Kvarnvedens IK - Viggbyholms IK FF 0-6 (0-4)
Lördag 23 september 2023, kl 13.00 på Stora Ensoplanen

Lördagen den 23 september startade bussresan upp till Borlänge kl 08.30 och matchen mot Kvarnsvedens IK. KIK, som kom åtta förra året i division 2 Norra Svealand, har i år brottats med bottenkänning under större delen av säsongen och nu befinner man sig fast förankrade längst ner i kölsvinet.

Enligt Viggans egen arkivarie har laget från Dalarna efter sommaren bytts ut mot betydligt yngre förmågor, där de flesta såg dagens ljus så sent som 2005. Trots denna belägenhet i den allra nedersta regionen av tabellen, kunde Kvarnsveden uppvisa arenafaciliteter som kunde få vilken stockholmare som helst att kippa efter andan.

Två fullstora arenor, en med riktigt gräs och en med konstigt gräs samt en stor inomhushall med konstigt gräs. Dagens match skulle utspelas på arenan med konstigt gräs. Den hade dessutom två rekorderliga läktarbyggnader med tak på var sin sida av planen. Efter resan har det nu äskats till kommunen om en till läktarenhet. Vi spelar ju i division 2 och då skall ju folk kunna få sitta.

Viggan, som hade fått börja höstsäsongen med tre raka förluster som ofta utspelats i fuktig väderlek, har efter dettta genomgått en torktumlande utveckling, där matcherna oftast spelats i uppehållsväder och framförallt med en helt annan utdelning poängmässigt. Eller vad sägs om sex matcher med endast en förlust och en oavgjord?

Även om Kvarnsveden nu endast blickar framåt mot 2024, så måste Viggan å sin sida fortfarande snegla nedåt, för att se till att hålla avståndet till de mer olycksaliga motståndarna som kämpar precis ovanför vattenytan vid Plimsoll-linjen. Viggans tre senaste matcher har dessutom inbringat nio poäng och en målskillnad på 10-0 vilket borde ge råg i ryggen.

Kl 13.00 blåstes det till spel under en näst intill klarblå himmel, skymd endast av några vilsekomna molntussar. Det var därför inte konstigt att Samuel Östlund, med dessa klara siktförhållanden, redan i den första minuten kunde avfyra en rökare som dock målvakten tar. Bra öppning för de långväga gästerna.
Jonathan Vestman, alias Jonte, som inför dagens drabbning suttit med två gula kort på handen, kan i den sjunde minuten inte hålla sig, utan gör en av sina berömda prolongeringsmanövrar med sitt högra stödben på kortlinjen, vilket vanligtvis brukar stoppa eventuella motståndarframfarter. Så även denna gång. Därmed fick Jonte full hand med sina tre gulingar och får nu vila nästa gång.

Än idag ligger krutröken tät över Stora Ensoplanen i Borlänge efter det att Viggan testat alla typer av krutladdningar, då de lade av sina rökare mot den stackars målvakten i KIK-målet. Efter Jontes gula kort testar exempelvis Hjalle med en rökare, men den fick han se gå över, bortåt Hedemorahållet.

I den åttonde minuten fälls Max Widlund på högerkanten i ett ganska bra läge för en frispark, men inga noteringar om eventuella farligheter föreligger sedan den slagits. Minuten efter gör Viggan sitt första mål tror alla, men inte linjemannen så fortsatt 0-0. Men Viggan skulle komma att få utdelning på sina försök längre fram.

Typ i 17:e minuten. Pontus Elfstrand, som seglat upp som en riktig assistkung på sistone, kan i en större folksamling framför KIK:arnas mål få fram bollen till Samuel. Denne, omgiven av svärmande ungdomar från Kvarnsveden, försöker ivrigt komma loss och måste till sist göra en dubbel Tuplov och vrida sig runt den egna axeln, och det på en femöring av den gamla storleken, och skjuter.

Ett riktigt snyggt mål, där nätet putade ut ordentligt och 1-0 till Viggan kunde noteras. Minuten efter gör Lukas Hollingworth, alias Vispen, en imponerande genomskärare som avslutas med en riktig pärla som tog i sittfläsket på någon dalmas. Vispen gjorde för övrigt ett mycket piggt intryck på den församlade publiken denna dag.

Nu luktar det krutrök på riktigt och inte blir det bättre när Victor ”Vicke Vire” Wiklund minuten efter, alltså i den 19:e, avfyrar ännu en riktig stänkare. Den bollen passerade över målställningen och har inte setts till än, då man i Orsa nu har gjort anspråk på bollen. Minuten efter skjuter någon, en idag ännu ej känd spelare i rött, ytterligare ett hårt skott men elevationsvinkeln är fortfarande för stor.

I den 23:e sträcker sig den siratlige assistkungen Pontus och når bollen med huvudet, men då han hade huvudet på skaft även denna gång så nickade han över. Tre minuter senare är den målhungrige Samuel på skotthumör igen, men den här gången skjuter han både över och utanför samtidigt. I den 27:e minuten avlossas flera skott mot den gröna målvakten i Kvarnsveden utan att något passerade honom.

Men Viggan ger inte upp, även om alla tårna vid det här laget är blå av alla skottförsök. När man i den 29:e åter testar skottlyckan, så dröjer det till sjätte eller sjunde försöket innan Benjamin Sohl hittar en lucka och kan skicka upp bollen i en av de övre nätrutorna och nu ledde Viggan med 2-0.

Det går bra nu och efter 34 minuter fixar Vispen en hörna som Pontus effektuerar. Viggans backlinje,som verkat tävla om att komma tvåa i skytteligan efter Samuel, gör nu ytterligare ett försök att få till det. På Pontus hörna så försöker Marcus Aggebo att nicka men målvakten får den på näsan.

Men den fastnar inte i den, utan går ut igen och vem håller sig framme då? Jo Jonte, som med en ny nick ger Viggan ledningen med 3-0, samtidigt som han själv intar andraplatsen i skytteligan med sina fem mål. Inte illa för att vara en vänsterback med ekvilibristiska brytningsegenskaper.

I den 38:e minuten får Pontus till ett perfekt inlägg som den reslige Vispen är ytterst nära att nicka i mål, men får se bollen passera ribban med en hårsmån. Som ni märker är det bra tryck från de röda och när så halvleken är så gott som slut håller sig den målhungrige Samuel framme igen.

Den här gången är det Vispen som är bollassistent och förpassar lädret vidare till nyss nämnde Samuel. Denne är åter omringad av dalmasar i blått och hur han än slingrar sig är det stört omöjligt att göra sig fri. Han tar då till det gamla Tuplov-tricket och efter några rotationer kan han till sist få iväg ett skott. 4-0.

Den andra halvleken har just börjat och Pontus kan slå halvlekens första hörna efter sju minuter utan att det innebar något rent resultatmässigt. Två minuter senare kan Benjamin lägga en räkmacka fram till Pontus som står fem meter framför mållinjen. En liten lätt bredsida hade nog räckt för att få in Viggans femte mål. Det blev faktiskt också en bredsida men bollen rullade utanför.

I den 55:e minuten avlossar Vispen stora kanonen, vilket leder till en hörna som Vicke Vire kan lägga, dock utan att resultattavlan ändras. I den 58e minuten är det Benjis tur att testa skottlyckan och han är dessutom ytterst nära, men domaren hittar dock något som skulle kunna ge Viggan möjligheten att utöka sin ledning.

Ty han pekar på straffpunkten, en förmodad hand kan ha varit anledningen till denna straffåtgärd. Vem stegar fram om inte den väletablerade straffläggaren Samuel Östlund. Efter några förmodade himlanden med ögonen och efter att ha kastat luggen till rätta är han redo. Han gör inget misstag. Nu leder Viggan med 5-0.

Det måste vara rent omöjligt för någon att hålla reda på hur många skott som avlossades denna dag, men small gjorde det när ljudvallen spräcktes och bollarna for upp i stratosfären. I den 65:e minuten skjuts det hejvilt och det hela avslutas med att Vicke Vire skjuter över.

Efter 66 spelade minuter kan Pontus få utdelning i form av ett mål, efter en riktig rökare som testade hållbarheten i nätet. Snyggt anfall, snyggt mål av assistkungen. Nu leder Viggan med klara 6-0 och det är nu ren defilering och man tycker nästan synd om de stackars dalmasarna, som envist kämpar emot.

I den 71:a minuten är Vispen i farten igen och hivar iväg ett skott som dock tas. Vicke Vire, som också vill komma med i målprotokollet, gör en imponerande soloräd genom halva Dalarna innan han kommer i skottläge. Bra tungt skott som dock viner just över aluminiumramen. Snygg insats!

Kevin, som trodde han skulle slippa duscha efter matchen, tvingas göra en räddning i den 75:e minuten, vilket måste ha fått honom att vakna till liv med tanke på hur mycket de röda hade utsatt den gröne målvakten på andra sidan. Två minuter senare skapar och lägger Lucky Luke Nilsson en hörna.

I den 83:e skapar Pontus ett jätteläge och man riktigt känner hur han är beredd att sträcka händerna i luften och utbrista i en nyinövad målgest. Skall bollen gå in? Målvakten i den gröna dressen hade glömt att klippa tånaglarna på morgonen vilket hans lagkamrater nu uppskattade till max. Sex mål i baken fick räcka.

Kvarnsveden hann med att fresta Kevin med ett skott till när två minuter återstod, vilket förmodligen gjorde att han blev tvungen att tvåla in sig efteråt. Viggan kom, såg och segrade, eller som Romarna sa en gång i tiden: VIGGAN VIDI VICI.

Ännu en trepoängare var bärgad, den tredje på raken och samtidigt 10 mål gjorda och inget insläppt. Nu återstår alltså endast fyra matcher varav tre skall utspelas på hemmaplan. Först ut på banan är Sandvikens AIK nu på söndag kl 13.00. Vi får hoppas att Viggans höstform håller i sig.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30