Viggbyholms IK FF - Kungsängens IF 2-0 (2-0)
Söndag 19 maj 2024, kl 16.00 på Vikingavallen

Förra året när Viggan mötte Kungsängen "hemma" lät det så här i referatet: "Söndagen den 7 maj skulle ju egentligen ha varit lördagen den 6 maj och utspelats på Hägernäs naturgräsplan, men den planen frös alltså inne och i stället kom matchen att spelas på Vikingavallen igen, som varit Viggans hemmaplan vid de senaste tre hemmamatcherna. För två veckor sedan, då Viggan slog Skiljebo med 3-0, sken solen även bokstavligen."

Mycket känns igen även i år, särskilt att Viggan slog Skiljebo med 3-0 veckan innan precis som i fjol, men att det nu var något senare i maj månad. Matchen mot Kungsängen var nu Viggans femte "hemmamatch" i rad på Vikingavallen och så länge resultaten går Viggas väg är det väl ok, men avsaknaden av hemmagräset på Hägernäs IP blir större och större för var dag. Men redan denna vecka skall gräset beträdas, oavsett om det är grönt eller icke.

Matcherna mot Kungsängen är alltid jämna och har så varit sedan man först möttes 2001. Därefter har det blivit fler möten i olika serienivåer från division 5 och uppåt. Förra året som blev det första mötet i division 2, slutade med Vigganseger hemma med 1-0 och i returen blev det 1-1, vilket ger en liten antydan om hur matchen skulle kunna bli idag. Som vanligt saknades de tappra nio, som ånyo fick följa matchen från konvalescentbänken.

När domaren blåste till spel kl 16.00 på Pingsdagen stod solen fortfarande högt och planen befann sig under strålkastarbelysning, med påföljd att avblåsningar för vattenpauser gjordes i såväl första som andra halvlek. Viggan börjar med en hörna som Hugo Ulfberg effektuerar, men bollen skar som en kniv genom ett smörpaket, utan att någon lyckades peta in den i motståndarmålet.

Kungsängens IF, nedan kallat KIF, lyckas sedan snabbt se till att få två frisparkar i den 9:e och 10:e minuten, vilket förespeglade en match där Viggan inte skulle stiga åt sidan. Efter 12 minuter skyfflar Samuel Östlund iväg en boll som hamnade på fel sida av nätet, ovansidan. Ny frispark för KIF minuten efter och Viggans försvar verkar inte lämna någon pardon för den som behagar komma för långt in på den egna planhalvan.

Viggan hade uppenbarligen låtit KIF leka rommen av sig under de inledande 10 minuterna innan man tyckte det var dags att mobilisera trupperna framåt, vilket exempelvis skedde i den 16:e minuten, då Calle Ringström, alias Pansar-Calle, vidarebefordrar en boll fram till Samuel på vänsterkanten. Som vanligt lägger Samuel i alla växlarna på en gång och accelererar framåt medan han avfyrar skottet i steget. De flesta tror att bollen går i mål... men den slickar den bortre stolpens utsida.

Det var en riktigt fet chans, men den i den 19:e var i så fall smällfet, efter det att Samuel ånyo drivit upp bollen på vänsterkanten och skickat in den framför mål, där Erik Wallin alias "Walle" bara har att dunka in den i mål. Han befann sig då dessutom innanför straffpunkten. Skottet då? Jo, stenhårt, men utanför, vilket i sig kan vara motiverat för en nominering senare i år. Här kunde det med lite tur ha stått 2-0 efter två bra chanser.

I den 22:a minuten lyckas Hugo från högerkanten få in bollen till "Rylle" (Eric Rylander), som medelst sin numer klassiska klackfint, får med sig bollen ända fram till målvaktens vänstra stolpe, där målvakten efter en viss strid om bollen drar det längsta strået. Viggan är på tå nu. I den 28:e minuten kommer Otto Levin farandes med bollen och ser ut att få på en riktig rökare, men går på pumpen när en vit KIF:are plötsligt dyker upp under näsan på honom.

Bollen går då ut till Rylle, som strax innanför straffområdeslinjen avfyrar stora kanonen, varvid Viggan tar ledningen med 1-0. Rylle minns det så här efter matchen: "Om jag kommer ihåg rätt så tar Otto upp bollen och passar den i sidled till mig och jag klipper till den med ett lågt skott i bortre hörnet vid stolpen." Jag tycker vi instämmer i den uppfattningen och därmed är Rylle nu uppe i lika många gjorda mål som Samuel, dvs fem stycken och de har två assist vardera.

I den 30.e minuten fälls Pansar-Calle Ringström, vilket hör till ovanligheterna, varvid Hampus Svensson utses till frisparksläggare, något han normalt sett brukar handlägga med största skicklighet. Den här gången slant han dock med foten, varvid läderkulan gjorde ett nytt hål i ozonskiktet. Fyra minuter senare lägger Hampe en perfekt boll in framför mål, där Rylle vid sju av åtta gånger skulle ha gjort mål, men nu var det den åttonde gången.

I den 36:e minuter fixar Hampe en hörna och två minuter senare slår han en frispark, men utan att slinta med foten denna gång, även om skottet nu blev bättre, så hamnade det i klorna på målvakten, vilket nog inte var avsikten. Viggan får en ny hörna i den 40:e minuten, men det ser ut som om hörnövningarna på fredagskvällarna måste in i en ny fas för att öka verkningsgraden.

Halvleken avslutas sedan på övertid med ett nytt Viggananfall, där Rylle medelst en utstuderad klackspark, ser till att en framskjuten Jonte Vestman kan "fire at point-blank range". Vi skulle nog säga att avståndet var ca två alnar och målet inträffade i samma ögonblick som bollen lämnade Jontes fot. Vid förra målet var det backen Otto som försåg forwarden Rylle med boll. Den här gången var det Rylle som försåg backen Jonte med boll.

En halvlyrisk Jonte, som innan matchen omhändertagits av Viggas akutteam för skavsår, samlar sina tankar och minns tillbaka på målet: "Lirar ut den till Calle och fortsätter löpningen in i straffområdet. Han slår in den på Rylle som får med sig den o släpper den till mig med en klack o det är bara o peta in den från 1 meter" (1 aln = 0.594 meter så vår uppskattning är nog inte helt på tok).

En mycket tacksam avslutning på den första halvleken, där coach Björknesjö var mycket nöjd med sina spelare. KIF hade innan matchen endast 6-6 i målskillnad, vilket tydde på en viss målimpotens framåt, något Viggan definitivt såg till att upprätthålla vad det gällde att hålla tätt. Trots att Viggan brände några feta chanser, såg man ändå till att få utdelning vid åtminstone två tillfällen vilket bådar gott inför framtiden.

Den andra halvleken drar igång och även den under gassande sol, där Pansar-Calle tvingas till ett eminent exempel på en lyckad brytning redan efter tre minuter. Minuten efter kommer Rylle i ett bra anfall, där avslutningen egentligen borde ha premierats med en hörna, men domaren var av annan åsikt. Däremot kan Pansar-Calle fixa en hörna åtta minuter in i halvleken.

Efter 10 minuters spel, och i en synnerligen tilltrasslad situation framför KIF-målet, kan Hugo få in bollen mot den bortre stolpen, men om det var skott eller inlägg diskuteras ännu bland expertisen. Om nu inte en av KIF:arnas backar helhjärtat hade offrat sig vid stolproten, med aluminiumsmak i munnen som följd, hade Hugos skott/inlägg säkert gått in av sig självt, annars hade Samuels omedelbara närhet vid stolproten sett till att ha fullbordat det hela. Men ack vad nära det var.

Fyra minuter senare lägger Hampe in en perfekt boll framför mål, där Rylle får en halv tåspets på bollen med påföljd att den går ut. Hade han fått hela tåspetsen på bollen hade det varit ett givet mål. Under den första halvleken hade KIF inte ett enda skott mot mål, vilket kanske inte heller var någon överraskning med tanke på deras målskillnad. Men något hade man tydligen intagit under pausen.

KIFs första målchans kommer efter 17 minuters spel genom en stenhård nick mitt på Kevin som stod välplacerad i målet för dylika överraskningar. Efter 25 minuter får man en ny chans, men Kevin använder skoporna och tar hand om bollen. Tre minuter senare kommer Blixten Östlund farandes på högerkanten och skär in mot mål och alla förväntar sig ett skott...men istället väljer han att osjälviskt spela in snett bakåt, där bollen hamnar i Ingemansland, då tre man redan var på väg in i målet av bara farten.

Efter 31 minuters spel hinner Pontus Elfstrand upp en boll med uppbringandet av sina sista krafter, och från kortlinjen får han in en perfekt boll till Blixten Östlund som får på en riktig rökare inne i straffområdet, men skottet går på ett backben och ut till hörna. Två minuter senare skjuter KIF ett skott som Kevin tar hand om. Blixten Östlund kan minuten efter se till att Viggan berikas med en dubbelhörna men utan resultat.

Minuten efter kan den energiske Aggebo förse Viggan med ytterligare en hörna, men även denna utan synligt resultat, varför trycket nu ökar lavinartat på fredagsträningarnas trigonometriska bollövningar. Även Hampe vill vara med och öka antalet Vigganhörnor, något han gör minuten efter Aggebos försök. Med sex minuter kvar av ordinarie tid får KIF en hörna på vilken man nickar just utanför.

Med två minuter kvar av ordinarie tid får Viggan ytterligare en hörna som Pontus slår, men resultattavlan var obeveklig. 2-0 står sig även efter tilläggstiden och Viggan har nu skrapat ihop sex poäng och 5-0 på en vecka, vilket inte är illa och ett visst luftrum har uppenbarat sig ner till det undre skiktet i tabellen. På lördag väntar bussresa till Hudiksvall och spel på gräs, vilket nu innebär att redan denna veckas träningar kommer att ske på naturgräset.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27