Österåker U. FK - Viggbyholms IK FF 3-3 (3-2)
Lördag 29 juni 2024, kl 14.00 på Österåkers friidr.

Lördagen den 29 juni var det dags för säsongsavslutning borta mot Österåker United innan sommarlovet kunde börja. Säsongsinledningen den 1 april hade även den spelats mot Österåker United men då på Vikingavallen. Då hade det hela slutat med en 3-0 seger för Österåker, något som hade varit svårt för Viggan att komma över, derby som det var.

Förra året hade Österåker vunnit med 2-1 uppe på Österåkers Friidrottsarena och nu var det alltså dags igen för ett möte där. Vädrets makter hade även i år varit nådiga och det bjöds på växlande molnighet med mycket sol och inslag av friska vindar, vilket kan ha spelat spelarna vissa spratt under matchen.

Österåker låg innan matchen tre poäng före Viggan, men med en något sämre målskillnad, något Viggan säkert hade tagit med i sina beräkningar när man korsade kommungränsen. Trots sina 17 poäng kunde Viggan ändå över axeln se sina olycksbröder som låg nere vid det röda strecket, varför varje poäng nu var av största vikt.

Det märktes redan från start att Viggan var ute efter poäng i den här matchen. Redan efter fyra minuter avslutar man också ett bra anfall med en nick från Rasmus Björner som dock inte hamnade i nät. Minuten efter vill Hjalmar Thorgerzon komma med i målprotokollet och avlossar ett skott, som förmodligen bara gav några daggmaskar huvudvärk, hårdare var inte skottet.

I den 8:e minuten svarar Österåker med ett liknande daggmaskskott som knappt nåde fram. Men i samma minut kan den reslige Samuel Östlund, genom bra förarbete och eget fotarbete, ta sig själv ända fram till Österåkermålet, så att han stod öga mot öga med Tyron Matuta Zecchin.

Samuel gör inget misstag, utan ger Viggan ledningen med 1-0, till en del av åskådarnas stora glädje. Det här var ju precis vad alla drömt om. En bra kickstart och sedan full fart framåt och hålla tätt bakåt. Och det var ju just det där senare som skulle visa sig vara svårt att ta in. Hursomhelst, två minuter efter Samuels mål försöker Hampus Svensson öka på ledningen men skjuter utanför.

Det som nyss kändes som en smakstart, skulle inom loppet av minuter visa sig snarare bli en tjuvstart. Endast fyra minuter efter Viggans ledningsmål, får Österåker en frispark ute på högerkanten som ombesörjes så väl att det plötsligt står 1-1. Kan det ha berott på att Viggan drabbades av en akut hybrisfrossa efter det tidiga målet?

Men en olycka brukar ju inte komma ensam. Viggans försvar, som tidigare hade varit lika tätt som slussarna i Ljungsbro, bortsett från just säsongspremiären mot Österåker då man släppte in tre bollar samt lika många borta mot Gute. I övrigt öppnade man sig bara i enstaka fall och då extremt mycket sparsamt.

Fem minuter efter kvitteringen var det dags igen, då Österåker efter ett snyggt inspel från höger tar ledningen med 2-1. Tre mål på nio minuter, vilket säkert vissa delar av publiken gillade och särskilt då de två senaste, som kom inom loppet av fem minuter. Viggan hade blivit överrumplade av de kvickfotade motståndarnas omställningsspel, där man understundom hade svårt att hänga med.

Österåkrarna visade sig vara betydligt mer alerta och vann alltför många bolldueller på mittfältet för att det skulle kännas bra. Ibland fick man lite ilningar, likt den där känslan man hade från Dalkurdsmatchen, att motståndarna var betydligt bättre än vad de utgett sig för att vara. Men trots detta så trummar Viggan på, men inte med samma övertygelse som man önskat.

Samuel gör exempelvis en hedersam raid på högerkanten i den 20:e men möter på patrull, liksom Eric Rylle Rylander tre minuter senare. Calle Ringström försöker sig samma andetag på ett skott som dock går utanför. Erik Wallin vill också testa i den 28:e, men får snedträff och vi skall inte avslöja vart den bollen tog vägen.

Viggan har problem med att få stopp på de snabbfotade Österåkrarna, som for fram som skållade råttor, klädda i grått för att öka autenticiteten. Det kändes som att en viss semipermeabilitet upplevdes i det annars så betongtäta Vigganförsvaret, medan man framåt susade på som vanligt om än med mindre utdelning, något man dock fått vänja sig sig vid.

I den 29:e minuten kan Hampus Guldfot lägga en frispark som den gänglige Jonte Vestman nickar just över. Minuten efter är Viggan jättenära att få till det, men det hela slutar med att Rylle Rylander stupar i straffområdet, vädjandes om ett strafföreläggande, något som direkt avslås. Men här var Viggan ytterst nära att kvittera trots att det inte blev straff.

Österåker verkar ha bra koll på mittfältet och vinner ofta boll där, samt ser till att lägga en stor del av sina offensiver på högerkanten, där säkert Jonte Vestman hade önskat sig en vätskepaus lite då och då. I den 33:e tvingas exempelvis även Marcus Aggebo till en avgörande brytning, då en motståndare tagit sig in i försvarsområdet.

Matchen står och väger men just nu till Österåkers fördel, något som står sig till den 36:e minuten, då Hampus Guldfot, medelst ett kanonhårt skott får se bollen vissla fram mellan benen på alla som står framför mål. När bollen väl slutat sin bana inne i nätet, betyder det att Viggan kvitterat till 2-2 och nu tändes allas ögon som vore det på julaftonen.

Men igen, säg den glädje som varar. Minuten efter Hampus mål kan Österåker återigen ta ledningen genom ett kanonskott uppe i krysset hos Kevin. Återigen hade Viggan glömt att knäppa igen där bak. Den här gången tog det en minut. Förra gången fem minuter, vilket inte är godkänt, särskilt inte med tanke på vilken prestigeladdad match det här var.

Den första halvleken hade inte varit bra i Viggan, då försvaret understundom drabbats av viss inkontinens, men å andra sidan hade anfallet delvis lyckats väga upp dessa tillkortakommanden genom att göra två mål, men det skulle krävas ytterligare ett för att komma i kapp. Den andra halvleken börjar sedan efter några minuter med att Österåker får en hörna, dock utan effekt.

Efter sju minuters spel kan Hampus slå en frispark, som Rylle är ganska nära att göra någonting av. Två minuter senare får Viggan en hörna, på vilken det uppstår ett jätteläge men som inte kan materialiseras i form av mål. Österåker svarar efter nio minuter med ett kanonskott som Kevin tvingas att rädda till hörna. Ett mål till i baken där hade förstört semestern för många. Men nu blev det inte så.

Efter 13 minuter kan Hampus genom ett bra inlägg få Samuel att hoppa högt, men även bollen hoppar högt vid kontakt med Samuels pannben. I den 61:a minuten går Ralle Björner ut och in kommer Victor Widlund samtidigt som Pontus Elfstrand lämnar för Hugo Ulfberg. Fem minuter senare får nyss nämnde Widlund på en rökare som tippas ut till hörna.

Känns som Viggan går för fullt och har även skapat en hel del halvchanser, men oftast har det varit överbefolkat framför mål, då Österåker inte velat ha någon påhälsning bakåt. Men så händer det som alla de röda gått och väntat på. En vänsterhörna som till slut hamnar framför Jonte Vestmans fötter. Är det en tåfis? Svårt att säga, men 3-3 från nära håll blev det.

I den 72:a fälls Samuel men Hampus efterföljande frispark går dessvärre över. I den 74:e kommer Samuel i en av sina favoritpositioner, dvs ca 45 grader snett från målet, normalt från vänster, men den här gången från höger. Alla håller andan. Skott kommer. Liksom mången gång tidigare är vinkeln på skottet något för vid, varför skottet går diagonalt utanför den bortre stolpen. En justering av vinkeln och vi kan se fram emot många mål framöver.

Oavgjort 3-3 med en kvart kvar och så får Österåker en hörna. Svettigt! Men ingen fara. Hampus tar fram sin guldfot igen i den 84:e minuten då han får ett synnerligen bra frisparksläge, men alla får se bollen vina precis utanför den bortre stolpen hos Österåker. Minuten efter lämnar Rylle och Hampus så att Oscar Helmersson och Theo Hamilton kan luftas.

Fortfarande oavgjort med en minut kvar av ordinarie tid när Viggan får en hörna varvid spänningen stiger lavinartat. Inget hände. Tre minuter in på övertiden en ny hörna för Viggan och alla känner hur luften tunnas ut när alla håller andan. Men inget händer denna gång heller varför derbyt slutar 3-3.

Första halvlekens snabba mål för Viggan gjorde nog att laget tappade koncentrationen, särskilt i de bakre leden, vilket fick oönskade effekter på resultattavlan. Starkt dock att hämta upp underskottet och sedan i den andra halvleken även kvittera, vilket gjorde stämningen mindre dålig. En poäng är ju betydligt bättre än ingen. Nu tid för laddning av duracellbatterierna innan allt drar igång igen.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24