FC Gute - Viggbyholms IK FF 3-1 (2-1)
Lördag 20 april 2024, kl 17.00 på Säve konstgräsplan

Lördagen den 20 april 2024 klev Viggans manskap av m/s Visby kl 15.00, för att i osamlad trupp ta sig upp till dagens arena, som i år var Säve konstgräsplan pga den kalla våren. Evakueringen från båten skedde medelst de två medhavda fordonen, som fick fara i skytteltrafik mellan hamnen och planen för att klara tidsfristen innan matchstart kl 17.00. En förpatrull hade dagen innan medfört all utrustning, så nu var det endast personaltransport som gällde.

Förra året stod slaget på Gutevallen den 10 juni då solen sken medan Nordan ven genom ben och märg. Den här gången skulle bataljen alltså ske på Säve konstgräs under tungt hängande moln, med nedfallande snöflingor och en kvicksilverpelare som knappt orkade över nollstrecket. Mycket av detta kunde man ta men Nordan, den var inte att leka med och månget sönderfruset finger fanns säkert att hitta efter matchen.

Gute hade lite kniven på strupen inför sin över 200 man starka hemmapublik, då man var i skriande behov av poäng efter tvenne förluster och en oavgjord. Viggan hade det då lite mer förspänt med en förlust, en vinst och en oavgjord i bagaget. Viggan hade dessutom efter den olycksaliga premiären fått luft i bröstkorgarna efter två riktigt bra insatser, där man hade varit väldigt kreativa när det gällde att skapa målchanser, samtidigt som man varit hermetiskt tillslutna där bak.

Lagom till 17-slaget började faktiskt något gult uppenbara sig på himlen om än väldigt blygsamt, men om man hamnade i dess strålar så gick vädret att uthärda för dem som inte var i rörelse på planen. De på planen lär nog ha hållit sig varma, åtminstone om de delar som var i ständig rörelse. Den röda truppen från Viggbyholm var, om nu inte segervissa, så var de nog uppfyllda av ett starkt självförtroende vid debarkeringen av m/s Visby.

Detta skulle också omsättas i praktiken redan i den första minuten, då Samuel tar sig upp på vänsterkanten, men blir av med bollen just vid straffområdeslinjen. Då dyker emellertid en eftersläpande Erik Wallin upp bakifrån och skjuter. Bollen beskriver en perfekt parabolkurva med nedslag just vid mållinjen, där dock den reptilsnabbe Theo Graasvoll dyker ned i konstgräset och nyper bollen.

Denne Graasvoll hade för övrigt tjänstgjort ett kortare tag i Viggans färger några år tidigare, där han tydligen anammat en hel del som Viggan nu snart skulle komma att få erfara. Minuten efter Wallins parabel är det dags för en ny kurvspark. Upprinnelsen är ungefär densamma. Samuel skickar över en boll till Filip Neuman,som gör även han en parabelspark, där bollen denna gång knips just under ribban av denne Graasvoll.

Efter 10 minuter kapas Eric Rylander vid rotsystemet, medan den kapande guten fick gult kort, vilket medförde en frispark för Viggan som Hampus Svensson sedan effektuerade.

Efter Viggans initiala forcering under de inledande två minuterna, känns det som det är gutarna som mer och mer kommer in i matchen och tar för vana att parkera på Viggans planhalva.

Efter en kvart är dock Samuel Östlund på väg igenom på högerkanten men avblåses för offside, ett domslut som absolut inte delades av ledningen för Viggans stab, något som också medförde ett gult kort för huvudtränaren i det röda laget. Gute kan sedan i den 18:e jobba fram en hörna, som också är ett kvitto på att Gute mer och mer exproprierat stora delar av Viggans planhalva.

Viggan tvingas springa en hel del baklänges för att försvara sig och eventuella besök på motståndarnas sida blir mer och mer lätträknade. Sjöluften under överresan har tydligen tagit musten ur öbesökarna och man står nu inte riktigt att känna igen från de två tidigare matcherna. Gutarna kontrollerar nu spelet ganska övertygande, även om man inte kan skapa några reella hot mot Kevin Lund i Vigganmålet.

Matchen står ändå och väger, även om gutarnas bollinnehav väger över i vågskålen, men det är ju målen och framförallt poängen som räknas. I den 28:e minuten får Viggan en frispark som Filip Neuman slår in i smeten framför mål. En av de längre spelarna på planen från Viggan når högst och nickar bollen olyckligtvis bakåt, varvid en av de oranga motståndarna snappar upp bollen.

En blixtsnabb kontring och ett perfekt inlägg från kortlinjen till höger om Kevin frispelar en tillskyndande gute som enkelt kan rulla in 1-0 i tom bur. Även om Viggan knäat lite under det osmotiska trycket, så hade gutarna inte skapat några chanser utan de hade nu blivit tvungna att utnyttja Viggans erbjudande om hjälp. Målet var gutarnas första chans, trots att man innehaft ett ganska stort procentuellt bollinnehav.

Målet ökade på gutarnas redan adrenalinstinna bröstkorgar och det blir nu mycket jagande från Viggans sida. Viggan har inte någon större kontroll, vare sig på matchen eller bollen, utan det är mycket rensningsjobb. Men i den 36:e minuten snor Erik ”Walle” Wallin, ej att förväxlas med Eric ”Rylle” Rylander, bollen och spelar fram till Samuel Östlund som ångar fram på vänsterkanten. Under tiden har Walle avancerat och hinner precis emotta Samuels pass.

Vad som sedan händer är egentligen omöjligt att redogöra för, annat än att det blev mål på Walles skott. Ett skott som förmodligen inte var alltför hårt, men ändå omöjligt att stoppa trots att både Graasvoll och en assisterande back gjorde allt för att bilda köttmur. Kvitterat till 1-1 och nu hoppades alla tillresta från fastlandet att matchen skulle svänga.

Men säg den glädje som varar. Efter exakt två minuter tillskansar sig gutarna en hörna från höger och på den hoppar en guteback högst, med påföljd att huvud och boll råkade komma på exakt samma ställe samtidigt, vilket medförde ny ledning för Gute, 2-1. 38 minuter hade gått av matchen och även om gutarna inte skapade några målchanser, förutom målen då, så var resultatet just då ganska rättvist trots allt.

I den 41:a minuten får Viggan en frispark som Hampus lägger in i spelarhögen framför mål. Bollen nickas ner på marken och då dyker Otto Levin upp och drar på för kung och fosterland för att kvittera. När krutröken väl lagt sig, letar alla efter bollen inne bland nätmaskorna, men utan att finna den. Vad hade hänt? Jo, den gode Otto hade missat det öppna målet och skjutit utanför, vilket ur ett vetenskapligt perspektiv egentligen var helt omöjligt. Årets fetaste chans, som även TV-reportern fann det svårt att förstå hur det inte kunde bli mål.

Halvleken avslutas sedan med att Kevin får på en riktig hästspark, som når den flyfotade Samuel på vänsterkanten och när denne accelererar står blixten stilla, varför den blonde vikingen från norr istället kanske borde heta Blixt Gordon, en blixtsnabb ungdomshjälte från förr. Den här gången bidde det dock bara en hörna, något även Gute lyckades åstadkomma i den 45:e minuten, men där bägge möjligheterna gick upp i rök.

Den första halvleken gick både mål- och poängmässigt till FC Gute, då de hade mest och bäst bollkontroll i matchen. Frågorna i omklädningsrummet efteråt måste ha varit många. Trots ihärdigt letande var det svårt att hitta någon som kom upp i normalstandard. Hade gutarnas chockoffensiv tagit gästerna med sådan total överrumpling, så att man inte hittade de strategiska linjerna som dragits upp innan båtresan?

Undertecknad, som själv var åhörare och hade överhört hur chefsstrategen Björknesjö med egna ord läst högt ur Katekesen innan båtresan, då han med klarhet förkunnat att ” I skolen med största noggrannhet iakttaga motståndarens göranden och låtanden i samband med dennes fasta situationer på den åt oss tilldelade planhalvan!” Nu blev det i och för sig en fast situation för Viggan som ledde till gutarnas första mål, men det andra var självgenererat av motståndarna vilket det alltså på ett påragligt sätt hade flaggats för.

Den andra halvleken inleds med nytt ingjutet mod hos de röda och efter fem minuters spel kan Oscar Helmersson avlossa stora kanonen inne i straffområdet. Bollen räddas dock och stöts ut framför fötterna på Blixt Gordon, som i normala fall hade gjort mål i det läget, men alltför många oranga fötter var nu i vägen, men ack vilket läge.

Minuten efter kommer Hugo Ulfberg nere vid kortlinjen på vänsterkanten och skickar in bollen precis framför mål, där Oscar Helmersson åter är ytterst nära att kvittera. Ett jätteläge! Viggan har nu kommit ut som ett helt nytt lag och man börjar känna igen dem. I den 58:e minuten får Filip Neuman till ett perfekt inlägg, som Hjalmar Thorgerzon är millimeter från att sätta i mål. En halvmiss minskade bollhastigheten betydligt, samtidigt som ett backben räddade på mållinjen. På returen går Samuels skott över vilket ledde till en hörna.

Nu är spelet betydligt bättre från Viggans sida och alla väntar nu på att kvitteringen skall komma, det lite känns så i luften. I den 65:e får Gute på ett farligt skott som går just över. Två minuter senare fälls Rylle inne i straffområdet, men tilldöms endast frispark, så det måste ha rört sig om ett optiskt fenomen. Hampus drar ett hårt skott mitt in i folkmassan och något som liknar Kalabaliken i Bender uppstår nu framför gutemålet.

Viggan trycker på för en kvittering för att kunna förgylla hemresan över Östersjön. I den 71:a minuten skapar man ett hydrauliskt tryck mot gutarnas mål och det hela avslutas med att Walle skjuter i burgaveln och man kunde höra en gutisk suck ända upp till Slite på östsidan av Gotland.

En kvart kvar och Viggan har kontroll på bollen, men blir plötsligt av med den och gutarna kan medelst en kirurgisk passning frispela en av de sina, men inte ens Kevin kan mota den bollen 3-1 och man nästan hörde ljudet från en pyspunka. Efter en mindre smickrande första halvlek hade Viggan tagit sig i kragen och bjudit på både underhållning och målchanser och så kommer käftsmällen, en rauk höger och stjärnfallet är ett faktum.

Viggan ger dock inte upp, vilket skall ända dem till heder och i den 80:e minuten kan Oscar Helmersson och Blixt Gordon såga sig igenom guteförsvaret på vänsterkanten innan inlägget kommer. Många från Viggan är där för att försöka göra något av det, men det är Walle som till sist får avsluta genom att lägga av en riktig kanonrökare, som Theo Graasvoll i gutemålet lyckas styra ut till hörna. Fyra minuter senare försöker sig Vispen Hollingworth på en bicycletas just framför mål, men mål blev det inte.

Gutarna är dock ute efter mer och i den 87:e tvingas Kevin till en dubbelräddning. I sekvensen efteråt kan Oscar och Walle se till att Blixt Gordon får bollen ute på vänsterflajen. Efter att ha skurit in mot målområdet avlossar han kanonfoten, men får se den glödande läderkulan ta mitt i solarplexus på Graasvoll utan att denne lyckas få kontroll på bollen, men ett synnerligen bra läge var det.

Sammanfattningsvis hade väl gutarna det bästa fotarbetet, i synnerhet under den första halvleken, och även om man lyckades få in flest mål, så var det nog ändå Viggan som skapade de flesta målchanserna. Matchen påminner onekligen lite om premiärmatchen, där man inte heller lyckades kapitalisera sina möjligheter. Andra halvleken var betydligt bättre från Viggans sida och utfallet hade kanske kunnat blivit något annat, om man nu satt någon av sina chanser.

Nu väntar storfavoriten Enköpings SK på söndag kl 13.00 på Vikingavallen och då får vi se om Viggan hunnit slicka sina sår.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17