Karlbergs BK - Viggbyholms IK FF 4-1 (4-1)
Onsdag 6 september 2023, kl 19.30 på Stadshagens IP

Efter att precis kommit hem från Kungsängens IP på söndagseftermiddagen, var det dags att sadla om för en ny resa nu in mot City och Stadshagens IP på onsdagskvällen, en mellanlandning innan den viktiga derbymatchen mot Österåker på söndag hemma på Hägernäs IP. Som har nämnts i annat sammanhang hade oddssättarna dammsugit Viggans sjukjournaler, för på annat sätt kan man inte tolka deras siffror: 1,1 för Karlberg mot 14 ggr pengarna för Viggan

Förvisso, Karlberg, nedan kallat KB, befann sig några våningar högre upp och hade inte lämnat efter sig några direkta negativa spår i tabellen på senare tid. Det hade däremot Viggan, om vi nu bortser från enpoängaren i söndags och de viktiga tre poängen mot IK Franke helgen innan. Dessförinnan dessa fyra poäng hade det varit tre poängmagra matcher på raken.

Dagens match gällde mycket för bägge lagen. KB-vinst och man skulle gå upp på samma poäng som Enskede IK, medan Viggan skulle kunna ta sig upp åtminstone ett hack. Det skulle vara lätt att dra kortet med bortförklaringar om sjukjournaler, men serien är lång och de tär olika på lagen så det brukar ändå jämna ut sig i längden. Fördelen är att många får chansen att visa framfötterna.

Kl 19.30 ställdes 44 framfötter mot varandra och matchen var i gång. Det tillhör inte vanligheterna att Viggan besöker Stadshagens IP, så det blev en ny upplevelse för många. Uppenbarligen var KB betydligt mer hemtama med anläggningen, då man redan efter två minuter kan inkassera sin första hörna. Två minuter senare kan Viggan få en frispark på vänsterkanten vars öde fortfarande är okänt.

I den femte minuten får Viggan till ett bra anfall, även om dagens upplägg mer var betonat på defensiva uppdrag, något som egentligen är det diametralt motsatta till vad gemene man i Viggan har uppfostrats med, men framåt bar det av, dock utan att man nådde ända fram som det heter. Två minuter senare får KB en dubbelhörna utan att någon blir särskilt orolig.

I den nionde minuten får KB till ett bra läge men Kevin är med på noterna och tar. Så här långt håller lagen likt två sumobrottare på att kolla in varandra och medan man gör det, så passar Viggan på med en frisk offensiv framstöt, där bollen till sist kommer till Viktor ”Vicke Vire” Wiklund, som får på kvällens rökare och utsätter målvakten för en lufttömmare, men han reser sig.

Det ser ganska bra ut för Viggan så här långt och alla verkar komma ihåg vad som sagts innan man släpptes ut. Riktigt bra gick det sedan i den 17:e spelminuten, då Lukas Nilsson på vänsterkanten får fram bollen till en lätt accelererande Pontus Elfstrand, som med hjälp av en vidvinkelsblick upptäcker Lukas ”Vispen” Hollingworth i ögonvrån.

En perfekt passning efterföljs sekunden efter av ett perfekt skott av Vispen rakt in i nätmaskorna och den unge speakern tvingades förkunna att Viggan tagit ledningen. Han skulle senare vid fyra tillfällen snart få informera om de egna framgångarna men med en betydligt högre decibelnivå än den nyss framförda informationen.

Viggan borde vid det här laget blivit varse vad som händer när man utsätter motståndarna för ett ganska tidigt baklängesmål, då de empiriska exemplen är många på vad som brukar ske. Detta hände även denna gång då Viggans mål blev som en adrenalinkatalysator för de idag rödklädda KB:arna. Viggan var för ovanlighetens skull ekiperade i vitt, som under den första halvleken skulle ge ett lite blekt intryck.

KB:arna skulle med tiden visa sig vara begåvade vad gäller att skapa hörnor och man kan efter 20 minuter få lägga sin tredje och det skulle komma mer av den varan. Viggan, som nu hamnat lite i passagerarsätet efter KB:s adrenalintillskott, kan dock effektuera två frisparkar efter varandra i den 21:a och 22:a minuten. Bägge lagda av Emil Persson. Inga noteringar om mål eller liknande finns dock dokumenterade.

Minuten efter får KB sin femte hörna men ännu ingen utdelning, särskilt som ett efterföljande skott gick utanför. I den 25:e kan en av deras mest flyfotade spelare från vänsterkanten slå in ett parallellskott precis framför mål och det hade räckt med en oklippt tånagel för att resultattavlan skulle ha ändrat sig. Men den skulle snart börja röra på sig.

KB hade nu tagit sig ur initialchocken och nu var det Viggan som fick springa och jaga boll och då KB var ytterligt skickliga på att just springa fort och med boll, och dessutom kunna passa den exakt till eventuella medspelare, så fick Viggan en ordentlig konditionsgenomkörare. Viggan hade lite svårare med just de bitar som KB var extra bra på denna dag.

Även om Viggans backlinje ibland kunde upplevas som en av Ellenius Buss ABs vita fordon framför Kevin, så fanns risken att flipperkulan skulle kunna studsa snett på ett vitt ben. Hittills hade den dock inte gjort det. Men, i den 28:e kom KB:s utdelning. Det blir Kamil Dawid Dudziak som blir den som lyckas dyrka upp Viggans försvar. 1-1.

För den som följt Viggans öden och äventyr utrustad med en kronometer den här säsongen, vet att man under de två nästkommande minuterna måste knipa så man blir vit i ansiktet. Om man nu inte gör det, så kan det nästan vetenskapligt bevisas att det blir ett nytt baklängesmål. Exemplen kan göras många.

Vad händer då? Jo, matchklockan har precis vridit sig två minuter och står nu på 30 minuter och då slår Kamil till igen, 2-1. Det är inte många som fattar något bland de med vita kläder, även om man innerst inne vet att det är ett axiom att det alltid blir ett nytt mål efter att två minuter gått. Om inte så är det ett exceptionellt undantag. Plötsligt leder KB med 2-1 även om det på inget sätt är orättvist.

Viggan har ett problem denna afton. Man tappar boll i uppspelsfasen och vid ett flertal tillfällen blir det livsfarliga kontringar och vid två av dessa blev det också mål. KB var absolut inte sena att utnyttja dessa tillfällen. Alla väntar nu bara att få gå in i omklädningsrummet för att kolla på spelplanen en gång till, då de yttre förutsättningarna hade skapat osäkerhet om var varje man skulle stå.

Fem minuter kvar till paus. Klockan står alltså på 40 minuter. Hela Viggans lag utgör ett vitt hav framför Kevin, samtidigt som ett icke oansenligt antal röda KB-spelare försöker hitta luckor i den vita massan. Rikard Lindqvist, numer antecknad som överlöpare till KB sedan många år, lyckas hitta en lucka och prickskjuter in 3-1. Viggan hade under en period uppträtt som nervösa panelhöns i det egna försvarsområdet, eller rättare sagt, man hade tvingats till det på grund av en viss hydraulisk röd press.

Ja, så var det det där med 2-minuterssyndromet. Matchklockan hade ånyo vridit sig två minuter när Kamekaze-Kamil slår till för tredje gången i den 42:a minuten och nu stod det plötsligt 4-1. Från ett drönarperspektiv skulle man kunna se att KB gick efter ett visst sick-sack-mönster när man passade och när man sköt, då målen upplevdes som ganska likartade.

I pausen gällde det nu därför att komma över KB:s strategiska upplägg, för att undvika fler ovälkomna besök av Kamil & Co. Resultatmässigt får man nog anse att Viggan kommit över något strategiskt material, åtminstone att döma av hur den andra halvleken kom att utspela sig. Men det där med bolltapp var ändå något man fick leva med även under den andra halvleken.

KB var skickliga på att ta sig ända ner till kortlinjen för att därifrån slå in för Viggan obehagliga parallellpassningar. Sedan var det det där med passningarna också, som ibland kom motståndarna tillgodo när de minst önskades. I 55:e minuten har Lukas Nilsson och Vispen något bra på gång och hade passningen nu varit perfekt hade KB fått problem.

Tre minuter senare kommer Vispen farande på vänsterkanten. Då målvakten verkar uppvisa ett gott självförtroende genom att vistas en bit utanför sin jurisdiktion, så utnyttjar Vispen detta läge och skickar iväg en testballong med god fart, dock inte tillräckligt fort för att den skulle gå över huvudet. Men sträcka på armarna fick han, målvakten.

I den 59:e minuten skapar Viggan ett bra uppbyggt anfall, men i slutändan blir det en frispark för KB och minuten efter får de även sin sjunde hörna. I den 65:e minuten kommer Vispen ånyo framfarande i en giftig räd men får se bollen passera kortlinjen. I den 67:e släpps Tom, StorMax och Oscar J:r ut i manegen.

Strax efter får KB sin åttonde hörna och i den 70:e minuten bryter StorMax Widlund igenom KB:s försvar, men när han skall till att osäkra, blåses han lite oväntat av för offside. Två minuter senare får KB en frispark i bra läge varvid målvakten känner sig så pass trygg att han låter sätta sig i mittcirkeln. Han klarade sig från överraskningar samtidigt som KB fick sin nionde hörna.

Med en kvart kvar är det dags för nästa utsläpp och den här gången är den Benjamin Sohl och Kadak som släpps ut på grönbete. Viggans insats under den andra halvleken är klart bättre, samtidigt som KB säkert var ganska nöjda med att ha gjort fyra mål under oförskämt korta tidsperioder. I den 85:e minuten får KB på en riktig raket som Kevin dock tar hand om. Två minuter senare skjuter Pontus över och strax därefter kan Lukas Nilsson lägga ett parallellinlägg just framför KB-målet men inga vita framfötter syntes.

Matchen avslutas med att KB får sin 10:e hörna och sedan var nog alla glada att matchen var slut, så att man kunde koncentrera sig på uppladdning inför helgens utmaning. Oddssättarna fick rätt men Viggan skall ha en eloge för att man aldrig gav upp oavsett hur mörkt det var på Stadshagen. Förhoppningsvis är Samuel och Jonte tillbaks till på söndag så att vi kan återgå till lite mer av Viggans normala upplägg. Ett synnerligen svårt motstånd gjorde det svårt för mången att visa sina framfötter denna afton men alla kämpade och gjorde sitt bästa.

/Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9

Laguppställning
Kevin Lund
Luca T. Kullenberg (71)
Emil Persson
Pontus Elfstrand
Axel M-Moulin (64)
Lukas Nilsson
Lucas Hollingworth
Hjalmar Thorgerzon (64)
Marcus Aggebo, K (64)
Viktor Widlund
Anton Wetterqvist (71)
Olivier Kadak, ers (71)
Benjamin Sohl, ers (71)
Oscar Helmersson, ers (64)
Max Widlund, ers (64)
Tom Gyldorff, ers (64)
Lucas Segerdahl, ers
Sebastian Fjäll (MV), ers

Målgörare
Lucas Hollingworth (20)

(se skytteligan)

Gula kort
-

Röda kort
-

Domare
Marcus Holmberg, HD
teodor Jonsson, AD1
Michael Torres, AD2

Matchens VIKing
Lucas Hollingworth

Matchens VIKing

Publik
300 personer

Väder
+15, mulet


Kalendern

Kalender