Viggbyholms IK FF - FC Arlanda 1-1 (1-0)
Lördag 13 april 2024, kl 13.00 på Vikingavallen

Då var det dags för den tredje omgången för säsongen och den femte matchen mot dagens motståndare FC Arlanda, som vi först mötte i division 3 för två år sedan, då de vann serien och vi kom tvåa och kvalade oss upp till division 2, där lagen åter möttes förra året. Tre oavgjorda har det blivit, inklusive dagens match samt varsin seger.

Arlanda, som inför matchen låg överst i tabellen, stod som favorit hos oddssättarna, kanske lite beroende på Viggans något tama inledning i premiären. Annars hade ju Aftonbladet haussat Viggan och placerat dem på en tredjeplats när serie var över. Men Aftonbladet var ju ganska dåliga på att tippa redan förra året.

Arlanda hade tidigare slagit IK Franke med 3-1 och Skiljebo med 2-0 och kunde tillsammans med Viggan ståta med att ha gjort flest mål i tabellen då, fem stycken. Viggan hade ju gjort alla sina mål mot Farsta i den förra omgången. Matcherna mellan Viggan och Arlanda brukar av hävd vara mycket jämna och så blev det även denna gång.

Viggan inledde mycket aggressivt och satte sig säkert i respekt hos de vita gästerna när man tryckte på för fullt. Den första kvarten var riktigt bra från Viggans sida och Coach Björknesjö måste nog ha myst i det tysta framför avbytarbänken. Trots att ett fullfjädrat lag kunde ställas på fötter, så räckte fingrarna inte riktigt till för att räkna dem på konvalescentbänken.

I den 16.e minuten vaknar nog en och annan till, då Arlanda får på en riktig stänkare som den gracile Kevin Lund i Vigganmålet tvingades att förlänga sig själv med 20%, för att därigenom kunna tippa bollen till hörna. Uppenbarligen fick detta något att tända till hos den flyfotade forwarden Samuel Östlund fyra minuter senare.

Han får ett perfekt pass av Eric Rylander och efter att ha lagt i fyran, driver Samuel snett in mot målet, innan han avlossar den nu legendariska kanonfoten. Man hör en ljudbang men när den väl når örat, har bollen redan tagit plats inne i nätmassorna och Viggan kan stolt konstatera att man leder med 1-0.

Men det skottet fick samma effekt som att peta i en myrstack. Plötsligt fick gästerna luft under fötterna och skapar en hörna minuten efter Samuels mål. Därefter pressar de på som om livet stod på spel. Men denna dag finns inte ett enda ont ord att säga om någon av Viggans lagdelar. Försvaret var så gott som helt klanderfritt vilket var skönt att se.

Otto Levin, hade fått iklä sig Jonte Vestmans roll som vänsterback, då denne hade en liten känning i tassen. Markus Aggebo, som i vissa kretsar går under benämningen den ”flygande keruben”, gjorde ingen besviken med sina luftfärder och han kunde dessutom hålla luftrummet fritt framför Kevin. Hampus Svensson lättmanövrerade fötter svarade för både en och två smörpassningar och utgjorde en resolut stoppkloss för varje motståndare.

Samuel kan sedan efter 25 minuters spel prestera 9.02 sekunder på 100 meter och hinner upp en boll som han skickar in precis framför mål, där Eric Rylander alias ”Rylle” är placerad. Denne gör en dubbel Tuplov kring egen axel, men svarar samtidigt för ett mindre hål i ozonskiktet, varvid bollen trots allt nästan når fram till Oscar Helmersson av luftvirveln. Bra läge annars.

Sedan kan Arlanda skapa lite turbulens i luftrummet framför Kevin i Vigganmålet. I den 28:e tippar han till hörna och minuten efter får han ta ett av sina knän till hjälp för att avstyra en tänkt påhälsning. Två minuter senare skjuter Hugo Ulfberg ihjäl två skrattmåsar, efter att ha ställt in fel elevationsvinkel.

I den 33:e är det dags för Samuel att åter ladda kanonfoten, men den här gången svedde han bara grantopparna. Minuten efter spelar Rylle fram Samuel, som ånyo har laddat, men skottet blockas, men någon form av hål måste det ha blivit i motståndaren. Arlanda får en hörna i den 37:e och man noterar samtidigt att domaren inte utnyttjar det finstilta i domarhandboken, utan tillåter ganska tuffa tag.

I den 38:e lyckas Arlandas målvakt med konststycket att ha ut bollen över kortlinjen efter att ha blivit stressad av Rylle, varför Viggan får en gratishörna som man dessvärre ej lyckas kapitalisera. Minuter efter kan Rylle fortsätta avskjutningen av måsbeståndet, sedan han förmodligen lagt en för stor krutladdning i skon. I den 42:a gör Samuel en ”Linus på linjen” och med hjälp av sitt huvud lyckas han utmed sidlinjen runda en Arlandaförsvarare och kan till sist leverera en smörpassning till Rylle.

Rylle försöker sig på en ny Dubbel Tuplov, men skottet blockas ut till hörna, varvid såväl Rylle som den blockande far i backen. Att döma av paniken i ansiktet på den blockande, såg det ut som han trodde det skulle bli straff. Men hörna blev det. Tre minuter senare klistrar Kevin en boll med rimfrost på och efter en formidabel parabelutspark når bollen ända framom frontlinjen.

Där försöker Rylle och Oscar medelst någon form av kombinationsspel komma i skottläge, vilket man till sist dock inte lyckades uppnå. Men det såg bra ut från sidan. Arlanda avslutar sedan halvleken med en hörna, som inte heller den gav någon utdelning. Viggans inledning av matchen var riktigt bra och även avslutningsvis var man på hugget.

Även den andra halvleken inleds entusiastiskt av Viggan, där såväl Pontus Elfstrand som Hugo Ulfberg skapar oro i Arlandaslottet med varsitt fint inlägg. Men Arlanda kontrar med en riktig kanonrökare i den 50:e minuten, som Kevin klistrar som vore det en baseball, snyggt Kevin. I den följande sekvensen är Rylle nära att ta sig igenom, men fastnar på det sista taggtrådshindret.

Allt hade sett väldigt stabilt ut hittills, i allt vad Viggan företagit sig, men i den 54:e minuten lyckades Arlanda såga sig igenom Viggans försvar. Medelst lite flipperknep lyckas man peta in kvitteringen bakom försvarare och en skymd Kevin, något som kanske inte upplevdes lika stabilt som det gjorts tidigare i matchen. Viggan kan dock få en frispark i den 58:e minuten som Samuel är uppe och nickar på… men utanför.

Viggan, som aldrig gjort sig kända för att vara direkt högröstade, kunde denna dag knappt höras då motståndarna överskred alla decibelgränser som gäller för ett tättbebyggt samhälle. De kompletterades även av läktarfolket som stämde in som bakgrundsmusik. Detta gemensamma tonläge skulle snart också gå upp i falsett i den 67:e minuten. Men dessförinnan hade Arlanda haft ett bra frisparksläge i den 62:a minuten, men skjutit i Kevins uppställda mur.

Samuel hade också lyckats ta sig fram på högerkanten och lurat en försvarare så denne, yr i huvudet, föll till marken. Väl framme i straffområdet avlossas det förväntade skottet, men störd av sin omgivning påverkades Samuels fot negativt, varvid skottet gick snett över och utanför, men ett fett läge var det allt.

Så, då har vi kommit till den berömda 67:e minuten och Arlanda har efter sin kvittering lyckats pressa Viggan bakåt, varvid man i Viggans försvar fått ge prov på sin densitet. Arlanda, som är tämligen adrenalinstinna efter sitt mål, har fått mersmak och trycker på allt vad tygen håller. Strax innan ett sådant tillfälle är Viggan på väg upp i ett anfall.

Bollen spelas fram till Hugo Ulfberg, som redan är på språng, men denne trampas ner och väl uppe på benen igen fylls hans tankar av någon form av vedergällning, varför han tar upp jakten på nertramparen, nr 7. Denne är dock snabb, varför Hugo anstränger sig till det yttersta för att komma ikapp. Väl ikapp fastnar Hugo på den förföljdes rygg likt en fästing och då vet man ju vad som kan hända.

Nr 7 försöker med diverse handrörelser göra sig fri. Till sist lyckas en av nr 7:s kroppsdelar hamna i Hugos öga, varvid denne faller sargad till marken. Nr 7, som verkar ha varit med förr, tar det säkra före det osäkra och smyger undan i kulisserna. Domaren är dock snabbt på plats och efter en underhandsinformation från linjedomaren pekas nr 7 ut som direkt skyldig.

Under den kakafoni som nu uppstår, då det visar sig att nr 7 redan är behäftad med ett gult kort, är det svår att återge vad som sägs, men om det hade gått, hade det absolut inte kunnat återges i tryck i dessa genustider, då ett grövre språkbruk användes. Hugo fick gult medan nr 7 inkasserade sitt andra gula, vilket medförde rött och utvisning.

Arlanda hade dock lite adrenalin kvar i kroppen och fixar en hörna i den 74:e minuten och två minuter senare får de en frispark, som dock Kevin kan boxa ut med en utsträckt south paw. I den 79:e kliver Tom Dahlin av till förmån för Felix Lundeberg, som varit listad som konvalescent en längre tid. Tom, den snabbe och ettrige, hade ofta kunnat springa under radarn, men det kunde inte den långe Felix.

Med en kvart kvar av matchen kan man redan nu börja dela ut en hel del förtjänstmedaljer för väl utfört arbete. Backlinjen, som var hermetiskt tillsluten där bak, sånär som vid ett tillfälle, var en lyckosam trio. Otto Levin, som tagit Jontes plats, verkade inte ha gjort något annat i sitt tidigare liv, vilket visar att ombyte förnöjer. Hampus Guldfot gjorde nog en av sina bättre insatser och noteras som felfri. Aggebo, minst på planen men högst i luften i alla dueller. Skickligt utan flygcertifikat mot ett Arlandabaserat motstånd.

Kvintetten i mitten gjorde ett rekorderligt arbete med bl a Oscar, där man fick ta fram brevvågen när han skulle jämföras med Arlandas bjässar. Detta kompenserade han väl med sin teknik och snabbhet. Oscar och några andra verkar ha introducerat ett nytt danssteg, ”Vigganskruven”. Man forcerar framåt, lurar motståndaren genom att snabbt lägga i handbromsen och tvärnita, snurra ett varv, för att sedan runda motståndaren på fel sida. Måste ses för att förstås, men effektiv verkar den vara.

Viggan utnyttjar nu sin numerär till fullo och trycker på med flera fina inlägg, inte minst av Oscar. I den 85:e kommer den flyfotade Pontus farande på vänsterkanten, men fälls precis när han skall slå inlägget. Hampus Guldfot anlitas som exekutor för den påföljande frisparken. Otto Levin och Felix Lundeberg vädrar morgonluft och placerar sig därför på lämplig plats framför målet.

Vad som sedan sker är svårt att urskilja, men det såg riktigt svettigt ut och nog verkade det som att det borde ha blivit hörna, åtminstone om man skall tolka de två inblandades gester, när de slet sitt hår. Det var faktiskt riktigt nära att någon av dessa gossar hade fått en egen fot på bollen.

Flera regntunga moln hängde i luften, men man kände också att ett mål hängde i luften… för Viggan. Rylle försöker skjuta i den 88:e, men minskar bara det redan hårt åtgångna fågelbeståndet. Arlanda är nu bra pressade och med bara en minut kvar av ordinarie tid kommer Viggan i ett nytt anfall. Oscar, han med brevvågen, lägger ett perfekt inlägg i smeten framför mål, där den reslige Felix Lundeberg kommer som på beställning.

Mitt i prick sätter han pannan till bollen, varvid denna går spikrakt in i nätet. En minut kvar och Vigganledning!! Jublet fastnade dock i halsen, sedan linjemannen upptäckt en offside, något han verkar vara ganska ensam om, även efter VAR-granskningen efteråt. Surt sa räven, riktigt surt. Viggan avslutar sedan denna surdeg med en ny hörna.

Avslutningen måste ha blivit en riktigt påfrestande pärs för Arlandaspelarna, vilket säkert kommer att upptäckas i vittvätten senare. I den 91:a minuten nickar Aggebo, han utan flygcertifikat, strax utanför och det osmotiska trycket stiger nu dramatiskt. Minuten senare får Viggan till ett bra anfall där Rylle skjuter utanför. Strax innan slutsignalen kommer en lyra in mot det tomma målet. Mången trodde den gick in, men bollen gick strax utanför.

Kanoninsats av alla mot ett mycket svårslaget lag, men resultatet lämnar en lite bitter eftersmak, även om en poäng ändå är en poäng, som kan bli nog så viktig längre fram. Nu på lördag är det dags för FC Gute på Gotland och veckan efter topptippade Enköping på Vikingavallen. Sedan skall förhoppningsvis våra hemmamatcher kunna spelas på Hägernäs IPs naturgräs.

Viggans match i Svenska Cupen kommer att spelas onsdag den 5 juni på Hägernäs IP, klockan 19:00. Måtte det vara gräs då.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27