IK Franke - Viggbyholms IK FF 1-1 (1-0)
Söndag 5 maj 2024, kl 13.00 på Råby IP

Söndagen den 5 maj var det dags att ta fram paraplyet och långkalsongerna igen och dra till Västerås för match mot IK Franke. Tre gånger tidigare har Viggan åkt till Råby IP, en inte alltför upphetsande arena, men som i år förädlats med nytt konstgräs, vilket nog behövdes om det gamla var från när Viggan för första gången var här 2011. Då blev det 2-2, vilket även blev resultatet på Hägernäs IP. 2021 blev det i division 3 här på Råby IP 4-2 till Viggan och förra året, men i division 2, blev det också Vigganseger men nu med 2-1.

Bataljerna mot de gurkgröna Frankerna brukar bli ganska täta tillställningar, oavsett hur matchutgången har blivit och så var det även idag. Vid en snabb okulärbesiktning upplevdes dock Franke som betydligt bättre än tidigare årgångar, och då hade man ändå tvingats att hålla sig kvar i division 2 i höstas, genom att se till att man gick segrande ur ett kvalfyllt negativt kval. Bussresan till Västerås genomfördes i ett kompakt regn, som trots de meteorologiska snillenas spådomar, upphörde lagom till matchstart kl 13.00.

Den 90 minuter långa bussresan kan ha påverkat de röda spelarna till så måtto, att de inledningsvis huvudsakligen fick bereda sig på att jaga boll, då Franke hade lyckats få tag i taktpinnen redan vid starten. Redan efter två minuters spel inkasserar Franke en hörna, sedan Marcus Aggebo medelst en effektiv avvärjningsmanöver skickat bollen över sidlinjen. Efter fem minuter tvingas Jonte Vestman göra en av sina patenterare, varvid en grön spelare föll precis utanför Kevins vänstra straffområdesmarkering. Frisparken som utdömdes rann dock ut i gräset.

Först efter 10 minuters spel kan Viggan passera mittlinjen i ett anfallsförsök, men ett alltför omständligt tillvägagångssätt gjorde att det hela även det rann ut i gräset. Två minuter senare skapar Frankerna ett farligt läge som Kevin Lund i Vigganmålet dock resolut tar. Denne Kevin hade för övrigt Karlssons Klister i handskarna denna dag, att döma av de säkra och hållfasta ingrepp han gjorde när det behövdes. I samma minut, den 12:e, kommer den driftige Pontus Elfstrand på vänsterkanten i ett ambitiöst tilltag och får in en perfekt passning precis framför mål, men ingen var där.

Efter 15 minuters spel är det i första hand de gröna som haft mest bollinnehav, vilket accentueras när man skjuter i ribbans ovansida, något Kevin efteråt kommenterade med att han hade full kontroll på det hela, vilket nog ingen ifrågasätter. I sekvensen efter spelar Vispen Hollingworth fram bollen till den siratlige Eric ”Rylle” Rylander, som i kamp om bollen kommer en halv nanosekund för sent efter den tillskyndande målvakten.

Som har antytts tidigare brukar Viggan möta lag som ofta har ett stort egenintresse av att få rulla boll, något Viggan primärt inte lägger något större fokus på, utan då mer på raka puckar i form av snabba omställningar, vilka ofta utmynnar i feta målchanser. Ett sådan tillfälle uppstår efter 23 minuter, när Hugo Ulfberg får på en riktig rackarrökare som målvakten lyckas stöta ut, men inte bättre än att den kommer till den framrusande Rylle som även han skjuter. Målvakten fick på något konstigt sätt bollen på sig, varvid den går rakt upp…och in i mål? Nej, bollen hamnade i nättaket, på ovansidan. En mäktigt fet chans.

På den efterföljande hörnan är den reslige Jonte Vestman framme och nickar, men över. Men det är inte slut där, ty en minut senare kommer den driftige Samuel Östlund, i vissa kretsar sedd som Blixt Gordon pga sin snabbhet, rusandes på vänsterkanten och slår in bollen perfekt på Rylles fot som alla tror skall göra mål. Hur det inte blev mål vet man inte, men troligen var det målvakten och kanske med hjälp av stolpen som bollen styrdes ut till hörna. Vi talar här om två ytterst högoktaniga tillfällen för Viggan att ta ledningen.

Viggan har nu kommit över den initiala perioden, då man inte riktigt hade hunnit vänja sig vid underlaget och det västeråsiska klimatet, vilket man bland annat noterar i den 26:e minuten, då Viggan kommer i ett nytt anfall, orkestrerat av den flyfotade Pontus Elfstrand. Fyra minuter senare enrolleras han även för att lägga en Vigganhörna, dock utan målmässigt resultat. Den djärve Kevin i Vigganmålet skyr inga medel när det gäller att freda sitt mål. I den 32:a minuten går han nästan ut till ekvatorialcirkeln och bryter ett förmodat embryo till Frankeanfall. Styvt gjort.

Franke är ingalunda ofarliga, även om de kanske inte skapar de där giftiga målchanserna, men i den 34:e minuten har man hittat ett bra läge. S kottet går säkert 30 meter till höger om Kevins högra stolpe. Men det är inte över än. Fem minuter senare får Frankerna en frispark i ett synnerligen farligt läge. Skottet brinner av och går spikrakt mot ett av Kevins hörn, men när denne väl vecklat ut sig, kan han medelst en utsträckt näve se till att bollbanan förlängs ut i skogen med hörna som följd.

Viggan trycker på för att kunna gå till halvtidsvila med en ledning och Blixt Gordon och Rylle är inte långt ifrån att välsigna Viggan med en dylik önskan. I den 45:e är Rylle nästan igenom men kan ändå åstadkomma en hörna för Viggan. Rylles framfart i de främre regionerna skulle kunna optimeras, om han vid tillfälle kunde sänka sin tyngdpunkt något, då han vid ett flertal tillfällen råkade vältas av sina motståndare. Minuten efter kan Victor Widlund alias ”Mr Robinson” avfyra en rökare som målvakten tvingas tippa till hörna.

Vad har vi sagt om hörnor tidigare i denna kolumn? Man är aldrig så sårbar som när man själv har lagt en hörna och om denna tes någonsin passat in bättre, så måste det ha varit nu. Viggan slår hörnan och på något oturligt sätt hamnar den hos fel person och efter en snabb löpning, där styrkeförhållandet snabbt blev tre mot två, kan de gröna se till att ta ledningen och det precis innan domaren blåser av för halvtidsvila. Ett mentalt dundertungt baklängesmål mot ett försvar som skött alla sina kort på bästa möjliga sätt dittills.

Som vanligt vid sådana här lägen brukar Coach Björknesjö läsa några väl valda ord ur Paulus brev till Korintierna i Nya Testamentet, vilket brukar hjälpa, något som även skulle bli fallet denna dag. Nyresorberade springer de rödklädda ut på de tämligen nylagda konstgrässtråna, för att där invänta domare Ludvig Hallströms igångsättningssignal. Men det var Frankerna som kunde noteras för det första skottförsöket, men Kevin behövde inte anstränga sig särskilt mycket för att plocka den kulan.

Efter fyra minuter i andra halvlek kan Blixten Samuel lägga en räkmacka framför mål, men till hans stora besvikelse fanns inga röda tår där för att kunna omhänderta detta eminenta inspel. Två minuter senare är Rylle i farten igen och är som han brukar vara, nära, men det bidde bara till en hörna. När det gått 10 minuter lägger Hjalle Thorgerzon en perfekt diagonalare över halva plan till den startklare Samuel som accelererar på vänsterkanten och får in bollen perfekt framför mål. Där kan Rylle medelst en fint avvägd högerbredsida smeka in bollen under näsan på målvakten till 1-1.

Trots att Viggan nu fick luft under vingarna kan Franke antecknas för en dubbelhörna efter 13 minuter, där Kevin gör en uppskattad förlängning av bollbanan på den första, vilket då ledde till en andra hörna. Ingen av dem resulterade dock i något annat än en viss nervositet hos de framför mål församlade. Två minuter senare kan Hampus ”Guldfot” Svensson lägga en Vigganhörna, som ej heller den skapade någon entusiasm hos de egna men dock hos motståndarna.

Viggan tillskansar sig ett bra läge efter 21 minuter men fortfarande 1-1 och två minuter senare testar Franke med ett skott som går utanför. Klockan har nu gått 33 minuter in på den andra halvleken när Tom Dahlin efter ett antal kvalificerade snurrfinter nere vid den vänstra hörnflaggan får in bollen både en och två gånger framför mål. Rylle är nu en hårsmån från att upprepa sin bravad från kvitteringssmålet. Mycket närmare än så här kan det inte bli. Två minuter senare får Viggan ett bra frisparksläge, men skottet tar i muren med blåmärken som följd.

Tre minuter senare upprepar man sig bokstavligen med ett karbonpapper. Ny frispark…nytt blåmärke. 10 minuter kvar av matchen och minsta klavertramp kan förstöra en hel helg, något bägge lagen vid det här laget är helt uppmärksammade på. När två minuter återstår surrar Viggan som marskatter kring Frankes mål. Till sist får Erik Wallin in en boll till Samuel inne i målområdet och han drar på för kung och fosterland och skjuter över, vilket måste ha krävt en elevationsvinkel på närmare 70 - 80 grader. Om det nu finns så stora elevationsvinklar?

Viggan har vittring, även om tiden nu rinner iväg snabbare än sanden i ett timglas. När Tom ånyo snurrar och har sig nere vid sin hörnflagga och får in bollen precis framför mål, tar alla ett djupt andetag så att det nästintill blir lufttomt på Råby IP. Skulle Rylle som är välplacerad nå bollen med sin nyklippta tå? Folket håller andan…nej…han nådde inte ända fram. Sen tog det inte lång tid förrän domaren blåste av matchen och Viggan hade inkasserat ännu en pinne och med tanke på de chanser man skapade så kändes det lite surt.

Trots den lite avvaktande inledningen måste en eloge utdelas till alla i laget som kämpade och i synnerhet efter det olyckliga baklängesmålet. Snart vänder oturen och bollarna går stolpe in istället. På lördag väntar Skiljebo SK och den matchen räknas som hemmamatch för Viggan, men även den spelas uppe på Vikingavallen på lördag 11 maj kl 13.00. Matchen därefter är också hemmamatch och inplanerad på Hägernäs IP och vi får väl se vad hortonomerna på Täby kommun säger. Får vi äntligen bestiga naturgräset nu när snart halva maj förflutit?

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22