Viggbyholms IK FF - Karlbergs BK 1-1 (0-0)
1-1 efter förl, 3-5 efter strsffar

Onsdag 5 juni 2024, kl 19.00 på Hägernäs IP

Onsdagen den 5 juni kom att bli en speciell dag i Viggans bok, då man för första gången i klubbens 94-åriga historia hade kvalificerat sig för spel i Svenska Cupen genom sin sjätteplats i division 2 Norra Svealand förra året. 64 lag i Sverige skulle tillsammans med 16 lag i Superettan och 16 lag i Allsvenskan göra upp om mästerskapstiteln. De 64 lagen skulle först se till att gallra ut varandra, så att de 32 återstående lagen senare skulle kunna möta några av de 32 elitlagen genom lottning.

För Viggans del skulle man möte Karlbergs BK i den första gallringsomgången. Karlbergs BK, som man haft i samma serie förra året, där man spelade oavgjort 1-1 först och sedan förlorade med 4-1 borta, spelade numer i division 1 efter att ha vunnit serien förra året. Till årets säsong hade man spetsat till laget för att kunna hänga med i den nya miljön. Dagens trupp i KB höll en medelålder på ca 25 år och mot dem ställdes Viggans unga garde med en medelålder på ca 22 år.

Även om det var svårt att trumfa spänningen med spel i Svenska Cupen, så var det där med väderspänningen nästan lika magpirrande. De olika meteorologiinstituten kunde, efter en riktig värmebölja de senaste dagarna, inte komma överens om hur vädret skulle bli vid matchstart. Meningarna gick isär, där en del förutspådde moln och en del moln med regn, men ganska gemensamt var att det skulle bli svalt. Hursomhelst, när klockan stod på 19.00 var det dock fint fotbollsväder.

Eftersom Viggan vid starttillfället saknade 9 spelare som voro konvalescenterade, en befann sig i annan världsdel samt två som icke fick delta pga cupregler, då dessa fanns på lånelista, blev det en grannlaga uppgift för ledningen att komponera en elva av vad som fanns i förrådet. Genom diverse rockader och upplyftning av tvenne juniorer, kunde man ändå till sist fylla bänken till maximum. Spelet kunde börja.

Domare Oscar Forsberg fick göra rätt för sin ersättning denna afton, inte bara att han fick dela ut sex gula kort till Viggan och fem till Karlberg, varav två av de senare förvandlades till ett rött. Men inte nog med det. Han fick först döma 90 minuter med lite tilläggstid, men då det vid slutsignalen var oavgjort, blev det tillägg med 2 x 15 minuter. Men inte ens det räckte för att fälla avgörandet, utan det gick så långt som till straffar, men det är en senare historia.

När spelet väl kom igång kl 19.00 visade det sig att Karlbergs BK, nedan kallat KB, snackat ihop sig om att sätta press på sina yngre kusiner från landet. Sagt och gjort. Full fart från början, vilket direkt genererar en första hörna efter fyra minuter. Minuten efter får Kevin Lund i Vigganmålet brösta upp sig ordentligt och täcker ett skott i toraxregionen med effekten att bollen går ut till hörna.

KB verkar trivas nere hos Viggan och de testar Kevin ännu en gång efter 14 minuter som han också tar hand om. Tre minuter senare får KB ytterligare en hörna och alla anar nu att snart kommer det att ringa nere hos Viggan. Men Viggan har utvecklat ett försvarsspel som inte står Maginotlinjen långt efter, varför inga objudna gäster släpptes fram till Kevin i onödan. Men det kändes onekligen som det började osa katt.

I den 18:e minuten skingras dessa tankar något, då Viggan får en frispark ute på högerkanten och det är Hampus Svensson, alias Hampe Guldfot, som utses till frisparksexekutor. Medelst en väl igenkänd pendlingsrörelse med benet, får han en perfekt träff på bollen så den intar en spikrak bana mot mål. Målvakten Cem Alpek hade för dagen ett par specialsydda handskar av asbest som tur var, för skottet var så hårt att det svedde Cems fingertoppar när han precis lyckas tippa bollen över till hörna. Syns för övrigt på bild här nedan.

KB har sedan ett ofarligt skott som Kevin tar i den 21:a minuten samt en halvgiftig nick över Kevins ribba två minuter senare. Samuel kan få iväg en mörsare efter 24 minuter, men någon vitklädd spelare ställde sig i vägen och är nu ganska blå under den vita dressen. KB har lugnat ner sig betydligt från hur de var under den inledande kvarten. Hampus, han med guldfoten, får på en riktig rökare igen minuten efter Samuels skott. Alla undrar vart bollen skall ta vägen och följer bollbanan intensivt tills den precis passerar just över ribban, exakt som förra gången.

I den 28:e får Viggan en hörna, vilket KB besvarar med en egen i den 35:e, men i övrig har det mesta bedarrat. Värt att notera i den 38:e minuten är att Calle Ringström, alias Pansar-Calle, välts omkull tvenne gånger efter varandra, vilket normalt sett brukar vara det omvända, dvs det är Calle som välter omkull folk. Han fick till sist en frispark med sig efter andra gången. Han är även inblandad i slutet av halvleken då han i den 41:a minuten är ganska nära att få till det, efter ett okulärt mycket bra Viggananfall.

Calle verkar på G nu, då han i den andra halvlekens första minut får på en riktig smörpassning in i slottet, men alla hade tydligen inte hunnit ut på planen än, då ingen fanns där tyvärr. Men väl ute på planen så hade man ånyo haft högläsningen ur Korintierbreven i pausen, ty nu lös det ordentligt i ögonen på de röda. I den tredje minuten spelar Erik Wallin, alias Walle, en genomskärare till Blixt Gordon, alias Samuel Östlund, som elegant kör sin vänstersväng, och tvåfotad som han är, vet han inte vad han skjuter med.

Den här gången blev det med vänstern och då brukar det bli mål, så även denna gång. 1-0 till Viggan och alla på Hägerns IP såg redan nu att Viggan skulle få möta Djurgården här hemma i andra omgången. Det var drag under galoscherna nu! Ännu mer drag blev det i den 55:e minuten då Pansar-Calle skall skicka in bollen i en tom bur då målvakts-Cem var ute på en exkursion i omgivningen.

Calle, som befinner sig inne i målgården, siktar på det bortre tomma hörnet och alla vädrar 2-0, men ett ludet backben dyker upp precis som målsnöret skall passeras och där gick den ledningen upp i rök. Fyra minuter efter att detta hände är Viggan ånyo jättenära att ta ledningen, men efter en del komplicerade förflyttningar blåstes det av för offside. Fyra minuter senare får KB en hörna bara för att visa att de också är kvar på banan.

I den 67:e minuten görs några taktiska byten, då bl a Vispen Hollingworth lämnar manegen i utbyte mot Teo Hamilton. Två minuter senare kan Hampe Guldfot spela in till Blixt Gordon, som om han hade fått perfekt träff på bollen definitivt skulle ha ökat på Viggans ledning. Nu siktar han på exakt samma ställe som Calle nyligen gjort, dvs det bortre hörnet, men Cem är där med sin asbesthandske och med pekfingret lyckas han hindra bollen från att rulla in över mållinjen.

Men den nyss nämnde unge herr Hamilton håller sig framme på returen och försöker själv trycka in bollen, som även den går i retur, nu till Pontus Elfstrand, som skjuter utanför på rikoschetten. Här borde ställningen på resultattavlan ha varit en annan med lite flyt. 20 minuter kvar och det känns ganska tryckt, även om ledningen är av ett hårstrås storlek. Klockan tickar på och med en kvart kvar finns inte ens några orosmoln på himlen.

Men dylika tankar kan vara att utmana ödet, och så även i detta fall. KB känner att tiden rinner ifrån dem och sätter till alla klutar framåt, med påföljd att en stor del av Viggans areal ockuperas. En del byten hade gjorts och matchen hade minst sagt varit intensiv, vilket tärt på alla och envars krafter. I den 78:e har KB ett fint samspel inne i Viggans försvarsområde, där bollen till sist lite enkelt rullas mellan benen på en hjulbent back och en skymd målvakt. Det såg onekligen inte otagbart ut, men situationen var som sagt lite bisarr.

Typiskt 1-1 med 12 minuter kvar av ordinarie tid. Nu går KB för seger efter den vittring man just fått. Avslutningen går i KBs tecken, där man får en hörna i den 86:e, ett skott i 90:e som Kevin tar. Hampus får dock in ett perfekt, men hårt, inlägg i den 91:a minuten som Teo Hamilton försöker nicka i mål. Hade Tom varit 35 centimeter längre på höjden, så hade han säkert nickat i mål. Nu tog bollen hårt i fontanellen och gick rakt upp istället.

Klockan står nu på 94 minuter och alla har ställt in sig på förlängning 2x 15 minuter. Men då, liksom uppe i Hudiksvall för 14 knappt dagar sedan, vid exakt samma tidpunkt, får nu KB en straff med sig. Vår utomordentlige och reslige målvakt, Kevin Lund, gör en av sina berömda fantomräddningar och styr ut bollen till hörna och därefter blev det avblåsning för förlängning.

Sett med ganska objektiva ögon hade KB haft mycket av spelet under den första halvleken, utan att ha kunnat utnyttja det målmässigt och det tack vare ett hermetiskt tillslutet Viggbyholmskt försvar och en viss egen ineffektivitet vad gäller att skapa målchanser. Den andra halvleken hade sett betydligt trevligare ut med röda ögon sett och här borde nog Viggan ha kunnat avgöra matchen vid några tillfällen men hade inte lyckan med sig.

Under den första förlängningskvarten får man nog se Viggan som det bättre laget, där Walle exempelvis hade kunnat göra mål på en hörna, sedan han utnyttjat ett biljardskott som lätt hade kunnat studsa över de inblandade försvararna. På den andra hörnan sex minuter senare får man ett nytt bra läge men nickar då mitt på målvakten.

Den andra kvarten var det mer från KBs sida och man lade mycket tyngd av spelet nere i det vänstra hörnet och verkade extremt intresserade av spel utmed kortlinjen. I den 20:e förlängningsminuten kommer Teo Hamilton ända fram till Cems vänstra målgårdshörna, innan han laddar och skjuter. Cems slänger sig ner och lyckas täcka ut skottet till hörna, men att döma av ljudet från läktaren var det ytterst nära. Viggan får en hörna till en minut senare utan att kunna materialisera denna. Två minuter kvar och KB får en hörna men inget händer.

Nu är vi inne i den 30:e förlängningsminuten och Samuel kommer på vänsterkanten, men stoppas med ett dubbelt livtag, vilket renderar Isak Hellgren Villegas hans andra gula kort och därmed ett rött och utvisning. Målvakten Cem åker även han på ett, då han inte verkade helt nöjd med domslutet. Viggan tilldöms sålunda en frispark som läggs av Filip Neumann. Bollen går in i smeten precis framför mål, där bl a Samuel lyckas nicka ner bollen på marken i röran framför mål.

Nr 20, Theodor Steneby, en av Viggans unga juniorer, som för dagen lyfts upp för att få en chans att visa framfötterna, står strategiskt inne i straffområdet och när bollen väl kommer till honom drar han på allt vad han har. Skottet blockas dock, men tänk om det slunkit igenom. Vilken debut när man bara varit inne en enda minut. Tyvärr försvann även detta jätteläge upp i rymden och domaren såg sig nu tvingad till att avgöra det hela med straffar.

Fem straffar var. Samuel sätter Viggans första. Karlberg sätter även sin, även om Kevin är där. Viggans andra straff läggs av Otto Levin, som trots sin ringa ålder, 18 år, lyckas träffa ett inkommande British Airwaysplan till Arlanda. KB sätter sin andra straff och har nu ledningen med 2-1, även om Kevin var där och boxade upp bollen men dessvärre ej ut. Viggan har nu en stark påverkansgrupp i den 30 man starka supporterskaran Viggans Red Army, som grupperat sig i hörnan av planen och utgör ett resursstarkt röststöd för Viggan, minst sagt.

Sedan är det dags för Viggan en tredje gång och nu kallas Pansar-Calle fram. En betydande ansats stegas upp, även om skottets hastighet inte var i paritet med ansatsen, så gick bollen utanför, medan Cem slängde sig i fel hörn, 3-1. KB sätter sedan sin. Viggans fjärde slås av Filip Neumann som träffsäkert sätter den, 3-2. KB avslutar sedan med att sätta sin och då var Viggans deltagande i Svenska Cupen över.

En riktig publikmatch som varade i 120 minuter plus straffläggning. Den hade allt, spänning, dramatik, lyckoomkastningar samt ett äkta grekiskt dramaslut. En stor eloge till ett kämpande ungt Vigganlag, som har framtiden för sig och nu är det bara att ladda batterierna för att kvalificera sig till nästa års säsong av Svenska Cupen. Nu var det ytterst nära att man hade kunnat få möta de riktigt stora drakarna. Man var åtminstone värda det, med tanke på de chanser man skapade.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32 Bild 33 Bild 34 Bild 35 Bild 36 Bild 37 Bild 38 Bild 39 Bild 40 Bild 41 Bild 42 Bild 43 Bild 44 Bild 45 Bild 46