Viggbyholms IK FF - FC Gute 3-0 (1-0)
Söndag 22 oktober 2023, kl 14.00 på Hägernäs IP

Då hade dagen kommit när den sista seriematchen skulle spelas för säsongen och det var mot FC Gute, laget som besegrat Viggan nere på Gotland med 4-3. Det var en typisk kall höstdag med molnen hängande just över huvudena, men det var vindstilla, något säkert gotlänningarna uppskattade, då färjorna till och från ön dagen innan hade behövt ställas in på grund av stormen.

Dagen till ära uppträdde gutarna därför i gråa tröjor istället för de vanliga orangefärgade, men det behövde ju förstås inte ha något att göra med en krabb överresa. Viggan kunde ju å andra sidan njuta av att ha varit i Visby den 10 juni, då det var strålande sol, så lite flyt måste man ha. Om någon undrar över hur gotlänningarna löser resan rent logistiskt, så åkte de över med färjan som går 07.30 från Visby och hem 19.30 och i Visby 22.30.

Sista seriematchen och egentligen hade ju inget av lagen något att direkt spela för, då bägge lagen inte kunde göra några större truppförflyttningar, vare sig uppåt eller neråt. Men Viggan, som innan matchen låg på en sjundeplats, hade hört att om man kunde peta ner Hudiksvall från sin sjätteplats, så skulle man kunna hamna i Svenska Cupen-lotteriet och det skulle visa sig vara tändvätska nog för att lysa upp denna dunkla hösteftermiddag.

Det är inte var dag man får spela på naturgräset den 22 oktober, men denna dag fick man och samma gällde faktiskt även förra året, då Viggan på samma dag spelade kval mot Forsbacka. Nu skall det i ärlighetens namn sägas att planens kondition inte var av högsta klass, vilket också understundom påverkade spelets kvalitet, där framförallt passningarna kom att påverkas.

Kl 14.00 blåstes det samtidigt till spel på sju arenor i division 2 Norra Svealand. Knappt hade domaren fått pipan ur munnen förrän Viggan skapar ett mycket farligt läge, på gränsen till jätteläge. Som om detta inte skulle vara nog, fick Samuel Östlund, för övrigt omslagspojke på matchprogrammet, i den andra minuten på en riktig rökare som smet just över på gränsen till utanför.

Under denna första femminutersperiod visade Viggan upp ett adrenalinbestånd som var mäkta imponerande och man satt lite till mans och väntade på att proppen snart skulle åka ur så att Viggan kunde få ta ledningen. Men så gick det nu inte. Istället var det Gute som började återhämta sig från båtresan och kan skapa en hörna efter sex spelade minuter. Nu kom en seg tiominutersperiod då det var ganska jämnt på planen.

Det mest spektakulära som syntes så här långt, var nog annars nr 10 i Gute, Neil Hillion, som spelade i badbyxor från Speedo, eller så hade han helt enkelt rullat upp byxbenen för att de skulle se ut som badbyxorna gjorde i Mölle i början av 1900-talet. Hursomhelst, såg det mycket lustigt ut. Annars var det mest ställningskrig på planen som mer och mer började likna en nyplöjd höståker.

Viggan får till en hörna efter en dryg kvart och Rasmus Björner, alias Ralle, är ytterst nära att ta sig igenom hela det gotländska försvarsarrangemanget men når inte ända fram. Men en som gör det, är den blonde och högreste Samuel Östlund, som tillbringar sina dagar på kontoret på familjeföretaget ”En smak av Gotland”. Och han gör det med bravur i den 22:a minuten, då han accelererar sig fri och skjuter pricksäkert 1-0 till Viggan och jubel i busken.

Ralle Björner, som nyss var nära att ta sig igenom, får ett jätteläge att göra mål efter 29 minuter men nicken går just utanför. En annan som har huvudet på skaft är den lille Aggebo, som rör sig lika ledigt i luften som på marken när han nickar. Viggan skapar en hörna i den 35:e minuten, men det känns nu som Gute går för en kvittering, något som inte minst märks av att det blir fler och fler fotspår inne framför Kevin.

Med fem minuter kvar av halvleken har gotlänningarna gjort en egen ”Valdemar Atterdag” och mer eller mindre belägrat den röda köttmuren framför Kevin. Trots att man täcker upp för det mesta, hindrar det ändå inte Kevin från att visa vad han går för. Till sist blåser domaren av halvleken och Viggan var nog glada att de stod emot pressen på slutet. Gutarna var nog lika glada att man stod emot i början av halvleken.

Den andra halvleken inleds med att Viggan får en hörna efter två minuter, vilket lovade gott sett med röda ögon. Gutarna får två minuter senare ett farligt frisparksläge, som man utnyttjar så pass väl att det även blir till en hörna i slutändan. Gutarna skapar en hörna till i den 54:e minuten och nu ligger de på för en utjämning. Vigganledningen skickar in några utvilade pjäser i den 64:e minuten, då Axel och Vispen släpps ut på åkern.

Verkar som det fungerar som ett vitamintillskott att döma av vad som händer framöver. Samuel hamnar i den 66:e minuten i en löpduell som följs närgånget av publiken. Skall han få till det igen? Samuel fälls dock och förväntar sig någon form av juridisk utdelning, men detta uteblir till den fallnes stora besvikelse. I sekvensen efter skjuter den hårdskjutande Benjamin Sohl just över Gutarnas horisontella målbegränsning.

Samuel ger sig inte och i den 71:a skjuter han stenhårt i stolpen så att aluminiumjonerna flyger om det, men bollen går snett ut istället för snett in. Han är dock fortfarande på hugget minuten efter, då han gör en imponerande raid på vänsterkanten, innan han precis innan kortlinjen gör en kraftig 90-graderssväng och passar in bollen precis framför mål. Den nyutsläppte Vispen Hollingworth stod så pass välplacerad att ha bara behövde bredsida in 2-0.

Ryktena sade samtidigt att Järfälla ledde över Hudiksvall, vilket ingick i Viggans förhoppningar och en 2-0 ledning mot Gute gjorde absolut inte saken sämre. Detta skedde alltså i den 72:a minuten. Minuten efter skickar Samuel en liknande passning framför mål, där Benjamin är ytterst nära att glidtackla in bollen i mål. Men två minuter senare är Gute farligt nära då man skjuter just utanför Kevins ena stolpe.

I den 80:e minuten har Gute en nick som går just ovanför Kevins ribba. Gutehörna i den 83:e och plötsligt börjar det kännas lite nervöst och i den 90:e skjuter man utanför igen. Men Axel Macquart-Moulin kan i den andra övertidsminuten göra ett sologenombrott, som avslutas med att han lurar en back och sedan skjuter, efter en kraftig 90-gradersgir, vilket ger 3-0. Riktigt propagandamål.

Minuten efter håller Lukas Nilsson att gå med bollen hela vägen in över mållinjen men stoppas just vid kritlinjen. Kevin får sedan plocka fram sina 47:or och hinner göra en avancerad fotparad innan domaren blåser av. Hudiksvall har fått stryk och därmed hamnar Viggan på en sjätteplats och är med i Svenska Cup-lotteriet på allvar.

Viggan kan som nykomlingar lämna planen och säsongen med 40 gedigna poäng, långt mer än någon vågat hoppats på och kan känna sig enormt stolta över vad man presterat under året. Nu väntar den långa vintersäsongen innan det är dags igen för en ny säsong i vår.

Lobergs förtydligande:
Stockholms Fotbollförbund har tilldelats 12 platser i Sv cupen för 2024/25. Har vi tur får vi den 12:e platsen och får delta i Sv. cupen nästa sommar. Vi avvaktar.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32 Bild 33