Skiljebo SK - Viggbyholms IK FF 4-1 (0-1)
Söndag 20 augusti 2023, kl 13.00 på Hamre IP

Nuförtiden går det inte att rapportera från en match utan att dra in väderbetingelserna. Inför varje match drabbas mången av väderspänningar. Hur skall det bli? Blir det match på naturgräset… eller? Under resan till Västerås, söndagen den 20 augusti, i en av många ansedd alltför kort buss, följde alla hur väderbetingelserna förändrades på monitorerna. Regn till andra halvlek enligt dem i Norrköping, något som vid ankomsten till Västerås justerades till inget regn överhuvudtaget, men mulet.

Så förelåg alltså de meteorologiska utsikterna inför matchen som var satt att starta kl 13.00 på Hamre IP, en av de större anläggningar man träffat på, med planer av olika format lite överallt och en strid ström av lag i alla åldrar som passerade revy. När det gällde det rent sportsliga hade Skiljebo haft gott om tid på sig att vässa hörntänderna ända sedan i våras, då Viggan, för vissa, lite överraskande besegrade dem med 3-0 på Vikingavallen. Då tillhörde Skiljebo ett av de favorittippade lagen.

Nu kanske det mer är de själva som när förhoppningarna om att ta sig upp till en kvalplats, då Enskede verkar ha kapat ankarkättingen och seglat iväg. Inför matchen låg man fyra poäng före Viggan, om än med en match mer spelad. Viggan å sin sida hade fått en besk inledning på höstsäsongen med två bittra torskar mot Järfälla och Enskede, vilka man nu å andra sidan slipper möta framöver. Skiljebo hade å sin sida vunnit första höstmatchen med 6-2 mot Uppsala, men därefter åkt på två torskar mot Karlberg och Gute, 2-4 resp 0-1.

Västeråslaget Skiljebo hade alltså ambitioner uppåt medan Viggan plötsligt fått känna av det andra Västeråslaget IK Frankes flåsningar i nacken, sedan de ryckt upp sig rejält på slutet och nu låg strax bakom bara två poäng efter. Men efter helgens skräll där man fick oavgjort mot Enskede skiljer nu endast en poäng om än att man har en match mer spelad. Detta var lite förutsättningarna inför drabbningen på Hamre IP.

Trots meteorologernas löften om uppehåll började det regna samtidigt som domaren blåste till spel. Trots att man befann sig på främmande och okänd mark dristar sig Viggan till att ta tag i dirigentpinnen och redan efter fem minuter får man på en riktig rökare och det är Max Sjölander som levererade den. Viggan är riktigt på alerten och tre minuter senare får Axel på en egen rökare som dock målvakten lyckas tippa ut på plan igen.

I den 9:e spelminuten tror de flesta att Viggan tagit ledningen genom Axel, men den juridiska trion är av annan uppfattning och ogiltigförklarar det Axel nyss gjort. En imponerande inledning på matchen från Viggans sida. Skiljebo sticker emellan med en hörna i den 10:e minuten och i den 11:e är Viggan ytterst nära att överlista målvakten, men denne hade änglarna med sig denna eftermiddag.

De inledande 10 minuterna gick klart i Viggans favör, medan de nästkommande 10 mest kom att handla om de gul-svarta spelarna. Vid en snabb okulärbesiktning syntes de såväl ha gått några klasser över dem i Viggan, samtidigt som att de tycktes kunna ge ett större utslag på vågen, men det kan ha varit en fel uppfattning, då regnet ofta bidrog till att förvilla synintrycken, men längre tycktes de i alla fall.

Efter att bägge lagen sprungit av sig det mesta initialt, blev det mycket kamp om bollen på mitten utan att målvakterna behövde anstränga sig över hövan. I den 20:e fixar Viggan en hörna genom Axel, men hans skott kom senare att gå mitt i mjukdelarna av målvaktens bål. Även om det bara var tre minuter sedan Axel hade skjutit, hade han glömt att ändra siktet varför han även denna gång sköt mitt i magen på målvakten.

Minuten efter en ny Vigganhörna, nu effektuerad av nytillskottet Emil Persson, utan att han fick höra något jubel när bollen senare damp ner i högen framför mål. Viggan tog många fina initiativ till framspelningar av Axel och Samuel, men nästan genomgående var det för mycket kraft bakom passningarna, varför bollen till sist ofta hamnade hos de gul-svartrandiga. Vid ett dylikt tillfälle var Hörn-Hugo ytterst nära att hinna före målvakten… men icke.

Efter en halvtimmes spel får Viggan en frispark en bit in på Skiljebos planhalva. Det är Emil som skall lägga den. Han får på en bra parabelbana som dimper ner vid en av Jontes fötter. Medelst en vristhävning får Jonte upp bollen i luften så pass, att han medelst en perfekt skolboksvolley får på en riktig rökare som otagbart försvinner in i nätmaskorna. Ljudet från bollträffen kom strax efteråt, så hårt var skottet.

Det är ju alltid en fördel för det egna laget med att göra mål, men samtidigt har det en viss förmåga att kunna reta upp motståndarna, som i detta fall nu kom att framstå som lättkränkta bålgetingar i sina gul-svart-randiga uniformer. I den 34:e minuten får de en frispark i ett farligt läge som Kevin tvingas göra en TV-räddning på. Fyra minuter senare får de en ny, men den här gången vid mitten av kortlinjen, dock utan att Kevin behövde bry sig särskilt mycket denna gång.

Nu riktigt hör man hur det surrar när bålgetingarna svärmar borta över Hamre IP och i den 40:e kommer ett skott som Kevin tvingas styra ut till hörna. Nu är det nog mången röd som vill gå in och vila. I den 42:a får Skiljeboarna ett nytt farligt frisparksläge men utan att det påverkade resultattavlan. Samuel skapar själv ett jätteläge i den 43:e minuten men bollen hamnar till sist utanför. Han får en ny chans i den 45:e och den här gången bidde det i alla fall en hörna.

Viggan hade väckt ett helt bålgetingsbo med sitt mål, vilket de nu fick äta upp och etter värre skulle det bli. Skiljebo hade nog haft ganska svårt att svälja 3-0 förlusten från i våras och nu på hemmaplan ville man visa sina supportrar att man var ute efter revansch. Men den andra halvleken börjar ändå ganska bra för Viggans del. Man skapar en hörna efter fyra minuter och Axel skjuter från sidan i den 54:e minuten men skottet tas.

Sedan var det nog slut på det roliga för Viggans del, även om det skulle dröja innan himlen ramlade ner. Bålgetingarna svärmar som marskatter och man undrar hur denna totala scenförändring har kunnat äga rum, utan att man såg det komma. Jonte, som tidigare briljerat uppe i offensiven med sitt eleganta mål, tvingas i den 55:e att ikläda sig rollen som den back han egentligen är och räddar på mållinjen. Puh!

Minuten efter kan Jonte genom att utnyttja sin medfödda talang, att vara ett huvud högre än de flesta, nicka bort en Skiljebohörna och på den returen skjuter de utanför. I sin iver att nå upprättelse i målprotokollet satsar de gul-svarta allt framåt, vilket leder till att de oavbrutet blåses av för offside, gång på gång. I den 62:a får Skiljebo en hörna och nu har man lagt så gott som all press på vänsterkanten, i anfall efter anfall.

Efter en närmast hydraulisk press från bålgetingarna kommer utdelningen. Enligt samstämmiga uppgifter skall den s.k. flygande keruben från Åkersberga ha gjort en misslyckad glidlandning på den blöta naturgräsytan, med påföljd att hans framfart gick stick i stäv med en Skiljeboares avsikter, varvid den senare fälls. Domaren, som inte var sen att upptäcka detta, tar till det strängaste straffet han har möjlighet att utdela.

Kevin, som tycker det är lättare att slänga sig till vänster, upptäcker snart att straffläggarens ambitioner är de motsatta, varför resultattavlan snabbt blinkar 1-1 och det blir jubel i busken på Hamre IP, där mången supporter nu gömt sig bland träden för att undvika nederbörden. Men det var inte bara regn uppifrån, utan det skulle även komma att regna in sidledes, men nu i form av mål. Många mål som skulle ge många svarta moln över de röda.

Knappt hade avspark gjorts förrän det ringde nere bakom Kevin och utan att någon fattade någonting hade resultattavlan på en minut ändrats till 2-1 för hemmalaget. Hur var detta möjligt? Var det ingen som såg det komma? Hade alla ägnat sig åt navelskådning efter straffen? Men det skulle komma flera frågor som skulle bli ännu svårare att svara på. Alla kunde nu konstatera att Viggan hade tappat allt från första halvlek och det var inte bara luften.

I den 78:e minuten tvingas Kevin rädda målet från påhälsning och nu vann de gul-svarta så gott som varenda bollduell, mycket kanske beroende på att de röda hade svårt att hålla sig på benen, då de ofta slirade ordentligt i det blöta underlaget. Skiljebo synes lyckas med allt de företar sig, medan det totalt motsatta gällde för de röda. Svårt att erinra sig att man upplevt en dylik Västgötaklimax.

Men det skulle komma mer och inte bara uppifrån. På en hörna i den 89:e minuten kan Skiljebo sätta den näst sista spiken i kistan (3-1) för att minuten efter slå i den sista (4-1). Förmodligen hade det kommit fukt in i batteriladdarna, för det var inga duracellkaniner som sprang runt i de röda dräkterna längre, som man gjort under den första halvleken.

I den 90:e skjuter Samuel med ambitionen att polera siffrorna, men målvakten tippar bollen i ribban och ut till hörna. I sista minuten skjuter senare Skiljebo ett skott i ribbans underkant, men det hade bara varit för mycket om även det skottet hade gått in. Ja, vad lärde vi oss av detta? Återigen varje match består av minst 90 minuter och varje minut är minst lika viktig som en hel match, något som Viggan nu fick lära sig på det mest smärtsamma sätt.

Bussresan hem från Västerås, även den i hällande regn, gav anledning till fördjupad kontemplation och självspäkning med tagelskjorta på, allt för att komma upp till vattenytan innan lördag, då nästa gurklag står på menyn, IK Franke, som dessutom verkar göra allt för att Viggan inte skall kunna koppla av.

Shit happens, men inte så här många gånger och absolut inte på så kort tid. Förhoppningsvis har den här läxan breddat den gemensamma erfarenheten och kan kanske även minimera riskerna för en liknande upprepning. Hursomhelst, tidigare matcher bortsett från två, har visat att det finns hur mycket som helst att plocka fram hos de röda på lördag.

/Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24

Laguppställning
Kevin Lund
Jonathan Vestman
Max Sjölander (73)
Emil Persson
Pontus Elfstrand
Axel M-Moulin (66)
Samuel Östlund
Hjalmar Thorgerzon (86)
Marcus Aggebo, K
Hugo Ulfberg (73)
Viktor Widlund
Olivier Kadak, ers
Lukas Nilsson, ers (73)
Felix Lundeberg, ers (66)
Lucas Hollongworth, ers (73)
Max Widlund, ers (86)
Tom Gyldorff, ers
Sebastian Fjäll (MV), ers

Målgörare
Jonathan Vestman (30)

(se skytteligan)

Gula kort
Pontus Elfstrand (36)
Hjalmar Thorgerzon (40)

Röda kort
-

Domare
Ludvig Hallström, HD
Mostafa Jalal, AD1
Husni Faisal Abdirahman, AD2

Matchens VIKing
Jonathan Vestman

Matchens VIKing

Publik
150 personer

Väder
+17, regn


Kalendern

Kalender