Viggbyholms IK FF - IK Franke 3-0 (3-0)
Lördag 26 augusti 2023, kl 13.00 på Hägernäs IP

Inte sedan 6 augusti då Järfälla var på besök, hade Viggan fått sätta sin fot på Hägernäs IPs naturgräsplan, annat än på ena halvan om det inte hade regnat på ett tag. Men denna dag, lördagen den 26 augusti, låg planen skinande grön som en nyknuten Wiltonmatta och lika mjuk som en nyflossad frottéhandduk att gå på. Vaktmästarnas direktiv verkade ha gett önskat resultat.

Dagens gäster var IK Franke, hemmahörande i Västerås, och även gamla bekantingar sedan förr från division 3. När lagen möttes 2011 hade bägge mötena slutat 2-2, medan det 2021 blev vinst för Viggan med 3-0 och 4-2. Senast lagen möttes borta på Råby IP hade Viggan kunnat åka hem med alla tre poängen, efter att ha vunnit med 2-1 efter en ganska övertygande 2-0 ledning under den första halvleken.

Kalenderbitarna visste att matchen mot Franke var synnerligen betydelsefull, då bägge lagen hade ögonkontakt med varandra nere vid kvalstrecket. Viggan strax ovanför med en poängs försprång och en match mindre spelad. Franke satt fast mellan de bägge kvalstrecken och var i större behov av en bra poängutdelning denna dag. Viggan å sin sida skulle vid vinst kunna dryga ut avståndet. En sexpoängsmatch som man brukar säga.

I veckan blev det klart med ett domarbyte då Dejan Lukacevik ersattes av Joel Wessman från akvedukten i Ljungsbro som nu ta sig upp till Hägernäs IP. Många långväga domare kan det bli på denna nivå då inte vadsomhelst duger sägs det. Nåväl, kl 13.00 blåser han igång spelet och Viggan har nu med sig i ryggsäcken att man måste spela fullt ut under bägge två halvlekarna och inte som tidigare bara under en. Det har nämligen visat sig att det har fått negativa konsekvenser.

Man kunde faktiskt redan från början höra hur det rasslade i växellådan hos de röda, och redan efter en minut lyckas Max Sjölander få iväg ett skott som dock gick utanför motståndarnas mål, då Max aldrig skulle få för sig att testa Kevin i det egna målet. Men de gröna, IK Franke, väcktes tydligen av detta försök och replikerar två minuter senare och skjuter även de utanför.

Men i den 4:e minuten får Viggan till ett riktigt bra och genomtänkt anfall, initialt initierat av Victor Widlund själv, där han passar till Hugo Ulfberg, som i sin tur testar med ett hårt skott som målvakten lyckas stöta ut. På denna retur håller sig Pontus Elfstrand framme och passar bollen till Victor, alias Vicke Vire, vilken får på en drömträff som ger Viggan ledningen med 1-0. Riktigt snyggt anfall för att inte tala om själva skottet. Bra gjort Vicke!

Felix Lundeberg, som dagen till ära flankerar Samuel Östlund på en av de mest framskjutna positionerna, fälls i hela sin längd i ett offensivt försök, men det hela äger rum just utanför straffområdet och Felix krediteras därför med en frispark och för detta ändamål inkallas Pontus som frisparksexekutör. Alltför många ben och kroppsdelar omöjliggör dock en bollpenetrering så Viggan fick börja om.

En hörna i den åttonde minuten indikerar att Viggan verkar hålla fast vid den nya 90-minutersdoktrinen. Samuel den ekvilibristiske, gör ett individuellt ryck på vänsterkanten och rundar allt som kommer i hans väg. Han når ända ner till motståndarnas sista försvarspositioner, där han nu börjar känna lukten av målvakten, och då passar han på att även runda denne och kan sedan elegant rulla in 2-0 till Viggan. Detta skedde i den 11:e minuten.

Minuten efter skapar Viggan ett långt anfall och belägrar Frankes territorium under ett bra tag. Men Frankerna var inte tandlösa utan efter ca 20 minuter etablerar även de en form av tryck nere hos de röda. Emellertid är dessa försök mer av den ineffektiva modellen, varför Kevin och de övriga inte behöver anstränga sig över hövan.

Hugo Ulfberg, tidigare även känd som Hörn-Hugo, fälls i ett avancemang på motståndarsidan, varvid en frispark utdelas till hans lagkamrat Pontus. Denne har vid ett flertal tillfällen fått ansvaret att sparka på bollen vid så kallade fasta situationer, och detta tydligen så pass bra att han även denna gång ges förtroendet. Men nära skjuter ingen hare, även om det nu blev ganska nära ändå, men inget mål denna gång.

Minuten efter, i den 24:e minuten, skapar Viggan ånyo ett osmotiskt tryck nere hos de gröna, och efter flera tappra försök kan Max Sjölund, mer eller mindre på kortlinjen, få på ett bra inlägg just över Samuels rågblonda kalufs men perfekt till den med huvudet före störtande Pontus Elfstrand, som huvudstupa nu elegant nickar in 3-0, vilket gav extra knorr på tillvaron för det 80-tal på läktaren som höll på Viggan.

I den 29:e minuten skall Pontus effektuera en hörna, men innan han lägger den, hinner han dela ut ett direktiv till Anton Wetterqvist, en välväxt back från Stocksund: ”Ställ dig vid första stolpen!”. Anton tog till sig uppmaningen och tillsammans med den bakomstående Jonte Vestman, bildade de två ett par nya Kaknästorn. Anton var sedan för övrigt ytterst nära att nicka in bollen.

Utan att verkar tjatig med att upprepa sig, men i den 32:a minuten fälls Hugo igen och vem slår frisparken? Jorå, Pontus Elfstrand! Viggan verkar ganska nöjda med 3-0, men håller sig ändå strikt till 90-minutersdoktrinen, även om man understundom släpper in de gröna på den egna planhalvan. Dessbättre testar de inte den berömda ”Gurkburken” och de röda kan därför koppla av för det mesta.

På slutet av halvleken försöker de gröna att åstadkomma en scenförändring, men ridåhalarna verkar ha gått för dagen, så Viggan rider ut stormen tack vare ett välorganiserat försvarsspel. Genom att samtidigt utsätta de gröna för snabba överrumplingsattacker dämpar man deras framåtanda. Den siratlige Anton skall i sammanhanget ha en eloge för ett bra fotarbete och för i övrigt rediga ingripanden.

Många voro de som antecknade sig för förtjänstmedaljer denna dag och en av dessa, som senare lämnade planen efter väluträttat värv, var den unge Max Sjölander, som efter sin långa konvalescens nu orkar mer och mer. Ovetandes om denna hägrande utmärkelse, tilldrar han sig ett gult kort för hög spark, vilket i sig kändes som lite av en omöjlighet, då Max inte räknades in bland de längsta på planen.

Sedan var det dags att gå in och stämma av huruvida man följt 90-minutersdoktrinen så här långt. När spelarna sedan åter släpptes ut i manegen fick ännu en Max chansen, Max Widlund, sedan Hörn-Hugo ådragit sig något å baksidan till och fått gå in i depå. Detta skedde redan i den 46:e minuten. I den 51:a minuten får Viggan en frispark som slås av Pontus förstås, men bollen kom att blockas flera gånger pga för hög spelardensitet framför målet.

Franke finns med hela tiden, även om de inte noteras för några alltför störande moment men får en hörna i den 55:e minuten. Minuten efter uppstår en kapplöpning mellan Samuel och Frankes målvakt. Loppet är ovisst in i det sista men med 3/100-delars marginal kom Samuel tvåa. Franke sticker upp i den 57:e med ett snett skott som går utanför, men på håll såg det lite oroande nära ut.

I den 60:e minuten gör Samuel en exakt kopia av det han gjorde i den 11:e minuten, men den här gången trängdes både han och bollen ut i den absolut sista sekunden. För att minimera risken för sammanblandning av de två Maxarna, som nu befann sig inne samtidigt, fick Sjölander låta sig ersättas av Oliver Kadak och allt detta skedde i den 60e minuten.

Kevin, som stått och stelnat till, tvingas till en bra räddning i den 61:a minuten sedan Frankerna visat framfötterna. Fyra minuter senare antecknas Felix Lundeberg, ej att förväxlas med Findus Lundeberg, för ett jätteläge men skottet blockas just i samma ögonblick det avlossats, men hörna blev det i alla fall.

I den 67:e kan Hjalmar Thorgerzon leverera en perfekt passning till Samuel. Hjalle följer med stora ögon vad Samuel skall göra med bollen och till sist får han se. Samuel fick på en riktig rökare men både han och Hjalle fick se bollen smita över ribban. Ett riktigt utsökt läge var det annars. Nu startar samtidigt en ny grön våg där Västeråsarna skapar sig en hörna i den 70:e och 76:e minuten.

Efter 73 minuter kallas Felix och Aggebo in för kvartssamtal, varvid Oscar Helmersson och Emil Persson släpps lösa istället. Oscar d.y. som är sprungen ur de egna ungdomsleden gör personlig karriär för andra gången. Första gången var i urpremiären mot Järfälla i våras. Även om han vid invägningen fick använda brevvågen, skulle han visa sig vara en tung förstärkning som tog för sig både på marken och i luften. Emil, ett hypotekslån från Stocksund och internt gående under aliaset ”Lime” gjorde sin premiär redan förra veckan.

I den 77:e får Samuel en kalasboll från Vicke Vire och framme vid Frankemålet försöker han med några snurrfinter, typ två dubbla Toplov, men bollen går ut till hörna. Mången Frank lär drömma mardrömmar om den reslige vikingen från Viggbyholm. Matchen börjar lida mot sitt slut och Frankerna gör sitt yttersta för att få resultattavlan att ändra sig, men det är svårt, ja omöjligt.

Kevin får dock göra en av sina kroppsförlängningar, när han i den 82:e medelst en utsträckt hand avstyr en farlighet till hörna. Minuten efter kommer Max W nästan helt igenom men fälls i sista andetaget. Samtliga på läktaren ropar ”Straff!” men domaren från Ljunsgbro är inte med på noterna, utan det blir ånyo Pontus som får sträcka på tårna igen, då det endast bidde en frispark av det hela.

I den 88:e spelar Pontus bollen till Oscar d.y. och alla tror att det blev mål, men bollen tippas till hörna. Vad skall det inte kunna bli av denne yngling? Minuten efter är det Hjalles tur att fällas, denna gång strax utanför straffområdet. Pontus som börjar få ont i stortån låter Samuel lägga frisparken. Denne får på en riktig mörsare som rinner igenom allt och alla, men målvakten hinner se vad som är i omlopp och slänger sig och stöter ut bollen i sista sekunden.

I den 90:e tar Samuel ner bollen vid mittplan och accelererar med stor frenesi mot målet, där spelar han in snett bakåt till Oscar d.y. som hinner skjuta två skott i bra läge men bägge blockas. Efter en del pin-ball-aktiviteter inne i straffområdet får Vicke Vire, tror vi, på ett halvlöst skott där alla håller andan,ända tills det framgår att bollen passerar just förbi den bortre stolpen. Franke får sedan en sista hörna och därefter blåses det hela av.

Först måste hatten av för de tre målen och de tre poängen och för att man inte vilade en halvlek, utan körde på i bägge två som vore de bara en. Bra jobbat alla! När hatten ändå är av, får vi passa på att tacka Clas Ohlson för de fina priserna till lotteriet, där tre lyckliga vinnare inte bara kunde åka hem med tre poäng. Ett stort tack även till korsbandskonvalescenten Simon Andersson som skötte speakeriet med den äran.

Slutet gott allting gott. Nu väntar Kungsängen borta på söndag 3 september och för den som inte kan få nog av Viggan blir det match bara några dagar efter, borta mot Karlberg onsdagen den 6 september och veckan avslutas sedan på söndagen den 10 september, då Österåker United kommer till Hägernäs kl 13.00. Väl mött då om inte tidigare.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29