Viggbyholms IK FF - Falu BS FK 0-0 (0-0)
Lördag 1 juni 2024, kl 13.00 på Hägernäs IP

När det blev dags för riktig hemmapremiär på Hägernäs IP så kom även solen att inrama denna tilldragelse med full effek,t något som säkert fick spelarnas solceller att gå på högvarv. Detta var den tionde föreställningen som Viggan var med i och det har hittills varit lite Gott & Blandat med inslag av salta stänk, något som inte minst accentuerades förra helgen, då man åkte på den förödande straffsparken i 95:e matchminuten.

Frågan var nu hur det skulle gå idag mot ett tämligen outforskat lag som Falu BS, serieklättrarna från Dalarna, som tagit stora kliv upp i systemet för att nu i höstas ta storklivet upp i division 2. Hjälp på denna väg har säkert varit de förstärkningar som man inhämtat i form av exempelvis den 36-årige Peter Rosendal, målvakt som bl a gjort över 160 matcher i IK Brage men även i norska Mjølner och Trysil.

Oscar Lundin är en annan erfaren motståndare, med bakgrund i bl a Brage och Gefle IF och det syntes att det var ärrade veteraner som visste vad man höll på med, något Viggan fick erfara under den första halvleken. Även om Oscar endast fyllt 28 år, så var det ändå att betrakta som en veteran, jämfört med Viggans unga garde som ställdes på fötter denna heta dag. Inför mötet låg dalmasarna två poäng bättre till än Viggan, men endast en placering ovanför.

Falu BS hade av Aftonbladets expert nominerats till en andraplats i serien, men så här långt tabellmässigt har man dolt formen ganska bra. Frågan var hur den skulle vara mot Viggan. Det hela började riktigt bra strax efter att domare Jasin Holmegren blåst igång det hela med att Viggan visade var skåpet skulle stå under den första minuten. Calle Ringström, som idag ersatte Eric Rylander som Samuel Östlunds anfallskollega, får in bollen perfekt framför mål, där både Samuel och Erik Wallin precis missar att stöta in bollen.

Efter denna inspirerande början kom Falu BS att successivt ta över mer och mer av spelet och bita sig fast i Viggans zon. I den 5:e minuten är Pontus Elfstrand på väg upp på vänsterkanten, när han brutalt görs ned utan juridiska påföljder och istället för ett Viggananfall, blev det nu en kontring som kunde ha resulterat i mål men skottet går precis över. Minuten efter får en dalmas på en riktig rökare som Kevin Lund i Vigganmålet tippar till en ny hörna och det känns nu ganska svettigt, inte bara på grund av solen.

Efter en kompakt press från dalmasarna lyckas Samuel ta sig upp och lägga ett av sina många inspel framför mål, men den här gången syntes ingen till där framme. Tre minuter senare är det åter Samuel som tar sig fram, men ända fram till mållinjen nådde han inte nu heller. Falu BS har nu Viggan i ett skruvstäd och i den 12:e minuten tvingas Kevin att använda en av sina fötter, efter det att han vecklat ut ena benet i dess fulla längd, och medelst en elegant fotparad kan han åter freda sitt mål.

Viggan kan minska pressen mot sig genom att leverera en del långbollar på den springvillige Samuel, som denna dag trots värmen nog aldrig sprungit så fort och så länge som han gjorde. I den 16.e minuten kan Samuel efter en dylik långboll förse sin radarkompis Calle med en passning, som kom en centimeter för nära målvakten, och trots Calles snabbhet lyckas målvakten precis sno bollen under näsan på Calle. Men Samuel ger sig inte. Han kommer två minuter senare på vänsterkanten och skjuter i mål, tror mången. Men även Falus målvakt hade långa tånaglar denna dag och räddar med en fotparad.

Två minuter därefter får Samuel en ny möjlighet, efter ett visst missförstånd i dalaförsvaret, men dessvärre lyckades det inte denna gång heller. Viggan, som legat som i en ankpress under inledningen av matchen, börjar nu få lite syre och kan sticka upp mer och mer. Falu BS får i och för sig en hörna efter 22 minuter, men nu känns det inte lika svettigt som tidigare. Några sekunder senare kommer Samuel, alias Blixt Gordon, farandes igen på vänsterkanten och avfyrar åter stora kanonen.

Åter hör man hur luften tar slut på Hägernäs IP, när alla drar efter andan i tron att bollen är på väg in i bortre burgaveln. Men den allmänna utandningen måste ha bidragit till att bollen, istället för att gå i mål, istället precis passerade den bortre stolpen och ut. Ny suck från läktaren. I den 23:e minuten kommer Falu BS i ett samlat anfall, som tvingar Kevin att göra en ny fotparad för att freda målet, men i sekvensen efter nickar en dalmas i Kevins vänstra stolpe vilket var nära att resultattavlan påverkats.

Två minuter senare kommer Samuel igen och lägger ett inlägg framför mål, men det blev lite för högt den här gången och ingen orkade hoppa upp så mycket. Men det hindrar inte Samuel från att göra om proceduren minuten efter, en med ungefär samma slutresultat. Det märks redan nu att Falu BSs intensiva framryckningar har mattats av betydligt, något som ger Viggan råg i ryggen och möjlighet till ett nytt bra anfall i den 27:e minuten.

I den 29:e minuten lägger Hampus Svensson en perfekt boll mitt in i smeten framför mål, där Hugo Ulfberg lägligt uppenbarar sig. En tänkt dubbel Tuplov runt egen axel, med skott efter andra varvet, såg bra ut ända tills skottet skulle avfyras. Bollen låg nog kvar men lufttrycket förmådde inte att förflytta bollen in i mål, då det istället blev ett lufthål just framför målet, men ack vilket fint läge det varit för den unge Hugo att få ha satt dit den.

I den 33:e minuten får dalmasarna ett bra läge men skjuter över men de får också ett bra frisparksläge tre minuter senare, men Viggans mur är obräckbar. Denna halvlek var ett ytterst bra bevis på hållfastheten i Viggans hermetiskt tillslutna försvar. På Viggans fyra senaste matcher har man bara släppt in ett mål och det var den där straffen förra lördagen. I övrigt har man bara släppt in två mål på de senaste sex matcherna, ett mot Franke och ett mot Hudik.

I den 41:a minuten svärmar Viggan som bålgetingar framför Peter Rosendal i Falumålet och när Samuel till sist skall försöka punktera anfallet, skjuter han på fel sida av burgavelns nät, utsidan. Två minuter senare är Samuel nära igen, men det bidde bara en hörna. Falu BS sticker sedan emellan med en hörna i den 46:e minuten och minuten efter gör Hugo en bra framstöt. Väl inne i straffområdet ropar de röda på hands, men det är inget domaren vill höra på.

Efter denna heta tillställning lämnar lagen planen med svalka i blick. Falu BS dominerade den första halvan av halvleken och hade onekligen några bra lägen, men den siratlige Kevin i målet hade ingen avsikt att kröka rygg denna dag. Viggan å sin sida, för att uttrycka det i ett positivt perspektiv, hade under samma period valt att satsa på en tät defensiv, med vassa kontringar som motmedel, vilket i och för sig lyckades men inte målmässigt. Avslutningen på halvleken blev mer aggressiv från Viggans sida och för att travestera Churchill lite, så var det inte bara slutet på en offensiv, utan det var slutet på början på vad som komma skulle.

Den andra halvlekens första minut inleds således med att Samuel får en osjälvisk passning från Hugo, varvid den förre avancerar in i straffområdet innan han spänner hanen. Skottet går av, men hamnar mitt i målvaktens torso. Viggans känns lite mer som Asterix och grabbarna i Gallien nu, medan dalmasarna verkar ha lite syrebrist efter uttaget under den första halvleken. I den 52:a minuten får Hampus en perfekt boll från vänsterkanten.

Hampus testar med en direktvolley som, om skottet hade gått parallellt med marken, säkerligen skulle ha hamnat i nätmaskorna. Hampus valde nu istället att köra med en envallare, där han siktar ner i backen, med förhoppningen om att bollbanan efter markträffen skall överrumpla målvakten på uppstudsen. Överrumplade blev alla då de fick se att bollen gå över målet, ty så hård var träffen från Hampus skodon.

Fyra minuter senare befinner sig Samuel i ett kanonläge och efter diverse flipperspel hamnar bollen hos Calle Ringström, som tar i för kung och fosterland men träffar någon dalmas i de ädlare delarna. I den 69:e minuten ordnar Teo Hamilton en hörna och i efterspelet skjuter Samuel i burgaveln, även denna gång i utsidan. Mycket har man varit med om, men denna scenförändring från den första halvleken är klart iögonfallande.

Kanske var det för att det garvade gardet från Dalarna hade räknat med att ge allt under 45 minuter, för att då kunna tvinga ner Viggan på knä och därigenom ödslat en hel del kraft som nu inte gickatt återskapa? Viggans unga garde, som inte verkade lida av denna syreinsufficiens, kunde nu spela ut hela sitt register under den andra halvleken. Det enda som nu skulle kunna hindra dem, är den målimpotens som utvecklats sig efter Farstamatchen, för bra länge sedan nu.

När Hampus skickade över en boll till Samuel i smeten framför mål och denne skjuter, är Erik Wallin ytterst nära att raka in bollen på den uppkomna rikoschetten, ett riktigt fett läge. I den 72:a minuten får Falu BS en frispark, en bit utanför straffområdet, men skottet tar i den uppställda murens mjukare delar. Minuten efter kommer Viggan i full galopp, där Tom Dahlin spelar in till den framrusande Hugo Ulfberg, som mitt framför mål tar i så att hårbandet nästan lossnar. När han sedan tittar upp för att se var skottet tagit, förstår han att han skjutit mitt på.

Klockan går betydligt fortare den här halvleken och frågan är bara när Viggan skall få utdelning på sin satsning. Dalkarlarna verkar numer inte utgöra något större hot som det ser ut. I den 83:e minuten kommer Samuel åter på vänstersidan och får in ett perfekt inägg och om Teo Hamilton nu bara varit sju centimeter högre, så skulle Viggan ha kunnat leda med 1-0. Minuten efter skapar Tom en Vigganhörna och med tanke på vad fredagskvällarna används till så är förhoppningarna därför nu stora. Men icke hände det något denna gång heller.

När klockan visar på 86 minuter får Viggan ett bra frisparksläge men skottet tar i dalmasarnas mjukdelar. Efterspelet blir ganska tufft och det var ganska kul att se hur unge Oscar Helmersson, som nu lyfts upp i flugviktsklassen och vägts in på brevvåg, går in med full kraft och fäller en dalmas. I sammanhanget skall nämnas att gästerna föll ganska ofta och upplevdes som ganska sårbara vid närkontakt. Nu återstår bara några minuter innan matchen skall blåsas av. Visa av skadan från förra lördagen är man nu högst medvetna om att allt kan hända.

En minut kvar. Samuel får en boll, välter en motståndare nere vid hörnflaggan, avancerar in i straffområdet, där han får på årets rökare som träffar en back någonstans, medan målvakten bakom simulerar en räddning, men hörna blev det. Några nya hörnknep kan nu vara på plats för att förbättra verkningsgraden vid dylika tillfällen. Alla känner att ett mål hänger i luften och den allmänna uppfattningen är nog att det är Viggan som är värda det.

Falu BS har i och för sig ett anfall på slutet, som avslutas med ett skott över, men i övrigt fick Kevin en lugn andra halvlek utan något direkt att göra, vilket han däremot hade haft under den första halvleken. I den 3:e övertidsminuten kommer Samuel åter på sin vänsterflygel och inne i straffområdet avlossar han återigen bössan. Skottet tar på en back och ger retur, men då hade krafterna sinat och skottet lät därför som en pyspunka när det gick av.

Inget snack om saken Falu BS dominerade under den första halvleken, särskilt under den första delen och skapade några vassa chanser, medan Viggan försvarade sig heroiskt och satsade på kontringar, där Samuel jobbade ihop till åtminstone något/några mål. Den andra halvleken gick helt i Viggans favör och synd att man inte kunde omvandla chanserna till mål, vilket dessvärre har visat sig vara svårt.

Försvaret och Kevin skall ha Nordstjärneorden för sina insatser under den första halvleken, då man knep så det hördes ända upp på läktaren. Dagens Blå Band går till Samuel, alias Blixt Gordon, för dennes hastighetsrekord som ideligen slogs under matchen. Till nästa gång kanske det går att kalibrera hastigheten med siktet, varvid stora möjligheter finns att Heinzpokalen kan komma att bli föremål för utdelning.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32