Viggbyholms IK FF - FoC Farsta FF 3-1 (1-1)
Lördag 3 augusti 2024, kl 13.00 på Hägernäs IP

Mycket vatten hade runnit under broarna sedan Viggan senast mötte FoC Farsta, vilket var en sen fredagskväll nere på Farsta IP. Då vann Viggan med solklara 5-2, även om vare sig vädret eller motståndet speglade siffrorna. Farsta var betydligt bättre än så, men Viggan var desto listigare att döma av hur man agerade spelmässigt.

Dagens match ägde rum kl 13.00 på Hägernäs IPs fina naturgräs och vädret var betydligt trevligare än den 5 april då lagen möttes tidigare. Som vanligt var SMHI & Co likt oddssättarna inför matchen lika osäkra med sina prognoser, då man under en stor del av veckan utlovat regn lagom till matchstart. Nu blev det inget regn utan varmt som attan.

Bägge lagen hade tillbringat sommaren med att studera tabellen och vilka effekter en eventuell vinst eller förlust skulle medföra. Viggan insåg snabbt att en seger skulle kunna föra upp laget på betydligt tryggare breddgrader, nästan med utsikt över toppen. En seger för Farsta skulle i så fall ge dem skjuts uppåt från den omedelbara närheten av kvalstrecket.

Viggan hade spetsat slutet av juli månad med att tillbringa en helg i Norrtälje med omnejd, för att där ytterligare förkovra sig och finputsa på det sociala kittet. Detta lyckades man uppenbarligen göra 100-procentigt, att döma av såväl de glada minerna och resultatet i träningsmatchen mot BKV Norrtälje, där man vann med 2-1 och understundom uppvisade ett utomordentligt spelhumör.

Nu var det alltså höstpremiär och den 3 augusti och alla musketörers eder om ”En för Alla och Alla för En” genomsyrade stämningen i omklädningsrummet innan man lämnade det för att rulla ut på planen. Viggan var som nymatade Duracellkaniner när de släpptes ut i gräset. Aggebo blev så till sig att han sköt årets pärla i krysset redan i den första minuten. Dessvärre dömdes det bort.

Minuten efter kommer ett nytt Vigganskott, men det blockas med ett blåmärke som följd. Men efter denna euforiska urladdning tvingas Kevin i målet att utsätta sig för livsfara, när han dödsföraktande slänger sig framför ett par Farstaskor som kommit helt ensamma med Kevin. Det var nära ögat som cyklopen Polyfemos sa en gång i Grekland för mycket länge sedan.

Efter fem minuter får Viggan en hörna som Hampus effektuerar så pass väl, att Samuel erbjuds möjligheten att skjuta just utanför, vilket han också gör. Viggan visste hela tiden att Farsta inte var att leka med, åtminstone hade man lärt sig det nere i söderförorten i april, och även nu fortsatte gästerna att besöka Viggans försvarsområde som skållade råttor.

Plötsligt så händer det som de säger i reklamen och efter 14 minuter så hände det. En flyfotad Farstabo kan från nära håll skjuta på en av de mindre backarna i Viggan, som normalt håller till i luften, men som nu åker på ett ryggskott så att bollen ändrar riktning och går 90 grader rakt in i mål, otagbart för Kevin. Antecknas som självmål vilket Farsta inte hade något emot.

Det som kan upplevas som positivt i denna situation, var att Viggan kvicknade till som om de hade fått en hink med kallt vatten över sig, vilket i och för sig inte hade varit helt fel, med tanke på den tilltagande värmen på planen. Hampus erbjuds en ny hörna i den 17:e minuten men ingenting på resultattavlan rörde sig.

Efter 20 minuter kommer Viggan galopperande likt Custers kavalleri, dock utan att man lyckas bryta sig igenom helt. Samuel Östlund, Lillosten, som normalt är skicklig å huvudets vägnar, faktiskt en av de bättre efter Aggebo, får möjlighet att nicka i mål efter 24 minuter, men den blonda kalufsen ställde till det varvid bollen går strax över målramens översida.

Minuten efter får Viktor Wicke Widlund ett jätteläge men krutet hade blivit blött så bollen tog sig knappt fram till målvakten, men Wicke skulle få fler chanser. Känns lite som om Viggan fått ordning på tändstiften nu. I den 27:e får Hampus in ett perfekt inlägg parallellt med mållinjen och Eric Rylle Rylander är ytterst nära att få en tå på bollen, men naglarna var nyklippta.

Underläget svider för de revanschsugna Vigganspelarna och man ökar takten. En ny hörna i den 28:e minuten och ett bra frisparksläge i den 29:e, men resultatet står sig än så länge. Mitt i denna forcering sticker Farsta upp med två hörnor i den 33:e och 37:e minuten. Farsta hade haft några bra lägen men man sköt så illa att man nästan skämdes. Det var både dogleg vänster och dogleg höger, men alla skott hamnade åtminstone 5-10 meter från mål.

Men plötsligt händer det…igen…och den här gången i rätt bur. Det är slutet av andra halvlek och trots att vi har bra tryck så får vi inte dit något mål. Vi har nu kommit till den 42:a minuten och Viggans unga Garde trycker på. En av dessa är Wicke Widlund som här själv berättar om hur det gick till när han kan kvittera till 1-1 efter ett synnerligen snyggt anfall:

”Jag får bollen av Erik (Walle Wallin) runt halvplan och driver upp den förbi en Farsta-spelare för att sedan passa förbi deras mittfältslinje och hitta Hjalle (Thorgerzon). Därifrån har jag farten och flytet uppe så jag fortsätter att löpa och Hjalle hittar i sin tur mig med en passning som går förbi deras försvarslinje. Därifrån är det bara att få fram bollen närmre mål för att sedan så fort målvakten kommer ut mot mig spela den förbi honom intill stolproten”.

Viggan avslutar halvleken med att trycka på men domaren blåser av alla dylika ambitioner så att alla kan gå in och ta halvtidsvila. 1-1 är nog ett ganska rättvist resultat så här långt, där Farsta hade varit ganska irriterande alerta för att det skulle kännas riktigt bra. Men som tur var så sköt de som tidigare sagts så illa att Kevin inte ens behövde röra på sig.

Ny halvlek och alla är varse om vad som fortfarande gäller. Farsta fixar en hörna efter fem minuter in på den andra halvleken och minuten efter fixar Lillosten en hörna till Viggan. Efter 57 minuter får Viggan en hörna och matchen står lite och väger och man undrar åt vilket håll det skall tippa. Efter 62 minuter får Farsta en frispark som man nickar över.

Nu befinner vi oss i den 63:e minuten och Eric Rylle Rylander går in i depå och ersätts av den springglade Lukas, alias Vispen Wikström Hollingworth, i exakt samma minut. Vispen hade knappast släppts ut i manegen förrän den röda lampan lyser bakom Farsta-målvakten. Vad var det som hände egentligen? Vi frågar Vispen själv om hur han upplevde det hela:

”Första målet är det ju Ralle som spelar ut den fint till Hampus på kanten, som hittar in till mig med en riktigt skön pass. Jag får en ganska bra första touch och därifrån var det bara att peta in den” säger den glade inhopparen som såg till att utnyttja tiden 100-procentigt. Förmodligen ett av de snabbaste inhopparmålen som gjorts i Viggan.

Viggan hade nu vänt ett underläge till ledning med 2-1 genom den siratlige Vispens eminenta prestation. Bröstkorgarna på Vigganspelarna var nu som uppblåsta ballonger av stolthet. Farstahörnan 22 minuter in i andra halvlek var inget som bekymrade de röda spelarna. Fem minuter efter Vispens mål var han ytterst nära att göra ett da capo, sedan Lillosten spelat fram bollen och Vispen skulle bara sätta foten till, men målisen hann före.

Farsta får en ny hörna efter 69 minuter och i skedet efteråt får Vispen sin sko avtrampad nere i Farstas straffområde, men tar sig slutligen haltandes ur offsideläget, inväntandes en avblåsning som kan ge honom chansen att snöra om. Nysnörd och åter på benen passar han på att hålla sig framme igen, nu exakt 10 minuter efter sitt första mål. Vad hände Vispen?

”Andra målet är det Hampus igen som spelar fram den till Samuel. Samuel bombar och då finns det ingen målvakt norr om Antarktis som inte släpper retur. Där kan jag bara nicka in den i öppet mål. Det är kul med fotboll! Det här får vi göra om” säger en uppenbart stolt Vispen, som därigenom såg till att även spika slutresultatet, 3-1.

I den 80:e får Farsta en hörna men känner sig nu förmodligen lika snuvade på en eventuell seger som man gjorde den 5 april. Detta särskilt som Viggan fyllt lungorna med entusiasm och en viss försiktig segersötma, nu när endast 10 minuter återstår. Dessförinnan hade Viggan gjort ett tremannabyte i den 75:e minuten, då Simon Andersson släpptes ut i gräset för första gången på ett år efter sin patellaråkomma.

Hungrig att också få göra ett uppseendeväckande inhopp, passar Simon i den 82:a minuten på att dra på årets rökare inne i straffområdet. De som inte följde med i luftdraget blev säkert paralyserade av den vinande bollen som så när smiter in i nätmaskorna, men en flygfärdig målvakt lyckas precis boxa ut bollen innan den går in.

Minuten efteråt fälls Hjalle Thorgerzon på enbra frisparksplats. Lillosten stegar upp och drar på en rökare som inte stod långt efter Simons nyss lagda. När krutröken lagt sig visade det sig att målvakten hade elongerat sig så pass, att han nådde ner till stolproten i tid för att peta ut bollen till hörna.

Någon minut kvar av ordinarie tid och nu känns det ganska tryggt, även om man inte vet hur mycket sand domaren har kvar i timglaset. Då får Farsta en hörna men inget händer. I den andra tilläggsminuten fixar Jonte Vestman en hörna som till sist blir till två. På den andra flyger Aggebo i luften och nickar i ribban. Sedan är det slut och Viggan hade säkrat tre viktiga poäng.

Generalmajor Björknesjö var efter matchen mycket nöjd med poängen och sina adepter: ”Väldigt bra prestation idag. Otroligt många målchanser, mycket fina mål! Vi släpper några lägen för att vi inte avslutar anfallen samt mycket på grund av att vi inte nött detaljer i vårt försvar. Er inställning och arbetsinsats var mycket bra idag och stundtals imponerande kombinationer offensivt”.

Detta sammanfattar matchen väldigt bra och nästa lördag kl 16.00 väntar Arlanda borta vilket också blir en tuff uppgift men vi skall ge dem en riktig dog fight däruppe.

Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9 Bild 10 Bild 11 Bild 12 Bild 13 Bild 14 Bild 15 Bild 16 Bild 17 Bild 18 Bild 19 Bild 20 Bild 21 Bild 22 Bild 23 Bild 24 Bild 25 Bild 26 Bild 27 Bild 28 Bild 29 Bild 30 Bild 31 Bild 32 Bild 33 Bild 34