Viggbyholms IK FF - Hudiksvalls FF 3-0 (0-0)
Lördag 16 september 2023, kl 16.00 på Hägernäs IP

Lördagen den 16 september bjöd på en riktig fin inramning, med allsköns grönska på såväl plan som vid publikområdena, allt under en värmande sol från en klar himmel. Det var som upplagt för en perfekt fotbollseftermiddag. För ovanlighetens skull började matchen kl 16.00 i stället för normalt 13.00, kanske en eftergift till besökande Hudiksvalls FF som hade en lång bussresa bakom sig. Men ca 100 åskådare skippade middagen och kom.

Viggan hade ju tidigare varit uppe på nordliga breddgrader då man den 21 maj hade mött Hudik uppe just i Hudiksvall. Den resan hade ju kunnat vara betydligt trevligare med tanke på stadens Glada-epitet. Då åkte Viggan på stortorsk med 5-0 och målen kom som på radband i begynnelsen av matchen. 3-0 efter bara drygt 20 minuter säger det mesta.

Hudiksvall eller Huffarna som de också kallas, hade tidigare även anor från division 1. Förra året hamnat man dock på en tredjeplats i division 2, inte långt efter Stocksund och Österåker. Detta år hade man nog därför laddat batterierna lite extra för ett nytt avstamp mot nya höjder, även om det hittills kanske inte gått riktigt som man tänkt sig efter sommaren, då en viss dränering av spelare hade skett.

Viggan, som led av ungefär liknande symtom, hade själva en frånvarolista på sju konvalescenter som nu tillfälligt omskolats till publik. Inför matchen låg Huffarna på 34 poäng, medan Viggan låg på 27 poäng och jagades av en klunga som också ville hålla sig så långt borta från kvalstrecket som möjligt. Huffarna sneglade nog fortfarande uppåt i tabellen, men avståndet hade växt under sensommaren.

Även om oddssättarna hållit sig lite i bakgrunden, så hade coach Björknesjö i alla fall ett odelat förtroende för sitt manskap, och gick därför käckt ut dagen innan match och utlovade segerbankett å lokal i Danderyd vid vinst. Med ett sådant grundmurat förtroende för sina trupper syntes det svårt att kunna förlora, trots en historisk evidens om motsatsen.

För de som var med uppe i Hudiksvall i våras, och fortfarande lider av sviterna från röd/vit färgblindhet, då Huffarna hade vita tröjor och röda byxor, medan Viggan hade röda tröjor och vita byxor, blev dagens kläduppsättningar mer vilsamma för ögonen. Nu kom Huffarna i svarta byxor och getingfärgade tröjor, vilket gjorde att man lätt kunde hålla isär de bägge lagen.

Nåväl, kl 16.00 blåses det till drabbning och Viggan är inte sena att hitta taktpinnen, vilket leder till en första hörna redan under inledningsminuten, som Victor Widlund får äran att effektuera. Lagen känner lite å varandra initialt och i den femte minuten får Jonte göra en av sina klassiska brytningar, som bara Jonte kan.

Minuten efter kommer en boll med rimfrost på från Viggans bakre regioner. Samuel och målvakten jagar ikapp om vem som skall komma först till bollen. Målvakten har lämnat sitt revir långt bakom sig och hinner först, varvid han också kan nicka bort bollen från en snopen Samuel. Samuel får dock en ny chans några minuter senare, sedan Vispen Hollingworth lagt in en passning men målvakten hann vara med på noterna.

I den 12:e minuten får Huffarna ett farligt frisparksläge dock utan mätbart resultat. Däremot är Max Widlund ytterst nära minuten efter i en av sina soloräder men resultatet här blir bara till en hörna. Max är nu riktigt i stöten och i den 15:e minuten kommer han den här gången på högerkanten, vilket leder till en hörna som Aggebo strax därefter nickar utanför.

I den 20:e får Huffarna en hörna och minuten efter skjuter man både över och utanför på en och samma gång. Max, som måste ätit något extra till frukost denna dag, kommer ånyo som ett ensamt lokomotiv i den 25:e minuten. Han är nära att runda målvakten men kommer lite för långt ut på högerkanten. Tre minuter senare har Huffarna ledsnat på hans soloräder och fäller honom helt sonika.

Benji testar sina skor i den 32:a minuten men får se skottet gå över. Max har hittills haft max-otur med sina soloräder, men nu laddar han för fullt igen i den 33:e minuten. Han kommer med expressfart mot målet men fälls i steget 40 centimeter från straffområdet. Domaren är obeveklig och dömer en frilägesutvisning på nr 4 i Hudik.

Samuel utses till frisparksexekutör och tar i för kung och fosterland. När röken väl lagt sig visade det sig att skottet tagit i muren och enbart skapat ett oräkneligt antal blåmärken. Även om Huffarna nu urskiljer sig på planen genom sin randiga ekipering, skapar man inte särskilt mycket, åtminstone inte framåt, och det gällde även innan nr 4 fick lämna manegen.

Men det man gjorde, gjorde man bra och även om man aldrig lyckades penetrera det röda försvaret så var man duktig på själva bollhanteringen sinsemellan. Man skapar exempelvis ett bra frisparksläge i den 39:e minuten men inte ens denna gång rörde sig resultattavlan. Minuten efter får Viggan en hörna som Pontus tar i för mycket på så att bollen seglar över allt och alla.

Innan domaren blåser av för halvtidsvila, hinner Huffarna med en hörna i den 43:e minuten, men efter det fick alla gå in till sig och analysera vad som hänt respektive inte hänt. Även om det vid en snabb okulär besiktning syntes vara en jämn tillställning, så måste Viggan ändå få tillgodoräkna sig en poängseger, efter bl a Max Widlunds torpedliknande soloräder.

Ny halvlek och frågan var nu hur det hela skulle utveckla sig. I våras låg Viggan vid det här laget under med hela 3-0 och nu stod det 0-0 med vissa förhoppningar. Viggan tar ånyo tag i dirigentpinnen i den 57:e minuten, då Max passar in till Vispen Hollingworth som efter ett drömläge gömmer ansiktet i händerna sedan han skjutit över.

Även om Huffarna nu insett att man är en man mindre och är klädda som getingar, uppträder man ändå som voro man humlor, vilka flyger trots att de aerodynamiska förutsättningarna inte finns, men då de inte vet om detta så flyger de ändå. Så gör också Huffarna, och spelar nu till och med lite mer alert än när man var fulltaliga.

De flesta bollduellerna utspelas på mitten och det är kamp om varje kvadratcentimeter. Trots att man är en man mindre trycker man på efter bästa förmåga och lyckas skapa en hörna i den 61:a minuten. I den 63:e får man dessutom en frispark i farligt läge ca 7 meter från hörnflaggan. Huffarna har alltså inte gett upp hoppet om att få åka hem med tre poäng.

I den 64:e skapar Viggan ett kanonanfall som avslutas med att Benjii halvliggandes får på ett riktigt tungt skott från nära håll, men bollen fastnar i målvaktens toraxområde. Minuten efter är Viggan riktigt på alerten men skjuter i fel sida av målburens nätgavel. Ganska bra läge annars. Viggan är inne i ett flow nu och skapar en hörna i den 66:e, sedan Samuel varit ytterst nära att komma igenom.

I den 73:e kan Huffarna antecknas för en hörna, dock utan att någon tar någon större notis om den. En kvart kvar av matchen och alla undrar hur det skall gå, inte minst coach Björknesjö. I den 76:e skjuter sig Viggan trötta framför Huffarnas mål i ett flertal försök att få till en förändring på resultattavlan. Men det blev bara en hörna.

Pontus placerar bollen vid den högra hörnflaggan, medan större delen av de röda spelarna trängs framför målvakten. Bollen är plötsligt i luften, något som också Jonte Vestman blir uppmärksam på. Han sätter fram huvudet tillräckligt mycket för att få pannkontakt med bollen. Om det lyckas brukar det bli mål när Jonte är i farten, och nu intar han definitivt en stabil andraplats i den interna skytteligan. 1-0.

Minuten efter skickas Tom Gyldorff och Lukas Nilsson in i manegen, medan Benji och Max får belägra avbytarbänken. Då 75% av Viggans forwardsbestånd är konvalescenter och Max just lämnat arenan, beordras Tom, en av Viggans meste backar under de senaste två decennierna, upp som forward, vilket måste ha varit en upplevelse att få se vad som tilldrager sig på dessa breddgrader.

Ny Vigganhörna i den 84:e minuten och efter att ha gnällt lite kring den låga verkningsgraden på lagda hörnor, upplever man det nu som att Gud hör bön. Ty hur skall man annars tolka det när Viggan gör sitt andra hörnmål i matchen och det görs av ännu en back. Det var åter Pontus fick förtroendet att skicka iväg hörnbollen. Den här gången är det Aggebo som först får syn på lädret i luften. Han nickar fram bollen till Anton Wetterqvist, som elegant nickar in 2-0. Jubel i busken och coach Björknesjö tar sig mot byxans bakficka.

Men det är inte över än. Grindarna öppnas i den 89:e minuten och Rasmus Björner släpps ut i manegen för första gången i sin röda mundering, samtidigt som han möter Vispen i utgången. Två minuter senare får Samuel på ett kanonskott från Kruppwerken, som målvakten nästan blir medvetslös av, men han lyckas ändå få ut bollen till vem? Jo, till Rasmus som trycker in 3-0 och vilket premiärlejon, mål efter att bara ha varit inne två minuter.

När domaren till sist blåser av matchen står det 3-0 till hemmalaget på resultattavlan och Viggan har fått till en riktigt bra revansch efter debaclet uppe i Hudik i våras. Plötsligt ligger vi nu bara fyra poäng efter Hudik och då det visar sig att avståndet till Svenska Cupen inte är så långt om man kommer bland de sex bästa i tabellen, så kan spänningen bli än större nu i höst.

Viggan klättrade i tabellen, vilket sedan firades högtidligt å lokal i Danderyd genom coach Björknesjös generösa försorg. Han trodde på sitt manskap och de i sin tur såg fram emot en fin middag om aftonen efter matchen och gav allt. Nu återstår endast fem matcher av de ursprungliga 26, där Kvarnsveden först står på tur nu på lördag i Borlänge.

Därefter följer två hemmamatcher på raken, först mot Sandvikens AIK och sedan IFK Uppsala. Den enda återstående bortamatchen är sedan FC Arlanda innan serien avslutas den 22 oktober, då FC Gute får åka upp till Hägernäs IP. Även om fem matcher återstår måste en stor eloge redan nu utdelas till samtliga i Viggan som kämpat och trotsat alla experters illasinnade spådomar.