FoC Farsta - Viggbyholms IK FF 2-5 (2-3)
Fredag 5 april 2024, kl 20.00 på Farsta IP

Morgonen den 6 november 1632 rådde en tät dimma vid Lützen. Om aftonen den 5 april 2024 rådde, om möjligt, en ännu tätare dimma nere vid Farsta Hills, där drabbningen mellan de för dagen vita (Viggan) och de röda (FoC Farsta) skulle äga rum. I denna styrkedemonstration gällde det att bevisa vilken av styrkorna som var starkast i kampen om placeringar i den andra divisionens nordliga Svealandsgrupp.

Detta var lagens andra drabbning för säsongen, där hemmalaget FoC Farsta (nedan oftast kallat FoC) i den första bataljen nått ett mållöst remiläge borta mot Skiljebo, medan de för dagen vitklädda Viggbyiterna hade blivit dittvålade med tre baklängesmål av lokalkonkurrenten Österåker, en nesa som kom att svida ända in i märgen.

Farsta och Viggan hade aldrig tidigare mötts i seriesammanhang, men Viggan hade ganska nyligen besegrat FoC med 2-0 i en träningsmatch, vilket kanske gödde självförtroendet något inför aftonens uppgörelse. För ett decennium sedan, eller något längre tillbaka, hade Viggan förlorat mot FoC, även då i ett Stockholm cup-sammanhang och just på denna arena där dagens uppgörelse skulle äga rum.

Bägge lagen hittade ut till den för aftonen från snön befriade konstgräsplanen, och detta trots en kraftigt tilltagande dimma, som till och med Gustav II Adolf skulle ha känt sig hemma i. Klockan var 20.00 denna fredagsafton när Augin Melki hittade pipan och blåste till spel. Kvicksilvret i termometern låg och dallrade vid nollpunkten, men vinden lös med sin frånvaro tack och lov.

Knappt hade Melki blåst till spel förrän Viggan är på hugget och tillskansar sig en hörna sedan målvakten precis lyckats tippa ut bollen över kortlinjen. Viggan fick sju hörnor denna afton, men ingen ville resultera i mål, så det blir fler fredagsnötningar framöver. Men det går att göra mål på andra sätt, något Samuel Östlund exempelvis blev ett levande bevis på.

Om man från 20 meters håll prickskjuter, med en så hög utgångshastighet att ingen elevationsvinkel går att utmäta, då kan det inte bli annat än mål, och mål blev det liksom Vigganledning. Klockan visade att endast fyra minuter hade gått. Krutröken efter denna fyrverkeripjäs kom att ligga tät över planen under lång tid, och blandad med dimman så blev det hart när omöjligt att urskilja spelarna från varandra.

Säg den glädje som varar, bortsett från skadeglädjen då, ty i den 8:e minuten kan FoC, medelst en synnerligen välplacerad nick nere vid Kevins vänstra stolprot, se till att det nu var kvitterat. Detta höjer givetvis adrenalinhalten hos de röda Farstaspelarna och de uppvisar ett icke helt oävet spel, även om Viggan lyckas få till tvenne hörnor i den 11:e och 12:e minuten.

I den 14:e minuten kommer nr 91 (!!!) i Farsta på vänsterkanten och lyckas få in bollen precis framför Kevin, där en välplacerad medspelare kan sparka in 2-1, just under näsan på Kevin. Efter 18 minuter tvingas Max Widlund bryta pga ljumskskada, vilket dessvärre föranledde sjukhusbesök med befarad konvalescens som följd. Farsta verkar ganska ettriga i nuläget och Viggan kan då lite imaginärt understundom upplevas som något lätt passiva.

Men ett bra frisparksläge i den 25:e får en att andas morgonluft för ett ögonblick, och trots att skottet var av god kvalitet, så smet det just utanför ena stolpen. Tre minuter senare tappar Viggan boll i ett anfall, vilket skapar en obehaglig påfrestning på Kevin, men han står pall och styr ut till hörna. Matchen står nu och väger, där nästa mål kan bli direkt avgörande. Det är dessutom bråttom då sikten blir allt sämre ju mer tiden lider, åtminstone för den som tittar på.

Hugo Ulfberg, kan trots sin längd, åstadkomma ett bra skott men alltför högt, och han lär otvivelaktligen snart få en skrivelse från Farstas Ornitologiska Förening (FoF) med anspråk på skadestånd. En som inte behöver oroa sig för slika försändelser är Samuel Östlund, som ånyo får på en riktig rackarbajsare i den 32:a minuten. Skottet var så pass hårt att det blir en retur rakt ut, där Samuels radarkollega Eric ”Rylle” Rylander skjuter utan pardon, stenhårt och otagbart in i mål. Kvitterat till 2-2.

Två minuter senare fixar Samuel en ny hörna och ytterligare tre minuter därefter kan Rylle efter några rent hyperekvilibristiska dribblingar skapa ett bra läge, dock utan resultatförändringar. I den 39:e kan Tom Dahlin, efter bra förarbete, göra ett fint inlägg som Samuel nickar rakt i famnen på målvakten. Dimman var nu så pass tät att det var omöjligt att se vad som tilldrog sig vid respektive kortsida, och när det gällde de bollar som sköts upp i luften, var osäkerheten mycket stor huruvida de skulle återvända eller fastna i dimmolnen.

Klockan står nu på 45 minuter och FoC gör ett tillbakaspel till målvakten från ungefär mittlinjen. Målvakten, som förmodligen aldrig tidigare sett Samuel Östlund och dennes framfart på planerna, direktskarvar bollen lite nonchalant till sin vänsterback, men Samuel läser det och tar det långa benet före det andra och bryter bollbanan. Och vad gör Östlund då? Jo, som vanligt spar han inte på krutet utan krutar på allt vad han kan, varvid den svedda bollen går otagbart och spikrakt in i nätmaskorna. Vigganledning och ställningen är nu 3-2, lagom till halvtidsvilan.

Den andra halvleken börjar med att Viggan ser ut som de genomgått en vitaminbehandling så att de nya dräkterna lyste än mer vita i dimman, vilket säkert underlättade för kommunikationen mellan spelarna. Efter fyra minuter kan Rylle fixa ännu en hörna, men liksom tidigare så var det svårt att få utdelning på hörnaktierna. I sammanhanget om aktier kan nämnas att FoC stod som solklara favoriter på NASDAC-börsen och hos oddssättarna.

Undrar om inte den unge Östlund gör en av sina främsta insatser denna afton, något han ger ett bra exempel på efter 9 minuter, då han utför ett ytterst imponerande arbete på högerkanten, även om det nu inte ledde till något signifikativt. I den 55:e och 57:e minuten får Viggan två bra frisparkslägen och trots att Hampus Svensson utsågs till exekutor förblev resultattavlan oförändrad.

Viggan imponerar nu stort, såväl framåt som bakåt, det senare kan exemplifieras av Pontus Elfstrands eminenta brytning i den 58e minuten. I samma minut får Östlund in ett perfekt pass framför mål, som Rylle är ytterst nära att göra någonting bra av, om han nu inte hade klippt tånaglarna på morgonen. Minuten efter får Östlund på ytterligare en av sina nu riksbekanta rökare och återigen utanför straffområdet. Skottet går otagbart in i nätmaskorna invid den bortre stolpen. 4-2.

I den 65:e drabbas Hjalmar av en ljumskskada, vilket kräver naprapat David Rolfssons distinkta omvård, och efter ett längre uppehåll leds Hjalle av planen med en förmodad konvalescenstid att se fram emot. Viggan gör just nu en av sina bättre halvlekar på länge och som tidigare sagts, det gällde både framåt och bakåt. I den 67:e minuten kommer exempelvis Östlund med swung farandes på vänsterkanten och lägger en perfekt passning in precis framför mål, där bollen rensas bort av en desperat försvarare, varvid bollen nästan skjuts in i det egna målets nättak.

Bollen gick över och på den efterföljande hörnan är Jonathan Vestman ytterst nära att nicka i mål men bollen går just över. Fyra minuter senare får Tom Dahlin fem främmande dobbar inskruvade i benet, och kan efter visst jämrande rullas av planen, där dobbarna skruvades bort, dock med oklart skadeläge. Viggan får till en ny hörna i den 73:e minuten, men även denna blev resultatlös målmässigt.

Just nu är det riktigt kul att se Viggan spela och 4-2 ledningen känns trygg, men man vet aldrig vad som kan hända. I den 78:e minuten kommer Pontus Elfstrand avancerande på sin vänsterkant och det med uttalad kraft och pondus. Han accelererar ner mot kortlinjen där han med ett perfekt inlägg med vänsterfoten kan förpassa bollen in till en framför mål stående Rylle. Denne Rylle behärskar luftrummet och kan nicka över målvakten och in i mål, 5-2! Landningen kanske inte blev den mjukaste, men har man nyss gjort mål får man inte känna efter.

5-2 är ganska stora siffror, särskilt med tanke på vad oddssättarna trott och att FoC som sagt inte var oävna på något sätt. Resultatet får nog snarare ses som att samspelet fungerade mycket bra denna gång mellan alla lagdelar, och då särskilt i den andra halvleken när FoC tvingades gå för att räta upp siffrorna. Detta samtidigt som Viggans torpeder Östlund & Rylander AB hade rätt dobbantal på skorna denna afton får man förmoda.

FoC får sedan på slutet en hörna i den 81:a som Kevin får göra en räddning på, och man avslutar även med en resultatlös hörna efter 4 minuters tillägg på den andra halvleken. Däremellan höll Östlund på att få till ytterligare en smällkaramell, då han i den 90:e minuten får på ytterligare ett Kruppskott, men denna gång i stolpen, som först nu sägs ha slutat att vibrera.

Man får lyfta på hatten för Samuel Östlund som lyckades fabricera ett hat trick, men också för hela laget som nu kom igen efter den ödesmättade premiären på Långfredagen och nu gjorde en helgjuten insats. På lördag väntar FC Arlanda ”hemma” på Vikingavallen kl 13.00, då alla är hjärtligt välkomna för att se om Viggans formkurva håller i sig.

/Gula Örnen


Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11

Laguppställning
Kevin Lund
Jonathan Vestman
Hampus Svensson
Erik Wallin (46)
Pontus Elfstrand
Samuel Östlund
Hjalmar Thorgerzon (65)
Max Widlund (18)
Marcus Aggebo, K
Hugo Ulfberg (66)
Eric Rylander
Otto Levin, ers (80)
Tom Dahlin, ers (18)(80)
Lucas Hollingworth, ers (65)
Oscar Helmersson, ers (46)
Filip Neumann, ers
Max Jarl, ers
Jack Eriksson (MV), ers

Målgörare
Samuel Östlund (4)
Eric Rylander (32)
Samuel Östlund (45+1)
Samuel Östlund (59)
Eric Rylander (78)

(se skytteligan)

Gula kort
Marcus Aggebo (11)

Röda kort
-

Domare
Augin Melki, HD
Mohamad Musse, AD1
Michael Torres, AD2

Matchens VIKing
Samuel Östlund

Matchens VIKing

Publik
88 personer

Väder
+01, dimma


Kalendern

Kalender