elevationsvinkeln 42,5 grader. Tyvärr misslyckas ambitionen att bli kvittör. Men Viggan öser på och på en hörna i den 35:e minuten är den flygfärdige Simon högst upp i det blå (grå) och är ytterst nära att panna in en kvittering, men bollen hamnar bredvid. Såkallad fet chans.

Viggan fortsätter att försöka effektuera sina chanser, men i sin ambition att freda ytorna runt Kevin, råkar det fuktiga underlaget i samarbete med en av de röda spelarna att underminera en av de svart/vita spelarnas framfart varvid domaren inte tvekar, vilket en annan skulle ha gjort. Straff, vilket med viss empirisk kunskap brukar betyda mål. VAR-domaren undrar dock i efterhand om inte straffen föregicks av en solklar offside. Hursomhelst, 0-2. Tungt samtalsämne att dra med in i omklädningsrummet men Björknesjö & Co brukar ha lite blå Asterix-olja för att smörja upp stämningen med.

Redan dyngsura av det ihållande regnet var det så dags att åter glida ner på arenan igen under fortsatt strilande. Efter två minuters spel i den andra halvleken spelar Samuel perfekt in bollen i slottet dit en fulladdad Viktor Widlund just är på väg. VW får en perfekt träff på bollen och i 97 fall av 100 skulle det ha blivit mål men skottet gick, hör och häpna, utanför. Hur gick det till? Fetaste chansen var det i alla fall.

I den 50:e minuten är Viggan ytterst nära igen. Det är Hörn-Hugo som spelar ut till Pontus på vänsterkanten, som i sin tur sticker in bollen framför mål, där Samuel är synnerligen nära att tåa in bollen men målvakten kvävde den chansen. Fem minuter senare kommer Viggan i ett nytt bra anfall som mynnar ut i en hörna. En ännu fetare chans dyker emellertid upp minuten efter.

Efter ett ihärdigt anfall erbjudes till sist Axel möjligheten att bli kvittör, och från nära håll får han på en jätterökare som säkert tömde målvakten på luft. En fetare chans blir svår att rekonstruera. Det är nu helt uppenbart att Viggan går All-In och trycker på med allt man har, men hittills verkar utdelningen utebli. Järfälla noterar dock alla luckor som kan uppstå vid Viggans offensiva räder.

I den 63:e minuten skjuter Järfälla utanför sedan man lyckats komma åt bollen efter att Viggan tryckt på åt andra hållet. Fyra minuter senare misslyckas Jonte & Simon att få bort bollen och det blir en 67-procentare som friställer en Järfällare. Ensam med Kevin drabbas den anfallande av Boasyndromet när h an skådade Kevins imponerande kroppshydda, varvid Kevin med en uppsträckt hand kan vifta bort bollen.

I sekvensen efter skapar Viggan en hörna borta hos Järfälla där Hörn-Hugo gör sitt, och på volley kan sedan Samuel få på en tryckare mitt i smeten dock utan att bollen letar sig ända in i maskorna. Halvleken är Viggans men utan att man lyckas få till det. Den första hade gått till Järfälla, både på poäng och mål. Men högt tryck kan även ge pyspunka.

I den 79:e får Järfälla på en bra krossboll ut på vänsterflajen där en snabbfotad svart/vit skär in mot mål i en kappspringning med den siratlige Anton. Den senare lyckas halvbryta såtillvida att bollen trycks bort mot den bortre stolpen och skulle ha fortsatt ut om inte om hade varit. Denne Om, som nu var ganska ren på högerkanten, lyckas hinna ifatt bollen och styra in den precis innanför stolproten. 0-3. Snopet.

Men vid åtminstone två tidigare matchtillfällen hade Viggan hamnat i brygga efter tamare inledningar av matcherna. Sålunda hamnade man i underläge mot både Arlanda och Gute innan man samlade sig på slutet och putsade till siffrorna till uddamålsförluster. Så skulle ske även denna regniga eftermiddag.

Efter ett par resultatlösa hörnor för Viggan så kom äntligen lite utdelning på allt slit i den 84:e minuten, då Samuel Östlund utnyttjar hela Hägernäs IP för att uppnå sina mål. När han spränger fram på sidlinjen utmed vänstersidan av planen, skönjer han ett stort hinder på linjen. Genom att lägga i tre extra växlar lyckas han accelerera runt det stora svart/vita hindret och kan passera det på utsidan av linjen. Briljant lösning.

Efter att ha ökat hastigheten kom han nästan ner i död mans vinkel, men med hjälp av gravitationen avfyrar han skottet i steget och lyckas på ett imponerande sätt skruva in bollen mellan den främre stolpen och målvakten. Vilken prestation! 1-3 och plötsligt upplevdes luften som mindre tung.

I den 89:e minuten lägger Lukas en diagonalare över till Simon som nickskarvar fram till Hjalle som i sin tur får på en lobbvolley som går över målvakten och 2-3 är ett faktum. ”Men för sent skola syndaren vakna” sjöng Siw Malmqvist en gång i tiden, och trots denna numerära uppryckning, parat med en explicit vilja att vända allt till det rätta så räckte inte tiden till denna gång.

Men om man kan mobilisera denna kraftkoncentration redan från start, så kan man rubba vilket lag man vill i serien. En serie som för övrigt bjuder på den ena överraskningen efter den andra, där alla lag verkar kunna slå alla. Med en allt mer komplicerad tabell gäller det att se till att man inte sitter med Svarte Petter på slutet och då gäller det att inte tappa fotfästet nu.

På lördag väntar årets till synes starkaste lysande stjärna och nu skall vi se om Viggan når upp till strömbrytaren för att kunna släcka denna ljusintensiva komet. Arlanda kunde nyligen, så varför inte Viggan. Hursomhelst, matchen mot Järfälla var en gedigen insats på ett ogediget underlag, vilket skulle kunna vara förlåtande för 67-procentarna.

Alla skall ha en stor eloge för sin insats, där individuella ansträngningar skapade ett kollektiv som lika gärna kunde ha kunnat lämna planen med minst en poäng. Järfällas första mål var helt outstanding. Det andra, straffen, mycket tveksamt. Det tredje var ju knappast ett mål som sänds i repris. Däremot var Järfälla ett skickligt lag som kan gå långt. Viggan måste bli effektivare i sina avslut, framförallt på fasta situationer.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30